Am modificat articolul ultima data pe: 13.07.20

 

Producatorii de masini, mai nou, incearca sa ofere cat mai multe informatii despre starea de functionare a autovehicului tau, si astfel in bord iti apar tot felul de pictograme colorate care pot fi si derutante, atunci cand nu stii exact ce semnifica. In acest articol, gasesti informatii despre martorii de culoare rosie.

 

Desi indicatorii de bord sunt diferiti in functie de tipul masinii si de producator, sunt cateva elemente care sunt comune, iar in acest articol iti prezentam mai multe indicatoare de culoare rosie. Acestea au rolul de a semnala aparitia unor anumite probleme sau defectiuni care iti pot pune in pericol siguranta in trafic si trebuie tratate cu seriozitate de catre sofer.

 

Astfel sunt avertizari ce pot fi rezolvate rapid si tin de neatentia celor din masina:

Portbagaj deschis: este o avertizare ce se aprinde in bord si iti semnalizeaza ca nu ai inchis bine portbagajul sau este chiar deschis, putand astfel sa ai probleme in trafic.

Portiera deschisa: acest indicator se aprinde in cazul in care una sau mai multe portiere sunt deschise sau nu sunt bine inchise la pornirea motorului sau atunci cand contactul este in pozitia 2. Este foarte util pentru a nu avea neplacuta supriza de a se deschide larg portiera in trafic, ceea ce poate conduce la accidente.

Capota deschisa: este un martor foarte important pe care nu il au multe masini, care iti semnaleaza ca nu ai inchis bine capota dupa ce ai umblat la ea. In caz ca aceasta se deschide in timpul mersului iti va afecta foarte mult vizibilitatea, astfel putand avea loc accidente importante.

Centura de siguranta nu este cuplata: acesta este un martor esential, atat pentru siguranta soferului si pasagerului din dreapta, cat si pentru a preintampina luarea unei amenzi, purtarea centurii fiind reglementata prin lege. Multe modele, pe langa martorul rosu din bord, mai prezinta si un semnal sonor.

 

Martori care iti arata scaderea nivelului pentru anumite lichide:

Nivelul scazut de combustibil: pentru a nu fi surprins in trafic si a ramane fara combustibil trebuie sa iei imediat masuri cand apare acest martor. Astfel te vei indrepta spre cel mai apropiat punct pentru alimentare.

Nivel scazut de ulei: acest martor poate avea mai multe cauze pentru care se aprinde si necesita sa tragi pe dreapta imediat si sa vezi despre ce este vorba. Poate fi scazut nivelul de ulei, poate avea o temperatura ridicata, presiune mica.

Nivel scazut de lichid de parbriz: este bine sa ai tot timpul lichid de parbriz pentru a putea sa-l cureti in caz de nevoie. Altfel, iti poate fi grav afectata vizibilitatea. Martorul se activeaza cand nivelul scade aproape de zero si nu este prezent pe multe modele de masini. Pentru a se stinge trebuie sa completezi cu lichidul adecvat pentru fiecare anotimp.

Servodirectie: cand se aprinde acest martor trebuie sa verifici daca nivelul de ulei din vasul dedicat pentru servodirectie nu este scazut. In acest caz trebuie completat cat mai repede, iar daca martorul tot nu se stinge mergi la un service specializat.

Probleme de alta natura:

Temperatura motorului: in general acest martor se aprinde atunci cand temperatura motorului este mai ridicata decat normal si trebuie sa te opresti in cel mai scurt timp si sa vezi cauza, apoi dupa remediere poti sa pornesti din nou.

Lumini de ceata aprinse: este un martor care te ajuta sa ai grija de acest aspect, deoarece in caz ca circuli cu luminile de ceata aprinse cand nu este cazul (nu este ceata), atunci poti sa fii amendat.

Placute de frana uzate: si la aparitia acestui martor pot fi mai multe probleme si anume: uzarea placutelor si astfel trebuie inlocuite cat mai repede pentru a fi in siguranta, defectarea senzorului, nivel scazut de lichid de frana.

Sistemul de pornire a masinii: aprinderea acestui senzor poate arata fie ca sistemul de pornire nu functioneaza corespunzator, fie nivelul bateriei unei chei nu este la capacitatea dorita. Astfel, unele modele de masina au si un martor dedicat pentru nivelul de baterie, pentru a sti cand este necesar sa o schimbi.

Probleme la sistemul de tractare: atunci cand ai nevoie sa tractezi anumite dispozitive, fie ca este vorba de o remorca, fie de o rulota etc., la aprinderea acestui martor pot fi doua tipuri de probleme in principal: fie luminile dispozitivului remorcat nu functioneaza corespunzator, fie sistemul de prindere nu este ferm.

Distanta fata de un alt vehicul: acest martor se aprinde atunci cand distanta fata de alt vehicul este sub limita de siguranta, putand astfel sa intri in coliziune cu acesta. De multe ori, aprinderea acestui martor este insotita si de semnal acustic. 

Probleme la baterie sau la alternator: la pornirea masinii in mod automat, acest martor trebuie sa se aprinda, dar si sa se stinga dupa cateva momente, daca nu sunt probleme. In caz ca nu se stinge, atunci cu siguranta fie bateria este slaba, fie sunt probleme la alternator sau la cablurile de legatura. Daca martorul se aprinde in timp ce mergi atunci este posibil sa ramai fara curent in scurt timp, asa ca trage pe dreapta si verifica.

Probleme la airbag-uri: acest martor se aprinde fie din cauza ca airbag-urile sunt dezactivate, fie din cauza ca nu functioneaza corespunzator si acestea se pot declansa fara motiv ducand la accidente, ori din contra, in cazul unei coliziuni nu se deschid fiind posibila o accidentare mult mai grava.

Probleme la ABS: este o probleme foarte serioasa si trebuie tratata ca atare, mergand imediat la service. Chiar daca nu este ceva grav, ci este doar o problema legata de senzori, in caz ca martorul este aprins ABS-ul nu functioneaza, putand astfel produce accidente grave, deoarece in timpul franarii soferul poate pierde controlul masinii. 

Asadar trebuie sa iei in seama si sa tratezi cu seriozitate aparitia tuturor martorilor din bord, cu precadere cei de culoare rosie, mai ales cand esti in trafic, daca tii la masina ta si vrei sa functioneze corespunzator, iar pentru a te putea bucura de ea cat mai mult timp fara alte evenimente poti sa alegi dintre modelele de alarme auto o varianta corespunzatoare, care sa asigure o buna protectie cand este parcata. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments