Am modificat articolul ultima data pe: 17.06.21

 

Daca in alte tari calitatea drumurilor este buna si relativ uniforma, la noi este preferabil sa te informezi inainte de a porni in calatorie. Poti afla, in textul de mai jos, nu numai despre importanta de a avea la indemana o harta rutiera de incredere, ci si ce fel de harti ai putea sa gasesti si unde, precum si elementele care conteaza atunci cand apelezi la ele.

 

Desi o parte dintre cei care au masina sunt obligati de imprejurari sa faca multe dintre calatorii indiferent de starea drumurilor, exista destul de multi soferi care ar vrea sa se informeze inainte de a porni la drum, din mai multe motive. 

 

Aici harta interactiva a calitatii drumurilor

 

Importanta cunoasterii situatiei din teren

Pentru cei care detin un autoturism, starea calitatii drumurilor este importanta pentru ca de ea depinde starea tehnica a masinii, siguranta deplasarii si viteza in trafic, intrucat o parte dintre accidente sunt cauzate de conditiile proaste de calatorie, iar distantele parcurse intr-un timp indelungat incurajeaza incalcarea legilor si produc o stare de oboseala contraindicata.

Calitatea drumurilor are un impact mare asupra anvelopelor, care se pot uza mult mai repede, la fel si asupra caroseriei si suspensiilor, precum si altor elemente care necesita costuri de intretinere tot mai crescute. In acelasi timp, drumurile de calitate sunt importante pentru ca reduc consumul de combustibil si ajuta la mentinerea unui mediu mai putin poluat. 

Multi soferi sunt ingroziti de efectele soselelor proaste, asa ca se informeaza mereu despre starea drumurilor nationale, ceea ce poti face si tu. Vei afla imediat cum gasesti mai usor harta calitatii drumurilor.

Aici deschizi harta calitatii drumurilor in Romania

 

Surse de informare

Pentru a fi la curent cu situatia drumurilor din Romania ai mai multe variante la indemana: poti sa folosesti o harta rutiera Romania, sa accesezi aplicatii si harti online sau sa folosesti un GPS cu date relevante in acest sens. 

Este suficient sa cauti info drumuri ca sa gasesti primele, cele mai utilizate surse de informare de pe internet, iar daca nu esti sigur care dintre surse este corecta, sau cum sa gasesti harta Romaniei rutiera detaliata, iata cateva repere.

Printre cele mai bune variante, cand iti doresti sa afli starea drumurilor pe harta si nu stii la care harti rutiere Romania sa apelezi, este sa cauti informatiile pe care le ofera CNAIR/CNADNR (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere). Pe site-ul lor se afla detalii despre diverse drumuri rutiere, iar informatia este adusa la zi chiar de catre cei care se ocupa de cele mai multe dintre lucrari. 

Legaturi utile catre mai multe surse, pe langa alte informatii pentru transportatori, inclusiv referitoare la plata taxelor, poti gasi si pe site-ul UNTRR (Uniunea nationala a transportatorilor rutieri din Romania). 

Atat pentru starea drumului, dar mai ales pentru situatia din trafic, aglomerari, restrictionari cauzate de accidente sau din alte cauze poti sa accesezi serviciul Infotrafic, pe care il gasesti pe site-ul Inspectoratului General al Politiei Romane, si unde poti sa estimezi situatia drumurilor in timp real.  

Data actualizarii

Pentru ca harta calitatii drumurilor sa fie cu adevarat folositoare, este esential ca informatiile sa fie actualizate recent. De aceea trebuie sa cauti la standurile de presa, in librarii sau benzinarii, harta rutiera a Romaniei actualizata. 

Este posibil sa ai mai multe editii, la alegere, iar in acest caz te sfatuim sa fii atent, pentru ca unele sunt harti turistice, iar ceea ce te intereseaza pe tine este harta auto Romania.

Desigur, cea mai buna optiune, in cazul in care ai nevoie de actualizari de ordinul zilelor sau chiar orelor, este sa folosesti OpenStreetMap, sau o aplicatie disponibila in Google Play, si care se cheama chiar asa: Situatia drumurilor. 

In general, harta drumuri Romania, pe GPS sau online, va fi mai bine pusa la punct decat una in format fizic, dar alegerea depinde si de cat de familiarizat esti cu tehnologia, precum si de calatoriile pe care le intreprinzi. 

Cei care vor sa afle starea drumurilor live pot folosi aplicatia Waze, in care participantii la trafic ofera informatii in timp real despre situatia de pe sosele. In plus, daca vrei sa te feresti de necazuri, vei putea sa vezi si atentionarile despre prezenta echipajelor de politie.

 

Utilitatea hartii

Nu toate datele despre drumuri Romania pe care le obtii sunt la fel de utile. Astfel, daca ai de gand sa folosesti unul dintre segmentele de autostrada, un drum european, expres sau clasificat ca drum national, ai toate sansele sa gasesti harta drumurilor din Romania care le cuprinde si te vei orienta cu usurinta. 

In ale cazuri, cand trebuie sa utilizezi retelele de drumuri judetene, arterele comunale sau forestiere, vei fi pus in dificultate, pentru ca acestea nu figureaza in reteaua de drumuri rutiere din Romania pe care o administreaza CNAIR, astfel ca poti sa afli cate ceva despre starea lor doar daca stirile locale sau conducatorii auto din zona impartasesc astfel de informatii. 

Ar fi bine oricum sa verifici starea vremii pentru diferitele zone parcurse, ca sa stii daca este cazul sa faci trecerea de la anvelope de vara sau sa pregatesti lanturi. 

Cand trebuie sa te abati de la drumurile bine intretinute, unele regiuni dispun de o harta aCel mai bine este sa gasesti o harta rutiera a Romaniei detaliata, pe care sa se afle marcate si aceste cai de acces, pana la cele mai indepartate si rar frecventate. 

Nu uita ca cele mai frecvente trasee turistice sunt, de multe ori, construite pe baza retelei de drumuri nationale, asa ca, daca vrei sa obtii detalii despre drumuri de vacanta, harta trebuie sa includa si aceste segmente. Vei gasi usor Transfagarasan pe harta auto rutiera, dar drumurile spre pensiunile din Bucovina ar putea sa lipseasca.

Chiar daca nu te numeri printre cei care se folosesc de traseele turistice, lucrand in domeniul transporturilor, harta Romaniei detaliata iti este folositoare pentru a avea acces rapid in zonele in care coletele sau marfa trebuie livrate la timp. 

Usurinta in accesare si utilizare

Harta calitatii drumurilor iti va fi folositoare daca nu e nevoie de un specialist ca sa o interpreteze sau sa poata naviga pe diversele segmente. In cazul hartilor intocmite atat pe hartie, cat si in mediul online, folosirea unui cod de culori pentru a indica ce tip de drum ai in fata sau in ce stare se afla traseele este o practica utila, pentru a avea o imagine clara privind starea drumurilor pe harta.

Harta Romaniei rutiera, cu detalii, foloseste verde, rosu, albastru si galben pentru a deosebi autostrazile de drumuri nationale si rapide (expres), judetene si, respectiv, comunale. 

In cazul in care harta Romaniei drumuri este pe internet, codurile de culori se pot aplica diferit. De exemplu, cea pe care o utilizeaza site-ul asociatiei Pro Infrastructura, cu drumuri rutiere Romania, asociaza culorile dupa cum urmeaza: albastru pentru drumuri excelente, verde pentru drumuri bune, galben in cazul drumurilor cu petice si mediocre si rosu pentru drumurile cu gropi, de proasta calitate. 

Este o harta auto Romania destul de completa, integrand si segmentele de drum foarte rau, in lucru sau unde se desfasoara reabilitari. Acestea sunt semnalate cu roz si, respectiv, galben cu albastru. Liniile gri marcheaza calitatea necunoscuta a drumului. 

Tot la acest proiect poti apela cand ai nevoie de o harta drumuri nationale pe care sa le poti urmari folosind functia zoom.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments