Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

In cazul unui accident minor in care nu sunt victime, soferii pot completa un formular de constatare amiabila, pe care il vor depune la firmele unde au asigurarile, fara a mai fi nevoie sa se implice si politia, fapt ce usureaza mult procesul.

 

Sunt momente in care esti implicat in accidente usoare si, datorita acestor noi reglemantari, poti sa nu mai astepti politia pentru a face constatarile, te vei intelege cu celalalt sofer, veti completa un formular si se vor implica doar firmele de asigurari.

 

Care este cadrul legal?

Oricat de atent esti ca si sofer, se poate intampla sa ai accidente usoare in parcare sau in trafic si este bine sa stii exact cum trebuie sa procedezi si ce pasi ai de urmat, pentru a nu fi luat prin suprindere. 

Astfel, este bine sa cunosti cadrul legal pentru a nu face greseli care vor atrage o serie de neplaceri. In noul cod rutier, accidente usoare se considera cele care indeplinesc doua conditii: pagubele sunt doar de ordin material, fara victime; si cel putin una dintre masinile implicate in accident sa se fi aflat in miscare. 

Tot prin lege este stabilit si termenul de maximum 30 de zile pentru declarare accidente usoare, daca este depasit acest termen, pot fi date amenzi si chiar suspendarea permisului. 

Despre procedura de intelegere amiabila poti sa gasesti mai multe date in Legea 132/2017, la art.17 alin. 1, fiind cunoscuta si ca legea RCA. Un autovehicul avariat nu mai poate circula daca: au trecut mai mult de 30 de zile de la data la care a fost produs accidentul, asa ca este bine sa te incadrezi in termenul legal. 

Tot prin lege este stabilit ca esti obligat ca si sofer sa ai polita RCA valabila, aceasta fiind o asigurare obligatorie cu ajutorul careia poti sa suporti daunele pe care le produci in urma unui accident. Daca iti doresti ca si masina ta sa fie asigurata, atunci poti sa iti faci CASCO, o polita mai complexa, dar care are un pret mai ridicat. 

In ce consta formularul de constatare amiabila?

Un formular constatare amiabila are ca scop stabilirea cat mai exacta a modului in care a fost produs accidentul si nu de a stabili un vinovat. Cu cat sunt date mai multe informatii, cat mai exacte, cu atat mai usor va fi societatilor de asigurare sa afle cine a fost vinovat in acest accident si se va rezolva mai usor actiunea.

Un formular amiabila este util si se poate folosi doar in cazul in care este semnat de ambii soferi implicati in accident. In caz ca unul dintre acestia refuza semnarea actului, se va implica politia rutiera pentru a intocmi documentele de constatare. De asemenea, pentru a fi valid, formularul trebuie completat in totalitate, atingand toate campurile. 

Cum trebuie sa procedati corect, daca va aflati la volanul autoturismului? Opriti masina, coborati si incercati sa stabiliti cu celalat sofer implicat in accident o comunicare cat mai amabila, pentru a putea sa stabiliti termenii procedurii pe care o veti urma. 

In caz ca masina a fost lovita in parcare, cand stationa, formularul poate fi completat de soferul autovehiculului. 

 

Cum se completeaza un model de formular?

Este important cum se completeaza o amiabila, deoarece daca lipsesc date sau nu sunt toate campurile atinse, documentul poate sa nu fie valid. 

Formularul pentru o intelegere amiabila este tipizat, are valoare juridica, este pe doua pagini si se imparte in coloane. Pentru o completare amiabila, cei doi soferi trebuie sa treaca o serie de date precum:

 – datele prin care se identifica cei doi soferi;

 – datele de identificare ale proprietarilor de masina, daca este cazul;

 – locul si data la care a avut loc accidentul;

 – datele corecte pentru a putea identifica societatile unde sunt facute politele de asigurare;

 – diverse informatii ce tin de polita de asigurare.

Astfel, o constatarea amiabila a accidentelor auto usoare trebuie sa contina datele complete de identificare ale tuturor celor implicati in acesta procedura. Cei doi soferi trebuie sa se puna de acord pentru a completa schita auto obligatorie, aceasta fiind doar una singura. 

In caz ca nu pot ajunge la o singura varianta, cei doi soferi se vor prezenta la politie, unde fiecare isi va sustine punctul de vedere, iar organele competente vor constata care este modul de producere a accidentului.

In mediul online poti gasi modele de constatare amiabila de accident sau constat amiabil, pe care sa le descarci si sa le completezi daca este cazul. 

Care este procedura de despagubire a soferului de catre societatea de asigurari? 

In continuare, iti prezentam procedura in caz de accidente usoare, pentru a vedea ce ai de facut. Daca trebuie sa primesti despagubire de la firma de asigurari a celuilat sofer, trebuie sa depui o cerere, impreuna cu actele doveditoare. Este si un termen de constatare amiabila, de 30 de zile de la data producerii accidentului.

In termen de 3 zile, societatea de asigurari trebuie sa intocmeasca un proces verbal in care sa treaca piesele ce trebuie reparate si sa propuna o solutie. In caz de nevoie, se pot trece obiectii.

Service-ul auto autorizat va face si el un proces verbal in caz ca sunt si alte defectiuni si va astepta sa aiba acceptul de la firma de asigurari. Firma de asigurari are obligatia sa livreze bani in termen de 10 zile dupa aprobarea dosarului. Astfel, urmand aceste proceduri in caz de accidente rutiere usoare, poti sa rezolvi mai comod problema. 

 

Ce acte trebuie sa mai pregatesti?

Dupa ce se semneaza formularul de ambele parti in caz de intelegere amiabila, mai sunt o serie de acte pe care trebuie sa le depui la societatea de asigurari a celui care este vinovat de accident. 

O intrebare des intalnita este ce se intampla daca dau asigurarea? In caz ca esti vinovat de producerea accidentului, polita RCA trebuie depusa la dosar. Acesta mai cuprinde si o autorizatie de reparatie, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare a masinii ce a fost avariata, cererea de despagubire. Este posibil ca asiguratorul sa mai ceara si alte acte.  

Care sunt avantajele acestei proceduri? 

Aceasta procedura vine si cu o serie de avantaje precum:

 – economie de timp, deoarece nu mai este implicata politia rutiera;

 – se pot face intelegeri amiabile si pentru accidente usoare, ce se petrec pe drumurile care nu sunt de circulatie publica;

 – se pot face reparatii si pentru daunele provocate in parcare.

Trebuie doar sa fii atent si sa nu uiti in cat timp se declara accidentul, termenul de 30 de zile fiind foarte important. De asemenea, trebuie sa te pui de acord cu celelalt sofer implicat in accident, fiind uneori de ajutor si o camera video auto, pentru a revedea exact care au fost datele. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Pe drumurile din Romania, siguranta este neglijata frecvent. Chiar daca oamenii aud des la stiri ca suntem pe primele locuri la accidente, in Europa, multi din ei continua sa neglijeze masurile de baza pentru protectia lor si a celorlalti participanti in trafic. Am simtit nevoia sa includem aceasta sectiune, pentru a reaminti oamenilor cum sa previna, dar si cum sa reactioneze la accidentele din trafic si cum sa minimizeze riscurile.

 

Drumurile ar trebui sa fie cat mai sigure pentru toti, insa lipsa de disciplina, de educatie si chiar si de informatii de care dau dovada soferii romani a devenit o problema omniprezenta in societatea noastra, dar si peste hotare.

Trebuie ca toti sa cunoasca atat legile ce tin de preventia accidentelor, cat si masurile aditionale care ar trebui luate de catre orice conducator auto. Mai jos, am compilat sase sfaturi utile pentru a aminti oamenilor cum sa conduca prudent si sigur:

Centura si airbagul

Oricand conduceti, echipati centura de siguranta. Nu doar ca sofer, ci si ca pasager. Legea specifica ca si cei de pe bancheta din spate trebuie sa aiba centuri. Exceptii sunt soferii de taxi, femeile insarcinate si cei care au alte conditii medicale care impun scutirea de la centura. 

Nu va bazati doar pe airbag. El poate sa va sparga nasul, buza sau chiar rupe maxilarul. Sa zicem ca ca aveti o masina foarte scumpa si sigura si conduceti pe un drum unde nu sunt sanse sa fiti prinsi si amendati de politie. Stiti ca airbag-urile functioneaza, insa in caz de rasturnare, tot veti zbura prin habitaclu. Centura ramane esentiala si nu mai incape discutie cu referire la importanta ei. 

In plus, recomandam si echiparea autoturismului cu un cutit special pentru taiat centuri, cu ciocan pentru spart geamuri. In caz de accident si de incendiu, daca s-a blocat centura, atunci veti fi la cheremul flacarilor. Merge si un cutit de vanatoare, insa daca va prinde Politia cu el, s-ar putea sa riscati un dosar penal pentru posesie de arme albe.

 

Conducerea preventiva

Da, se fac cursuri de conducere preventiva la cam toate scolile auto. Insa ele pot fi scurte si cam repede uitate. Noi recomandam sa urmariti sau sa participati si la cursuri de conducere preventiva – exista destule astfel de cursuri, care merita luate in calcul atat de incepatori, cat si de cei care conduc deja.

Mai mult decat atat, exitsa si seriale online, cum este cel facut de pilotul de curse Titi Aur. El crede ca Romania nu are, de fapt, scoli de soferi, ci fabrici de oferit permise. Merita sa va uitati la toata seria, este bine facuta, iar expertiza domnului Aur este pretioasa. Si va este oferita si gratis!

Un obicei prost, invatat la scoala de soferi sau nu, daca nu este corectat in timp, va reprezenta un risc constant pentru toti participantii la trafic. Un exemplu este vorbitul la telefon in timpul condusului. Luati cursuri de conducere preventiva, veti aprecia investitia!

 

Vizibilitatea

Este foarte important sa aveti vizibilitate din masina. Nu incarcati geamurile cu abtipilduri si aveti grija ca oglinzile sa fie reglate cum trebuie. Instalati o camera de marsarier, daca aveti probleme cu parcarile. 

O mare problema la noi in tara este aglomeratia excesiva pe sosele, iar asta se traduce prin multe masini parcate exact in dreptul trecerilor de pietoni, blocand vizibilitatea indicatorului care le semnalizeaza. 

Autoritatile mai si uita sa traseze zebrele, astfel incat avem reteta unei situatii foarte periculoase: ganditi-va ca un copil sau o persoana scunda vrea sa traverseze si dumneavoastra nu vedeti indicatorul din cauza unei masini inalte, parcate exact langa trecere. Luati in calcul toate aceste situatii, mai ales cand conduceti in oras.

 

Sfaturi pentru incepatori

Mai intai de toate, o problema imensa este increderea nejustificata a noilor in soferi in fortele si abilitatile lor. Ei trebuie sa isi dea seama ca daca au trecut cu bine de examen, au luat un punctaj bun si i-au mai si laudat instructorul, asta nu inseamna ca sunt gata pentru orice situatie din trafic!

O alta problema intalnita la incepatori este trecerea de la masina de cursuri auto, la cea personala. Vehiculele vor diferi foarte mult nu doar in performante, ci si in motorizari. Un nou sofer obisnuit cu un motor diesel va opri des motorul daca trece la o masina pe benzina, din cauza utilizarii incorecte a ambreiajului si schimbarii vitezelor la turatii gresite. 

Cel mai bine este, daca schimbati masina, sa iesiti pe un drum liber sau pe un ses si sa faceti ture pana ii stapaniti cum trebuie manevrarea si schimbarea vitezelor.

 

Sfaturi pentru avansati

Aici, recomandam sa recititi un curs de scoala de circulatie. Nu, nu este o gluma. Daca incercati sa dati sala, ca sofer cu experienta, multi dintre dumneavoastra nu vor lua punctajul de trecere. Da, va descurcati cu situatiile din trafic, insa teoria se uita in timp. De asta ar trebui ca si la noi, ca si in Statele Unite, sa fie lege ca permisul sa fie reinnoit cu examen, la fiecare cativa ani.

Dotari esentiale

Pentru siguranta la drum, va fi necesar sa fie prezente urmatoarele in masina: centuri pentru fiecare pasager, extinctor inca in termenul de valabilitate, trusa de prim ajutor si ciocan pentru geamuri, cu cutit pentru centuri.

De asemenea, daca va tamponati si asteptati Politia, sa aveti triunghiuri reflectorizante, pe care le puneti la 50 de metri (100 de metri pe soselele unde se circula cu viteza) fata de locul accidentului.

 

Dotari aditionale

Noi mai dorim sa oferim o lista de accesorii care vor creste nivelul de securitate pe drumuri: merita sa investiti intr-o camera video pentru masina (aici lista noastra comparativa), cu camera pentru marsarier, desigur. Senzorii de parcare sunt un alt element de dorit, mai ales pentru incepatori.

Nu uitati si de GPS-uri, ori sisteme care permit autoritatilor sa va gaseasca usor masina, daca de exemplu va rasturnati intr-un camp. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Nu toti soferii s-au gandit pana acum sa isi instaleze o camera video la bordul autoturismului lor. Sunt destul de multe motive pentru aceasta optiune, iar noi oferim cinci argumente solide in favoarea instalarii camerelor auto. Speram ca, astfel, mai multa siguranta va fi oferita pe sosele din Romania, atat pentru soferi, cat si pentru pietoni si alti participanti la trafic.

 

Momentan, in Romania, spre deosebire de Federatia Rusa si de alte state, atat in Est, cat si in Vest, camerele video pentru bord nu sunt obligatorii. Insa asta nu inseamna ca nu exista numeroase beneficii pentru a va cumpara asa ceva. 

Investitia nu este enorma – chiar si cu sub 200 de RON va puteti asigura un mic gadget care sa preia imaginile de la drum, iar mai jos vom discuta cinci motive, mari si late, care s-ar putea sa va convinga sa faceti o astfel de achizitie. 

Nu ne vom limita la nevoi, ci si la situatii ce tin de timpul liber sau de sporirea confortului in timpul calatoriilor pe sosea.

 

Accidente

Evident, situatii precum tamponarile, accidentele sau alte evenimente care implica Politia Rutiera sunt principalul motiv pentru care acest tip de camere au fost lansate pe piata. In cazul unei coliziuni, s-ar putea sa nu fie clar cine este vinovatul, ori ca respectivul sa nu isi recunoasca vina. 

Oferirea inregistrarii catre organele de politie va clarificat situatia, evident. Mai mult decat atat, motivul pentru care am mentionat Federatia Rusa in introducere si faptul ca acolo camerele sunt obligatorii, este urmatorul: in zona respectiva, se intampla frecvent ca unele persoane sa se arunce in fata masinilor si apoi sa ceara bani ca despagubiri pentru un accident (inselatorii ce implica asigurarea). 

Tot in astfel de cazuri, senzorul de accelerare cu care sunt echipat camere poate fi de mare ajutor. Pe scurt, el detecteaza daca masina a fost lovita, fiind sensibil la socuri (si poate fi si reglat). Daca cineva va cere bani, acuzandu-va ca l-ati lovit, insa nu a avut loc vreun contact intre doua masini, senzorul G va poate apara in fata politiei.

 

 

Evenimente deosebite, in care nu sunteti implicat

Nu numai in cazul coliziunilor este utila o camera video. Exista destule situatii in trafic, cand ele se pot dovedi utile. De exemplu, inregistrarea vitezomanilor care pun in pericol vietile celor din trafic, trecand pe rosu sau sicandand alti participanti. Puteti anunta Politia, in astfel de situatii, prezentand fisierele video incriminatoare. 

La fel se poate vorbi si despre situatii care merita luat in considerare la nivel administrativ. De exemplu, o trecere la calea ferata a carei bariera nu mai merge – cu inregistrarea video ati putea anunta autoritatile direct pe social media sau pe adresa lor oficiala. 

La fel putem spune si despre alte situatii care necesita implicarea autoritatilor, insa nu tin de trafic. De exemplu, o incaierare pe marginea drumului, un furt de la un bancomat, sau alte nelegiuiri. 

In rezolvarea legala a acestor situatii si in prinderea vinovatilor, orice inregistrare ajuta, iar cand sunt cat mai multe masini echipate cu camere de bord, siguranta pe drumuri, dar si pe marginea lor, va creste.

 

Fenomene notabile ce nu tin de om

Sa ne indepartam putin de la motivele principale ce justifica instalarea unei camere video, si sa abordam un obiect mai putin conventional. Ne referim, aici, la evenimente deosebite, rare, care ar merita sa fie capturate de camere, dar nu este intotdeauna timp sa scoateti telefonul si sa apasati butonul de “record” la timp. Haideti sa oferim cateva exemple:

Evenimentele ce tin de vreme: recent, tornadele si-au facut aparitia la noi in tara, un fenomen intalnit in special in preeriile din Sud-estul Statelor Unite. Merita prinse pe film, mai ales ca dovada atunci cand s-au facut pagube in urma lor. 

Si alte evenimente meteo neobisnuite pot fi inregistrate, intrucat in ultima vreme, din pricina incalzirii globale, ele au devenit destul de dese, dar si destul de extreme (grindina, viscol, vant extrem sunt cateva alte exemple).

Sa nu uitam si de aparitii neasteptate ale unor specii rare de animale, care va pot iesi in fata. Lupi, sacali, zimbri, rasi, rarisimul vultur codalb ori extrem de sfiosii cocori sunt doar cateva specii pe cale de disparitie la noi in tara, iar consemnarea lor este foarte importanta din punct de vedere ecologic.

Am mai putea adauga si fenomene extraordinare, precum meteoriti care strabat cerul, ori, daca ne ingaduiti, obiecte zburatoare neidentificate (chiar daca nu credeti in existenta lor, sunt foarte multe inregistrare de pe camere de bord, ce prezinta corpuri zburatoare greu de explicat). 

Daca sunteti genul de persoana entuziasmata fata de astfel de subiecte, merita sa va ganditi la instalarea unei camere video auto.

 

Peisaje de vacanta

Oamenii, in ziua de azi, prefera intr-o majoritate covarsitoare sa isi fotografieze si filmeze vacantele. Selfie-uri, camere performante DSLR, tripoduri, toate sunt utilizate pentru a documenta experientele la drum. O camera de bord poate fi adaugata listei, intrucat ea va inregistra incontinuu drumul, permitand catre cu un defileu de munte, cu malul marii, ori cu alte locuri pitoresti.

Dorim doar sa mentionam ca cele mai multe modele de astfel de aparate ruleaza pe functia de inregistrare ciclica, adica suprapun un fisier video cu altul, mentinand in memorie doar ultimul fisier, ori momentele in care senzorul G a inregistrat un soc (adica o coliziune). 

Va trebui sa verificati daca aceasta functie se poate anula, pentru a inregistra bucati mari de drum, fara ca acestea sa fie sterse in mod automat. In plus, cautati sa optati pentru camere cu rezolutie inalta (Full HD, preferabil), daca doriti un nivel ridicat de calitate si detalii fine la peisajele capturate. 

Supravegherea celor din habitaclu

Puteti opta pentru multe modele de camera video auto (aici lista noastra cu exemple comparate), iar la unele se ofera si camera pentru interiorul habitaclului. Ele se pot dovedi mai mult decat utile in urmatoarele situatii:

Supravegherea copiilor sau a animalelor de casa: mergeti la drum cu cei mici sau cu cainele familiei, pe bancheta din spate? Probabil veti sta mai linistiti daca pe display-ul de bord, vedeti exact ce fac ei, daca dorm, daca sunt plictisiti sau agitati. 

O alta situatie ar fi inregistrarea clientilor dumneavoastra, daca sunteti taximetrist sau alt tip de sofer. In cazul in care primiti o plangere nejustificata, ori cand are loc un incident iesit din comun, este important sa aveti dovezi care sa va sustina partea. O camera de interior o sa fie destul de utila, in aceasta privinta. 

 

Concluzie

Speram ca v-am convins cat de folositoare sunt camerele de tip dashboard, in zilele noastre. Avand in vedere si preturile accesibile la care se gasesc, nu prea exista argumente solide impotriva lor. Va invitam sa investigati piata si sa vedeti daca gasiti un model care va satisface nevoile si cerintele, in mod adecvat!

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Acest articol se adreseaza persoanelor care au cumparat deja o camera video si doresc sa o testeze cat mai eficient produsul respectiv. Abordam toate functionalitatile modelelor comune si instruim cititorii cu referire la modul in care puteti verifica cat de bine functioneaza aparatul achizitionat, in sectia care urmeaza:

 

Ati cumparat o camera video pentru masina? Foarte bine, ca si cu orice alt echipament electronic, acum trebuie sa o instalati si, bineinteles, sa o testati, ca sa vedeti cum functioneaza. Iata cum va sfatuim noi sa efectuati testarea, in opt pasi simplu, fiecare explicat in detaliu. Ei nu sunt neaparat in ordine consecutiva, iar unii dintre ei pot fi omisi la unele modele de camera, in functie de ce dotari are gadget-ul respectiv:

 

Testarea pozitiei

Este foarte importanta ca obiectivul camerei alese sa surprinda cat mai bine zona asupra careia este indreptat. Daca i-ati gasit un loc pe bord (sa zicem, sub oglinda retrovizoare), aprindeti camera si uitati-va pe ecranul unde sunt redate imaginile. 

Teoretic, daca unghiul de vizionare al camerei este suficient de bun (noi recomandam cel putin 110 grade la orizontala), atunci va putea fi prinsa toata partea frontala a masinii (capota). 

Dupa cum era de asteptat, abilitatea de a percepe zona respectiva depinde atat de pozitionarea camerei, cat si de masina. Un autoturism sport, jos si cu un parbriz ingust, s-ar putea sa aiba nevoie de anumite pozitii pentru camera, in comparatie cu o duba cu vizibilitate generoasa si cu botul foarte scurt.

 

Verificati cat de solid este suportul

Camerele de tip dashboard sunt, de regula, livrate cu un suport propriu. Caracteristicile principale ale acestuia sunt flexibilitatea, adica posibilitatea de a schimba directionarea si orientarea camerei, dar si rezistenta la zdruncinaturi si la socuri. Nu in ultimul rand, daca acesta se prinde cu ventuza, trebuie luata in calcul si aderenta, la capitolul rezistenta. 

Noi am discutat mai sus partea referitoare la orientare, iar in ceea ce priveste testarea rezistentei, va sfatuim sa il apucati usor si sa trageti in mai multe directii, fara a-l forta. Fortele care vor fi exercitate asupra sa, de exemplu cand mergeti pe un drum de tara, nu sunt mari, insa in timp s-ar putea sa duca la desprinderea ventuzei. Este bine sa vedeti cat de bine este prins suportul cat mai imediat dupa instalarea camerei la bord. 

 

 

Testati calitatea inregistrarii

Dupa cum doreste utilizatorul, o camera de bord permite inregistarea in diverse rezolutii si framerate-uri, pentru a economisi spatiul de pe memorie, ori pentru a capta imagini frumoase, daca optati pentru rezolutii ridicate. Multa lume opteaza pentru un echilibru intre calitatea imaginii si spatiul ocupat de inregistrari pe memorie. Asadar, intrati pe meniul camerei si selectati o rezolutie – sa zicem, 1024 x 768 pixeli. 

Inregistrati 1 minut de continut si descarcati-l pe telefon sau pe PC, intrucat pe display-urile mici de camera, s-ar putea sa nu vedeti clar detaliile. Daca pe fisierul video se vad toate lucrurile bine, atunci puteti ramane cu setarea respectiva. 

In cazul in care nu sunteti multumit (de exemplu, daca nu se vad numerele de inmatriculare ale celorlalte masini suficient de bine), optati pentru cresterea rezolutiei. Daca nu va pricepeti la lucrui din astea, desigur ca noi va vom sfatui sa recurgeti la ajutorul cuiva care este mai priceput.

 

Testati senzorul G si verificati-i gradul de sensibilitate 

Senzorul G detecteaza socurile efectuate asupra masinii, el percepand mici forte de acceleratie rezultate in urma unui impact (o tamponare) sau fortele mai mari, bruste, rezultate in urma unei manevre subite (ocolirea brusca, franarea, si asa mai departe). 

Cand senzorul G se activeaza, software-ul camerei salveaza fisierul video, pentru ca dumneavoastra sa puteti revedea evenimentul care a dus la activarea sa. 

Puteti regla sensibilitatea sa, in functie de nevoi. Fiecare model de camera are anumite trepte, iar pentru a determina exact ce grad de sensitivitate va trebuie, consultati manualul cu care aparatul v-a fost livrat.

 

Verificati modurile de inregistrare de bucla si inregistare de urgenta

Pentru a salva din spatiu de memorie, camerele video de bord vor suprapune inregistrarile (in bucati de 30 de minute, de exemplu), memorandu-le, insa, pe cele in timpul carora s-a activat senzorul G, adica in care probabil s-a intamplat vreun incident ce a implicat masina dumneavoastra. Ca sa testati acest mod, mergeti cateva ore cu masina si la un moment dat, puneti o frana brusca, pentru a activa senzorul G. 

Acasa, descarcati inregistrarile si vedeti daca respectiva a fost memorata permanent. In plus, nu uitati sa testati si inregistrarea de urgenta. Cele mai multe modele de camera video de masina dispun si de asa ceva, adica de un buton care salveaza automat inregistrarea curenta, in caz de s-a intamplat ceva si senzorul G nu a avut cum sa fie activat!

 

 

Vedeti daca bateria proprie opereaza eficient in modul de parcare

Daca aparatul pentru care ati optat se poate activa automat prin senzor de miscare, cand masina este parcata (adica prin bateria proprie a camerei), nu uitati sa testati si acest aspect. Este bine sa aveti curte, in acest caz, dar merge si pe strada. Parcati masina, opriti motorul si iesiti in fata masinii, plimbandu-va. Beculetul camerei ar trebui sa se aprinda, detectand miscarea. 

Daca camera pentru care ati optat foloseste senzorul G pentru activarea in timp ce motorul este oprit, atunci va fi de ajuns sa o impingeti mai puternic, ori sa loviti cauciucul rotii cu piciorul (nu in caroserie, ca sa nu o deformati, bineinteles). Teoretic, camera ar trebui sa se activeze in momentul respectiv, dar asta depinde si de cat de sensibil este setat senzorul de accelerare.

 

Vedeti cum functioneaza si celelalte camere (daca sunt prezente)

Nu uitati sa testati si camera de marsarier sau cea de interior, in cazul in care ati optat pentru o camera de bord 2 in 1 sau 3 in 1. De asemenea, este o idee buna sa testati camerele de marsarier si in tandem cu senzorii de parcare, pentru a va familiariza cu intregul sistem de ghidare.

 

Nu uitati sa impartiti feedback-ul online celorlalti potentiali cumparatori!

Toate merg bine, dupa ce ati testat? Felicitari, atunci! Insa, ati dat peste o hiba sau peste o particularitate greu de inteles la camera video cumparata? In orice caz, este important sa intrati pe sectia de comentarii si recenzii a site-urilor care comercializeaza modelul respectiv si sa descrieti exact situatia, fie ea buna sau rea. 

Este important ca publicul sa comunice aceste aspecte si nu va sfiiti nici sa puneti intrebari, atat celorlalti cumparatori, cat si producatorului camerei respective, prin intermediul formularelor de contact. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Un autoturism bine dotat este o investitie de durata, atat pentru confort, cat si pentru sanatate si siguranta. Am compilat o lista cu cincisprezece dotari must-have (ori aproape must-have) ce pot fi echipate pe aproape orice masina. Explicam modul in care fiecare din ele poate fi util, indemnand cititorii sa considere achizitionarea lor.

 

Pentru anul curent, deja cei mai multi posesori de masina o utilizeaza zilnic si in medii urbane aglomerate, o situatie care impun echiparea acesteia cu o serie de gadgeturi si accesorii destul de utile, daca nu chiar esentiale pentru o rutina sigura si confortabila. Am compilat o lista de 15 produse de acest tip. Ele nu sunt intr-o ordine anume, iar noi vom explica pe scurt de ce fiecare este atat de important:

 

Oglinzi incalzite

Oamenii se grabesc la munca, in diminetile reci de iarna, iar nu toti au timp ca sa dea jos gheata de pe oglinzi, pe langa curatarea de zapada a masinii. Un sistem de dezghetare pentru acestea o sa fie foarte important atat pentru economisirea timpului, cat si pentru sporirea sigurantei, intrucat o sa puteti vedea ce este in spatele masinii destul de repede, dupa aprinderea incalzirii.

 

Aer conditionat si purificator de aer

Aerul conditionat este destul de important pentru autoturisme, de cand in ultimii ani verile au devenit din ce in ce mai calduroase si innabusitoare. Daca nu ati optat pentru asa ceva la masina dumneavoastra, felicitari, sunteti o persoana curajoasa! Mai puteti opta si pentru purificatoare de aer pentru habitaclu, care va elimina din impuritati si va spori confortul in timpul utilizarii masinii. 

 

 

Camera de bord

Camerele auto nu sunt inca obligatorii in Romania, insa in orice caz, avand in vedere aglomeratie de pe drumuri, este bine sa fiti o persoana prevazatoare si sa cumparati asa ceva. Astfel, in cazul unor tamponari sau in al altor incidente, veti putea arata organelor de lege exact care a fost vina voastra. 

In plus, puteti opta si pentru camere de bord de interior, daca lucrati in taximetrie, sau daca doriti sa supravegheati copiii in timpul vacantelor.

 

Camera de parcare

O camera video pentru spate o sa fie foarte utila atunci cand stati intr-un mediu aglomerat, cand trebuie sa parcati la milimetru. Aceasta are alta utilitate decat cea de bord si poate lucra foarte bine impreuna cu un set de senzori de parcare, mai ales daca nu sunteti atat de sigur/a pe abilitatile dumneavoastra de manevrare cu spatele!

 

Suport lombar

Cele mai multe joburi in mediul urban actual implica statul pe scaun cel putin timp de 8 ore. Ajunsi acasa, oamenii se asaza, iar pe scaun sau pe canapea, cu ochii in televizor. In masina, la fel: se petrec una-doua ore cel putin, pe scaun, in aceeasi pozitie. 

Suportul pentru lombara o sa ajute in ameliorarea durerilor in partea de jos ale spatelui, o zona foarte vulnerabila pentru multe persoane. 

Mai mult decat atat, daca suportul respectiv s-ar putea ajusta, cu atat mai bine, intrucat astfel ar putea oferi sustinere exact zonelor cele mai afectate, care pot varia de la o persoana la alta. 

 

Oglinda anti-orbire si ochelari de noapte 

Condusul pe timp de noapte este obositor, iar bataia farurilor este sursa oboselii. Atat o oglinda retrovizoare calibrata cromatic pentru a diminua luminile din spate, cat si o pereche de ochelari pentru a limita efectul farurilor celor din sens opus, vor fi indispensabile pentru cine conduce mult in conditii nocturne. 

 

Barele transversale

Un set de bare transversale nu este doar o aditie ieftina pentru autoturismul dumneavoastra, ci si una foarte utila in timp de vacanta. Pe ele, puteti fixa diverse alte echipamente: un portbagaj extern, suporturi pentru biciclete, barci de pescuit si asa mai departe. Puteti, desigur, sa le si detasati atunci cand nu le folositi, utilizand cheile speciale. 

Mai dorim sa mentionam si ca barele transversale sunt, de obicei, montabile pe cele longitudinale, prin urmare autoturismul dumneavoastra va trebui sa le aiba pe acestea din urma, montate din fabrica sau separat.

 

Senzori de parcare

La fel ca si camera video auto de marsarier, senzorii de parcare sunt utili pentru a apropia cat mai mult autoturismul de obstacole, cand il parcati, fara sa intrati in coliziune cu acestea. 

Puteti opta atat pentru senzori pentru spatele masinii, cat si pentru fata, in cazul in care sunteti destul de nesigur/a pe dumneavoastra. In plus, puteti opta si pentru seturi complete de camere fata-spate, senzori si sistem antiradar, daca doriti un pachet total pentru a spori siguranta in trafic.

 

Sistem de localizare prin GPS

Nu, aici nu ne referim la sistemul de ghidare prin satelit, ci la sistemele de securitate ce permit urmarirea autoturismului, atunci cand este furat. De fapt, nu este esential doar sa echipati masina cu asa ceva, ci sa si lipiti un abtipild pe geam, care sa anunte eventualii hoti ca masina este echipata cu asa ceva, pentru a-i descuraja.

 

Adaptor USB

Nu numai ca toata lumea are nevoie de sloturi USB pentru incarcarea telefoanelor si tabletelor, dar si aceste gadgeturi consuma din ce in ce mai multa energie. Aceasta combinatie de factori au facut ca prezenta de adaptoare bricheta-USB sa fie aproape obligatorie in inventarul masinii.

 

Trusa medicala si extinctor

Aceste doua elemente sunt, de fapt, cerute de lege, ca echipament obligatoriu la drum. Noi am decis sa le includem oricum, intrucat exista destui soferi care renunta la ele, ori care amana sa schimbe extinctorul, dupa ce acesta expira. Inca o data, oameni buni, tineti minte ca siguranta este prioritatea numarul 1, asa ca mentineti-va trusa medicala bine echipata si extinctorul schimbat periodic!

 

Starter de baterie

Acest accesoriu este util atat la expeditii lungi, de vacanta, cu pauze peste noapte, cat si in diminetile geroase din miezul iernii, cand temperaturile extreme vor descarca acumulatorul masinii. 

Starterul permite reincarcarea rapida (sau constanta, in functie de modul setat) al bateriei, astfel scotandu-va din impas. Aceste gadgeturi nu sunt nici scumpe si nici nu ocupa mult loc, prin urmare va recomandam cu caldura achizitionarea unui model potrivit.

 

 

Ciocan cu cutter de centuri

Speram din tot sufletul sa nu fie nevoie sa utilizati vreodata acasta unealta, insa ea ar trebui sa faca parte din inventarul de siguranta al autoturismelor. Ce face este simplu: descarcereaza in caz de accident. 

Cu un capat puteti taia centurile de siguranta si cu celalalt sa spargeti geamuri blocate. Poate fi stocat cu usurinta in torpedou sau in spatiul de depozitare din portiera.

 

Compresor auto

O pana, sau un cauciuc dezumflat, poate fi reparata de orice persoana cat-de-cat dibace, daca aceasta beneficiaza de anumite echipamente. Esentiala este si pompa, iar in zilele noastre, compresoarele automate, ce se alimenteaza de la bricheta, reprezinta solutia pentru umflarea rotilor. Bineinteles, daca doriti o gamba bine lucrata, puteti opta si pentru o pompa de picior…

 

Finder pentru chei

Ce poate fi mai frustrant decat momentul in care, grabit spre munca, nu va mai gasiti cheile? In astfel de cazuri, un finder cu Bluetooth poate salva situatia. Atasand aceste mici gadgeturi, veti putea sa le gasiti prin intermediul telefonului. Orice posesor de masina, uituc sau nu, ar putea beneficia de asa ceva, prinzand finderele de breloc, ori de portofel. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Unii dintre cititorii nostri se pregatesc de vacanta, iar altii isi planuiesc concediile de anul viitor. Pentru toti, noi am inclus o lista cu indicatii si recomandari pentru pregatirea autoturismului inaintea unei drumetii, indiferent daca vorbim despre munte ori mare. Astfel, atat siguranta cat si confortul vor fi imbunatatite, daca respectati aceste sfaturi.

 

Plecati la munte, mare, ori in strainatate, pentru o perioada prelungita cu masina? Evident ca stiti cat de importanta este pregatirea vehiculului pentru o astfel de vacanta. Noi, mai jos, incercam sa compilam o lista de sfaturi legate de acest aspect, utila in cazul in care v-a scapat ceva. Unele sfaturi sunt aplicabile tuturor posesorilor de autoturisme, iar altii doar unora. Sa incepem!

 

Revizia tehnica – obligatorie!

Mergeti la un service pentru a fi siguri daca toate sistemele auto functioneaza bine. Vorbim aici despre lumini, motor, baterie, climatizare, si transmisie. Este indicat sa va pricepeti cat de cat la revizii tehnice, ca sa nu fiti inselati. 

Cunoasteti cazurile in care angajatii spun ca exista o problema (de fapt, inexistenta), pentru a va lua banii. Mergeti la un service serios sau luati cu dumneavoastra o persoana care este greu de dus de nas de astfel de indivizi.

 

Echipati masina cu uleiul potrivit

O schimbare de ulei, inaintea unui drum lung, este recomandata. Alegeti o marca buna si nu ezitati sa utilizati si un aditiv, pentru curatarea motorului. Nu strica nici sa schimbati filtrul de ulei, alaturi de cel de aer, intrucat aceste doua elemente vor asigura functionarea eficienta a sistemelor de ungere si, respectiv, a carburatorului.

 

Centurile de siguranta trebuie sa fie prezente pentru toate locurile

In multe cazuri, soferii scot centurile de la bancheta din spate, crezand ca nu sunt atat de importante ca cele din fata. Fals. Toate centurile sunt esentiale pentru siguranta, iar daca acestea sunt prezente, ele ar trebui purtate tot timpul. Daca vreuna este deteriorata, inlocuiti-o cu una noua, la un service specializat.

 

 

Verificati cauciucurile si alegeti pneurile potrivite

Inainte de drum, faceti presiunea pneurilor si este foarte important sa echipati masina si cu un compresor auto sau cu alte tipuri de pompa. Conteaza si pneurile: pentru vara, luati pneuri de vara sau all-season, pentru iarna de iarna si asa mai departe. 

Este important sa verificati si gradul de uzura – daca acestea nu au mai fost schimbate de multa vreme, cumparati altele noi!

 

Sistemul de climatizare trebuie sa fie in operabilitate optima!

Verificati si aerul conditionat, in special la filtru. Daca intra praf sau daca aerul pompat in habitaclu are un miros necorespunzator, atunci este cazul sa schimbati elementele de filtrare. Daca porniti pe timp de iarna, nu strica sa aruncati un ochi si la incalzire.

 

Echipati corespunzator cutia de prim ajutor

Chiar daca este ceruta de lege, cutia de prim ajutor trebuie echipata cum trebuie. Bandaje, alcool medicinal, garou, toate elementele trebuie sa fie noi si in forma buna. In plus, echipati atat masina cat si rulota cu un extinctor aflat in termenul de valabilitate!

 

Testati sistemele de supraveghere si parcare

Daca aveti camere video de masina, luati cu dumneavoastra si carduri de memorie, pentru a stoca fisierele inregistrare, mai ales daca luati imagini cu drumul. Verificati si sistemele de pornire in parcare, intrucat acestea pot descuraja hotii.

 

Nu strica echiparea masinii cu doua roti de rezerva!

Sfatul acesta se ofera indeosebi cititorilor care planuiesc expeditii prelungite in tinuturi salbatice. Daca planuiti trasee off-road, in zone izolate, este bine sa puneti doua roti de rezerva in habitaclu, pentru a fi siguri ca nu ramaneti izolati cu o pana, departe de civilizatie.

 

Rulota trebuie si ea verificata si pusa la punct

O rulota trebuie si ea echipata cu frigider functional si cu alte elemente. Ea va necesita, de asemenea, roata de rezerva. Nu uitati sa ii verificati semnalizarea. Daca tot vorbim despre asa ceva, sfaturile acestea se aplica si la remorci.

 

Alocati fonduri pentru reparatii de urgenta

Daca ati facut planul financiar pentru vacanta dumneavoastra, probabil ati pus deoparte si o anumita suma pentru cheltuieli neprevazute. Noi mai putem adauga in aceasta lista si diversele defectiuni ce vor necesita reparatie, dar si bani pentru eventualele amenzi (cine stie, parcati pe un loc ilegal intr-o tara straina?!?).

 

Luati masuri anti-furt, cand vizitati locuri necunoscute

Alarmele de masina nu mai sunt atat de raspandite, de cand cu sistemele de localizare prin GPS. Insa nu strica sa o armati, daca dispuneti de ea, mai ales daca locurile noi in care o lasati arata dubios, ori sunt izolate (important este sa si auziti alarma). 

Activati modul de parcare pentru camerele de bord, astfel ele vor inregistra daca cineva a incercat portierele masinii. Daca aveti echipate bare transversale, nu uitati sa le inchideti cu cheile speciale anti-furt.

 

Hartile fizice sunt la fel de bune ca cele virtuale, daca nu chiar salvatoare in situatii de urgenta

Nu este o idee buna sa va bazati exclusiv pe GPS sau pe telefoanele mobile. Daca vizitati o zona izolata, unde semnalul poate fi slab sau unde puteti ramane fara baterie, cumparati harti fizice ale tarii respective si puneti-le in torpedou. In plus, este o idee buna sa luati si o busola cu dumneavoastra.

 

Starterele de baterie sunt mereu o investitie buna

Cu un starter de baterie, va veti putea incarca bateria atunci cand se descarca, trebuie doar sa aveti o priza disponibila. In plus, daca calatoriti iarna, functia de incarcare rapida este foarte utila, daca acumulatorul s-a dezghetat de la ger. Pentru cei care doresc masuri extra de siguranta, recomandam si stocarea unui al doilea acumulator, in portbagaj.

 

Nu strica echiparea cu un bidon de benzina in plus

Si acest sfat se adeseaza fanilor vacantelor in regiuni izolate. Daca nu sunteti siguri unde se afla urmatoarea benzinarie, un bidon generos cu benzina sau motorina, tinut in portbagaj, ramane o idee buna. In functie de masina si de distantele pe care planuiti sa le parcurgeti, cel putin 10-20 de litri ar fi recomandabili. 

 

 

Investiti si in power bank-uri si adaptoare USB, pentru a incarca telefoanele

Pentru ca veti utiliza telefoanele, tabletele sau alte gadgeturi, riscul de a ramane fara baterie trebuie luat si el in calcul. Power bank-urile de capacitate mare merita sa faca parte din lista de echipamente pentru vacanta. 

In plus, sa fiti siguri ca aveti si cel putin un adaptor USB de pus in slotul pentru bricheta, pentru a putea incarca gadgeturile direct de la reteaua electrica a masinii. Nu strica nici incarcatoare cu baterie solara, daca chiar doriti un produs ecologic. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Nu toate camerele video auto sunt la fel, insa exista o serie de functii si aspecte obligatorii pentru un model care merita cumparat. Am selectat 16 astfel de functii importante, explicand-o pe fiecare pe scurt, astfel ajutandu-ne cititorii in a face o alegere cat mai bine informata.

 

Cautati o camera video de bord care sa ofere functii pentru toate situatiile? Iata lista noastra compilata, cu absolut tot ce este esential la un astfel de gadget, pentru orice situatie peste care ati putea da in trafic. Ele nu sunt intr-o ordine a importantei, ci sunt puse aleatoriu, insa fiecare are rolul sau in utilizarea de zi cu zi a gadgetului:

 

Inregistrarea in bucla

Spatiul de stocare pe memoria proprie sau pe un card SD este limitat, prin urmare cele mai multe camere ofera inregistrarea in bucla, adica in fisiere de o anumita marime, care se suprapun unul peste celalalt. In cazul unui eveniment care a activat senzorul G, fisierul respectiv se va pastra. 

Daca nu ar fi prezenta aceasta functie, inregistrarea s-ar opri cand memoria ar fi plina, iar astfel un incident important nu ar putea fi stocat pentru redarea ulterioara.

 

GPS

Elementul de GPS permite camerei sa calculeze pozitia, dar si viteza, ceea ce ofera mai multa siguranta in eventualitatea unui incident. Desigur, puteti avea si GPS separat, insa o camera cu de toate va fi mai eficienta in oferirea datelor respective, intrucat le va salva cu fisierul ce contine incidentul.

 

Display mare

Cele mai multe camere pot filma in rezolutii chiar si peste HD ready, insa este util ca si ecranul pe care vedeti imaginile sa aiba suficienti pixeli, pentru a putea distinge anumite detalii. De exemplu, cand fixati camera in suport, va fi indicat sa puteti vedea pe display exact ce vede obiectivul. 

Altfel, s-ar putea sa nu prinda zone importante din fata masinii. Cu cat ecranul este mai mare (de exemplu, cel putin 2 inch in diagonala), cu atat mai bine. In plus, daca este touchscreen, o diagonala ridicata permite o precizie mai buna in apasarea butoanelor.Harta radare

Daca tot am vorbit de GPS, o harta a radarelor si a camerelor de fotografiat vitezomanii va fi foarte utila, mai ales cand sunteti un sofer profesionist ce tine la timpii de livrare. Trebuie sa recunoastem ca aceasta functie este destul de rara, prin urmare s-ar putea sa fie cea mai putin esentiala din lista pe care am intocmit-o aici. 

 

Senzor de acceleratie

Senzorul de acceleratie (ori senzorul G) este o piesa de echipament care detecteaza socurile sau schimbarile de directie bruste. El va activa functia de salvare a fisierului cand este simtit vreun incident, precum o tamponare sau un viraj de urgenta, astfel oferindu-va acces la inregistrarea respectiva, ea fiind ferita de suprapunerea ulterioara cu alt fisier. Senzorii de acceleratie se pot regla, pentru a raspunde la fel de fel de incidente. 

 

Sursa aditionala de electricitate

Posibilitatea de a recurge la o baterie proprie, atunci cand masina este oprita si nu mai este prezenta alimentarea la reteaua sa electrica, s-ar putea sa fie importanta atunci cand cautati o camera cu functie de auto-aprindere cand este parcata. Astfel, veti putea inregistra cine v-a lovit masina pe timp de noapte, cand ati lasat-o in fata blocului, de exemplu. 

 

Functie foto

Posibilitatea de a prinde o singura fotografie s-ar putea sa fie utila in anumite cazuri. De exemplu, cand vreti sa luati numarul unei masini din fata, ori cand doriti sa fotografiati un peisaj frumos. Cu ajutorul ei, nu va fi nevoie sa scoateti telefonul, ceea ce ar lua timp si ar periclita si siguranta la volan. 

 

Slot de carduri

Exista, pe piata, camere video cu memorie proprie, insa este de preferat ca ele sa permita si atasarea unui card SD de memorie. Astfel, puteti salva mult mai multe ore de continut, mai ales daca le puteti schimba cat sunteti la bordul masinii. cele mai multe modele de camere video auto ofera, din fericire, sloturile pentru memorie. 

 

Lentile cu unghi larg

Cu cat este mai larg unghiul de prindere a imaginii in fata autoturismului, cu atat mai bine. De exemplu, daca v-a fost lovita aripa din dreapta, o camera cu un unghi ingust nu va capta incidentul. Orientativ, cel putin 110-120 de grade ar fi indicate, pentru un model bun. 

 

Buton de inregistrare de urgenta

S-ar putea ca, uneori, sa fie nevoie sa salvati un fisier video, insa senzorul G sa nu fie activat (adica sa nu existe vreun contact cu masina, sau sa aiba loc vreo manevra brusca). Butonul respectiv va salva inregistrarea, la nevoie. De exemplu, ati prins o tamponare intre alte doua autoturisme, ori alte incidente asemanatoare. 

 

Filmare pe timp de noapte

Pentru soferii profesionisti, care conduc pe toate conditiile de drum, este important ca senzorul camerei sa poata capta imagini pe timp de noapte, ori de lumina scazuta. In acele momente exista anumite riscuri pe drum, ceea ce face esentiala posibilitatea de a detecta si salva imagini clare. 

 

Suport ajustabil

S-ar putea sa doriti o anumita pozitionare ca obiectivului, catre o zona specifica, cum ar fi una cu vizibilitatea slaba din partea soferului. Fara un suport multi directional, ajustabil in directii multiple, posibilitatile de pozitionare dupa bunul plac s-ar putea sa fie limitate. Desigur, puteti opta si pentru suporturi de genul, cumparate separat de camera.

 

 

Memorarea vitezei si data inregistrarii

Pentru a va ajuta in situatiile in care va trebui sa dati explicatii Politiei Rutiere, salvarea fisierelor alaturi de viteza propriului vehicul si data la care a fost inregistrat este esentiala. Unele modele pot opta pentru scoaterea datelor respective, insa cele mai multe le salveaza automat cu orice eveniment memorat.

 

Software de management al fisierelor

Este o idee buna sa puteti viziona fisierele inregistrate direct pe display-ul camerei, fara a fi nevoie sa le descarcati pe un telefon ori computer. Nu toate modelele ofera asa ceva, insa atunci cand va trebui sa dati socoteala autoritatilor la locul faptei, functia respectiva va poate scuti de timp.

 

Aplicatii de smartphone

La fel ca si la intrarea precendenta, posibilitatea de a conecta camera direct la telefonul dumneavoastra, descarcand acolo fisierul inregistrat, pentru vizionare, va fi foarte utila. Exista camere compatibile cu toate telefoanele, dar si unele pe Android sau compatibile cu sistemul iOS de operare.

 

Mod de parcare

Cu ajutorul modului de parcare, camera va incepe sa inregistreze automat, pe bateria proprie, pornind numai atunci cand sunt sesizate miscari in fata masinii, sau cand caroseria a fost lovita. 

Tipul acesta de gadgeturi este util cand lasati masina intr-un loc izolat, nesigur, iar lasarea camerei la vedere ar putea si descuraja potentialii hoti si alte persoane cu intentii nefaste. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Cu cat sunt soselele mai aglomerate, cu atat condusul va deveni mai stresant si incidentele neplacute, mai dese. Insa tehnologia ne poate ajuta in aceasta privinta. Discutam cele mai utile gadgeturi pentru ameliorarea experientei la drum, in sectiunea care urmeaza mai jos.

 

Persoana moderna sta destul de mult la volan, indiferent daca e vorba de naveta zilnica sau de un post de sofer profesionist. Unora le place condusul spartan, fara multa tehnologie, insa altii prefer cat mai multa automatizare. Acestora din urma le adresam lista de tehnologii utile la volan, de mai jos:

 

GPS

Orice implica sisteme de orientare prin satelit are un potential enorm pentru transport. Din ce in ce mai multe autoturisme sunt echipate cu asa ceva, indiferent daca vorbim despre instalarea lor din fabrica, ori despre aparate GPS cumparate separat. 

In anii recenti, tandemul GPS-drone a fost experimentat considerabil, aparatele de zbor fiind extrem de eficiente in monitorizarea live a traficului. 

Sa nu uitam importanta GPS-ului in securitatea autoturismelor – in zilele noastre, rareori veti mai intalni persoane care sa armeze alarmele antifurt. Cu sistemele de localizare prin satelit, hotii potentiali sunt descurajati inca dinainte sa isi puna orice idee in aplicare – iar descurajarea este cu atat mai sigura, daca lipiti un mic abtibild in coltul unui geam, care sa anunte prezenta unui astfel de sistem.

 

Detector radar

Detectorul radar, trebuie sa recunoastem, nu este o piesa de echipament pe care o sustinem cu tarie. De fapt, ca sa fim sinceri, putini utilizatori isi echipeaza masina cu asa ceva pentru a scapa de o eventuala amenda, daca trec accidental peste limita de viteza. 

Multi dintre ei, insa, instaleaza un detector radar ca sa depaseasca constant limita legala, minimizand riscul amenzilor, insa crescand pericolul general pe sosele. 

 

 

Evident, condamnam cel de-al doilea tip de comportament, insa in orice caz, detectoarele radar reprezinta un mijloc eficient de optimizare a timpilor de condus, ceea ce este foarte util pentru soferii profesionisti, care adesea trebuie sa respecte un program strict.

Tandemul de tehnologii de detectare radar si harti GPS ale camerelor anti-vitezomani sunt ultimul pas in materie de prevenit amenzile. Insa, inca o data, recomandam in mod absolut respectarea tuturor limitelor legale de viteza!

 

Aplicatie etilotest

Un alt subiect impotriva caruia avem obiectii mai mult decat puternice este consumul de alcool inainte de a conduce – insa exista cazuri in care o aplicatie de tip etilotest este foarte folositoare! 

De exemplu, atunci cand ati fost la o petrecere, nu ati facut mari excese, insa a doua zi de dimineata va asteapta un drum. Nu ar fi mai bine sa eliminati grijile, stiind 100% ca in aerul respirat nu se mai simte nimic si nu riscati o amenda? 

Asadar, un mic aparat etilotest, cu aplicatia aferenta, s-ar putea sa fie foarte util in astfel de cazuri. Mai mult decat atat, setul permite si calcularea numarului de ore care vor trece pana sa se elimine alcoolul din organismul utilizatorului, daca acesta introduce greutatea sa corporala. 

Aceasta tehnologie de-abia a fost inventata, insa este de asteptat ca aparatele sa apara pe piata in anii urmatori.

 

Aplicatii somn 

Pentru cei care conduc in calitate de soferi profesionisti (insa si pentru amatori), timpii de odihna si sofat sunt extrem de importanti, atat ca regula personala, cat si in privinta cadrului legal. Insa somnul nu vine cand doriti, iar aplicatiile de stimulare a dormitului devin necesare, in astfel de cazuri.

Paleta de astfel de aplicatii este larga: unele amesteca sunete relaxante cu cantece de pasari si cu suieratul vantului prin copaci – va trebuie doar o pereche de casti buna! Altele analizeaza tiparul de dormit al utilizatorului (prin sunete si vibratii percepute prin microfon), trezindu-va in stadiul de somn care sa rezulte in cel mai ridicat nivel de energie. 

Alte aplicatii insira imagini care sa relaxeze, pregatindu-va pentru repausul de la sfarsitul zilei, daca le priviti pe un ecran. Exista si unele care redau exercitii de relaxare si de alungare a anxietatii, recitate de un actor cu voce placuta. Gasiti ce vi se potriveste cel mai bine, incercand cat mai multe din ele!

 

Camere video

In capitolul camere de luat vederi utile pentru soferi, includem dashcam-ul (adica aparatul video de bord), camera de marsarier (foarte utila pentru parcari, dar nu numai) si camerele de interior. O data cu raspandirea la scara larga a acestor accesorii, siguranta pe sosele a crescut, atat la manevre ce necesita atentie (parcarile la milimetri), cat si la identificarea precisa a vinovatilor, cand are loc un accident. 

Mai mult decat atat, si gradul de disciplinare a soferilor a crescut – parca nu iti mai vine sa faci manevre riscante sau sa devii reclacitrant in trafic, cand stii ca aproape toti ceilalti participanti detin mijloace de a te inregistra, nu?

Sa nu uitam si de camerele de supraveghere trafic. Algoritmii de inteligenta articiala permit acum recunoasterea numerelor de inmatriculare ale vitezomanilor instant, cu o precizie ridicata, astfel crescand sansele ca acestia sa fie sanctionati dupa lege.

Puteti gasi foarte multe modele de camere video auto (aici o lista comparativa), inclusiv unele de tipul 3-in-1, pentru marsarier, bord si interior. Daca sunteti o persoana creativa, un GoPro poate fi plasat si in exteriorul masinii, pe capota sau pe aripa, in cazul in care doriti filmari mai greu de efectuat!

 

 

Purificator aer

Pentru cei care sunt preocupati de sanatate sau pentru cei care sunt deosebit de sensibili la praf si la alte impuritati, purificatoarele de aer pentru habitaclul masinii vor fi o achizitie mai mult decat recomandabila! 

Cu atat mai mult, daca petreceti multe ore la volan. Acestea, conectate la reteaua electrica de 12 Volti, elimina mirosurile neplacute, fumul de tigara, scad numarul bacteriilor si sporilor si reimprospateaza aerul, prin ionizare.

Multe modele sunt certificate de autoritatile de sanatate, pentru confirmarea eficientei lor. Sunt deosebit de utile pentru cei ce sufera de astm, alergii, sau pentru familiile care doresc ca cei mici sa aiba parte de cele mai bune conditii de transport cu putinta.

Desigur, lista noastra de tehnologii si gadgeturi poate continua. S-ar putea sa si adaugam intrari noi, actualizand lista. Piata de produse care sa ajute in trafic este foarte mare, asa ca puteti oricand sa descoperiti noi modalitati de a va face experienta la volan mai usoara si mai confortabila. 

Bineinteles, este de asteptat si ca producatorii auto sa adauge din fabrica astfel de avantaje, in anii ce vin, o data cu cresterea competitivitatii dintre companiile din industria automotiva.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Pentru echiparea masinilor, exista optiuni care merita luate in calcul de orice posesor de autoturism, dar si destule capricii. Noi discutam ambele categorii, in randurile care urmeaza, mentionand ce echipari sunt esentiale si la ce puteti renunta, in cazul in care cautati sa investiti in accesorii si echipamente auto de tot felul.

 

In sectiunea care urmeaza, am luat o serie de aspecte ce tin de fiecare autoturism (orientare si navigatie, sunet, confortul scaunelor, de exemplu) si ne-am mentionat parerile in legatura cu ce echipare ar cam trebui sa fie esentiala, dar si ce optiuni pot fi considerate capricii, in privinta respectiva. Desigur, exista o doza de subiectivism in ceea ce priveste unele din alegerile noastre, in special la capitolul capricii. 

 

Orientare

Esential: GPS

Indiferent daca suntem in trecere printr-un oras nou, ori daca exploram la liber in vacanta, riscul de ratacire nu este de dorit, mai ales cand riscam sa ramanem fara benzina. Un sistem fiabil de navigare prin satelit este aproape obligatoriu in astfel de cazuri, iar din fericire preturile lor au devenit chiar accesibile, in ultimii ani. 

Mai mult decat atat, unele oferte includ si alte gadgeturi, precum camerele de bord sau aparatele de detectie pentru radar. In orice caz, o investitie care merita, mai ales pentru soferii profesionisti.

 

Capriciu: Harta cu camere anti-viteza si radare

Echiparea sistemului de orientare prin satelit cu o harta care sa va arate locatia aparatelor fixe de radar, cu camere eventual, poate fi considerata un capriciu. In primul rand, limita de viteza trebuie tot timpul respectata, iar in al doilea rand, radarele mobile tot vor ramane o grija. 

Noi va sfatuim sa faceti tot posibilul pentru a conduce in maxima siguranta, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru ceilalti participanti la trafic!

 

 

Sunet

Esential: un sistem fidel, cu patru boxe

Cand mergeti la drum lung, plictiseala se poate instala destul de usor. Stirile si muzica reprezinta o solutie pentru alungarea ei, iar pentru ascultarea optima, recomandam nu mai mult de patru difuzoare, doua pentru fata si doua pentru spate. Astfel, se vor bucura de auditie toate persoanele din masina. 

Nu suntem de parere ca puterea ridicata este un avantaj. La urma urmei, habitaclul masinii este un spatiu inchis, de rezonanta, astfel chiar si 40 de Wati pe canal putand rezulta in destul de multa galagie. 

Desigur, daca aveti o masina decapotabila sau un Jeep Wrangler si va place basul, atunci va invitam cu caldura sa echipati vehiculul cu sisteme de mare putere!

 

Capriciu: subwoofere de peste 200 de Wati, instalate in portbagaj

Doar daca dati petreceri la camping si doriti sa le sara dopurile de ceara invitatilor, atunci recomandam instalarea unor subwoofere de mare putere in masina dumneavoastra. 

Nu de alta, dar un astfel de capriciu, pe langa faptul ca reprezinta o exagerare in materie de sunet (audiofilii considera ca prea mult bas este un impediment pentru o auditie de calitate), mai si reprezinta un sacrificiu in ceea ce priveste spatiul din portbagaj (locul unde sunt amplasate astfel de boxe).

 

Climatizare

Esential: aer conditionat bine echilibrat

Prin “bine echilibrat” ne referim la capacitatea de a imprastia aerul rece in toate zonele din habitaclu. Pentru asta, aveti grija ca toate gurile de aer sa fie ne-obstructionate si reglabile in directiile dorite. 

Un service specializat poate asigura si functionarea buna a tuturor treptelor de intensitate. La fel putem spune si despre sistemul de incalzire, aerul card trebuind ghidat eficient catre toate zonele din masina, pentru a asigura confortul termic pe timp de iarna.

 

Capriciu: ventilatoare de interior

O optiune pentru circularea aerului in habitaclul unei masini este instalarea de ventilatoare pe 12 Volti. Exista destule modele in comert, unele se prind pe spatele scaunelor din fata, ca sa bata catre pasagerii de pe bancheta, altele se prinde pe bord, si asa mai departe. 

Noi le consideram un capriciu pentru ca se poate circula aerul destul de usor prin habitaclu prin deschiderea geamurilor. Desigur, unele persoane sunt sensibile la curent, asa ca putem intelege de ce ar opta pentru asa ceva.

 

Motor

Esential: aparat de diagnoza

Aproape toate masinile fabricate in anii recenzi (10-15 ani) dispun de un computer de bord, care controleaza si monitorizeaza sistemele, incepand cu cele ce tin de motor (alimentare, regimul de aprindere, noxe, sistemul electric) si pana la cele de interior (inchidere centralizata, geamuri, climatizare). 

Cu ajutorul unui aparat de diagnoza OBD puteti sa aflati repede ce fel de probleme intampinati. Sa zicem ca suferiti o pierdere de putere: cu aceste gadgeturi, conectate a mufa de langa volan OBD, veti putea identifica problema respectiva in cateva minute.

 

Capriciu: aditivi de motor

Aditivii de motor se amesteca cu lubrifiantul, pentru a oferi putere sporita, o curatare a canalelor de ungere, dar si un consum redus. Sau, cel putin, acestea sunt lucrurile sustinute de producatori. Adevarul, insa, este ca parerile sunt impartite cu privire la eficienta acestor substante. 

Unii soferi, intr-adevar, au citat imbunatatiri in ceea ce priveste performanta, insa altii nu au simtit nimic. In plus, mecanicii spun ca aditivii cu greu vor scoate mai multi cai-putere dintr-o masina noua, ca iesita din fabrica. Testati-i, desigur, insa pastrati-va o doza de spirit critic, mai ales daca aveti o masina veche.

 

Securitate

Esential: ciocan pentru geamuri si taietor de centuri

Pentru siguranta, cei mai multi oameni se gandesc la centuri, airbaguri, extinctoare si cutii de prim ajutor. Nu strica nici sistemele de supraveghere video, cele mai bune camere video auto atat pentru interior, cat si pentru interior, reprezentand o buna solutie pentru prevenirea tamponarilor sau pentru monitorizarea celor mici, in masina. 

Insa nu toti se gandesc la mijloacele de descarcerare, pentru taiat centurile blocate si spart geamurile care nu se mai deschid. Luati in considerare echiparea masinii dumneavoastra cu un ciocan-cutit special pentru aceste sarcini. 

Ele sunt si omologate ca ne-fiind arme albe. Speram sa nu fie niciodata nevoie sa le folositi, insa ele reprezinta o aditie ieftina pentru a va asigura ca sunteti bine pregatiti pentru orice situatie.

 

Capriciu: alarma auto

Din moment ce exista sisteme GPS de localizare a masinilor furate, trebuie sa spunem ca multi hoti sunt deja descurajati de a fura autoturisme. Prin urmare, alarmele cu zgomot sunt destul de depasite. Insa, daca va este frica ca vi s-ar putea fura lucruri valoroase din masina, desigur, nu avem nicio obiectie in instalarea unui astfel de sistem.

 

 

Scaune

Esential: perne pentru suport lombar

Zona lombara este foarte sensibila si vulnerabila, atat pentru cei ce ridica greutati, cat si pentru cei care stau mult jos. Nu putem sa recomandam mai mult pernele speciale care ofera un plus de confort pentru partea de jos a spatelui. 

Daca va stiti cu probleme, atunci echipati-va masina cu asa ceva. In plus, mai dorim sa va recomandam si o vizita la kinetoterapeut, intrucat durerile din zona respectiva se si pot remedia, in cele mai multe cazuri, cu tratament si exercitii!

 

Capriciu: incalzire scaune

Incalzirea pentru scaune, cumparat separat, nu este chiar un element esential. Noi suntem de parere ca aeroterma masinii, daca functioneaza eficient, o sa va ofere confortul termic in timpul sezonului rece, intr-un mod destul de eficient. 

In plus, aceste perne s-ar putea sa consume si destul de mult curent electric. Oricum, pentru cei frigurosi, sunt destul de utile, insa pentru marea majoritate, s-ar putea sa fie doar un element de rasfat, la care se poate renunta.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Legea ar trebui cunoscuta bine de orice sofer, atat in ceea ce priveste regulile la trafic, cat si legislatia aferenta, pentru anumite echipamente de nisa. Abordam subiectul ce tine de camerele video pentru drum, in sectiunea urmatoare, mentionand cum ar trebui ele folosite si cat de utile sunt inregistrarile efectuate cu acestea:

 

A sosit momentul sa discutam mai pe larg despre ce spune legea referitor la utilizarea camerelor de bord in Romania. Desi nu am dori sa pornim pe o nota negativa, ne simtim nevoiti sa o facem: legislatia autohtona respectiva este, si in acest caz, neclara si uneori frizeaza cu aberantul. 

Haideti sa exploram mai mult despre subiect, pentru a ne informa cat mai bine cititorii despre ce pot sa faca cu imaginile surprinse de camera si ce putem face pentru a ameliora cadrul legal actual:

 

Este legal sa porti camera de bord?

Da. Legea nu obiecteaza in niciun fel la instalarea camerelor de luat vederi la bordul unei masini. Puteti instala echipament specific de tip dashcam, dar si alte tipuri de camere de luat vederi. Atata timp cat ele sunt prinse pe un suport propriu – prin urmare nu necesita manevrarea cu o mana de catre sofer, un aspect pedepsit de lege – politia nu are nicio problema cu echipamentul respectiv. 

Ba mai mult, in alte tari, camera de bord este chiar obligatorie, ceea ce este o idee foarte buna. S-ar putea sa fiti familiari cu multitudinea de filmulete virale de pe sosele din Rusia, cu tot felul de intamplari. 

In Federatia Rusa, toti soferii sunt obligati sa instaleze asa ceva, deoarece exista un fenomen nedorit, cand pietonii se arunca in fata masinilor, cerand apoi despagubiri soferului, chiar daca acesta nu i-a lovit. Ca sa descurajeze astfel de inselatorii, legiuitorii rusi au impus utilizarea camerelor de bord si au permis folosirea imaginilor in clarificarea acestor situatii.

La noi in tara, desi nimeni nu obiecteaza la filmarea incidentelor din trafic, exista aspecte destul de neplacute cand vine vorba de utilizarea imaginilor. Sa il discutam pe primul, cel ce tine de datele personale, intrucat este probabil cel mai aberant dintre ele.

Aspectul sensibil al datelor personale

Cand inregistram imagini de pe camera de bord, ne asumam o anumita raspundere, anume aceea a preluarii datelor personale ce apartin altor persoane. Aceste date sunt reglementate, dar si protejate de lege, iar ca sa dam exemple, ele se refera la numerele de inmatriculare ale masinilor, dar si la fetele soferilor ori ale altor participanti la trafic.

Toate datele care pot duce la identificarea cuiva sunt date de caracter personal si legea din tara noastra spune ca le poti prelucra daca sunt doar pentru propria utilizare, dar nu pentru a le publica – iar prin publicat ne referim, de exemplu, la punerea lor pe Youtube sau pe Facebook. 

Ce se poate intampla daca ati filmat, de exemplu, o bataie in trafic si ati plasat pe social media inregistrarea? Este simplu, daca unul din participanti da peste postare, va poate da in judecata pentru incalcarea dreptului la propria imagine.

Dar lucrurile se complica mai departe: daca, sa zicem, postati o filmare cu frumoasele peisaje de pe Transalpina, si un participant la trafic al carui numar apare in filmare va da in judecata, el va avea slabe sanse sa castige la tribunal. La urma urmei, este ca si cum la un meci de fotbal, ar trebui sa li se ceara datele tuturor celor din tribune. 

Insa, ca sa trecem la subiectul care conteaza, trebuie sa mentionam ca sunt trei situatii de exceptie in care NU SE IMPUNE necesitatea acordului persoanei filmate: prima este filmarea in vederea protejarii vietii, integritatii fizice sau sanatatii unor persoane amenintate. Se incadreaza, aici, violentele, condusul riscant si alte agresiuni. 

O a doua exceptie este inregistrarea in vederea unor interese legitime, dar datele nu trebuie sa prejudicieze drepturile si libertatile persoanelor vizate, caz in care se include si accidentul. A treia exceptie se refera la facerea datelor personale publice in mod manifest, adica direct.

Va doare capul? Credem si noi ca da. Limbajul legislativ este greoi si frustrant pentru oamenii de rand, iar avocatii spun ca filmarile cu camerele auto s-ar putea incadra in aceste exceptii. Asta inseamna ca aveti destule sanse sa castigati procesul, daca sunteti dat in judecata de cineva filmat. 

Cu toate acestea, legislatia este destul de neclara si plina de capcane si probleme. In special cand vine vorba de rezolvarea situatiilor din trafic la tribunal, dupa cum vom discuta in sectiunea urmatoare:

Iata ce motive ai sa cumperi o camera video auto – Acceleratie.ro

Sunt imaginile respective probe la tribunal?

Nu. Probele admise se fac prin mijloacele tehnice omologate si verificate metrologic. Ce inseamna asta? Inseamna ca doar radarele si etilotestul se incadreaza aici. Chiar daca aveti cea mai buna camera video auto, ce filmeaza in Full HD la 60 de cadre pe secunda, judecatorii tot pot considera imaginile ei ca fiind irelevante, adica ca ar putea fi vechi sau trucate. 

Constatarea politistului deplasat la locul faptei este proba de tribunal, insa. Aici imaginile pot fi relevante, intrucat daca un politist are dubii cu referire la ce s-a intamplat exact, dumneavoastra puteti sa ii aratati imaginile pentru a-l lamuri. 

Daca datele s-au consemnat in procesul verbal, atunci intr-adevar camera de bord a fost folositoare. Insa, fara consemnarea politistului, imaginile preluate astfel nu sunt considerate probe intr-un tribunal din Romania.

Dupa cum era de asteptat, situatia aceasta a starnit destule sentimente de revolta printre soferi, iar in ultima vreme au fost lansate petitii pentru a schimba aceasta situatie. Cu toate acestea, schimbarea va avea loc incet si destul de greu, cum este cazul la noi in tara. 

Momentan, inregistrarile soferilor pot constitui cel mult o proba secundara, daca a ajutat la lamurirea situatiei de catre organele de Politie, si nu una principala, ce poate fi adusa ca dovada de sine statatoare intr-un proces.

 

Merita, deci, sa imi cumpar camera de bord?

Desigur. Este cel mai bine sa aveti cat mai multe dovezi fata de orice incident din trafic. Recomandam cu caldura echiparea masinilor cu asa ceva, mai ales dat fiind gradul ridicat de risc ce exista pe soselele din tara noastra. In plus, o camera poate descuraja anumite comportamente, iar din acest motiv este bine sa o puneti cat mai la vedere. 

Mai mult decat atat, daca cineva v-a tamponat, puteti rezolva mai bine disputa, fara sa implicati vreun tribunal, aratand faptul ca ati inregistrat intregul eveniment. Multe persoane vor prefera plata reparatiilor, decat sa ajunga sa se judece pentru un incident minor, in care stiu ca au multe sanse sa piarda.