Iata ce masini poti conduce fara permis

Am modificat articolul ultima data pe: 23.02.24

 

Desi inca nu sunt foarte populare in Romania, pe piata sunt disponibile si masini ce pot fi conduse fara permis, foarte utile pentru cei tineri, dar si pentru soferii cu experienta care din anumite motive au ramas fara carnet.

 

Au aparut pe piata o serie de masini mici, pentru care nu ai nevoie de permis pentru a le conduce. Este nevoie totusi de un atestat, pe care il poti obtine de la scoala de soferi. Aceste masini se adreseaza tinerilor care au implinit 16 ani si sunt foarte utile, deoarece acestia se pot obisnui mai usor cu regulile si cu traficul, fiind mult mai pregatiti la 18 ani, cand au voie sa isi ia permisul de conducere.

In strainatate sunt utilizate si de alte categorii de persoane care vor sa conduca masina fara permis, dar si de persoanele care au ramas fara permis de conducere pe o perioada de timp. 

Este o masina mica, foarte draguta, ecologica si te poti descurca usor cu ea in trafic. De asemenea, impozitul este mult mai mic fata de o masina normala si poate atinge pana la 45 km pe ora, ceea ce nu este putin in oras. 

 

Exemple de trepte la permisul auto

 

Pentru obtinerea unui permis auto, in Romania, trebuie sa indeplinesti anumite conditii de varsta, sa faci o scoala, sa treci un examen. 

Astfel, pentru autovehicule B1, AM si A1 trebuie sa ai 16 ani impliniti. Cu un permis AM se pot conduce vehicule ce intra in categoria de moped. Pentru a obtine permis categoria B trebuie sa ai 18 ani impliniti, tot la acesta varsta putand sa optezi si pentru categoria A2, C1 etc.

Pentru C este nevoie sa ai mai multa experinta si o varsta implinita de 21 de ani. Dar ce poti conduce cu categoria C? Sunt masini mai mari, ce depasesc 3500 kg, care au mai mult de 8 locuri, inclusiv cu remorca. Peste 24 de ani trebuie sa ai pentru a putea lua carnet la categoriile: A (sau 20 de ani daca soferul are 2 ani de experinta cu A2), D, DE si pentru a putea conduce troleibuze (Tb) sau tramvai (Tv).

Sunt si modele de moped fara permis, pe care le poti conduce dupa varsta de 16 ani. O alta categorie de vehicule, cu care sa te poti deplasa usor, preferate de persoanele in varsta sau cu dizabilitati, sunt si diverse modele de triciclete electrice fara permis. 

 

Axiam 

Aixam Coupe este o masina foarte cocheta in care incap pana la doua persoane. Are o capacitate cilindrica de 400 cmc, 5,4 CP, poate atinge o viteza maxima de 45 km pe ora, capacitatea rezervorului fiind de 16 litri. Aixam 400 se poate achizitiona la suma de 9800 euro, varianta S, cele de lux ajungand pana la 11800 euro. Se poate alege si cu aer conditionat pentru a fi cat mai confortabil pe timpul verii, dar mai trebuie crescut bugetul cu 1000 de euro.

Aixam Crossline 

In ceea ce priveste performantele tehnice ale masinii, nu sunt diferite fata de modelul Coupe, doar ca acest model este putin mai mare ca si dimensiuni, avand astfel un portbagaj mai generos. Astfel, daca ai de dus mai multe bagaje, aceasta varianta de masina fara permis este mai buna, pretul fiind de asemenea in jur de 9900 euro.

 

Bellier

Tot in categoria de masini care se conduc fara permis intra si aceste variante. Pretul este tot in jur de 10000 de euro, cu mici diferente, in functie de model. 

Poti sa te indrepti spre Bellier Jade Clasic, cu un motor diesel, cu capacitate cilindrica de 523 cmc, ce dezvolta pana la 5,4 CP, iar viteza maxima este de 45 km pe ora. In plus, este o masina de doua locuri, confortabila, cu un consum foarte mic, de numai 3,2 litri la 100 de km.

O masina 16 ani poate fi modelul Bellier Jade Racing ce are o alura sport, si chiar daca caracteristicile tehnice sunt identice cu modelul clasic, designul este mult mai tineresc: scaune sport, rotile sunt de culoare neagra, pedalele si schimbatorul sunt tot mai sport etc. 

 

Chatenet

Daca vrei sa ai o masina fara permis din gama de lux, poti sa alegi acest brand, dar bugetul va fi ceva mai ridicat, de aproximativ 13000 euro. Ca si carateristici tehnice, CH26 are o capacitate cilindrica de 523 cmc, 5,4 CP, viteza maxima este de 45 km pe ora, iar consumul de 3 litri la 100 de km.

Grecav

Desi nu este foarte cunoscut brandul la noi, are o istorie mai lunga in spate si este un concurent important, fiind o masina fara permis de conducere cu caracteristici bune si design placut. Transmisia este automata si o poti gasi la un pret in jur de 13000 euro. 

 

Microcar

Microcar 16 ani este o foarte buna varianta, un brand francez ce detine o mare parte din piata. Pretul este competitiv in functie de model si dotari, intre 10000 – 14000 euro. Este o optiune de conducere fara permis, dar confortabil si in siguranta. 

Citroen AM1

Este un brand de care ai auzit cu siguranta si care ofera acum si variante de auto electrice fara permis, 100% electric, cu un design foarte placut. Citroen AM1 e mica si comoda, pentru 2 persoane, este o alegere buna pentru oras, fiind foarte usor sa gasesti loc de parcare si sa te strecori in traficul tot mai aglomerat din marile orase. Motorul are 8 CP si poate atinge o viteza maxima de 45 km pe ora, are o medie de 50 de km pe zi. 

Asa cum ai vazut mai sus, poti sa ai o masina pe care sa o conduci la 16 ani, ai optiuni pentru atunci cand ai ramas fara carnet, putand sa te deplasezi prin oras. Poti sa mergi pe modele electrice la preturi mai ridicate, dar si pe benzina sau motorina, sa ai grija sa le echipezi cu anvelope pentru iarna si poti sa faci fata traficului urban. 

 

 

Lasa un comentariu

6 Comentarii

Sumanaru

October 14, 2021 at 10:49 am

Buna ziua, am permis B dar il am suspendat, pot conduce aceste masini?

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

November 1, 2021 at 9:59 am

Salutare,

Nu cunosc deocamdata raspunsul la aceasta intrebare. Sper ca altcineva iti va raspunde in comentarii.

Cele bune!

Raspunde
Marian

October 8, 2021 at 3:09 am

In Romania ( iasi ) unde gasim aceste masini ?

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

October 12, 2021 at 9:58 am

Buna, Marian,

Nu am identificat online vreun dealer autorizat pentru acestea in Iasi.

Succes!

Raspunde
Cercel Petronela

September 20, 2021 at 9:31 pm

Sunt in Belgia și m-ar interesa cum pot sa conduc mașină fără permis

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

September 23, 2021 at 7:40 am

Buna, Petronela,

Nu cunosc legislatia respectiva, dar poti cauta informatiile pe Internet sau mai bine sa intrebi direct la autoritatea adecvata.

Succes!

Raspunde