Am modificat articolul ultima data pe: 24.10.20

 

Legea ar trebui cunoscuta bine de orice sofer, atat in ceea ce priveste regulile la trafic, cat si legislatia aferenta, pentru anumite echipamente de nisa. Abordam subiectul ce tine de camerele video pentru drum, in sectiunea urmatoare, mentionand cum ar trebui ele folosite si cat de utile sunt inregistrarile efectuate cu acestea:

 

A sosit momentul sa discutam mai pe larg despre ce spune legea referitor la utilizarea camerelor de bord in Romania. Desi nu am dori sa pornim pe o nota negativa, ne simtim nevoiti sa o facem: legislatia autohtona respectiva este, si in acest caz, neclara si uneori frizeaza cu aberantul. 

Haideti sa exploram mai mult despre subiect, pentru a ne informa cat mai bine cititorii despre ce pot sa faca cu imaginile surprinse de camera si ce putem face pentru a ameliora cadrul legal actual:

 

Este legal sa porti camera de bord?

Da. Legea nu obiecteaza in niciun fel la instalarea camerelor de luat vederi la bordul unei masini. Puteti instala echipament specific de tip dashcam, dar si alte tipuri de camere de luat vederi. Atata timp cat ele sunt prinse pe un suport propriu – prin urmare nu necesita manevrarea cu o mana de catre sofer, un aspect pedepsit de lege – politia nu are nicio problema cu echipamentul respectiv. 

Ba mai mult, in alte tari, camera de bord este chiar obligatorie, ceea ce este o idee foarte buna. S-ar putea sa fiti familiari cu multitudinea de filmulete virale de pe sosele din Rusia, cu tot felul de intamplari. 

In Federatia Rusa, toti soferii sunt obligati sa instaleze asa ceva, deoarece exista un fenomen nedorit, cand pietonii se arunca in fata masinilor, cerand apoi despagubiri soferului, chiar daca acesta nu i-a lovit. Ca sa descurajeze astfel de inselatorii, legiuitorii rusi au impus utilizarea camerelor de bord si au permis folosirea imaginilor in clarificarea acestor situatii.

La noi in tara, desi nimeni nu obiecteaza la filmarea incidentelor din trafic, exista aspecte destul de neplacute cand vine vorba de utilizarea imaginilor. Sa il discutam pe primul, cel ce tine de datele personale, intrucat este probabil cel mai aberant dintre ele.

Aspectul sensibil al datelor personale

Cand inregistram imagini de pe camera de bord, ne asumam o anumita raspundere, anume aceea a preluarii datelor personale ce apartin altor persoane. Aceste date sunt reglementate, dar si protejate de lege, iar ca sa dam exemple, ele se refera la numerele de inmatriculare ale masinilor, dar si la fetele soferilor ori ale altor participanti la trafic.

Toate datele care pot duce la identificarea cuiva sunt date de caracter personal si legea din tara noastra spune ca le poti prelucra daca sunt doar pentru propria utilizare, dar nu pentru a le publica – iar prin publicat ne referim, de exemplu, la punerea lor pe Youtube sau pe Facebook. 

Ce se poate intampla daca ati filmat, de exemplu, o bataie in trafic si ati plasat pe social media inregistrarea? Este simplu, daca unul din participanti da peste postare, va poate da in judecata pentru incalcarea dreptului la propria imagine.

Dar lucrurile se complica mai departe: daca, sa zicem, postati o filmare cu frumoasele peisaje de pe Transalpina, si un participant la trafic al carui numar apare in filmare va da in judecata, el va avea slabe sanse sa castige la tribunal. La urma urmei, este ca si cum la un meci de fotbal, ar trebui sa li se ceara datele tuturor celor din tribune. 

Insa, ca sa trecem la subiectul care conteaza, trebuie sa mentionam ca sunt trei situatii de exceptie in care NU SE IMPUNE necesitatea acordului persoanei filmate: prima este filmarea in vederea protejarii vietii, integritatii fizice sau sanatatii unor persoane amenintate. Se incadreaza, aici, violentele, condusul riscant si alte agresiuni. 

O a doua exceptie este inregistrarea in vederea unor interese legitime, dar datele nu trebuie sa prejudicieze drepturile si libertatile persoanelor vizate, caz in care se include si accidentul. A treia exceptie se refera la facerea datelor personale publice in mod manifest, adica direct.

Va doare capul? Credem si noi ca da. Limbajul legislativ este greoi si frustrant pentru oamenii de rand, iar avocatii spun ca filmarile cu camerele auto s-ar putea incadra in aceste exceptii. Asta inseamna ca aveti destule sanse sa castigati procesul, daca sunteti dat in judecata de cineva filmat. 

Cu toate acestea, legislatia este destul de neclara si plina de capcane si probleme. In special cand vine vorba de rezolvarea situatiilor din trafic la tribunal, dupa cum vom discuta in sectiunea urmatoare:

Iata ce motive ai sa cumperi o camera video auto – Acceleratie.ro

Sunt imaginile respective probe la tribunal?

Nu. Probele admise se fac prin mijloacele tehnice omologate si verificate metrologic. Ce inseamna asta? Inseamna ca doar radarele si etilotestul se incadreaza aici. Chiar daca aveti cea mai buna camera video auto, ce filmeaza in Full HD la 60 de cadre pe secunda, judecatorii tot pot considera imaginile ei ca fiind irelevante, adica ca ar putea fi vechi sau trucate. 

Constatarea politistului deplasat la locul faptei este proba de tribunal, insa. Aici imaginile pot fi relevante, intrucat daca un politist are dubii cu referire la ce s-a intamplat exact, dumneavoastra puteti sa ii aratati imaginile pentru a-l lamuri. 

Daca datele s-au consemnat in procesul verbal, atunci intr-adevar camera de bord a fost folositoare. Insa, fara consemnarea politistului, imaginile preluate astfel nu sunt considerate probe intr-un tribunal din Romania.

Dupa cum era de asteptat, situatia aceasta a starnit destule sentimente de revolta printre soferi, iar in ultima vreme au fost lansate petitii pentru a schimba aceasta situatie. Cu toate acestea, schimbarea va avea loc incet si destul de greu, cum este cazul la noi in tara. 

Momentan, inregistrarile soferilor pot constitui cel mult o proba secundara, daca a ajutat la lamurirea situatiei de catre organele de Politie, si nu una principala, ce poate fi adusa ca dovada de sine statatoare intr-un proces.

 

Merita, deci, sa imi cumpar camera de bord?

Desigur. Este cel mai bine sa aveti cat mai multe dovezi fata de orice incident din trafic. Recomandam cu caldura echiparea masinilor cu asa ceva, mai ales dat fiind gradul ridicat de risc ce exista pe soselele din tara noastra. In plus, o camera poate descuraja anumite comportamente, iar din acest motiv este bine sa o puneti cat mai la vedere. 

Mai mult decat atat, daca cineva v-a tamponat, puteti rezolva mai bine disputa, fara sa implicati vreun tribunal, aratand faptul ca ati inregistrat intregul eveniment. Multe persoane vor prefera plata reparatiilor, decat sa ajunga sa se judece pentru un incident minor, in care stiu ca au multe sanse sa piarda. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments