Am modificat articolul ultima data pe: 14.08.20

 

Televizor, laptop, cafetiera, aspirator, cuptor cu microunde – aproape orice aparat electrocasnic folosit in casa, poate fi conectat si alimentat de la masina, daca ai la dispozitie un invertor potrivit. Afla in ce constau avantajele sale si de ce trebuie sa tii cont cand evaluezi posibilitatea de a cumpara si instala unul.

 

Petreci mult timp pe drumuri si iti doresti sa ai parte de ceva mai mult confort? Un invertor pentru masina te poate ajuta sa rezolvi usor problema unui aparat de climatizare suplimentar, posibilitatea utilizarii unui dispozitiv pentru gatit sau chiar situatiile in care ai nevoie sa folosesti unelte electrice, care functioneaza la curent alternativ.

 

Ce poate face pentru tine

Ceea  ce face in esenta un astfel de accesoriu este sa converteasca curentul continuu de 12 sau 24V, disponibil prin bricheta masinii, in curent alternativ, similar celui pe care il ai la dispozitie la prizele din locuinte. Rezultatul este posibilitatea de a conecta si folosi aproape orice aparat din casa cu bateria de la masina, in limitele capacitatilor tehnice ale alternatorului.

O astfel de investitie te scuteste deci de achizitionarea unor variante de ventilatoare, minifrigidere etc. concepute special pentru masina, oferindu-ti oportunitatea de a le lua la drum pe cele pe care le folosesti deja acasa.

Cu cat autoturismul este mai incapator si deplasarea dureaza mai mult, cu atat vei simti mai clar nevoia unui astfel de intermediar intre electrocasnicele tale si sursa de energie a autoturismului. Poate cel mai mult isi poate dovedi utilitatea in rulotele de familie, in care fiecare vrea sa aiba la dispozitie tot ce are si acasa, atunci cand plecati la drum, de la cafetiera si pana la uscator de par.

 

 

Necesarul de putere

Pentru a alege versiunea tehnica potrivita dintre modelele disponibile este important sa evaluezi cat mai corect necesarul de curent alternativ, tinand cont de cerintele de putere ale dispozitivele cu care vei lucra. Majoritatea produselor electrice au puterea mentionata pe o eticheta aplicata pe exterior si in manualul tehnic.

De exemplu, un telefon mobil consuma aproximativ 50W, un bec 100W, un televizor LCD aproximativ 250W, un laptop cam 90W si un cuptor cu microunde 1200W. Este bine sa te gandesti de asemenea, cate dispozitive vrei sa poti conecta in acelasi timp, pentru ca daca vrei sa folosesti simultan mai multe aparate, va fi nevoie sa aduni necesarul de putere. Expertii iti recomanda sa mai adaugi un 10 – 20% pentru a fi sigur ca optezi pentru o varianta eficienta.

Un invertor trebuie sa acopere doi parametri: puterea de functionare standard si puterea de varf. Cea din urma reprezinta puterea maxima pe care o poate oferi un invertor, de regula pentru o perioada scurta de timp, care poate varia de la cateva secunde pana la 15 minute. Este un indicator esential daca vrei sa alimentezi electrocasnice precum frigidere, sau unelte cu motor electric precum pompele de apa, care au nevoie de mai multa putere pentru pornire decat pentru functionarea propriu-zisa.

Cele mai bune invertoare auto pot pune la dispozitie pana la 50000W, desi versiunile de peste 11000W sunt folosite rar pentru gospodarie sau autoturisme. Modelele de putere mica incep de la 50 – 100W.

 

Compatibilitatea cu bateria auto

Oricat de bine ar suna oportunitatile create de un astfel de dispozitiv este bine sa retii ca nici un invertor nu iti poate oferi curent electric nelimitat pentru perioade lungi de timp. Curentul pe care il consumi vine de undeva si de regula dintr-o baterie cu output de 12V. Tinand cont ca la un calcul simplu pentru fiecare amper la 120V este nevoie de 10amp la 12V, iti vei da seama usor ca poti suprasolicita bateria masinii mai repede decat ai crede.

In general, este recomandat sa combini alternatorul cu un invertor care trage cel mult 50% din cat poate oferi acesta. Daca de exemplu, alternatorul masinii pune la dispozitie 80amp, cauta un model de invertor de 40amp care inseamna o putere de aproximativ 500W.

 

 

La bricheta sau direct la baterie

Atunci cand evaluezi puterea necesara pentru consumatorii pe care vrei sa ii conectezi la invertor, vei mai afla indirect si modul de conectare cel mai potrivit. Daca necesarul de putere este de peste 150W, este cel mai bine sa iei in considere montajul direct la baterie, in linie cu o siguranta care sa asigure functionarea in cele mai bune conditii.

Este o versiune care necesita ceva mai multa atentie si experienta tehnica, poate chiar apelarea la un service auto, dar este una dintre cele doua modalitati in care poti acoperi un necesar mai mare de putere. A doua optiune este conectarea la panoul de sigurante, daca ai spatiu disponibil. Acest tip de montaj este unul permanent, deci analizeaza cu atentie traseul cablurilor si locul de amplasare a invertorului pentru a avea acces facil atunci cand vrei sa conectezi aparatele electrocasnice.

Cea mai simpla metoda, recomandata pentru situatiile in care ai nevoie de mai putina putere si o instalatie temporara, este folosirea brichetei de la masina. Poti spune ca aceste variante sunt de tip plug&play pentru ca le conectezi la fel cum bagi in priza incarcatorul telefonului. Nu ai nevoie de cunostinte tehnice in plus si invertorul este usor de amplasat in interiorul masinii, la indemana soferului si ocupantilor.

Varianta cu conectare la bricheta este preferata in general de proprietarii masinilor de pasageri, in timp ce soferii de camion, posesorii de rulote si cei care au nevoie de invertor pentru a pune in functiune aparate puternice au nevoie cu siguranta de un model cu montaj direct la baterie.

 

Alege cu grija locul de amplasare

O distanta mare de la sursa curentului pana la pozitia de amplasare a invertorului inseamna costuri in plus. Pe de alta parte este important sa poti pune usor in priza dispozitivele pe care trebuie sa le folosesti. Daca vrei sa poti utiliza invertorul fara a fi nevoie sa opresti masina si sa cobori din ea, alege cu atentie un loc potrivit in interiorul cabinei. 

Pentru cei care doresc sa foloseasca invertorul in stationare, cand merg in camping sau trebuie sa indeplineasca sarcini de lucru care implica unelte, portbagajul poate fi mult mai potrivit.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments