Am modificat articolul ultima data pe: 13.07.20

 

Apeland tot mai mult la noile tehnologii, cu grija fata de siguranta ta in trafic, producatorii de masini iti semnaleaza mai toate problemele pe care le are autovehiculul si iti afiseaza in bord diferite pictograme pentru a sti ce ai de facut.

 

De multe ori, cand se aprind in bord diferite atentionari, nu esti foarte sigur ce reprezinta acestea, iar in acest articol iti vom prezenta martorii de culoare galbena sau portocalie. De cele mai multe ori, acestia semnaleaza cand trebuie inlocuite anumite piese sau o eventuala reparatie a unei componente, dar sunt si alte semne de avertizare.

 

O parte din martorii galbeni sunt mai des intalniti in perioada de iarna si anume:

Dezghetarea lunetei: Acest martor se aprinde simultan cu activarea butonului de dezaburire sau dezghetare a lunetei, pe care il folosesti in mod frecvent, mai ales iarna, pentru a putea avea o vizibilitate buna in trafic.

Dezghetarea parbrizului: Are un rol similar cu cel pentru luneta, activandu-se atunci cand activezi butonul pentru dezaburirea sau dezghetarea parbrizului.

Modul de iarna: Este un martor ce se aprinde in bord cand se trece la modul de iarna, fie automat in caz ca temperatura de afara este sub 4 grade C, existand astfel riscul sa pierzi controlul si sa derapezi, fie manual cand activezi butonul.

Avertizare de temperatura scazuta: Sub forma unei stelute incadrata de linii laterale, acest martor are rolul de a te averiza ca temperatura exterioara este scazuta (sub 0 grade C) si astfel trebuie sa iti adaptezi stilul de condus la conditiile meteo, fiind mult mai prudent.

Si pentru faruri ai o serie de martori galbeni care se activeaza si anume:

Controlul inclinarii farurilor: Este un martor important, mai ales daca obisnuiesti sa circuli mult pe timpul noptii si iti semnaleaza fie ca nu sunt reglate corespunzator pentru o buna vizibilitate in trafic, fie ca nu este posibila reglarea in caz de nevoie. Aceasta problema trebuie remediata cat mai repede, evitand deplasarea pe timpul noptii pana atunci.

Luminile de frana: La aprinderea acestui martor de avertizare, mai mult ca sigur ai o problema la acestea, adica unul dintre becurile de frana este ars si trebuie sa-l inlocuiesti cat mai repede posibil.

Bec ars: Este un martor general, care se poate referi la orice bec pe care il ai la masina. Cel mai bine este sa te opresti atunci cand vezi acest martor si sa controlezi unde este problema: faruri, stopuri, semnalizare etc. Nu intarzia sa schimbi becul ars, deoarece poti sa ai probleme cu organele de control daca circuli asa, si sa te alegi fie cu o amenda, fie cu retinerea talonului, ceea ce poate fi foarte neplacut.

Senzorul de lumina: Senzorul de lumina se poate defecta, aprinzandu-se astfel martorul corespunzator in bord, iar pana la remedierea acestuia va fi necesar sa activezi luminile manual.

Lumini de ceata spate aprinse: Acest martor te avertizeaza ca ai luminile de ceata aprinse in spate. In caz ca este ceata este bine sa stii ca circuli regulamentar, dar daca nu este si ai luminile aprinse te poti trezi cu o amenda din partea organelor de control.

 

Alte avertizari

Activarea automata a stergatoarelor de parbriz: Aprinderea acestui martor te anunta ca stergatoarele se vor porni automat in caz de nevoie, fiind asistate de senzorul optic ce culege datele necesare.

Plafon decapotabil: In caz ca ai o masina decapotabila, acest martor te anunta ca ai anumite probleme legate de sistemul de inchidere – deschidere, sau ca acesta nu functioneaza corespunzator. Este important, deoarece cei mai multi producatori iti impun o limitare de viteza in timpul acestei operatiuni, de pana in 50 de kilometri pe ora sau mai putin.

Vizita la service: Cand apare in bord o pictograma cu o cheie peste masina, atunci trebuie sa-ti programezi cat mai repede posibil o vizita la service. Pot fi foarte multe motive pentru care se aprinde acest martor, dar cu siguranta ai nevoie de o diagnoza pentru a stabili cat mai exact despre ce este vorba.

Dezactivarea airbag-ului: Acest martor iti arata ca operatiunea voluntara de dezactivare a airbag-urilor este indeplinita.

Asistenta la coborarea pantelor: Este un martor ce se aprinde imediat ce ai actionat butonul corespunzator pentru acesta operatiune.

Pedala de ambreiaj: Cand se aprinde acest martor, soferul trebuie sa apese pedala de ambreiaj pentru a putea porni motorul.

Nu se detecteaza cheia: Este un martor foarte important care iti transmite ca nu detecteaza prezenta cheii in masina, fiind foarte util pentru modelele ce pornesc fara cheie. 

Presiune scazuta in pneuri: Un patrat in care este incadrata litera “i” te anunta ca presiunea in unul sau mai multe pneuri nu este corespunzatoare, fiind necesara o deplasare la vulcanizare pentru a remedia problema. Daca tot nu se stinge dupa verificarea presiunii in pneuri, este posibil sa fie o defectiune electronica, datorita unui senzor ce nu mai masoara corect. 

Avertizare preincalzire: Sub forma unei spirale cu doua bucle, acest martor este intalnit in general la masinile diesel, si iti semnaleaza fie o problema la bujii, fie la pedala de frana la contact, sau chiar o functionare necorespunzatoare a senzorului. Orice ar fi problema, trebuie rezolvata la un service.

Filtrul de particule: Este un martor ce se aprinde pentru a semnala ca filtrul de particule nu a putut fi regenerat in conditii bune, si este necesar sa parcurgi o distanta de cativa kilometri cu o viteza constanta de aproximativ 60 km/h. 

Sistem de control al stabilitatii: In caz ca acest martor este aprins constant inseamna ca sistemul ori este dezactivat, ori nu functioneaza, fiind necesar sa te deplasezi la un service. In caz ca acest martor palpaie, este normal si iti semnaleaza ca te deplasezi pe un drum cu aderenta scazuta, fie este gheata, fie este lunecos si este necesar sa fii foarte atent. 

Este foarte bine sa ai o grija deosebita de masina ta, atat pentru ca este o investitie importanta, cat si pentru siguranta, si nu neglija sa acorzi atentia corespunzatoare martorilor care se aprind in bord. Pe langa aceasta, nu uita sa iti echipezi masina cu tot ceea ce este important, iar alarma auto (o lista cu exemple gasesti si aici) este esentiala, asigurand protectie, dar si alte functii de interes pentru tine. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments