Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

GPS trackerele sunt dispozitive din ce in ce mai utilizate, atat pe plan profesional, cat si personal, asa ca este de interes sa cunosti si cum functioneaza acestea, pentru a fi mai usor sa gasesti ceva de interes pentru tine.

 

Ideea folosirii unui dispozitiv care sa te ghideze la drum a preocupat marii inventatori inca de la inceputul secolului XX, dar a devenit usor de realizat si utilizat datorita avansarii tehnologiei abia prin 1986, cel putin pentru publicul larg. Aparut initial in SUA pentru armata, GPS-ul este astazi foarte comun si cunoscut, fiind de mare ajutor in viata de zi cu zi.

 

Ce este un sistem GPS?

Sistemul de pozitionare globala, numit pe scurt GPS, este un sistem de radio-navigatie, utilizat la nivel mondial, ce foloseste 24 de sateliti precum si statiile aferente de la sol. Proiectat initial pentru uzul armatei, sistemul este in continuare finantat si gestionat de Departamentul Apararii din SUA, dar poate fi folosit si de utilizatorii civili din intreaga lume, fara taxe sau restrictii.

Acest dispozitiv are ca scop aflarea pozitiei in timp real a unui obiectiv urmarit, furnizand informatii despre locatia exacta a acestuia. Astfel poate fi utilizat pentru a afla pozitia unui mjloc de transport pentru a monitoriza ruta, dar si de catre parinti pentru a sti in permanentă unde se afla copilul lor etc.

Un sistem de urmarire poate oferi date in timp real, dar si istorice, pentru orice fel de calatorie.

Cum functioneaza un GPS?

Un GPS ofera semnale speciale prin satelit, ce sunt preluate si procesate de catre receptor. Spatial, sistemul de pozitionare este reprezentat de 27 de sateliti care orbiteaza pe glob, dintre care 24 sunt operationali si 3 suplimentari, in cazul in care unul dintre cei operationali nu functioneaza, acestia orbitand Pamantul la fiecare 12 ore si transmitand semnale radio din spatiu ce sunt preluate de receptori.

Utilizatorii au receptoare GPS care convertesc semnalele preluate din spatiu si le transmit sub forma de informatii in timp real cu privire la locatie si viteza. Acestea au la baza sisteme de calcule matematice si au nevoie de cel putin 3 sateliti pentru date cat mai exacte.

 

Ce tipuri de sisteme GPS sunt?

Din punct de vedere functional, exista doua mari categorii, si anume: cele pasive si cele active.

Sisteme pasive sunt cele care stocheaza datele obtinute cu privire la locatie si alte evenimente. Astfel, un GPS pasiv poate inregistra datele pe un timp dat si le stocheaza fie in memoria interna, fie pe un card de memorie, iar apoi datele inregistrate pot fi descarcate pe un computer si analizate ulterior. Unele dispozitive pot trimite datele stocate prin wireless la o ora prestabilita sau din diverse puncte, sau pot fi solicitate in timpul calatoriei.

Un sistem de urmarire activ transmite date in timp real catre un portal sau un sistem de urmarire. Sunt cele mai uzuale, deoarece sunt utile atat in scopuri comerciale, cat si in viata de zi cu zi. Cu acest sistem poti sa iti eficientizezi parcul auto, sau poti sa iti monitorizezi copilul, o persoana in varsta, animalul de companie, masina personala, alte obiecte de interes etc. Vei sti exact locatia in fiecare moment si vei putea sa mai beneficiezi si de alte functii interesante.

Sistemul de urmarire activ este deosebit de important si in ceea ce priveste securitatea, atat a persoanei care il poarta, dar si a obiectului urmarit, putand fi de mare ajutor in caz ca masina iti este furata sau persoana se rataceste.

Cum poti urmari telefonul mobil?

Telefonul mobil, datorita multiplelor inovatii tehnologice, a devenit mult mai mult decat un simplu mod de comunicare, iar una dintre aplicatiile de baza este si functia de GPS. 

Cum toate telefoanele mobile trimit unde radio, chiar si atunci cand nu sunt utilizate, se poate afla foarte usor locatia acestora. Tehnologia GPS este acum prezenta pe mai toate telefoanele de ultima generatie, iar prin activarea acestei functii poti afla mult mai usor pozitia in timp real.

Sunt foarte multe aplicatii disponibile pentru orice tip de telefon, unele gratuit, altele mai performante si mai specifice cu bani, care sa te ajute sa mentii contactul permanent fie cu cei de acasa, fie cu angajatii.

Tehnologia de localizare se bazeaza pe distanta fata de cea mai apropiata statie cu care comunica telefonul, dar si prin interpolarea semnalelor date de centrale adiacente.  Astfel, in zonele urbane unde antenele sunt pozitionate mult mai aproape unele de altele, precizia va fi mult mai buna, fata de zonele rurale unde acestea sunt la distante mai mari unele fata de altele. 

Functional, acestea se pot imparti in mai multe tipuri si anume sisteme de localizare bazate pe retea, pe telefon sau hibride.

Sistemele de localizare bazate pe retea folosesc infrastructura furnizorului de telefonie mobila, pentru a identifica localizarea receptorului. Precizia este mai buna in zonele urbane, unde este o mai mare aglomerare de antene. Nu afecteaza telefonul.

Sistemele de localizare bazate pe telefon necesita instalarea unui soft specific, determinand astfel locatia. Se poate folosi doar cu acordul utilizatorului si poate afecta telefonul mobil, folosind resursele acestuia. Soft-ul folosit trebuie sa fie compatibil cu sistemul de operare pe care il ai instalat pe telefonul mobil.

Cele hibrid folosesc ambele sisteme, atat reteaua furnizorului, cat si un soft instalat pe telefon si au o precizie mult mai buna. 

De ce e important sa utilizezi un GPS tracker?

Daca este sa te referi doar la functia de baza a acestui dispozitiv, sa folosesti un GPS tracker te va ajuta sa stii in orice moment unde esti pozitionat, locatia si navigarea fiind mult mai facile cu ajutorul acestuia.

La ora actuala acest dispozitiv este foarte mult utilizat zi de zi, fiind prezent in cele mai neasteptate obiecte, de mare ajutor in calatorii, pentru siguranta si monitorizarea persoanelor dragi precum copii sau adulti ce sufera de anumite afectiuni, pentru o buna gestionare a unei afaceri ce tine de un parc mare de masini, pentru urmarirea unui vehicul sau unui obiect important pentru tine. Se foloseste de asemenea in multe domenii de la masini, la avioane sau ambarcatiuni maritime, in constructii, telefonie mobila, laptop-uri, fie aflate la vedere, fie incorporate in diverse obiecte. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

Daca nu esti foarte hotarat sa iti achizitionezi un GPS tracker pe masina, gasesti in acest articol cateva motive care iti vor arata beneficiile si avantaje instalarii unui astfel de dispozitiv, fie ca esti persoana fizica, fie in scop comercial daca detii un parc auto.

 

Cu siguranta iti doresti sa iti dotezi masina cu diferite dispozitive care sa te ajute sa o mentii intr-o stare de functionare cat mai buna, mai ales ca investitia nu este mica. Unul dintre dispozitivele de interes pentru tine este si GPS trackerul si iti prezentam, in continuare, cateva motive pentru care sa il achizitionezi.

 

Stabilirea cu usurinta a rutei optime

Atunci cand pleci la drum iti planifici ruta, iar un GPS tracker te va ajuta sa alegi cea mai buna alternativa. La drum lung te ajuta sa gasesti cele mai scurte variante, dar iti prezinta si drumurile cele mai bune si astfel vei fi mult mai eficient.

Prin oras vei primi ajutor pentru a alege rutele mai libere, unde nu vei sta mult in trafic, vei afla care trasee sunt mai scurte si vei sti cand ajungi la destinatie. E foarte important, mai ales cand ai planificata o intalnire importanta si trebuie sa stii cand vei ajunge. 

Tot cu ajutorul acestui dispozitiv vei putea sa alegi cel mai eficient drum pentru masinile din parcul auto, precum si timpul, stiind cat dureaza sa ajunga la destinatie. Este de mare ajutor aceasta planificare, deoarece masina va sta mai putin in trafic, reducand astfel uzura. Mai putin timp pe drum permite de asemenea o productivitate mult mai buna si o eficientizare a timpului.

Mai putin consum de combustibil

Avand mereu la dispozitie cel mai scurt traseu si cel mai liber, vei economisi la carburant, ceea ce se va resimti in timp asupra bugetului. Vei putea sa iti planifici din timp bugetul pentru carburant, stiind deja care este consumul pe rutele pe care le alegi. De asemenea, vei castiga in productivitatea angajatilor, in acelasi timp acestia vor putea deservi mai multe destinatii.

Un consum mai redus de carburant, mai are si o alta componenta pozitiva, eliberand mai putine gaze arse in atmosfera, si astfel vei contribui si la mentinerea unui mediu mai curat, cu mai putina poluare.

 

Securitate si siguranta mult imbunatatite

Pe langa functia de baza, de a sti in orice moment locatia masinii, un GPS tracker mai vine si cu alte functii care tin de securitatea si siguranta acesteia, putand sa ajuti politia cu date cat mai exacte in cazul unui furt, dar si sa apelezi la ajutor de urgenta in cazul unui accident sau a unei avarii.

Cele mai noi modele de GPS tracker auto au incorporate si sisteme de securitate, fiind dotate cu senzori si aplicatie auto tracker. 

Daca ai o activitate comerciala ce tine de transport, monitorizarea in timp real iti ofera posibilitatea de a vedea daca soferii respecta ruta aleasa, pauzele si daca respecta viteza legala.

Pe de alta parte, daca tocmai i-ai cumparat o masina copilului cand a implinit 18 ani si si-a luat carnetul, cu ajutorul unul GPS tracker instalat pe masina ii vei putea monitoriza primele drumuri, pentru a-l sti in siguranta, vei sti daca respecta prevederile legale in ceea ce priveste viteza de deplasare si chiar ii vei putea impune o arie in care sa se deplaseze, fiind avertizat in caz ca o depaseste.

Telecomanda

Marea majoritate a noilor modele au si functie de control de la distanta cu ajutorul unei telecomenzi, ceea ce poate fi de un real folos in caz ca ai anumite probleme. Astfel, daca masina este furata, vei avea posibilitatea de a opri motorul de la distanta, pentru ca apoi sa anunti organele abilitate care sa o recupereze.

O alta functie de interes poate fi si blocarea portierelor de la distanta, astfel, daca descoperi o neregula si crezi ca a fost furata, vei putea sa activezi aceasta functie, iar intrusul nu va mai putea parasi autovehiculul, deoarece portierele nu se mai deschid nici din interiorul masinii.

In cazul unui furt vei putea colabora cu politia pentru a depista exact locatia masinii, fiind o functie foarte utila, deoarece in cateva ore de la disparitie masina poate fi dezmembrata. Cu cat actionezi mai repede si mai exact cu ajutorul organelor abilitate, cu atat este mai mare sansa de a gasi autovehiculul intact.

In plus, in caz ca ai o avarie pe drum, vei putea contacta usor cel mai apropiat service auto, un GPS tracker auto fiind dotat si cu astfel de caracteristici.

 

Obtinerea de ajutor in cel mai scurt timp

Vei putea sa trimiti cu usurinta un SOS in caz ca nu ai in apropiere centre de reparatii si ai o avarie pe drum. Sistemele mai performante vin dotate si cu giroscop si accelerometre care au capacitatea de a detecta un accident. 

Astfel, in caz ca nu ai apelat ajutor in caz de accident, dupa cateva secunde sistemul va trimite o alerta si datele exacte ale locatiei catre cel mai apropiat centru de urgenta. Este o functie de mare interes in caz ca ai un accident si iti perzi cunostinta, sistemul alertand astfel centrale de urgenta, ambulanta si politie, si astfel vei putea primi ajutor in cel mai scurt timp. 

Traficul este din ce in ce mai aglomerat si conform mai multor statistici sunt zilnic accidente destul de grave care iti pot pune viata in pericol. Pe de alta parte sunt raportate zilnic furturi de masini si multe dintre ele nu mai pot fi recuperate. Un GPS tracker, in acest conditii, nu mai este un produs de lux, ci devine un dispozitiv foarte util care te va ajuta sa iti aperi bunurile si chiar viata.

Daca vei consulta ofertele existente pe piata, vei constata ca pretul nu este foarte mare, si gasesti modele ce au implementate caracteristicile de care ai nevoie, iar amortizarea o vei resimti in cel mai scurt timp. Punand in balanta cele doua aspecte, pretul pe de o parte si ajutorul pe care il obtii pe cealalta parte, vei constata ca merita investitia si te vei simti mult mai in siguranta in trafic. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

Daca ti-ai pus problema sa cumperi un GPS traker fie pentru uz personal, fie pentru firma, citeste acest ghid pentru a te informa si pentru a putea alege ulterior un model care sa fie pe masura necesitatilor tale.

 

Un tracker GPS este un dispozitiv portabil care te ajuta sa monitorizezi anumite lucruri si persoane, putand sa stii in orice moment unde se afla acestea sau sa ai informatiile inregistrate pentru a putea gestiona mai bine anumite situatii. Sunt foarte utile pentru posesorii de masina sau pentru cei care au firme de transport, putand monitoriza mult mai usor locatia, viteza, ruta. 

 

Cum functioneaza un GPS tracker?

Acesta se conecteaza la satelit si pot transmite date in timp real sau inregistrari cu privire la masina ta. Spre deosebire de un sistem de navigatie, acesta ofera date despre locatie si obiceiurile la condus. Unele modele se comporta la fel ca si telefonul mobil, fiind necesar pentru a functiona o conexiune la un furnizor de telefonie mobila.

Din acest motiv, un aspect important este tipul de retea folosit, fiind mult mai bine sa optezi pentru cele mai noi modele cu 4G, oferind un timp de raspuns mult mai bun si cu acoperire mare. 

 

De ce sa iti cumperi un GPS tracker pentru masina?

Principalul scop este sa stii in permanenta locatia acesteia. In caz ca iti este furat autovehiculul, il poti urmari usor si astfel vei furniza date concrete organelor competente, pentru a o putea gasi in cel mai scurt timp. Este de interes sa te poti misca foarte repede, pentru ca hotii sa nu reuseasca sa o dezmembreze.

De asemenea, daca copilul tau a implinit 18 ani si a luat carnetul, este bine la inceput sa il poti urmari de la distanta, afland astfel pe langa locatie si ce obiceiuri are, daca respecta viteza legala si ce rute alege.

Cu atat mai mult daca ai o firma de transport si vrei sa iti poti urmari activitatea zilnica usor, aceste dispozitive sunt de mare interes. 

 

Cat este de facil sa folosesti un GPS tracker?

Aceste dispozitive sunt usor de folosit si, in functie de modul de alimentare, sunt de mai multe tipuri. Unele modele se alimenteaza direct de la portul destinat diagnozei, putand fi instalat cu usurinta de orice sofer. 

Alte modele se pot alimenta fie la bricheta masinii, fie la priza destinata pentru accesorii, fiind permanent alimentate chiar daca masina nu merge. In caz ca ai bateria mai uzata, le poti deconecta cand stai.

Poti sa alegi si modele cu baterie, care sunt foarte usor de pozitionat oriunde, putand fi folosite si pentru alte scopuri, pentru a monitoriza o persoana in varsta sau un copil, un animal de companie, un obiect. La acestea trebuie in schimb sa ai grija sa schimbi la timp bateria, pentru a functiona in bune conditii.

Dupa ce ai montat GPS trackerul ai nevoie de un soft special dedicat pe care sa il instalezi pe un calculator, pe o tableta sau chiar pe telefonul mobil pentru a putea sa urmaresti in timp real locatia.

 

Ce reglementari legale cu privire la GPS trackere sunt?

Atat timp cat folosesti acest dispozitiv pentru uz personal, pentru a proteja un bun sau o persoana acestea nu sunt interzise prin lege.

Lucrurile se schimba atunci cand le utilizezi in alte scopuri, folosind acest dispozitiv fie pe autovehicule care nu iti apartin, fie pentru a urmari anumite persoane, intrand in conflict direct cu legea.

La ce aspecte trebuie sa fii atent cand vrei sa alegi un GPS tracker?

Asa cum am mentionat anterior, una dintre caracteristicile de baza este tipul de retea folosit, cele 4G fiind cele mai indicate in acest moment.

Un alt aspect important este si precizia, astfel, cu cat dispozitivul este mai performant, cuplandu-se la cel putin 4 sateliti, cu atat pozitia va fi mai exacta. Astfel, pentru a monitoriza persoane sau animale de companie ai nevoie de o raza cat mai mica de precizie, 5 – 7m fiind de bun augur.

Rezistenta la apa poate fi un factor destul de important, mai ales daca ai nevoie sa iti urmaresti animalul de companie atunci cand il scoti la plimbare. Astfel sunt modele care au o rezistenta la apa de 5%, sau cu 90% sau chiar 100%. 

Cu siguranta iti doresti cel mai bun GPS tracker, asa ca este important sa stabilesti ce vrei sa faci cu el, pentru a gasi un model potrivit, atat ca si dimensiune, cat si ca design. Cele mai uzuale modele au in jur de 5 cm, dar poti gasi si modele mai mici de 3 cm, dar si mai mari de 7 cm sau mai mult. 

Deoarece tine de siguranta ta, un GPS tracker nu trebuie sa fie vizibil, mai ales atunci cand este atasat unei masini pentru a nu fi dezactivat usor de agresor. Atunci cand vrei sa monitorizezi o persoana, cu siguranta ca dispozitivul trebuie sa fie cat mai mic si mai portabil pentru a nu incomoda. Din dorinta de a ajuta clientii, producatorii, pe langa modelele clasice de tip cutiuta, ofera si alte alternative ce pot fi mascate cu usurinta. Astfel poti gasi diferite modele sub cele mai uzuale aspecte, incarcator USB pentru masina, de tip breloc, sub forma de bratara sau medalion etc. 

Unele variante de GPS tracker iti pun la dispozitie si alte functii ce pot fi interesante precum: 

Buton de panica – foarte util mai ales daca il folosesti pentru o persoana mai in varsta ce sufera de anumite afectiuni sau pentru un copil, iar apasarea butonului declanseaza un apel telefonic catre numarul salvat;

Microfon si difuzor – ai astfel posibilitatea de a asculta atat ce se intampla in jur, cat si sa comunici scurt cu persoana in cauza. Astfel in caz ca este un copil care s-a pierdut sau o persoana mai in varsta, poti sa comunici cu acestia si sa ii linistesti pana ajungi langa ei sau sa obtii informatii mai exacte;

Stabilirea unui perimetru – o functie utila pentru mai multe activitati, care iti semnaleaza daca persoana sau obiectul monitorizat iese dintr-o anumita arie pe care ai stabilit-o anterior. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

Sunt multe motive pentru care iti doresti un GPS tracker, fie pentru uz personal, fie pentru a monitoriza parcul auto pe care il ai la munca, iar in articolul de mai jos, vei gasi informatii cu privire la diferite tipuri pentru a putea sa alegi un model in concordanta cu nevoile pe care le ai.

 

Folosit initial in armata, acest dispozitiv va deveni public in 1980 si utilizabil la scara larga din 1995, cand este complet operational. GPS trackerul foloseste o retea de stateliti pentru a oferi informatii in timp real sau inregistrari cu privire la locatie, timp si chiar informatii meteorologice. 

In functie de caracteristicile pe care le au, acestea pot fi diferite, fiind o tehnologie eficienta si functionala, utila in diferite scopuri. 

 

GPS tracker portabil

Un astfel de dispozitiv este de dimensiuni mici de pana in 4 cm latime, usoare pentru a nu te incomoda atunci cand il porti. Sunt dispozitive wireless si functioneaza cu baterii, ce trebuie inlocuite la timp pentru a ramane operationale.

Fiind portabile, pot fi folosite in mai multe scopuri, poti sa le pui in masina atunci cand te deplasezi cu aceasta sau cand o parchezi, il poti purta la tine sau il dai unei alte persoane precum un copil sau o persoana in varsta, poate fi atasat la un bagaj sau de zgarda animalului de companie. 

Astfel vei sti exact unde se afla fie persoana de care ai grija, fie bagajul sau vehiculul, avand astfel un plus de confort si siguranta.

GPS tracker de buzunar

Poate fi de forma unul breloc pe care il atasezi la cheie si nu te va incomoda in buzunar. Fiind de dimensiuni mici si cu o greutate redusa nici nu vei sti ca il ai la tine. Este util atunci cand iti doresti sa iti supraveghezi copilul cand vine sau cand pleaca de la scoala, in parc si vei fi mai linistit in privinta acestuia.

De asemenea, pentru o persoana mai in varsta care sufera si de anumite afectiuni, este bine venit un astfel de dispozitiv, ii poti afla usor locatia si, fiind dotate si cu alte functii de interes vei fi anuntat in caz de probleme (buton de panica). Pentru batrani, cel mai important este acest buton de panica, care trebuie sa fie cat mai usor de utilizat si care sa iti trimita in cel mai scurt timp o alerta, cu marcarea exacta a locatiei, pe numerele de telefon ce sunt incarcate pentru aceasta optiune. Mai poti opta si pentru functia de inclinare, care te alerteaza automat in caz ca persoana cade si astfel ii poti acorda imediat ajutor. 

Deoarece este mult mai mic decat un GPS tracker normal, este si ceva mai scump pentru ca,  desi de dimensiuni reduse, beneficiaza de functiile pe care le au in mod obisnuit aceste aparate. De interes la acest model de GPS tracker este bateria pentru a avea o autonomie cat mai mare si pentru a nu pierde contactul atunci cand este mai important. 

 

Receptoare de bord

Special dedicate pentru masini, acestea se ataseaza la bord si sunt de mare interes mai ales daca ai in grija un parc auto. Fie se pot instala ulterior, fie sunt autovehicule ce vin gata echipate de producatori cu astfel de echipamente.

Cu ajutorul acestora vei putea sa-ti gestionezi mai usor traseele si costurile, dar si sa monitorizezi stilul soferilor angajati cu privire la viteza cu care se deplaseaza, opririle, traseul urmat etc. 

Pot fi de ajutor si daca ii cumperi prima masina copilului tau cand implineste 18 ani si vrei inca sa controlezi cum respecta legislatia si drumurile pe care le face. 

Fiind in permanenta atasate la bord, acestea nu pot fi ratacite sau pierdute. Sunt de dimensiuni mai mari, cu ecran foarte vizibil si intuitiv.

GPS tracker pentru fitness si ciclism

Daca esti iubitor de sport si te deplasezi mult cu bicicleta, atunci poti opta pentru un astfel de dispozitiv dedicat. Asemanator cu un ceas, poate fi purtat la mana in caz ca iti faci turele de alergare, dar sunt si modele ce se pot pune pe ghidonul bicicletei, fiind foarte vizibil si usor de gestionat.

Pentru a veni in folosul sportivilor, aceste modele de GPS tracker, pe langa functiile obisnuite, mai are si altele de interes precum: masurarea numarului de pasi, ritmul, caloriile arse, distanta parcursa etc. 

 

GPS tracker pentru motocicleta

Acestea sunt din punct de vedere functional foarte asemenatoare cu cele dedicate pentru autovehicule, dar sunt adaptate pentru motociclete, avand dimensiuni mai mici, fiind mult mai rezistente la apa, la vibratii, la praf etc. 

Se monteaza pe ghidon, sunt usor de gestionat si poti sa dai comenzile inclusiv cu manusa. Pentru a veni in ajutorul motociclistilor, acesta pot avea si alte functii interesante pentru tine precum: avertisment in caz ca depasesti limita de viteza, tehnologie bluetooth etc.

 

GPS-uri marine

Sunt printre cele mai performante modele deoarece au fost utilizate in aplicatii militare, fiind folosite si pentru diferite operatiuni mai speciale. Functiile de care dispun sunt printre cele mai avansate, avand la dispozitie si baze de date marine, cu posibilitatea de a recunoaste anumite semnale sonore, precum si geamandurile din apa. 

Oferta pe piata de GPS trackere este foarte bogata si atunci cand faci alegerea trebuie sa tii seama de anumiti factori, sa vezi exact ce caracteristici sunt de interes pentru tine, pentru a nu cheltui mai mult decat iti trebuie. 

Printre caracteristicile cele mai importante pe care trebuie sa le detina un GPS tracker se numara: urmarirea in timp real – de mare interes si disponibila pe mai toate tipurile de astfel de dispozitive, care te ajuta sa stii oricand locatia autovehiculului, a unei persoane sau a unui obiect; alerte – acestea sunt de mai multe feluri si vezi care iti poate fi de ajutor, alerta de viteza, alerta de miscare, alerta de depasire a unei arii prestabilite, buton de panica etc.; rapoarte istorice de interes mai ales pentru a gestiona si monitoriza un parc auto; interfata cat mai prietenoasa si accesibilitate.

 

Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

Avantaje:

Conexiunea dintre dispozitiv si telefon se face prin intermediul unei cartele SIM, pentru a scapa de firele inutile.

E dotat cu o baterie puternica (CR123A), ceea ce inseamna ca mult timp nu va trebuie sa il alimentezi.

Are dimensiuni reduse, 126 x 35 mm, fiind mai dificil de observat in momentul in care hotii, de exemplu, atenteaza la bunurile pe care ai montat acest device.

E prevazut cu functia de detectie la impact, ceea ce inseamna ca vei primi atentionari pe telefon in eventualitatea in care se intampla ceva si nu esti pe langa autoturism.

Este usor de configurat, pentru asta fiind necesara utilizarea unei aplicatii pe care trebuie sa o descarci de pe App Store sau Magazin Play.

 

Dezavantaje:

Acest tracker GPS e util pentru orice bun personal pe care vrei sa-l urmaresti, insa, avand in vedere forma pe care o are, el ar putea fi ceva mai dificil de montat pe vehicule precum bicicletele, astfel incat sa nu se afle la vedere si sa fie usor de observat. 

 

AVANTAJELE EXPLICATE:

Device-ul acesta este apreciat de foarte multe persoane pentru faptul ca nu necesita folosirea unor cabluri pentru a realiza conexiunea dintre el si dispozitivul care e urmarit, ceea ce e un lucru foarte bun. De ce? Pentru ca el este achizitionat in special de proprietarii care doresc sa isi monitorizeze autovehiculele, iar in momentul in care acestea sunt pradate de hoti, acestia din urma prima data cauta sa taie cablurile care ar putea face parte dintr-un sistem de urmarire. 

Mai mult decat atat, cartela SIM va fi foarte utila, deoarece legatura nu se va pierde atat de usor si vei putea sa iti urmaresti masina/motocicleta etc., pe o raza foarte extinsa, neexistand limite, atata timp cat exista semnal.

Un alt mare avantaj cu care vine acest GPS tracker moto e legat de bateria pe care o detine. Acestea e de tip CR123A si e suficient de puternica pentru a nu trebuit schimbata timp de 12 luni. Practic, un an de zile stai linistit/a, fara a avea grija faptului ca vehiculul tau nu mai este monitorizat. 

O baterie va fi folosita si la gadgetul care are rolul de a oprire alarma, atunci cand te afli in zona in care este parcat autoturismul pe care il tii sub observatie (Monimoto Key). Aceasta e de tip CR2450 si va avea si ea o durata de viata lunga, deoarece nu consum multa energie.

 

Un dispozitiv de acest fel este cu adevarat util atunci cand e mai dificil de observat, cand poate fi ascuns in spatii cat mai mici. Produsul acesta masoara doar 12.6 x 3.5 cm, ceea ce inseamna ca are dimensiuni reduse si poate fi plasat cu usurinta in locuri in care sa fie simplu de trecut cu vederea (sub scaun, in cutia cu sculele pe care le tii in masina, in anumite spatii care pot fi desfacute din portiera si asa mai departe). Trebuie sa incerci sa fii cat mai creativ/a si sa gasesti un loc cat mai potrivit pentru acest gadget, indiferent daca vorbim de biciclete, motociclete, ATV-uri sau autoturisme. 

 

Functia de detectie la impact este unul dintre cele mai mari avantaje pe care le are acest aparat de urmarire. Datorita ei, vei putea primi pe telefonul mobil atentionari cu privire la faptul ca ceva este in neregula cu mijlocul de transport sau obiectul supravegheat de tine. 

Mai exact, atunci cand device-ul detecteaza miscare, el va cauta sa se conecteze la acel gadget pe care l-am amintit anterior cu privire la baterie si anume la Monimoto Key. Daca el nu este prin preajma, va trimite automat semnal la smartphone si vei primi atentionari din 5 in 5 minute cu locatia trackerului GPS. 

 

In privinta acestui aparat, aprecierile asupra lui sunt date si de faptului ca este un device usor de configurat. Totul dureaza doar 5 minute, timp in care ceea ce ai de facut este sa intri pe App Store sau Magazin Play, sa descarci aplicatia Monimoto si apoi sa urmezi pasii pentru a configura totul. Nu e nimic foarte dificil, ci dimpotriva.

 

Concluzie:

E un dispozitiv care merita luat in calcul, daca iti doresti un GPS Traker care sa te ajute sa gasesti cu usurinta vehicul sau un alt bun personal, atunci cand acesta a cazut prada hotilor. Are dimensiuni reduse, pentru a putea fi plasat cu usurinta in locuri ferite, insa e putin mai dificil de instalat pe biciclete sau lucruri care nu au atat de multe spatii in care ar putea fi ascuns.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

Telefonul mobil a devenit un dispozitiv de baza, pe care il utilizeaza atat copii, cat si persoanele adulte sau in varsta si iti ofera tot felul de aplicatii de interes, unele gratuite, altele cu bani, iar in continuare iti prezentam cele care sunt bazate pe GPS.

 

Acum poti sa gasesti foarte usor orice loc pe care il cauti, sa alegi drumul cel mai comod, fara a mai avea nevoie de harti tiparite, utilizand aplicatiile puse la dispozitie pentru telefonul mobil. Aplicatiile care se bazeaza pe sistemul GPS, de pozitionare globala, te ajuta sa stii exact locul in care te afli, sa folosesti o harta cu vedere stradala, sa cauti indicatii, fiind utile oriunde pe glob si cu o interfata cat mai facila.

In continuare, iti prezentam cateva dintre cele mai cunoscute si mai utilizate aplicatii pe care te poti baza.

 

Google Maps Go

Este una dintre cele mai populare aplicatii pe Android, disponibila gratuit si in peste 70 de limbi, care poate fi usor de utilizat. Milioane de utilizatori se bazeaza pe aplicatia Google Maps, iar versiunea Go este mult mai facila, avand nevoie de mai putine resurse, mai putina memorie pe telefon, fara a compromite viteza, putand naviga foarte usor din mers.

Aceasta aplicatie iti permite sa vezi pas cu pas ruta pe care o alegi, sa vezi ce posibilitati de transport in comun ai, ce locuri interesante pe care le poti vizita sunt in apropiere, atractii culinare, sa vizualizezi diferite tipuri de harti, din satelit, dar si de teren. 

Waze

Daca esti zilnic in trafic si ai nevoie de ajutor la drum pentru a afla care sunt cele mai eficiente rute pe care sa le urmezi te poti baza pe aceasta aplicatie, care este disponibila gratuit pe Android. 

De interes pentru aceasta aplicatie este ca, pe langa informatiile privind rutele cele mai convenabile, pozitia unor locatii, mai ofera si alte informatii in timp real care sa te ajute sa eviti zonele aglomerate, accidentele, iti semnaleaza daca sunt efectuate lucrari pe drum si daca vei sta mult in trafic. Iti poate oferi si rute alternative care sunt mai libere pentru a ajunge cat mai repede in locul dorit. Aplicatia se bazeaza in special pe alertele utilizatorilor conectati, de aceea informatiile sunt actualizate des.

 

Maps.ME

Este o aplicatie de interes, mai ales daca nu vrei sa stai conectat permanent la internet din diferite motive. Se actualizeaza permanent, astfel informatiile oferite sunt la zi, avand si detaliate anumite puncte de interes care lipsesc de pe alte harti.

Pe langa alegerea unui traseu si indicatiile de drum, aceasta aplicatie iti mai arata si alte lucruri care iti pot fi utile la drum precum bancomatele din zona, hotelurile la care poti face inclusiv rezervare, poti sa iti pui locatia pe retelele de socializare, iar actualizarile despre trafic sunt din peste 36 de tari.

 

Polaris GPS Navigation

Daca ai nevoie de o aplicatie performanta, gratuita, poti sa mergi pe Polaris GPS navigation, pe care o folosesc si militarii pentru a gasi persoanele aflate in dificultate pe uscat sau pe mare. 

Este un program foarte avansat ce te ajuta atat in drumetii, vanatoare, ciclism, cat si in navigatie. O aplicatie puternica care pe langa GPS mai beneficiaza si de alte instrumente de navigare, precum: busola magnetica, panou de parametrii, cronometru, vitezometru, conturometru, altimetru etc. 

Asa ca, daca vei cauta o aplicatie all-in-one, cu performante ridicate, te poti baza pe aceasta, fiind rapida si stabila si cu o suita completa de instrumente de navigatie.

 

Here WeGo

O aplicatie de mare interes pentru a te descurca usor in orase, oferita gratuit si, poate cel mai important, poate fi utilizata si offline, protejand astfel resursele telefonului. Este de interes atat pentru cei care se deplaseaza cu masina personala sau inchiriata, cat si pentru cei care vor sa faca o plimbare sau se utilizeze transportul in comun.

Astfel iti ofera informatii despre diferite rute pe care le poti urma pentru a ajunge la destinatie, te ghideaza pas cu pas pentru a fi mai usor de urmarit, iti ofera informatii in timp real despre trafic pentru a evita zonele aglomerate, unde ai parcari in preajma. Pe de alta parte, daca vrei sa utilizezi alte mijloace de transport, iti da informatii despre tarifele companiilor de taxiuri din zona, pretul biletelor pentru mijloacele de transport in comun. 

 

Sygic GPS Navigation & Maps

Este o aplicatie robusta si de incredere pe care o folosesc milioane de utilizatori de ani de zile. Poate fi folosita atat fara date mobile activate, cat si on-line si ofera mai multe tipuri de informatii utile precum: traficul, rute alese, siguranta.

Iti pune la dispozitie harti 3D foarte detaliate, precum si ghidare vocala pentru a nu fi nevoit sa stai tot timpul cu ochii pe ecran daca nu cunosti drumul. In plus are avertizari pentru depasirea vitezei legale, asistenta dinamica pe benzi, navigare in vizualizare reala, partajare traseu etc.

 

MapFactor

Cu acesta aplicatie pentru Android poti sa iti planifici pana in cele mai amanuntite detalii o calatorie, fie ca mergi cu masina, fie la plimbare sau cu bicicleta, punandu-ti la dispozitie un traseu complet, precum si locurile pe care este mai bine sa le eviti.

Desi poti decarca gratui aplicatia de baza, pentru anumite functii mai avansate trebuie sa platesti, avand informatii mai aprofundate precum harti profesionale, rute alternative sau informatii din trafic HD pentru anumite tari.

Maps Measure

In caz ca iti doresti doar o aplicatie simpla cu care sa iti poti calcula anumite rute, atunci te poti baza pe Maps measure pe care il descarci gratuit. 

Foarte usor si facil, cu un simplu click pe harta marcand locul de plecare si cel de destinatie poti sa afli informatii privind distanta, aria si diferenta de altitudine dintre cele doua, fara a-ti oferi functia de planificare a rutei. 

Astfel ai mai multe posibilitati de navigare si de aflare a locatiei, fie utilizand o aplicatie pe telefonul mobil, fie poti sa achizitionezi un GPS tracker (aici poti analiza o lista facuta de noi), care sa fie in concordanta cu nevoile pe care le ai si sa te ajute sa te descurci mai usor in trafic si mai in siguranta. 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

GPS-uri tracker – Opinii si Recenzii in 2020

 

Un GPS tracker este un dispozitiv care te ajuta sa poti localiza cu usurinta obiecte sau persoane, animale de companie, pentru a fi mai linistit si in siguranta. Astfel, daca vrei un model pentru masina, dar care poate fi de folos si in alte situatii, cu autonomie mare pe baterie si nelimitat daca este cuplat la autovehicul, atunci poti sa alegi AllshopElectronics TK – 905. Practic si util, dispozitivul este prevazut si cu o serie de functii de interes, si cu ajutorul unei cartele SIM, poti avea acces si cu telefonul mobil. Pentru a-ti asigura bicicleta, poti sa mergi si pe Axifleet 00000135.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

AllshopElectronics TK - 905
Click aici pentru pret!

Este un GPS tracker foarte util, ce poate fi ascuns cu usurinta, se poate cupla cu telefonul mobil si are numeroase functii de interes pentru monitorizare si control, pe langa o autonomie foarte buna de pana la 60 de zile pe baterie si nelimitat daca este cuplat la bateria masinii. 

Cartela SIM nu este inclusa in pret si va trebui sa o achizitionezi separat pentru a putea beneficia de toate functiile puse la dispozitie de acest aparat. 

Vei putea sa iti localizezi usor masina, alte ambarcatiuni, bagajul sau chiar sa monitorizezi o persoana cu ajutorul acestui produs. 

A 2-A OPTIUNE!

Axifleet 00000135
Click aici pentru pret!

Acest model special dedicat pentru biciclete se monteaza foarte usor, precum un far de stop, iti asigura o buna autonomie, arata pozitia cu o eroare de maxim 5m, are inclus cartela SIM cu ajutorul careia poti avea acces la monitorizare si control de pe telefonul mobil, este gata configurat si are si harta Romaniei. 

Trebuie sa iei in calcul un abonament lunar sau anual, pentru a putea beneficia de platforma pusa la dispozitie de producator. 

Un dispozitiv ascuns, ce vine sub forma unui far de stop, care iti va oferi protectie pentru bicicleta ta. 

A 3-a Optiune!

iTag BCTR30
Click aici pentru pret!

Ideal pentru a-ti gasi cu usurinta lucrurile ratacite prin preajma, pentru a gasi usor copilul atunci cand mergi la locul de joaca sau animalul de companie pe care il lasi sa se plimbe, acest model de GPS tracker sub forma de breloc, este usor de instalat si se conecteaza cu telefonul mobil prin bluetooth (4.0), cu baterie inclusa. 

Este un model mai simplu, cu o raza de actiune de maxim 25 de metri. 

Pret bun, universal, bine camuflat, sunt doar cateva motive care ne determina sa iti recomandam acest produs. 

 

 

Pareri despre cele mai bune GPS-uri tracker

Daca iti doresti un dispozitiv care sa te ajute sa poti localiza cu usurinta un obiect, o persoana, un autovehicul, animalul de companie etc. atunci cu siguranta ai nevoie de un astfel de aparat. Oferta pe piata este diversa si poti gasi cu usurinta GPS-uri traker, ieftine si bune, pliate pe nevoile tale. Ai mai jos o lista care iti vine in ajutor pentru a gasi rapid modelul dorit.

 

 

GPS tracker auto

 

AllshopElectronics TK – 905 

 

In caz ca vrei sa iti asiguri masina poti sa apelezi la acest model de GPS tracker auto, de dimensiuni reduse, care poate fi ascuns cu usurinta, pentru a nu fi depistat de persoanele rauvoitoare. Il poti folosi si in alte situatii pentru a monitoriza un bagaj sau o persoana.

Un mare avantaj al acestui tip de GPS tracker este autonomia mare, putand fi activ pentru o perioada de 60 de zile sau pe timp nelimitat, daca este conectat la masina. Este dotat si cu microfon, putand astfel sa asculti ce se intampla in jurul dispozitivului. Trebuie sa ii pui cartela SIM pentru a avea control de pe aplicatia telefonului mobil.

Printre alte functii de interes mai amintim: buton SOS in caz de pericol, stabilirea unui perimetru, poti avea istoricul ultimelor deplasari, te anuta daca ai depasit viteza, ai alarma pentru soc, alarma in caz ca bateria se descarca etc. 

 

 

 

Alsec Security T02 

 

Foarte multi participanti la trafic isi doresc sa aiba un plus de securitate, pentru a nu avea surpriza ca autovehiculul personal este furat si nu mai poate fi gasit, iar acest model de GPS tracker auto poate fi o alegere foarte buna.

Il poti folosi si pentru motocicleta sau alt mijloc de transport, fiind usor de instalat si de ascuns pentru a nu fi depistat de alte persoane. Pe langa functia de baza de localizare, dispozitivul mai permite si alte operatiuni, precum: alarma daca ai depasit perimetrul, alarma pentru depasirea vitezei, viteza pe care o are autovehicului in timp real, istoric etc.

Pentru a functiona, sistemul trebuie conectat la o platforma, cu abonament lunar (40 de lei) sau anual (400 lei), iar prima luna este gratuita. Poate fi monitorizat de pe telefonul mobil sau de pe alt browser de pe internet. 

 

 

 

iUni 1005 

 

In caz ca vrei un GPS tracker, la un pret bun, pe care sa il folosesti atat pentru masina, motocicleta sau alt vehicul, dar si pentru persoane sau bagaje, te poti indrepta spre acest produs. 

Are dimensiunile de 64 x 46 x 17 mm si, deoarece este dotat cu carcasa magnetica, se poate prinde foarte usor de orice suprafata metalica si se poate ascunde. Pentru a putea fi monitorizat cu ajutorul smartphone-ului si pentru a beneficia de toate functiile incluse se ataseaza o cartela SIM, fara pin si casuta vocala, care nu este inclusa in pretul de achizitie.

Cu acest dispozitiv vei avea mai multe functii de interes pentru tine, precum: localizarea si monitorizarea obiectivului vizat, atentionare cand nivelul bateriei este scazut, alarma pentru iesirea din perimetrul setat, alarma pentru depasirea vitezei autoturismului etc.

 

 

 

 

GPS tracker de bicicleta

 

Axifleet 00000135 

 

Acest model de GPS tracker de bicicleta, se poate monta foarte usor pe dispozitiv si este ascuns vederii, fiind sub forma unui far de stop cu LED. Astfel, are un dublu rol si iti va fi de mare ajutor pentru siguranta bicicletei.

Bateria iti ofera o autonomie mare, de 90 de zile, asa ca vei fi mai linistit. Localizarea se face pe teritoriul Romaniei, avand si o harta atasata, iar acuratetea informatiei este de < 5m. Este cu antena incorporata, dedicat in special pentru modelele de oras, fiind si rezistent la apa.

Se instaleaza foarte usor, furnizeaza date in timp real si un istoric, ce poate fi urmarit cu ajutorul aplicatiilor de pe telefonul mobil sau de pe internet. Poti sa ii setezi si un anumit perimetru si vei primi avertizare daca paraseste aria. In caz ca se misca, va trimite alerte, fiind astfel un sistem anti-furt foarte performant. Vine dotat cu cartela SIM si gata configurat pentru a fi luat in monitorizare de platforma pusa la dispozitie, gratuit in prima luna. 

 

 

 

 

Mini GPS tracker

 

iTag BCTR30 

 

Daca de multe ori iti ratacesti anumite lucruri prin casa, sau nu stii pe unde este copilul cand mergeti in parc, atunci un mini GPS tracker iti poate fi de mare ajutor. Acest model este sub forma unui breloc si este universal, pentru a putea avea un control mai bun.

Bateria cu care functioneaza este inclusa si iti ofera o autonomie buna, de 6 luni in stand by. Instalarea este foarte facila, descarci aplicatia mentionata de producator pe telefonul mobil, si apoi te conectezi usor prin bluetooth (versiunea 4.0). Raza de actiune este de 25 de m. 

Ai mai multe beneficii, putand si sa controlezi camera telefonului mobil sau sa inregistrezi anumite evenimente. Este un GPS tracker ieftin si bun, compatibil cu o mare varietate de versiuni de smartphone.  

 

 

 

Phuture 6427122003957 

 

Cu acest model de GPS tracker vei putea sa iti urmaresti in timp real pozitia masinii sau a motocicletei, fiind un mod simplu si usor de prevenire si siguranta. Se monteaza in bord si foloseste sateliti pentru urmarire.

Pe langa afisarea locatiei in timp real, acest model iti mai ofera si alte informatii de interes, precum viteza pe care o are autovehiculul, dar si distanta parcursa. Senzorul de miscare este incorporat.

Este confectionat din plastic, durabil, si este rezistent la praf si apa, pentru a putea fi utilizat in siguranta si in conditii meteo mai nefavorabile, in special pe motocicleta. Are o plaja larga de temperatura in care functioneaza in regim normal, intre -20 grade C si + 45 grade C. Ai nevoie de o cartela SIM 2G. 

 

 

 

Caros 243 

 

Cu siguranta ca iti iubesti foarte mult animalul de companie, catel sau pisica, si vrei sa il stii in siguranta, iar acest model de mini GPS tracker sub forma de zgarda iti poate fi de mare ajutor. 

Are nevoie de cartela SIM cu credit, fara pin activ, pentru a putea comunica cu ajutorul telefonului mobil. In caz ca nu stii unde se afla, apelezi numarul de pe cartela si vei primi pe telefon un mesaj, cu un link care iti arata pozitia exacta pe Google Maps.

Este dotat cu baterie reincarcabila, cu autonomie de 300 de ore. De asemenea, este rezistent la apa, zgarda se poate regla pentru a fi confortabila, si are o acuratete de 10 – 20m. In plus este un GPS tracker la pret bun. 

 

 

 

 

GPS tracker pentru copii

 

Wonlex S02-negru 

 

Siguranta copilului tau este pe primul plan, asa ca daca vrei sa stai linistit cand este in drum spre scoala si inapoi, sau cand iese la joaca poti sa alegi acest GPS tracker la pret bun. 

Este sub forma unui breloc, de forma rotunda, de dimensiuni mici (diametru de 46 mm, grosime 15 mm) si poate fi purtat cu usurinta, fara sa il incomodeze. De asemenea, poate fi folosit si de persoanele in varsta, la masina etc. Este compatibil in reteaua Telekom, atat pe Android, cat si iOS.

Pe langa functia de baza, mai are si alte optiuni precum: stabilirea unui perimetru, functia de SOS in caz de nevoie, functia nu deranjati, alarma pentru baterie slaba, functia de alarma ceas, posibilitatea de a reda un istoric in ceea ce priveste traseul etc. 

 

 

 

Spy Expert CAROPILL20900 

 

Un GPS tracker pentru copii iti va fi de un real folos pentru a putea sta linistit, avand controlul asupra deplasarii acestora, iar acest model universal poate fi o buna alegere. Fiind de forma rotunda, auriu, ca un breloc, poate fi pus cu usurinta si la bagaje, la masina, sau poate fi purtat de o persoana in varsta care are nevoie de monitorizare.

Functioneaza cu o cartela micro SIM, iar cu ajutorul aplicatiei destinate special pentru telefonul mobil vei avea toate informatiile necesare in timp real. De asemenea, poti sa salvezi si un istoric pentru o perioada de trei luni in caz ca iti sunt de folos rezultatele de acest gen.

Printre functiile de interes mentionam: microfon ce ofera posibilitatea de a asculta in timp real, functia de SOS in caz de urgenta, difuzor pentru a putea comunica in dublu sens la nevoie, avertizare in caz ca se paraseste perimetrul stabilit etc. 

 

 

 

 

GPS tracker spion

 

Spy Expert 579GT402CA 

 

Desi poti sa achizitionezi cu usurinta un GPS tracker care sa iti permita sa il ascunzi si sa auzi ce se discuta in preajma lui, ai grija cand si in ce scopuri folosesti acest model spion, pentru a nu intra in conflict cu legea. Acest model este universal, poate fi ascuns cu usurinta si ai posibilitatea sa asculti ce se intampla in jur pe o raza de 8 m. 

Are inclusa baterie reincarcabila, la priza, prin USB, sau la bateria masinii, si ofera o autonomie de 72 de ore. Functioneaza cu cartela SIM normala, ce poate fi de la orice furnizor de telefonie mobila. Se poate conecta usor la telefonul mobil. 

Are buton de SOS in caz ca persoana care il poarta este in pericol, apaland usor numarul prestabilit. Poate inregistra anumite convorbiri de interes. Poti sa stabilesti un perimetru si vei fi avertizat daca se paraseste aria setata. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare 

Tehnologia evolueaza si iti pune la dispozitie diverse aparate pentru a te simti mai in siguranta si pentru a-ti proteja bunurile, iar un GPS traker poate fi de mare ajutor. Cum oferta este foarte bogata pe piata, trebuie sa te informezi pentru a putea achizitiona cel mai bun GPS tracker pentru tine si care sa se incadreze in bugetul alocat. 

 

Dimensiuni si aspect: Fiind un dispozitiv de urmarire si localizare, nu trebuie sa fie expus vederii, asa ca aceste doua aspecte sunt foarte importante. Astfel, luand in seama mai multe pareri despre cele mai bune GPS-uri tracker, acestea trebuie sa fie de dimensiuni reduse, pentru a putea fi ascunse cu usurinta in masina, usoare si mici pentru a le putea purta la tine fara sa te incomodeze.

Cele care sunt dedicate pentru monitorizarea persoanelor pot avea forme de anumite obiecte de uz general, precum un breloc, oglinda, bratara, incarcator de masina etc. usor de ascuns printre alte lucuri. Si pentru animalele de companie ai diferite variante, precum zgarda sau de tip medalion. Un GPS tracker de bicicleta poate fi si sub forma unui far, avand dublu rol si de iluminare pe timp de noapte si pentru localizare in caz de disparitie. 

 

Raza de acoperire: Cele mai eficiente modele sunt cu cartela de tip SIM, fara pin activ, care te ajuta si sa ai control pe telefonul mobil. Chiar daca acest lucru implica sa achizitionezi tu separat o cartela, investitia merita, avand si o raza de actiune foarte mare.

Poti primi informatii despre localizare in timp real, iar cu ajutorul aplicatiilor dedicate de pe web sau din telefon, putand sa urmaresti cu usurinta dispozitivul.

Cele care nu dispun de cartela au de obicei o raza de actiune mult mai mica, de 25 – 35 de metri, fiind utile atunci cand iti ratacesti un obiect sau cand vrei sa iti monitorizezi copilul in parc sau la locul de joaca. 

 

Microfon si difuzor: Sunt de ajutor pentru a putea avea un minim de comunicare cu cel care are dispozitivul. Astfel, multe modele sunt dotate doar cu microfon, care iti permite sa asculti ce se vorbeste in jurul acestuia pe o anumita raza (6 – 8 m de cele mai multe ori).

Cele si cu difuzor, permit comunicare in dublu sens, de folos atunci cand o persoana se rataceste si poti sa pui intrebari pentru a obtine informatii relevante despre pozitie, pentru a o gasi mai usor.

Autonomie: Cu siguranta ca este o functie foarte importanta si gasesti GPS-uri tracker la preturi bune si cu autonomie mare. 

Cele care se alimenteaza la bateria masinii pot avea practic autonomie nelimitata, incarcandu-se mereu. Unele modele au bateria reincarcabila ce se poate incarca usor fie la priza, fie prin USB. Este de ajutor sa fie dotat cu avertizare in caz de baterie slaba pentru a putea lua de urgenta masurile necesare.

Autonomia poate fi foarte diferita, de la cateva ore (24 – 48) la saptamani sau chiar luni (3 luni – 6 luni).

 

Rezistenta la apa: Este un aspect necesar mai ales daca il folosesti pentru persoane sau animale de companie, sau la vehicule gen motocicleta sau bicicleta. Acest aspect iti certifica ca aparatul va functiona chiar si in conditii de vreme nefavorabila.

Producatorul specifica in manual acest aspect, care poate varia intre 5 si 90 %. Sunt si modele care ofera o rezistenta la apa de 100%, de interes mai ales atunci cand iti monitorizezi animalul de companie. 

 

Alte functii de interes: Pe langa functia de baza de localizare, producatorii sunt interesati sa iti ofere si alte optiuni atractive precum:

Buton SOS: este de interes mai ales pentru copii sau persoane in varsta care se pot rataci sau pot ajunge intr-o situatie neplacuta. Butonul este usor de accesat si alerteaza unul sau mai multe numere prestabilite.

Detectia la impact: practica mai ales la masina, trimitand o alerta in cazul in care masina este lovita sau fortata. 

Preluarea unor informatii de la masina: care te poate ajuta atunci cand dai masina unei alte persoane, eventual copilului adolescent, si poti avea informatii despre viteza, kilometri parcusi, nivelul de consum de combustibil etc.

Stabilirea unui perimetru: aceasta functie poate fi de ajutor, fie pentru copil sau pentru o persoana in varsta, fie pentru animalul de companie si iti permite sa fixezi o anumita zona in care acesta se poate plimba. In caz ca paraseste aria prestabilita, primesti alerta pe telefon si poti lua de urgenta masuri.

Un GPS tracker poate sa iti timita alerte de ora, poti salva si avea acces la un istoric pe un anumit termen, functia nu deranjati, alarma in cazul in care este o persona in varsta si cade etc.

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Se poate folosi o functie GPS tracker de pe telefon?

Poti gasi aplicatii GPS tracker de pe telefon, ce pot fi descarcate direct, avand la dispozitie si gratuit, dar si versiuni premium cu bani. Este mai bine sa investesti, pretul fiind foarte mic, deoarece calitatea este mult mai buna, nu se blocheaza si nu ai parte de diferite anunturi care pot fi enervante la un moment dat.

Unele iti pot oferi si alte beneficii in afara de functia de localizare, precum partajarea anumitor informatii cu alti utilizatori, actualizare in timp real, ajustarea informatiilor pentru o localizare cat mai exacta etc.

 

Pot vedea GPS trackerul de pe Android?

Foarte multe modele care se cupleaza la telefon ofera aplicatii pentru a putea beneficia de un GPS tracker pe Android. Trebuie doar sa fii atent la ce versiuni sunt compatibile.

Ce fel de GPS Tracker pot gasi pentru animalul de companie?

Producatorii sunt direct interesati sa iti ofere cele mai bune solutii, iar gasirea si monitorizarea animalului de companie este una dintre prioritatile lor. Astfel, poti sa folosesti fie un micro GPS tracker universal pe care sa il atasezi la zgarda, fie modele dedicate care au incorporate acest dispozitiv in diferite obiecte precum zgarda, medalion cu date, ham etc.

 

 

 

5 feluri in care te ajuta un GPS tracker

 

Daca optezi pentru unul dintre cele mai bune GPS-uri tracker pentru tine, acesta te va ajuta sa iti poti localiza in timp real autovehiculul la care este atasat, obiceiurile pe care le ai la condus, dar este eficient si pentru persoane. Astfel:

  1. Atasat la o masina iti poate furniza date exacte despre locatie, de mare ajutor atunci cand este furata, putand sa partajezi informatiile cu politia pentru a o gasi cat mai repede.

 

  1. Cuplat la masina ta, iti mai poate fi de folos si in alte situatii, putand sa ii fixezi un perimetru si sa primesti alerta daca il paraseste, sa primesti atentionari daca depasesti o anumita viteza, sa ai la dispozitie un istoric.

 

  1. Pot fi si modele pe care sa le pui pe diferite obiecte, precum cele de tip breloc, care sa te ajute sa localizezi in caz ca ratacesti cheile, geanta etc.

 

  1. Sunt de mare ajutor pentru persoanele in varsta care au anumite afectiuni si pot avea pierderi de memorie, avand astfel tot timpul control asupra locatiei acestora.

 

  1. Poti sa alegi si un model ce iti poate urmari animalul de companie, pentru a-l putea gasi usor daca se pierde sau este furat.