Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

Nimeni nu isi doreste sa fie implicat intr-un accident auto, insa daca acest lucru se intampla, este bine sa stii cum acorzi primul ajutor. Dupa ce plasezi masina intr-o zona sigura si indepartezi victimele de pericol, trebuie sa verifici functiile vitale, ranile si fracturile si sa le imobilizezi pe acestea din urma. Este important sa anunti si autoritatile, deoarece te pot indruma sa efectuezi operatiunile de prim ajutor, pana cand ajung la locul accidentului.

 

Daca acorzi corect primul ajutor, poti salva viata unei victime implicate intr-un accident rutier. Ca sa stii ce trebuie sa faci in astfel de situatii, iti prezentam, mai jos, cateva reguli esentiale.

 

Retragerea intr-o zona sigura

Cele mai multe accidente se intampla in momentul in care autovehicul se afla in miscare. Primul pas pe care trebuie sa il faci, este sa incerci sa duci autoturismul pe partea dreapta a carosabilului, pentru a nu-i incurca pe ceilalti participanti la trafic. Apoi, asezi triunghiurile reflectorizante, la o distanta de cel putin 30m de masina avariata. Dupa aceea, trebuie sa verifici pasagerii si sa incerci sa le imbunatatesti starea.

Alertarea organelor competente

Inainte de a acorda primul ajutor, este indicat sa initiezi un apel la 112 (serviciul unic de urgenta pe teritorul Romaniei). Notiunile prezentate interlocutorului trebuie sa fie cat mai clare si mai concise, pentru a putea interveni cat mai rapid. Este bine ca apelul sa cuprinda informatii cu privire la numarul de persoane implicate in accident, locatia, numarul victimelor, gravitatea ranilor si starea de sanatate a acestora.

 

Verificarea pulsului

Primul lucru pe care il faci, dupa ce ai indepartat persoana vatamata de pericol, este sa verifici circulatia sangvina si inima, deoarece acestea sunt functii vitale ale organismului uman. Poti realiza acest lucru, evaluand pulsul radial. 

Acesta se regaseste in partea de jos sub incheietura, iar pentru a-l putea simti, trebuie sa plasezi 3 degete pe partea cu degetul mare al victimei. In cazul in care nu reusesti sa il identifici, ar fi indicat sa incepi manevrele de respiratie si sa te asiguri ca victima nu are caile respiratorii blocate.

 

Eliberarea cailor respiratorii si stabilizarea respiratiei

Inainte de toate, este bine sa verifici, daca victima respira. Poti verifica acest lucru, plasand doua degete in dreptul narilor. In cazul in care fluxul de aer lipseste, analizeaza gura si nasul. Acestea pot fi blocate de obiecte care pot restrictiona caile respiratorii cum ar fi: noroi pietre sau proteze dentare. Apoi trebuie sa privesti cu atentie muschii pieptului, pentru a vedea, daca victima respira normal. 

 

Resuscitarea

Cand are loc un accident auto, victima poate intra in stop cardio-respirator. Acest lucru inseamna ca inima nu mai functioneaza. Pentru a putea restabili functiile vitale, este indicat sa asezi pacientul pe o suprafata plana si sa incepi manevrele de resuscitare.

Asezat perpendicular si cu membrele superioare drepte, intrepatrunzi degetele si realizezi compresii in zona toracelui, in asa fel incat sternul sa fie deprimat cel mult 6cm. Dupa fiecare apasare, se lasa o perioada de revenire, dar fara a lua mainile de pe toracele victimei.

Pentru ca resuscitarea sa fie corecta, este indicat sa realizezi 100 compresii/minut, iar timpul dintre apasare si revenire trebuie sa fie acelasi. Aceste operatiuni se efectueaza pana cand apare un echipaj specializat sau pana in momentul in care persoana vatamata isi reia functiile vitale. 

Toate aceste manevre pastreaza circulatia sangvina la un nivel redus, iar acest lucru impiedica aparitia unor afectiuni la inima sau la creier, mentinand functionarea normala a ambelor organe.

Tratarea ranilor

Zonele ranite profund trebuie acoperite cu tampoane, pansamente cat mai sterile sau orice obiect realizat din material textil. Le poti folosi si pe cele existente in trusa medicala auto, dar pot fi o optiune chiar si obiectele de imbracaminte, pe care le ai in portbagaj. Sunetele nefiresti, existente la nivelul toracelui, insotite de dificultati de respiratie, sunt cauzate de fracturarea unor coaste. Pentru a le ameliora, poti lega zona cu o carpa si astfel o vei imobiliza.

Tot de imobilizare este nevoie si in cazul unor fracturi. Cu ajutorul acestui proces, poti diminua durerea, pierderea sangelui sau deteriorarea tesuturilor. Imobilizarea se poate realiza cu ajutorul unor crengi, umbrele sau alte obiect dure. Trebuie sa incerci sa asezi membrele fracturate in pozitie corecta si sa prinzi atelele in jurul lor.

In cazul unui accident, mai exista posibilitatea ca victima sa sufere o fractura la nivelul vertebrelor. Atunci aceasta simte un disconfort in zona gatului. Este bine ca persoana vatamata sa nu fie miscata, deoarece exista riscul sa paralizeze. 

Tot ce trebuie sa faci in acest caz, este sa imobilizezi zona gatului, astfel incat aceasta sa fie miscata cat mai putin. In momentul in care victima are astfel de traumatisme si este transportata in ambulanta, este indicat sa fie pozitionata pe o targa spatioasa, astfel incat sa fie miscata cat mai putin in timpul manevrarii.

 

Alte aspecte

In cazul unei lovituri puternice, tensiunea arteriala creste, iar acest lucru duce la o sangerare abundenta. Pentru a putea opri sangerarea, trebuie sa apesi puternic pe zona afectata.

Mentii presiune timp de cel putin 15 minute. Hemoragiile puternice pot declansa paralizii sau alte afectiuni ireversibile, de aceea in cazul unui accident, este indicat sa te straduiesti sa opresti sangerarea.

Atunci cand au loc lovituri puternice, coloana victimei poate avea de suferit. Prejudiciul de la nivelul spatelui poate duce la paralizii, de aceea nu este indicat sa misti victima sau sa ii rotesti capul. Ca sa te asiguri ca functiile locomotorii sunt functionale, este bine sa imobilizezi cat mai bine trupul persoanei afectate.

Cand au loc coliziuni puternice, exista riscul ca automobilul sa inceapa sa arda, iar focul este alimentat de benzina din rezervor. In momentul in care, pe corpul persoanei accidentate exista arsuri, nu este indicat sa indepartezi hainele de pe suprafata corpului. Tot ce trebuie sa faci, este sa incerci sa cureti zona cu un material curat, inmuiat in apa rece.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments