Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Daca ti-ai propus sa iti vinzi masina si sa iti achizitionezi una noua, este bine sa stii din timp ce acte si ce demersuri sunt necesare pentru acest proces, pentru a te pregati si pentru a respecta legislatia in vigoare.

 

Sunt multe persoane care isi schimba masina si inainte o vand pe cea veche, iar in acest articol gasesti informatiile necesare cu ceea ce ai de facut, fie ca esti vanzator, fie cumparator. Pe langa inscrierea masinii pe anumite site-uri de vanzare – cumparare (pe buletinul auto, spre exemplu), deplasarea la targurile de masini pentru a gasi un client, trebuie sa ai in vedere si ce acte trebuie sa pregatesti, precum si pasii pe care ii vei avea de urmat.

In continuare, vei vedea cum se vinde o masina, pentru a fi in legalitate si pentru a nu avea probleme ulterior cu cumparatorul. Pentru a putea explica mai pe larg procedurile si actele necesare, trebuie sa stii ca sunt doua mari proceduri: prin contract vanzare cumparare auto si pe baza unei facturi.

Dar sa o luam pe rand, cu prima categorie, si anume contract de vanzare cumparare autoturism: 

Aceasta procedura de vanzare auto este intre doua persoane fizice. Pe scurt, cele doua persoane intocmesc un contract de vanzare cumparare auto, pe baza caruia cel care vinde va scoate masina de pe numele lui de la fisc, iar cel care o cumpara o va pune pe numele lui la fisc.

Dar sa vedem mai pe larg ce pasi pentru vanzare auto presupune acesta categorie:

Ce conditii trebuie indeplinite pentru ca aceasta procedura sa fie legala?

In primul rand, trebuie sa stii ca scoaterea masinii de la fisc trebuie facuta cu data la care ai intocmit acel contract vanzare cumparare auto. Institutia nu accepta intarzieri, asa ca vezi cum iti planifici timpul pentru a putea sa ajungi sa declari la vanzari auto ANAF tranzactia. 

Pe de alta parte, persoana care a cumparat are la dispozitie 30 de zile, de la intocmirea unui contract vanzare cumparare masina, pentru a se prezenta la ANAF sa inscrie vehiculul pe numele lui. 

In caz de nerespectare a acestor termene, ce au ca baza de pornire emiterea unui contract vanzare cumparare auto, se vor aplica amenzi, care sunt diferite in functie de capacitatea cilindrica a masinii. 

 

Cand este mai bine sa achiti contravaloarea masinii?

Nu intotdeauna vanzatorul masinii este de buna credinta, asa ca trebuie sa stii ca un contract de vanzare auto are valoare doar din momentul in care vanzatorul o scoate de la fisc. Din acel moment, poti sa achiti valoarea masinii.

Aceasta procedura pentru vanzare auto este mai sigura si pentru cel care o vinde si pentru cel care o cumpara, daca sunt bine intentionati. Astfel, dupa scoaterea de la fisc, masina nu ii mai apartine si cumparatorul poate plati linistit, iar pentru vanzator este buna, deoarece nu poate primi amenzile celuilalt sofer si poate radia autovehiculul.

Ce trebuie sa cuprinda dosarul pentru a scoate masina de la fisc?

Pentru a scoate masina de la fisc, in acest caz, sunt necesare un set de acte vanzare auto cu care trebuie sa te prezinti la biroul de Taxe si Impozite din localitatea unde este inregistrata masina.

Dosarul trebuie sa cuprinda:

 – o copie dupa actul de indentitate al vanzatorului;

 – copie dupa cartea masinii;

 – contractul de vanzare cumparare sau contract de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport in 5 exemplare;

 – si mai ai de completat un formular vanzare auto pentru scoaterea din evidenta, pe care il primesti la ghiseu.

Daca nu stii ce trebuie sa contina actul de vanzare cumparare, poti sa gasesti in mediul online un model contract dupa care sa te ghidezi. De asemenea, trebuie sa ai toate taxele achitate la zi.

 

Ce trebuie sa contina dosarul pentru a introduce masina la fisc?

Si cel care trebuie sa introduca masina la fisc are nevoie de un mic dosar ce contine vanzare auto acte:

 – copie dupa actul de identitate;

 – copie dupa cartea masinii;

 – contractul de vanzare cumparare in 3 exemplare, pe care le iei de la vanzator cu stampila institutiei;

 – competarea unor fomulare la ghiseu.

Deci trebuie sa stii foarte bine “ce acte trebuie sa-mi dea vanzatorul”, pentru a putea apoi sa iti inregistrezi masina si sa o inmatriculezi. 

Contractul poate fi facut la notar, pentru a avea un plus de siguranta si se ridica intrebarea cine plateste taxele notariale vanzatorul sau cumparatorul? De regula acest lucru se discuta inainte si taxele pot fi platite doar de cumparator sau pe jumatate intre cei doi. 

A doua mare categorie este pe baza de factura, atunci cand tranzactia se desfasoara fie intre doua persoane juridice, fie intre o persoana juridica si una fizica.

 

Ce date trebuie sa contina factura? 

Daca la vanzarea personala am vazut ce acte sunt necesare, sa detaliem in continuare ce date trebuie sa contina factura pentru a fi valabila in procesul de vanzare-cumparare, mai ales catre o persoana fizica, caz mult mai des intalnit.

Pe langa datele firmei, trebuie trecute in clar si datele de identificare ale persoanei fizice ce achizitioneaza masina, dar si datele de identificare ale autovehiculului tranzactionat precum: marca, model, serie de sasiu.

Restul de proceduri sunt asemanatoare ca si in cazul vanzarii pe baza contractului, doar ca acesta este inlocuit de factura.

Alte informatii relevante

Nu uita ca la acte necesare vanzare auto persoana fizica trebuie sa ii inmanezi cumparatorului, pe langa actele masinii, si 3 exemplare de contract stampilate de Fisc, pe care le obtii atunci cand scoti masina de pe numele tau. 

Daca in urma vanzarii masina este scoasa din tara definitiv, atunci poti sa urmezi si procedura pentru a obtine un certificat de radiere de la DRPCIV. 

Cumparatorul are in continuare de urmat procesul de inmatriculare a autoturismului achizitionat, se face transcriere auto pentru obtinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor. Sunt si o serie de costuri precum asigurare, placute, taxa talon. 

Tine cont, atunci cand vrei sa vinzi masina, ca certificatul fiscal auto se elibereaza pe loc doar in putine cazuri, de cele mai multe ori acesta vine in termen de 3 zile de la data cererii. 

Nu ezita, inainte de a achizitiona masina, sa mergi sa ii faci si o verificare mai amanuntita, cu un tester auto profesional, pentru a fi sigur ca merita investitia. Nu se poate circula cu un autoturism daca nu ai intocmite toate actele, iar sanctiunile sunt mult mai mari decat costurile pentru a intra in legalitate. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Reducerea poluarii aerului este una dintre preocuparile majore la nivel mondial, facandu-se eforturi importante pentru a o limita si a o reduce, aceasta manifestandu-se si in tara noastra, cu consecinte severe asupra mediului si sanatatii oamenilor. 

 

Un factor important care produce deces prematur si este un factor de risc pentru sanatatea populatiei este calitatea aerului. In ultima perioada, datorita masurilor impuse la nivel mondial si european, calitatea aerului s-a mai imbunatatit, dar sunt inca multe zone unde poluarea este ridicata, acest fapt avand multiple dezavantaje pentru cei care traiesc in acele zone.

 

Care sunt sursele de poluare a aerului?

Poluarea afecteaza atat mediul, cat si sanatatea populatiei, si sunt multe cauze ce conduc la cresterea acesteia. Mai concret, poluarea reprezinta concentratii crescute de particule sau substante, artificiale si naturale, prezente in aerul pe care il respiram.

Se pot vedea doua directii clare si anume poluare atmosferica si poluare aer interior, din cladiri si case particulare.

Poluarea atmosferica poate avea ca si surse:

 – arderea combustibililor fosili, ce se utilizeaza in general in industria producatoare de energie, precum carbunele si petrolul, care conduc la aparitia unor particule fine, ce sunt mentionate ca si PM2,5 si PM10;

 – gaze ce sunt nocive ce rezulta din procese industriale si ultilizarea de solventi;

 – modul de tratare a deseurilor;

 – emisii de noxe auto, ce se propaga mai ales in zona marilor aglomerari urbane etc.

Poluarea la interior poate aparea ca urmare a utilizarii de gaze, a aparatelor de uz gospodaresc, anumite materiale de contructii (azbest, plumb etc.), agenti alergeni, fumul de tigara, mucegai, dar si poluarea atmosferica ce patrunde pe geamuri sau usi.

Care sunt cele mai afectate regiuni din Romania?

Gradul de poluare crescut se regaseste in mai toate cele mai mari orase din lume, datorita gradului mare de aglomerare urbana. Dar marimea orasului nu este direct proportionala cu gradul de poluare, deoarece pot fi luate o serie de masuri de reducere a acestuia, multe tari facand eforturi deosebite in acest sens. 

Mergand pe acest principiu, cel mai mare oras din Romania, Bucurestiul nu este si cel mai poluat, fiind abia pe locul trei in unul dintre topurile realizate la nivel nivel global. 

Un studiu recent ce a analizat datele pentru anul 2019, la nivel global, a cuprins si cele mai poluate orase din Romania, in numar de 7, inregistrandu-se o scadere fata de rezultatele precedente in care erau incluse 20 de orase. Pe primul loc se situeaza o comuna, Branistea, ce a inregistrat o crestere substantiala in ultimul an, ajungand de la 16,8 (in anul precedent) la 25,9, fiind la un nivel de poluare moderat.  

Astfel cele mai poluate orase din Romania sunt: Iasi, Bucuresti, Brasov, Cluj Napoca, Magurele, Botosani, Baia Mare. Studiul a fost realizat prin prisma indicelui PM2,5, acesta fiind de dimensiuni foarte reduse, putand patrunde usor in organism si producand efecte negative asupra sanatatii.

In aceasta lista sunt incluse astfel unele dintre cele mai mari dintre orasele Romaniei, dar si unele de dimensiuni medii sau mici. Conform studiului, Iasul are un nivel de poluare moderat (22,4 – in scadere fata de anii precedenti); Bucurestiul un nivel mediu de poluare (18,4); Brasov (18) si Cluj Napoca (15,7) tot moderat, iar Baia Mare un nivel de poluare mai mic, de 11,9.

Alte statistici la nivel european, ce privesc poluarea si din alte privinte, includ in topuri si alte orase Romania, precum Timisoara, iar in ceea ce priveste poluarea cu NO2 printre cele mai poluate orase din Romania se numara: Bucuresti, Cluj Napoca si Brasov. 

 

Care este cel mai poluat oras din Romania?

Totusi contrar asteptarilor, orasele mari nu sunt si cele mai afectate, cel mai poluat oras din Romania si al doilea cel mai poluat oras din Europa este Copsa Mica, cunoscut si sub denumirea de Orasul negru de fum. 

Este un oras foarte poluat datorita unor acumulari de toxine in aer, de-a lungul timpului, ce au fost emise de doua mari uzine din aceasta zona. Imagini cu poluarea aerului din regiune prezinta o atmosfera sumbra, intunecoasa, cu o pacla permanenta ce inconjoara orasul.

 

Ce efecte negative are poluarea asupra sanatatii?

Daca locuiesti in zone poluate din Romania, trebuie sa stii care sunt efectele pe care le are asupra organismului tau. Astfel, de-a lungul timpului au fost efectuate tot felul de studii, pentru a determina modul in care afecteaza poluarea organismul uman.

Printre cele mai frecvente sunt bolile legate de aparatul respirator, tot mai multi copii suferind de diferite forme de astm, modificari ale functiilor pulmonare; diferite boli cardiovasculare; declansarea nasterilor premature; putand avea ca urmare chiar si decesul.

De asemenea, odata cu inaintarea in varsta, oamenii sunt mai afectati de calitatea aerului, dar si persoanele care au si alte afectiuni, precum si o calitate a vietii scazuta.

Ce poti face pentru a micsora gradul de afectare?

Pe langa masurile care se iau la nivel global, european, national si regional, fiecare persoana poate sa aiba o conduita preventiva, care sa conduca la o crestere a calitatii aerului pe care il respiram cu toti.

In orasele mari, un factor important de poluare este aglomerarea urbana, numarul mare de masini ce se afla in trafic la anumite ore, ce emit gaz de esapament si alte noxe. Astfel, ca si persoana fizica, poti sa alegi un stil de viata mai sanatos si sa nu mergi zilnic cu masina, ci doar atunci cand este necesar, alegand alte alternative precum: mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport in comun. De asemenea, nu uita sa faci testarea masinii si sa te inscrii in normele prevazute de lege privind emisiile de noxe. 

Verifica zilnic nivelul de popuare si, atunci cand este ridicat, evita sa faci exercitii fizice in aer liber, limiteaza timpul de joaca afara al copilului, foloseste masca de protectie. Poti sa incerci sa reduci consumul de energie electrica acasa, sa nu arzi gunoi sau lemn, sa folosesti acasa aparate de curatare a aerului. 

Chiar daca par lucruri mici, dar multiplicate la numarul de locuitori, daca fiecare isi aduce aportul personal, se poate realiza concret o imbunatatire a calitatii aerului si o mai buna protectie personala. Fiecare poate contribui la reducerea poluarii si este important sa fie toata lumea constienta de importanta acestui obiectiv. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Masina personala este cel mai comod mod de a te deplasa, devenind o necesitate daca locuiesti in zone adiacente orasului, daca ai un program incarcat pe timpul zilei, asa ca cei mai multi tineri abia astepta sa isi obtina permisul de conducere, dar, sa vedem in ghidul de mai jos, cat dureaza si cum poti sa treci usor la examen.

 

Daca inca nu ai permis si vrei sa il iei, sau daca vrei sa iti mai iei permis si pentru alte categorii, dar nu mai tii minte cum se procedeaza, citeste acest ghid unde vei gasi informatii complete despre ceea ce ai de facut. Inainte de a sustine examenul, trebuie sa promovezi un examen la scoala de soferi, dar sa vedem mai pe larg ce presupune acest lucru.

 

Ce inveti in cadrul unei scoli de soferi?

Scoala de soferi are dublu rol, si anume partea teoretica, in cadrul careia vei invata despre legislatie si cum se aplica aceasta, si partea practica, unde vei iesi la strada cu o persoana abilitata langa tine, pentru a te initia si a evidentia ceea ce ai invatat.

La scoala de soferi, legislatie inveti inca din primele ore, fiind partea teoretica. Aceasta consta intr-un numar de ore, intre 24 – 30 unde sunt predate de catre o persoana abilitata notiuni ce se refera la: 

 – indicatoare si semne rutiere;

 – semnalele politistului;

 – semnalele luminoase;

 – pozitia in timpul mersului si ce semnale are la indemana conducatorul auto;

 – depasirile;

 – viteza si care este distanta regulamentara intre vehicule;

 – prioritatea la trecere;

 – orpiri si depasiri;

 – cum se circula pe autostrada;

 – sanctiuni si infractiuni;

 – conducerea preventiva;

 – notiuni de prim ajutor, mecanica auto etc.

In caz ca nu intelegi foarte bine, poti sa accesezi diferite site-uri de soferi, online, care sa te ajute sa iti completezi lacunele. De asemenea, poti sa primesti chestionare cu 1000 de intrebari despre scoala de soferi sau sa le accesezi in mediul online, pentru a te pregati in vederea sustinerii examenului final. 

Pe langa aceasta parte teoretica, mai ai si ore de conducere auto practica, care te invata de la primele notiuni, pana la a te descurca decent in trafic. Dat fiind ca aceste informatii sunt foarte utile atat pentru a putea sa iei permisul, cat si pe viitor ca sofer, este foarte important sa aduni date despre scoli de soferi si sa o alegi pe cea mai buna pentru tine.

Cum alegi scoala de soferi?

Desi este important si cat dureaza scoala de soferi, este bine sa nu te grabesti si sa ai grija ce alegi, scoala fiind de baza pentru formarea ta ca viitor sofer. Asa ca i-ati timp pentru o documentare temeinica si poti accesa site-ul DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) unde gasesti informatii despre toate scolile de soferi din regiunea ta.

De asemenea, nu ezita sa intri pe internet si sa verifici daca scoala care te-a atras are si recenzii bune, sa citesti si parerile altora care au urmat aceasta institutie, daca au fost multumiti si care a fost procentul celor care si-au luat permis la prima incercare. Verifica sa faca toate orele teoretice, sa aiba o simulare de examen auto, instructori seriosi si buni pedagogi, sa respecte programul.

La final, vei sustine un test la scoala de soferi, pe care trebuie sa-l promovezi cu un minim de 22 de puncte pentru a putea merge mai departe. 

Daca nu ai terminat liceul, este important sa afli si cate clase iti trebuie pentru scoala de soferi si in noul cod rutier este prevazut ca trebuie sa prezinti dovada ca ai absolvit 10 clase. Aceasta masura a fost luata deoarece s-a constatat ca o mare parte din accidentele rutiere au loc si din cauza ca soferii nu respecta legislatia din cauza ca nu pot intelege prevederile acesteia. Daca te intrebi cate clase trebuie pentru permis, tot 10 clase absolvite.

 

Cat dureaza scoala de soferi?

Este important sa stii si cat dureaza scoala de soferi, pentru a putea sa-ti planifici timpul, mai ales daca esti o persoana ocupata. In general, poate varia in functie de disponibilitatea ta si a instructorului, de categorii permise auto etc., existand:

 – scoala de soferi categoria B, ce tine in jur de 4 saptamani, cu 24 de ore de legislatie si 30 de ore de practica;

 – pentru permis categoria C sunt de obicei doua variante: daca deja ai permis categoria B de mai mult de un an, scoala dureaza 5 saptamani si cuprinde 50 de ore legislatie categoria C plus 30 de ore de practica; sau daca ai permis de conducere categoria B de mai putin de un an 6 saptamani, sunt necesare 36 de ore de practica;

 – la categoria E scoala dureaza 2 saptamani, cu 10 ore de legislatie si 10 ore de condus, si daca te intrebi cate intrebari sunt la categoria E, raspunsul este 11 intrebari si trebuie sa raspunzi corect la 9, pentru a promova;

 – pentru scoala moto durata minima este de 30 de zile, dar tine de modul in care iti poti planifica partea practica. Pentru categoria A varsta minima este de 18 ani pentru categoria A2, 20 pentru a trece de la A2 la A, daca ai deja minimum 2 ani de experienta si 24 de ani pentru A daca nu ai mai condus motociclete. 

Acum ca ai aflat cat dureaza scoala de soferi pentru fiecare categorie, poti sa iti faci programarile, dar mai inainte vezi ce instructor iti alegi.  

 

Cum alegi instructorul?

Desi poate crezi ca nu este important, relatia ta cu instructorul poate fi definitorie pentru a putea invata cat mai multe in perioada practica. Acesta te poate ajuta la un examen auto pe traseu, cu sfaturi foarte importante, ce iti vor fi de folos si pe viitor. 

Este bine sa ai o relatie placuta cu instructorul, sa rezonezi pentru a te putea concentra usor si pentru a pune in aplicare ceea ce ai acumulat in orele teoretice. Impreuna cu acesta vei stabili cate programe de condus poti incepe intr-o saptamana, daca mai ai nevoie de ore in plus dupa finalizarea celor obligatorii (30 de ore), traseele si orele.

Scoala rutiera B este de mare interes, deoarece instructorul te poate familiariza cu traseele care vor fi parcurse la examen, pentru a nu avea emotii mari la sustinerea examenului. 

Este, de asemenea, important ca ora sa fie de 60 de minute si sa profiti de fiecare minut pentru a intelege si mai bine si pentru a-ti forma abilitatile de raspuns in trafic, nu lasa instructorul sa faca pauze care sunt contorizate din timpul tau.

In caz ca vezi ca dupa 3 – 4 ore nu avansezi deloc, este mai bine sa iti pui problema de a schimba instructorul. Pe langa examen auto la sala, pentru categoria B sau alte categorii, proba practica este mult mai importanta si mai dificil de promovat de prima data.

Ce costuri presupune scoala auto?

Costurile pentru scoala de soferi sunt diferite in functie de categoria pentru care vrei sa obtii permisul si astfel orientativ poti sa iti prevezi un buget:

 – pentru categoria A costurile variaza in intervalul 1000 – 1400 lei;

 – categoria B, care este si cea mai cautata, are costuri cuprinse intre 1000 si 2200 lei, in functie si de tipul de masina pe care vrei sa faci scoala;

 – pentru categoria C, preturile pot varia intre 2500 – 3500, in functie de numarul de ore, ce difera daca ai carnet de categorie B sub sau peste un an;

 – categoria D este mai variata in ceea ce priveste costurile: de aproximativ 5000 daca ai permis categoria B; 2000 – 2500 daca ai permis categoria C sau D1. 

 

Cat este valabila scoala de soferi?

Este important sa stii ce valabilitate scoala de soferi ai, in caz ca nu poti sa sustii examenul imediat dupa terminare sau daca nu promovezi. Scoala este valabila un an, dupa care esti nevoit sa repeti.

 

In ce consta examenul pentru permis? 

Ai de sustinut doua probe: examen auto la sala si pe traseu. 

Cand se da sala pentru permis este una dintre cele mai frecvente intrebari. Imediat ce ai absolvit scoala de soferi te poti inscrie pentru a sustine proba teoretica, urmarind care sunt datele de programare. In caz ca nu promovezi, atunci te mai poti reprograma in termen de minimum 15 zile, fara a depasi perioada de valabilitate a scolii.

Cum cei mai multi sustin examenul pentru categoria B, sa ne referim putin la partea practica a acestuia. Poti sa te pregatesti si sa faci chestionare cat B, fie achizitionand in format fizic o carte, fie pe internet. Cele mai frecvente intrebari care apar cu privire la sala sunt:

 – cate intrebari sunt la categoria B? La acesta categorie sunt 26 de intrebari si ai la dispozitie 30 de minute;

 – cate puncte trebuie sa iei la sala pentru categoria B? Din totalul de 26 de intrebari poti sa gresesti maxim 4, asta inseamna ca ai nevoie de minim 22 de puncte pentru a promova.

Inainte de examen poti sa lucrezi si sa te familiarizezi cu cele mai grele chestionare categoria B, pe care le gasesti usor in mediul online, pentru a nu avea emotii la examen.

Partea a doua, reprezentata de proba practica, se concretizeaza printr-o sedinta de condus alaturi de o persoana autorizata. Cat dureaza examenul auto traseu? Timpul poate fi variabil in functie de cat de repede se lamureste politistul aflat in dreapta ta de ce calitati ai, fiind in mod curent, intre 10 si 30 de minute. In caz ca acumulezi peste 21 de puncte de penalizare, se considera ca ai fost respins. 

 

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a putea da examenul pentru carnet?

Primele conditii impuse de codul rutier se refera la varsta, trebuie sa ai peste 18 ani impliniti pentru a putea da examen pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E si Tr; 16 ani pentru AM, A1 si B1. Pentru permisul categoria A sunt doua variante: 20 de ani impliniti, daca ai cel putin 2 ani de permis categoria A2 si 24 de ani daca nu ai avut permis A2. 

Pentru categoriile C, CE, D1 si D1E trebuie sa ai varsta de 21 de ani impliniti; iar pentru D, DE, Tb si Tv, 24 de ani impliniti. 

Pe langa limitele impuse de varsta, mai sunt si alte conditii, precum:

 – sa fii considerat apt din punct de vedere medical si psihologic;

 – sa poti face dovada ca ai facut o scoala de soferi si ai promovat-o;

 – sa ai domiciliul in raza serviciului public unde dai examenul;

 – sa nu fi avut condamnari ce tin de acest domeniu.

Ce trebuie sa contina dosarul pentru examenul auto?

Un dosar de examen auto la sala ce trebuie sa contina urmatoarele documente:

 – o cerere tip, pe care o descarci de pe site-urile oficiale si o completezi cu datele tale;

 – fisa de scolarizare emisa de scoala unde ai facut cursurile, in care sa fie consemnat si avizul medicului. Avizele medical si psihologic au o valabilitate de 1 an;

 – certificatul de cazier judiciar, care sa fie in termenul de valabilitate (6 luni de la data emiterii);

 – chitanta de plata pentru contravaloarea permisului.

Taxa pe care trebuie sa o achiti este in valoare de 68 de lei. Dupa ce ai verificat si ai dosarul complet, pasul urmator este sa te inregistrezi pentru a-l putea depune si pentru a face fotografia ce va fi pe permis. 

Din momentul in care ai gata dosarul, dupa terminarea scolii de soferi ai la dispozitie un an pentru a sustine examenul pentru obtinerea permisului. Pasul urmator este proba teoretica, iar dupa promovarea acesteia te programezi pentru a doua proba a examenului, si anume proba practica, la strada. Pentru proba practica trebuie sa te prezinti acolo unde ti-a fost indicat de la ghiseul de programare. 

Daca ai promovat examenul, atat partea teoretica, cat si pe cea practica, cu siguranta te intrebi in cat timp ajunge permisul acasa? Avand in vedere ca permisele se tiparesc in Bucuresti, acestea pot ajunge in 2 – 3 zile, in capitala, plus 1 -2 zile in alte localitati, in functie si de cum functioneaza serviciul postal sau daca sunt zile libere in acest interval. 

Dupa ce iti vine si permisul, poti sa incepi sa conduci sau sa iti cauti o masina daca nu ai deja. La achizitionarea unei masini second hand, mergi sa faci si o diagnoza, si, cu un tester auto bun, poti verifica starea masinii si daca merita investitia. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Atunci cand vrei sa iti achizitionezi o masina, fie noua, fie second hand, unul dintre criteriile importante in decizia ta este si consumul de carburant, iar in continuare ai cateva modele ce au un consum mic si pot fi surse de inspiratie pentru tine.

 

Masina este un lucru necesar, mai ales atunci cand locuiesti in zonele rezidentiale de pe langa orase, fiind mult mai simplu si mai comod sa te deplasezi, fara a depinde de un program al mijloacelor de transport in comun. 

Pe langa design si caracteristici tehnice, ai nevoie si de un model ce consuma putin la drum, pentru a minimiza cheltuielile, ceea ce este de interes si pentru o firma ce are parc auto.

Pentru a veni in intampinarea ta, ai mai jos o lista cu cateva modele ce au un consum mic si pe care le poti achizitiona fie noi, fie de pe piata second hand. 

 

Toyota Prius

Poate fi considerat un model deschizator de drumuri, care a aparut acum mai bine de doua decenii, definind conceptul de hibrid. Este o masina cu un design foarte placut, combinat cu carateristici tehnice performante, pentru a te putea bucura din plin de ea, conducand usor si sigur. Se incadreaza in gama de consum auto mic, producatorul specificand un 3l la 100 de km. 

Astfel, este o masina potrivita la drum, iar masurile de siguranta incluse sunt performante. Poti sa alegi si o serie de extraoptiuni, in caz ca esti atras de ceva si iti doresti.

 

Ford Fiesta

Daca e sa analizam Ford Fiesta 2010 pareri, sunt unele aspecte care erau deranjante, precum pozitia cotierei, spatiul dedicat pasagerilor din spate, pozitia joasa a torpedoului, dar, fiind o masina avantajoasa, cu un consum specificat de 4,3l la 100 de km, cu 100 CP, se regaseste printre preferintele multora. 

Mai nou, multe modele sunt echipate cu motor ecoboost, ce este fabricat in Romania, la Craiova, fiind considerat ani la randul “cel mai bun motor sub un 1l”. La Ford ecoboost 1.0, probleme au aparut la o parte din masini, cea mai importanta fiind supraincazirea motorului, dar a fost remediata de producator prin introducerea unor senzori care sa te avertizeze in caz de pericol si o mentenanta atenta a sistemului de racire. 

 

Volkswagen Polo

Aflata de multi ani in topul preferintelor multora, printre masini cu consum mic, e un vehicul solid, bine echilibrat, avand o medie de 5l la 100 de km. Totusi, pentru VW Polo 1.2 pe benzina, pareri diferite atrag atentia asupra unor probleme, precum suspensia rigida si predispozitia motorului la mici defectiuni. 

Dar, cea mai mare parte a posesorilor sunt multumiti de achizitia facuta, fiind printre cele mai vandute masini din Germania, iar daca ii acorzi atentia cuvenita, te vei putea bucura de o masina buna, inclusiv pentru oras, pe care o vei manevra usor si cu un consum de benzina decent.

 

Opel Corsa 1.3 DTE

Preferate inclusiv de firmele ce au parcuri auto, deoarece sunt masini cu consum mic, dotate cu sisteme de siguranta performante, confortabile si practice. Usor de condus in spatiul urban, dar si un bun tovaras la drum lung, producatorul iti promite un consum motorina de 3,2l, la noul model cu motor diesel de 1,3l si 95 CP. 

 

Toyota Yaris Hybrid

Bineinteles ca din nou apare o masina hibrid, acestea fiind renumite printre masinile cu consum mic.  Are un sistem de propulsie ce ajunge la 75CP, fiind foarte bine echilibrata pentru dimensiunile sale. Astfel, la 100 de km, consumul de carburant este de 3,3l. Te poti orienta cu incredere si spre o Toyota Yaris sh, gasind multe modele atat la persoane fizice, cat si la dealeri autorizati. 

 

Skoda Fabia 1.4 TDI

Foarte simpatice ca si design, cu dotari moderne, producatorul fiind aplecat spre a obtine masini cu consum mic, aceste modele nu puteau lipsi din topul nostru. Spatiul este generos atat pentru pasagerii din spate, cat si pentru bagaje. La o motorizare de 1.4l si 90 de CP, noile modele ofera un consum mediu de 3,3l pentru 100 de km. Poti sa achizitionezi o Skoda Fabia second hand, avand la dispozitie mai multe oferte in spatiul online. 

 

Seat Ibiza Ecomotive TDI

Cand vine vorba de acest model de Seat Ibiza, pareri diferite il recomanda, fiind un varf al gamei, in care este inclus pentru emisiile mici, fiind o foarte buna varianta ecologica. Este eficient si practic, cu multiple imbunatatiri tehnologice, ce aduc un plus de confort si siguranta, inclusiv la capitolul consum sta foarte bine, cu 3,4l la 100 de km. 

 

Citroen C4 Cactus

In caz ca dai o cautare dupa Citroen C4 Cactus pareri, vei avea placuta supriza sa constati ca merita investitia, avand un motor diesel de 1,6l si cu un consum de 3,4l la 100 de km. Pretul de lista este bun si ai o serie de dotari de baza deosebit de atractive, precum: senzori de parcare spate, climatizare automata, cotiera, suspensii cu amortizare hidraulica etc.

 

Toyota Aygo

Este pe piata de peste un deceniu, cu noi variante din ce in ce mai performante, avand un motor pe benzina, cu consum mic, din gama de hatchback. Consumul extraurban este de aproximativ 3,6 – 3,8l la 100 de km, iar in traficul aglomerat al oraselor vei avea un consum dat de producator de 5l la 100 de km. Din mediul online poti cauta Toyota Aygo pareri, pentru a afla direct de la posesori cu ce probleme se confrunta, cat este de fiabila si care sunt recomandarile pentru o achizitie second hand. 

 

Toyota Avensis

Ramanem tot la acest mare brand de masini, dar la un alt model, ce este prezent pe piata de peste doua decenii, avand mai multe versiuni, si ai la dispozitie forum Toyota Avensis pentru a vedea parerile posesorilor in decursul timpului. Ultimul model Toyota Avensis III Wagon are cel mai bun consum carburant la motorizarea de 1,6l, cu 112 CP, de 4,2l la 100 de km. 

 

Mini One

Poate nu are chiar cel mai mic consum auto de benzina, dar este o masina foarte practica pentru oras, comoda, de asemenea, si la drum lung, cu un design extrem de placut, ce imbina clasicul cu cele mai inovatoare tehnologii. Are un motor de 1,2l, cu o putere de 102 cai, iar consumul mixt este de 4,9l la 100 de km.

 

Hyundai Ioniq Hybrid

Confortabila si practica, cu o silueta aerodinamica, de tip hatchback, potrivita pentru familie, una dintre cele mai economice autoturisme pe benzina, acest model nu putea sa lipseasca din lista noastra. In plus, ai avantajul ca poti combina cele doua tipuri de combustibil, fiind atat pe benzina, cat si electric, contribuind astfel la lupta impotriva poluarii. Pentru o motorizare de 1,6l si 141 CP, producatorul anunta un consum mixt de 3,4l la 100 de km. 

 

Ford Focus

Daca esti fan al acestui model de masina, trebuie sa stii ca noile modele urmeaza trendul international si ai posibilitatea de a alege inclusiv variante hibrid, urmand ca in viitorul apropiat sa fie pe piata si modele electrificate, asa cum declara producatorul. Avand ca si preocupari de baza o manevrabilitate usora, consum mic, design placut si confort sporit, producatorul iti ofera o gama larga de variante pentru a putea alege masina dorita. 

Accesand pareri Ford Focus 1.6 TDCI 90 CP, vei gasi motivele pentru care si alti utilizatori au optat pentru acest model, precum un pret decent, usurinta la condus, dotari bune, e spatioasa, buna pentru o masina de familie ce o utilizeaza si la drumuri lungi. Se incadraza la un consum masini decent, pe diesel, cu 4l pentru drumuri lungi si 5,9l in oras, la 100 de km. Daca alegi sa o cumperi second hand, nu uita sa faci testarea auto, pentru a fi sigur ca este in conditii bune. 

 

Mazda 2

Unul dintre cele mai economice motoare pe benzina este oferit de acest model japonez ce, cu o motorizare de 1,5l si 75 de CP, are un consum de aproximativ 3,9l la 100 de km. In plus, pentru modelul de oras are si un pret bun, competitiv, fiind o masina pe care o vezi din ce in ce mai des pe drumurile tarii. 

 

Kia Niro

Daca iti doresti o masina comoda, cu caracteristici de SUV in ceea ce priveste spatiul oferit pentru pasageri, dar consum mic, poti sa privesti cu atentie si acest model. Este o varianta hibrida, ce are un consum mixt de 3,8l la 100 de km. 

Ca si avantaje oferite de producator putem mentiona garantia extinsa de 7 ani, chiar si la dotarile standard, cu sase trepte de viteza si transmisie cu dublu ambreiaj, sistem de navigatie performant si, foarte util, avertizare daca ai un obiect in punctul mort, ceea ce iti ofera o mai mare siguranta in trafic. Pe langa avantajele ce tin de siguranta, acest model de Kia vine si cu mici aspecte ce tin de un confort ridicat, precum incarcator wireless pentru telefonul mobil, geamuri electrice, volan incalzit, spatii de depozitare etc., pentru a te simti cat mai confortabil la drum. 

 

Toyota Auris Hybrid

Tot mai multe persoane opteaza pentru modelele de masini hibride, avand in vedere numeroase facilitati pe care acestea le ofera si, nu in ultimul rand, un consum mic de combustibil, de 3,6 – 3,9l la 100 de km, mixt. 

Ca si dotari ce sunt de interes pentru soferi ar fi cutia automata, senzorii de parcare de mare ajutor prin oras, scaune fata confortabile, ce au si incalzire, safety – assistant, e bine antifonata etc. La documentare despre “Toyota Auris Hybrid probleme”, vei gasi si cateva minusuri ce tin de acest model, dar multe sunt pareri personale si tin de gusturile fiecaruia si de necesitati (un singur port USB pe bord, butoanele de la ecran greu de nimerit, fiind cu touch, tipul de jante etc.).

 

Peugeot 308

Un model economic, cu care esti obisnuit de multi ani, ce si-a pastrat alura si design-ul, nedorind parca sa faca concurenta noilor modele tot mai indraznete ale unor producatori. La motorizarea de 1,6l, devenita deja legendara pentru acest model, consumul estimat este de 3.8l la 100 de km. 

 

Ford Fusion

Este un model ce reuneste necesitatile unei masini de familie, cu cele ale unei masini de clasa mica, oferind un spatiu generos la interior, o garda inaltata, cu un bord cu un design nou, potrivit cu noile tendinte. La Ford Fusion, pareri gasesti si pro si contra, si chiar daca designul interior poate lasa de dorit, materialele sunt durabile in timp, cu finisari de calitate, plus ca e ergonomica. 

Modelul Ford Fusion I cu o motorizare de 1,4l si 68 CP, diesel, cu 5 usi, are un consum de combustibil mixt de 4,4l la 100 de km.

 

Renault Kadjar

O masina mare, de tip SUV, care iti ofera confort si spatiu, foarte practica, cu dotari ce satisfac si cele mai pretentioase gusturi. Motorizarea este puternica, iar consumul declarat de producator la 100 de km este de 5,6l. 

 

Dacia Sandero

Nu puteam sa incheiem aceasta lista fara a aminti si de Dacia, o masina foarte apreciata in Romania, dar si peste hotare. Un prim factor atractiv este pretul mult mai accesibil, chiar si cu dotari suplimentare, iar al doilea motiv pentru care merita toata atentia ta este consumul mic. Astfel, un model cu motorizare de 0,9l TCe, cu o putere de 90 de cai, are un consum mixt de 5l la 100 de km. 

 

Cu siguranta ca lista mai poate fi inca completata, dar este o buna baza de pornire atunci cand vrei sa iti schimbi masina, fie cu un model mai vechi pe care sa il achizitionezi de pe piata auto second hand, fie pentru o masina noua. Bineinteles, consumul dat de producatori este orientativ, acesta fiind testat in anumite conditii care pot fi diferite de cele intalnite la drum, dar iti poti face o idee. In plus, consumul tine si de indemanarea soferului si stilul de condus, de atentia pe care o acorzi autovehiculului, de starea drumurilor, daca o conduci in oras sau la

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Indiferent ca iti achizitionezi o masina noua sau second hand, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa o inmatriculezi, iar dosarul pe care il vei depune va contine o serie de acte obligatorii.

 

Legislatia in vigoare te obliga ca, in termen de 30 de zile de la achizitonarea unei masini, sa o inmatriculezi, si sunt prevazute toate actele necesare pentru aceasta operatiune. Din acest motiv este bine sa stii in prealabil de ce ai nevoie pentru a nu fi nevoit sa mai umbli dupa acte si sa ai timp suficient sa iti pregatesti in liniste dosarul. 

Sunt mai multe categorii de acte, in functie de starea masinii, noua sau second hand, cumparata de pe terioriul Romaniei, din tarile ce apartin Uniunii Europene sau alte state. Din acest motiv, in ghidul de mai jos, gasesti informatiile necesare pentru fiecare caz in parte, fiind astfel mult mai usor sa iti pregatesti dosarul necesar.

 

Unde ai informatii oficiale?

Pe site-ul drpciv inmatriculari, adica Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, ai toate informatiile necesare, dar fiind mai stufos, poate fi mai dificil de urmarit. Tot de pe acest site poti sa descarci si cererea drpciv, avand grija sa alegi exact categoria ce te intereseaza. 

Ce acte ai nevoie pentru a inmatricula un vechicul nou achizitionat din Romania sau alt stat membru UE?

Pentru inmatriculare auto nou, vei avea nevoie de un dosar ce va contine mai multe documente, precum urmeaza:

 1. Cererea de inmatriculare auto, pe care o vei completa si o poti descarca de pe site. Ai posibilitatea sa treci si o alta persoana pentru inmatriculare masina, fiind necesar ca, pe langa datele personale din cerere, sa adaugi si datele de identificare ale celuilalt posesor.
 2. Fisa de inmatriculare, pe care completezi datele personale, trebuie sa fie si vizata la ANAF, mergand la sediul de unde apartii. 
 3. Dovata platii contravalorii de certificat de inmatriculare auto. Aceasta poate fi achitata si la ghiseu, in numerar, atunci cand mergi sa depui dosarul.
 4. Actul de identitate pe care trebuie sa il ai atat in original, cat si copie. In caz ca iti doresti sa faci inmatricularea auto pe firma, atunci trebuie sa mai anexezi la dosar si documentele care atesta infiintarea societatii, denumirea acesteia si sediul, date pe care le regasesti in certificatul de inregistrare la Registrul Comertului. Nu uita de imputernicire, fiind pe lista de acte necesare pentru inmatriculare pe o firma.
 5. Procura legalizata la notar, in caz ca nu poti sa ajungi sa depui acele documente de inmatriculare auto si vrei sa trimiti o alta persoana care nu este proprietar pe masina.
 6. Tot in lista de acte necesare pentru inmatriculare se afla si o copie dupa contractul RCA (contractul de asigurare auto obligatorie), care trebuie sa fie intocmit pe numele proprietarului si sa fie in termen de valabilitate.
 7. Documentul care iti atesta dreptul de proprietate asupra autovehiculului, pe care de asemenea, trebuie sa il ai atat in original, cat si copie, pe care o vei depune la dosar.
 8. In cazul in care masina a fost achizitionata dintr-un stat membru UE, si nu este persoana juridica ce plateste TVA, atunci trebuie sa mai aiba la documente necesare pentru  inmatriculare un formular emis de ANAF ce atesta plata taxei pe valoare adaugata in spatiul intracomunitar pentru mijloacele de transport.
 9. Cartea de identitate a vehiculului in original, dar si copie.
 10. Dovada ca ai platit taxa pentru placute, care este mai mare pentru numere preferentiale si la aproximativ jumatate pentru numerele care vin la rand. Si aceasta taxa o poti achita in numerar la ghiseu atunci cand vii sa depui dosarul cu acte inmatriculare auto. 

In caz ca iti doresti o combinatie de cifre si litere care sa insemne ceva pentru tine, poti verifica online numerele de inmatriculare disponibile, avand o sectiune speciala pe site-ul Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Foarte important, in acesta sectiune doar se verifica ce numere de inmatriculare sunt disponibile si nu se face automat rezervarea lor, putand ca, pana te vei prezenta la ghiseu acestea sa fie deja ocupate. 

 1. Extras din contractul de leasing, daca este cazul, in care sa fie evidentiate clar care sunt partile, durata si obiectul contractului, datele de identificare ale masinii si semnaturile ambelor parti. Si acestea trebuie prezentate la acte necesare pentru inmatriculare auto, atat in original, cat si copie. 

Pentru a vedea ce taxe inmatriculare auto ai de platit, consulta site-ul oficial Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, deoarece se pot modifica sau te poti informa direct la ghiseu daca alegi sa platesti in numerar cand depui dosarul cu acte necesare inmatriculare auto.

 

Ce acte ai nevoie pentru a inmatricula un autovehicul nou care nu este din Romania sau un stat membru UE?

In acest caz, cand aduni documentele necesare pentru inmatriculare auto, trebuie sa tii cont de:

La punctul 8 nu vei avea nevoie de un formular ANAF, ci de o dovada din care sa reiasa ca au fost respectate si efectuate formalitatile vamale pentru a importa definitiv masina, sau temporar, atat in original, cat si copie. 

Se plateste, de asemenea, o taxa de inmatriculare auto, precum si taxele pentru numere. In fisa de inmatriculare auto se trec toate datele necesare, inclusiv ale celui de-al doilea proprietar, daca este cazul.

Ce acte ai nevoie pentru a inmatricula o masina achizitionata second hand din Romania?

In caz ca vrei sa iti achizitionezi o masina second hand din Romania, pe langa actele mentionate anterior, mai ai nevoie doar de inca cateva pozitii, fiind necesara doar o transcriere vehicul

Inainte de a trece la procedura de vanzare auto verifica bine masina atat sub aspect estetic, dar si tehnic. Daca esti cunoscator poti sa faci singur verificarile de rigoare, dar daca nu te pricepi, cel mai bine este sa apelezi la un service auto. 

Chiar daca esti multumit de starea masinii, nu trece imediat la intocmirea de acte pentru vanzarea auto, ci mai fa o serie de verificari prin care sa te asiguri ca masina nu este furata (poti intra online pe site-ul Politiei Rutiere unde ai o sectiune cu masini furate); uita-te cu atentie peste acte, mai ales daca o achizitionezi de la o persoana fizica (cauta seria de la sasiu care se afla de obicei sub capota masinii sau pe partea interioara a parbrizului si vezi daca aceasta corespunde cu ceea ce este trecut in acte); solicita si certificatul fiscal de la vanzator.

Nu ezita sa cauti si in baza de date de la CEDAM, de pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Finaciara, pentru a vedea daca masina a suferit accidente ce au fost reparate cu despagubire de la un asigurator din Romania. 

Pe langa completarea contractului de vanzare – cumparare (la care poti descarca un model de pe internet), mai sunt o serie de acte necesare la vanzarea auto pe care trebuie sa le aiba cel care vinde masina, si anume:

O fisa de inmatriculare ce va contine date din contract si de pe cartea de identitate a masinii. Aceasta trebuie vizata la Administratia Fiscala unde este arondat vanzatorul si trebuie insotita de o declaratie pe propria raspundere de radiere a masinii. Dupa ce se achita si taxele restante, trebuie sa primesti de la vanzator, pe langa chei si autovehicul, si cateva acte necesare la transcrierea auto: contractul, fisa de inmatriculare ce este vizata ANAF, certificatul de inmatriculare, cartea de identitate a masinii.

Din momentul in care semnezi contractul vei mai avea la dispozitie 30 de zile pentru a face transcrierea auto pe numele tau. Pentru a pregati dosarul de acte necesare de inmatriculare auto, ai de parcurs cativa pasi:

 1. Vizita la RAR: imediat ce ai achizitionat masina este bine sa iti faci programare la RAR (Registrul Auto Roman), deoarece este posibil sa fie aglomerat si sa intri in criza de timp. Daca masina este mai veche, mergi înainte la un service auto, pentru a o pune la punct. 

Trebuie sa achiti si o taxa RAR, si in urma verificarilor, vei primi un certificat de autenticitate, care are o valabilitate de 60 de zile. 

 1. Tot in termen de 30 de zile trebuie sa treci masina pe numele tau la taxe si impozite locale, unde vei obtine si viza necesara pe fisa de inmatriculare auto ce o ai de la vanzator. 
 2. Nu uita sa iti faci si asigurarea auto obligatorie (RCA), care trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin o luna.

Deja ai pregatite toate actele necesare si mai trebuie sa completezi si cerere transcriere auto, pe care sa o anexezi la dosar. 

Dosarul trebuie sa contina urmatoarele:

 1. Cerere de inmatriculare;
 2. Fisa de inmatriculare auto cu viza;
 3. Cartea de identitate a vehiculului in original si copie;
 4. Actul de identitate a noului proprietar (copie si original);
 5. Talonul masinii, din care sa reiasa ca are ITP facut la timp;
 6. Asigurarea masinii RCA, copie si original;
 7. Contractul de vanzare – cumparare, daca este achizitionata de la o persoana fizica, sau factura;
 8. Placutele de inmatriculare, daca acestea trebuie schimbate;
 9. Chitantele de plata de la certificatul de inmatriculare si, daca este cazul, pentru placutele noi;
 10. Procura de la notar, in caz ca nu te poti prezenta in persoana.

Ce acte ai nevoie pentru a inmatricula un autovehicul achizitionat second hand din afara tarii?

Si aici ai doua situatii, cand iei o masina din UE sau din afara ei.

Intr-o prima faza, pentru a putea sa circuli legal imediat ce ai ajuns in tara, poti sa faci o inmatriculare provizorie si sunt o serie de acte necesare pentru numere rosii. Desi acestea pot fi folosite doar o parte limitata de timp, iti ofera o perioada de gratie, in care poti sa strangi documentele necesare pentru inmatricularea permanenta. 

De ce acte pentru numere rosii ai nevoie? O cerere, RCA copie si original, copie dupa documentele care atesta ca esti proprietar pe masina, actul de identitate (copie si original), precum si dovada achitarii taxelor – autorizatia de circulatie provizorie, placutele cu numere rosii. Acestea au o valabilitate de 30 de zile si se pot prelungi cu inca 60 de zile, in caz ca dupa vanzarea auto, actele nu sunt conforme si mai ai nevoie de timp. In continuare, iti faci dosarul pentru inmatricularea permanenta. 

Daca ai ales sa iti achizitionezi masina din afara tarii, atunci vei fi nevoit sa faci un drum la RAR, pentru a obtine cartea de identitate a autovehiculului, care poate fi data direct daca masina are omologare UE si nu a fost modificata ulterior, sau individual pentru celelalte cazuri.

Ca acte necesare RAR sunt: actul de identitate al celui care solicita cartea de identitate; cerere activitate RAR pe care o completezi si o semnezi acolo; documentul de inmatriculare a masinii din tara de unde provine.

Tot la RAR  se va face si ITP si, cu ajutorul unui tester auto RAR,  se verifica starea masinii, precum si autenticitatea acesteia. 

Pentru schimbare de proprietar auto, dosarul trebuie sa contina, pe langa cele mentionate anterior, certificatul de autenticitate auto, ce este eliberat de RAR, si documentele de inmatriculare din tara de unde este achizitionata. 

Ca si acte de inmatriculare auto din strainatate (o tara care nu este membra UE), pe langa cele mentionate deja, mai este necesara si dovada ca au fost efectuate formalitatile vamale de import permanent sau temporar, atat in original, cat si copie. 

 

Pe site-ul oficial de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, pe langa acte necesare inscriere auto, mai ai si alte situatii, precum modificarea numarului, schimbarea datelor proprietarului, radierea unei masini, eliberarea unui alt certificat in caz ca a fost furat etc. 

In concluzie, nu uita ca ai un timp limitat dupa ce ti-ai achizitionat o masina, fie noua, fie second hand, si trebuie sa strangi toate documentele necesare pentru a pregati dosarul cu acte inscriere auto.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Pentru a efectua o radiere de autovehicul ai de parcurs trei pasi, iar parcurgerea lor va fi mai usoara daca urmezi indicatiile noastre. Informatiile privesc atat tipurile de acte de care ai nevoie, cat si modul in care le poti obtine si folosi.

 

Despre documentele pe care ti le cere statul e bine sa te informezi din timp, pentru ca este dificil sa-ti aranjezi programul in asa fel incat sa coincida cu cel al institutiilor. De aceea, informandu-te acum poti sa iti aranjezi mai bine agenda si sa fii pregatit cu tot ce iti trebuie.

Motivele radierii

Daca vrei sa afli in detaliu cum radiezi o masina, va trebui sa tii seama de motivele diferite pentru care vrei sa recurgi la aceasta operatiune. In functie de aceste motive, exista unele diferente in continutul dosarului pe care vrei sa-l intocmesti, asa ca vei sti mai bine ce acte necesare pentru radiere auto sa pregatesti.  

O radiere masina trebuie sa fie initiata in momentul in care se schimba proprietarul autovehiculului. Asadar intocmirea unui act de vanzare-cumparare auto este obligatoriu urmata de intocmirea dosarului de radiere auto. 

Un alt motiv pentru a radia un autovehicul este predarea masinii pentru a fi casata sau dezmembrata. Odata ce ai hotarat sa recurgi la o casare auto, este de la sine inteles ca masina nu trebuie sa mai figureze in evidente. 

Alte motive intemeiate pentru care poti sa radiezi vehiculul sunt scoaterea din circulatie, in conditiile in care ai un spatiu de depozitare adecvat, precum si scoaterea definitiva de pe teritoriul tarii. Un motiv la fel de bun sa ceri un certificat de radiere auto este si furtul masinii, situatie cu care speram sa nu te intalnesti. 

 

Cum radiez o masina 

Pentru ca nu toata lumea a mai trecut prin asta, iti spunem noi cum se radiaza o masina. Mai intai trebuie sa te asiguri ca ai intreaga lista de documente radiere auto, apoi te deplasezi cu ele la Directia Permise si Inmatriculari Auto, unde poti depune dosarul de radiere, iar apoi, dupa ce ai obtinut certificatul de radiere, te prezinti la Primaria de care apartii, ca sa faci si radierea fiscala. Odata ce ai trecut de toate etapele, autovehiculul este sters din evidentele Finantelor Publice. 

Daca ai nevoie de acte radiere auto pentru retragerea masinii din circulatie, atunci trebuie sa prezinti o cerere radiere auto, sa faci dovada faptului ca este depozitat cu respectarea legii si sa aduci placutele de inmatriculare, alaturi de certificat inmatriculare si de cartea de identitate a vehiculului. Sa ai la indemana certificatul de atestare fiscala, precum si actul tau de identitate (in original si copie) si certificatul de radiere, in trei exemplare. 

Daca esti persoana juridica, vei avea nevoie, pentru radiere auto, de mai multe documente, precum cele care demonstreaza dobandirea personalitatii juridice, sediul, numele si imputernicirea, daca e cazul.

Vei observa ca cele enumerate iti sunt cerute si in situatiile amintite anterior, cu unele mici diferente. Astfel, pe langa fisa de inmatriculare, ai nevoie de un document care sa ateste o predare auto la fier vechi, sau unul din care reiese ca masina a fost furata, fie in Romania, fie pe teritoriul altei tari. Pentru masini mai vechi de 30 de ani, o declaratie referitoare la scoaterea din uz este suficienta. 

Acte necesare pentru radierea unui autoturism vandut

Fiindca ca cel mai des vei avea nevoie de un document radiere auto in legatura cu vanzarea si cumpararea de autoturisme, e bine sa stii cum se vinde o masina, lasand la o parte detaliile tehnice, cum ar fi verificarea starii vehiculului cu un tester auto.

Pentru cei care se pregatesc sa vanda un autoturism, cei cativa pasi vanzare auto necesita o serie de documente, printre care, pe langa copia actului tau de identitate, un act vanzare cumparare auto, o fisa de inmatriculare ce cuprinde datele corecte ale masinii si care este vizata de catre ANAF. Tot acolo procedura vanzare auto prevede ca mai trebuie depusa si declaratia pe proprie raspundere pentru radiere. Nu trebuie sa uiti nici cartea de identificare a autovehiculului, in original si copie.

Ar trebui sa fie usor sa procuri toate aceste acte vanzare auto, chiar daca ai suferit o pierdere sau un furt. Un certificat inmatriculare pierdut poate fi eliberat in aceeasi zi, la doar trei ore de la depunerea documentatiei, iar un duplicat dupa cartea de identitate a vehiculului se poate obtine si el intr-o zi. Fisa fiscala nu mai este necesara, folosindu-se acum certificatul fiscal. 

Alte acte necesare vanzare auto, in cazul persoanelor juridice care incheie tranzactia pe numele firmei, sunt factura, ca si de o copie dupa Certificatul de Inregistrare al firmei. 

Dupa ce ai terminat vanzarea, toate actele folosite (copie dupa cartea de identitate, certificat de radiere, fisa de inmatriculare, certificat de inmatriculare) le poti pastra intr-un dosar, ele constituind documente necesare radiere auto.

 

Ce acte trebuie sa primesc la cumpararea unui autoturism

Daca te afli in situatia de cumpara si te intrebi ce ar trebui sa ai in mana la finalul tranzactiei, afla ca ar trebui sa detii fisa de inmatriculare cu stampila primariei, contract contractul de vanzare-cumparare completat, cartea de identitate a masinii, factura. 

Vei putea astfel sa obtii certificatul de inmatriculare, folosind in plus un certificat fiscal auto, intrucat fisa fiscala a nu mai este de actualitate. 

Nu uita ca trebuie sa faci transcrierea transmiterii dreptului de proprietate cat mai repede, adica intr-un termen de 90 de zile de la trecerea in proprietate, intarzierea constituind baza pentru situatiile cand se retine certificatul de inmatriculare. Chiar daca nu este trecuta ca raspuns la intrebarea din testele DRPCIV, Ce nu le este permis posesorilor de autovehicule?, e bine sa tii minte ca amanarea transcrierii se numara printre ele.

Acte necesare scoatere din evidenta auto

Dupa ce nu mai esti proprietarul de drept al masinii, poti sa depui la directia de impozite si taxe cele cateva acte necesare scoatere auto de la impozit. Vei avea nevoie pentru radiere auto de o declaratie pentru scoatere din evidente, al carui formular il poti gasi pregatit pentru descarcare, de o cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala, precum si un act care sa ateste vanzarea sau un certificat de distrugere auto. Certificatul de radiere din circulatie emis de politie, actul tau de identitate si fisa de inmatriculare sunt si ele necesare. 

Firmele care vor sa-si radieze vehiculele trebuie sa mai adauge cate ceva. Dosarul cu acte necesare scoatere din evidenta auto persoane juridice cuprinde, pe langa cele amintite mai sus, si documente care atesta dobandirea personalitatii juridice si denumirea, precum si sediul. Reprezentantul legal trebuie sa aiba asupra sa si imputernicire. 

O serie de acte de care este nevoie pentru radieri auto necesita atentie, la randul lor. Un certificat fiscal auto se obtine usor daca esti persona fizica, fie prin serviciul de impozite online al ANAF, fie chiar de la sediu. Acte necesare eliberare certificat fiscal auto: o cerere si actul de identitate. 

Pentru o persoana juridica iata lista de acte necesare certificat fiscal: dosar sina si cerere, copie dupa cartea de identitate si imputernicire, doua timbre fiscale si document care sa ateste gestiunea contabila. 

Indiferent de proprietar, incepand din 2018 este posibila radierea auto din oficiu, atunci cand autoritatile sunt instiintate de iesirea din uz a masinii.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Chiar daca este bine sa citesti informatiile detaliate despre actele expirate ale masinii chiar pe site-urile institutiilor care se ocupa de ele, noi te scutim de cautarile indelungate si numeroasele tab-uri din browser. Afli aici cele mai importante lucruri de stiut despre Inspectia Tehnica Periodica, in ce situatie poate fi retinut certificatul de inmatriculare, despre permis si asigurare. 

 

Cand esti oprit de catre Politia Rutiera, esti obligat sa prezinti pentru verificare cateva documente, iar acestea trebuie sa fie in stare buna si in termen. Pentru ca neatentia te poate costa mult, am decis sa te ajutam sa ramai in limitele legii, furnizandu-ti informatii complete despre actele auto care isi pot pierde valabilitatea. 

Ce acte expira si cand

O parte dintre actele autovehiculului raman valabile odata ce au fost completate, fara sa fie nevoie de innoirea acestora. Printre actele pe care nu-ti doresti sa le gaseasca politia asupra ta atunci cand te opreste in vederea unui control de rutina se afla: un permis de conducere expirat, ITP expirat si asigurare auto depasita. 

Perioada de timp in care sunt valabile este diferita pentru fiecare dintre aceste acte, dar fiindca este vorba despre intervale mai mari si din cauza costurilor sau a timpului necesar, se estimeaza ca aproape un sfert dintre soferii din Romania circula, de exemplu, cu o asigurare  expirata. 

Inspectia Tehnica Periodica  are o periodicitate variabila, in functie de tipul de autovehicul pe care il folosesti. Astfel, ca sa afli la cat timp se face ITP, trebuie sa tii cont de niste criterii. Masinile folosite pentru transportul de persoane au nevoie de ITP la 6 luni daca numarul pasagerilor e mai mare de 8, sau la 2 ani daca are mai putin de 8 locuri pentru transport pe scaune. Taxiurile si masinile scoala se verifica la 6 luni, iar ambulantele la 1 an. Alte masini de transport marfa necesita ITP la un an, pe cand motocicletele sau tractoarele mari pot fi inspectate la 2 ani. 

Un factor important in stabilirea valabilitatii este si vechimea autovehiculului. Astfel, daca pentru o masina noua acesta va trebui reluat abia dupa 3 ani, autoturismele cu o vechime de peste 12 ani au nevoie de ITP auto anual.

Permisul de conducere are valabilitate diferita, si unele tari din Uniunea Europeana pot elibera permise valabile pe viata, dar care trebuie preschimbate cand ai resedinta pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel putin doi ani. 

RCA-ul se incheie pentru o perioada de la 1 luna la 12 luni, daca nu este vorba de un automobil autorizat provizoriu pentru circulatie sau pregatit pentru export. 

Pentru a preintampina posibilele probleme, pentru unele acte poti folosi o aplicatie, precum Alerte masini, care iti semnaleaza, cu ceva timp inainte, expirarea. Astfel, polita RCA, ITP-ul, rovinieta sau polita Casco iti vor fi aduse in atentie atunci cand e momentul sa te ocupi de ele. 

 

ITP expirat incadrare si consecinte

Pentru cei care nu stiu ce inseamna ITP, acesta este prescurtarea de la Inspectie Tehnica Periodica. Aceasta trebuie efectuata la un sediu RAR (Registrul Auto Roman) sau la una dintre statiile de verificare independente, autorizate de catre RAR. Aceasta verificare este obligatorie, altfel poti suporta consecintele legale. Chiar daca ai facut deja o inspectie la service, datele furnizate trebuie omologate de RAR, altfel nu sunt valabile.

In cazul in care te intrebai in ce situatii se retine certificatul de inmatriculare, afla ca aceasta situatie este una pentru care Politia Romana iti poate retine certificatul, dupa cum se arata in textele despre inspectia tehnica periodica legislatie. Chiar si in cazul in care ai un ITP expirat de o zi nu te poti astepta la clementa din partea Politiei.

Cand se retine certificatul de inmatriculare nu mai ai posibilitatea de a te deplasa pe drumurile publice, asa ca trebuie sa transporti vehiculul, in loc sa il conduci. De asemenea, pentru ITP expirat, sanctiuni de pana la 5800 de lei pot fi aplicate. Poti sa adaugi la amenda ITP expirat si retinerea placutelor de inmatriculare. Pentru a remedia lipsa ITP-ului, conducatorii auto au la dispozitie 15 zile. In acest timp ei trebuie sa faca toate demersurile pentru a reusi sa treaca cu bine de inspectie. 

Cei care au primit amenda lipsa ITP nu pot sa mai apeleze la un centru independent, ci trebuie sa efectueze verificarea la un sediu RAR, unde este posibil sa fie un program mai aglomerat si conditii mai stricte de testare auto. In urma efectuarii inspectiei tehnice, soferul isi poate redobandi certificatul.

Un caz la care trebuie sa fii atent este cel in care ti-ai propus o iesire din tara, pentru ca asa cum poti fi sanctionat pe drumurile din tara, poti sa fii amendat si de catre vamesi, iar placutele si certificatul pot fi ridicate si de catre acestia. Amenzile pentru ITP expirat si timpul pierdut iti vor strica planurile, iar in plus, pentru a-ti aduce masina inapoi, vei fi nevoit sa chemi o platforma. 

Acte necesare ITP expirat

Pentru a duce masina intr-un punct de verificare si a fi la zi cu ITP-ul nu sunt necesare prea multe acte, caci vei avea de urmat o procedura usoara. Nici nu trebuie sa astepti pana cand esti la limita de expirare itp. Trebuie doar sa fii pregatit cu o suma de bani corespunzatoare, in functie de categoria in care te incadrezi. 

Iata ce acte necesare ITP ar trebui sa ai la tine cand pleci la o verificare: cartea ta de identitate, in original si copie, certificatul de inmatriculare al masinii sau o autorizatie provizorie de circulatie, daca este cazul, polita valabila de asigurare RCA, cartea de identitate a autovehiculului. Documentele se intorc la proprietar dupa ce masina trece prin inspectie, ceea ce inseamna, de regula, in jur de 30 de minute. Practic, sunt acte rar prima inmatriculare, mai putin actul de vanzare cumparare.

Pretul pentru o astfel de inspectie este variabil, si se incadreaza in categorii diferite. Astfel, cei care detin un autovehicul taxi sau Scoala de soferi, vor achita 80 de lei pentru ITP, cei cu masina pe benzina 120. Cei care detin motociclete sau mopede trebuie sa achite 90 de lei. Pentru masini diesel si GPL tariful este de 150, la fel si pentru microbuze sau utilitare, sau masini cu automobile cu tractiune integrala. 

E bine de stiut faptul ca printre documentele necesare pentru un contract de vanzare cumparare este nevoie si de o acte RAR auto ce demonstreaza efectuarea itp-ului. Daca masina pe care vrei sa o cumperi a trecut recent pe la ITP, poti folosi aplicatia Resgistrului Auto ca sa vezi istoricul masinii. Cu o simpla cautare RAR verificare km vei afla detaliile care te intereseaza despre autovehiculul in chestiune. Daca mai ai si alte neamuriri tehnice sau legate de documentatie, RAR informatii utile ar trebui sa fie destul de explicit.

 

Permis expirat: consecinte

Daca circuli cu acte permis expirat, politia va socoti acest lucru o contraventie, conform Codului Rutier, ceea ce inseamna ca vei plati o amenda. Valoarea acesteia este stabilita pe puncte si clase, iar conducerea masinii cu un permis expirat te plaseaza in clasa a III-a de amenzi. Daca te intrebi cat poti circula cu permisul expirat, trebuie sa stii ca prelungirea automata a valabilitatii actelor a fost instituita doar pe timpul starii de urgenta, asa ca de acum nu mai poti sa te folosesti de aceasta prevedere. Aceasta constituie una dintre ocaziile cand se retine permisul de conducere.

Punctul de amenda pentru anul in curs a fost plafonat la 145 de lei. Dar chiar si asa, daca in clasa I de amenzi, cu 2 sau 3 puncte, trebuie sa scoti din buzunar intre 290 sau 435 de lei, pentru un permis expirat amenda se incadreaza la 7-8 puncte si prevederile legale iti cer sa achiti intre 870 si 1160 de lei, platibili in decurs de 15 zile. 

De asemenea, ca si in cazul cand ai un ITP expirat, ai putea sa ai o surpriza neplacuta la vama, deoarce un permis de conducere expirat aduce dupa sine interdictia de a iesi sau intra in tara la volanul masinii. 

O amenda permis expirat nu este deloc mica, asa ca e indicat sa afli care sunt pasii necesari pentru a-ti reface permisul, evitand astfel cheltuielile excesive si inutile. 

 

Alte situatii ce necesita innoirea permisului

Pe langa expirarea permisului de conducere, exista si alte situatii in care trebuie sa-ti innoiesti permisul, cea mai frecventa forma de reinnoire este cea cauzata de schimbarea numelui soferului. In cazul schimbarii numelui dupa casatorie, numele nou trebuie sa fie trecut pe permisul de conducere. Mai este necesar sa ceri un permis nou si in cazul in care acesta s-a deteriorat. Iar daca vrei sa stii cu cat timp inainte de expirare se poate schimba permisul auto, nu e nevoie sa-ti faci griji, pentru acesta se poate schimba inainte sau dupa expirare permis auto, atata timp cat ai fisa medicala in regula.

Așadar, pentru o schimbare nume permis, dupa casatorie, ai nevoie de urmatoarele acte: actul de identitate, adeverinta medicala, permisul de conducere dobandit anterior si o cerere tip, pe care, evident, trebuie sa o insotesti cu o davada a achitarii tarifelor. In total, costul pentru o schimbare permis dupa casatorie ajunge la circa 320 de lei.

Daca te intrebi ce se intampla daca amani sau uiti sa faci aceasta schimbare permis expirat, afla ca exista riscul sa fii refuzat de catre companiile de asigurari atunci cand le ceri plata despagubirilor, in baza acestei inadvertente.

 

Pasi necesari pentru schimbarea permisului auto expirat

Atunci cand vrei sa faci reinnoirea permisului de conducere expirat este foarte important sa verifici ca si cartea ta de identitate sa fie inca valabila. Un alt lucru de care trebuie sa tii cont la schimbarea permisului de conducere expirat este modul in care ti s-a modificat aspectul, raportat la poza din actul de identitate. Este posibil ca modificarile importante de fizionomie sa-ti dea de furca atunci cand esti luat in primire de catre functionari. 

Pentru ca ordonanta de Guvern 195/2002 nu mai prevede reluarea examenului auto pentru a-ti innoi un permis auto expirat, nu mai trebuie sa urmezi scoala de soferi, chiar daca nu ai condus o masina in timpul cat a fost valabil permisul tau. Este suficient sa urmezi indicatiile birocratice pentru o schimbare permis expirat. 

Primul lucru de care ai nevoie pentru refacerea unui carnet de conducere expirat este cartea de identitate valabila. Pe aceasta va trebui sa o prezinti in original si copie. Cand, pentru o preschimbare permis conducere expirat se prezinta o alta persoana decat titularul, este nevoie de o procura speciala, pe langa copia actului de identitate a proprietarului si cartea de identitate a imputernicitului (copie si original). 

Fisa medicala ce contine analize permis auto este si ea necesara. Pentru a obtine aceasta fisa va trebui sa apelezi la testele unei clinici specializate, la finalul carora obtii o atestare a faptului ca esti apt sa conduci un autovehicul din categoria pentru care este eliberat permisul. De obicei vei plati mai putin de 200 de lei pentru aceste analize.

Pentru a putea sa obtii o preschimbare permis expirat va trebui sa platesti si taxa aferenta, in valoare de 89 de lei. Poti face acest lucru fie printr-un oficiu CEC, fie online, fie direct la ghiseul unde te prezinti cu actele. Pentru plata online tine cont de faptul ca numele tau si CNP-ul trebuie sa apara inscrise, impreuna cu alte detalii, precum codul fiscal al Institutiei Prefectului si tipul documentului pentru care se face plata. 

Un document de care ai nevoie este o cerere-tip pentru schimbare permis conducere expirat, pe care o vei gasi chiar la ghiseul unde trebuie sa depui actele. Completeaz-o cu datele personale si semneaz-o, asigurandu-te ca e insotita de chitanta pentru taxa. 

Unde depui actele pentru schimbare permis de conducere expirat  

Pentru a depune aceste acte permis auto stranse pana acum trebuie sa te deplasezi pana la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Pentru a afla unde anume se afla acest sediu, poti sa accesezi site-ul lor, unde, in dreptul Programului de lucru vei gasi si o lista a sediilor. 

Tot de pe site poti face si o programare online, cu care vei putea evita aglomeratia si asteptarile indelungate. Chiar daca este posibil sa ai de-a face cu un program incarcat, este mai bine sa rezolvi eficient problemele decat sa primesti sanctiuni pentru conducere cu permis expirat.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Intrarea in posesia unei masini se face printr-o serie de acte, intre care si inmatricularea sa, iar in aceasta privinta poti gasi aici toate informatiile necesare, fie ca e vorba despre semnificatie, verificarea disponibilitate numere, numere preferentiale sau speciale, inlocuirea unor placute sau sumele de plata. 

 

Chiar daca esti nerabdator sa iti alegi numerele de inmatriculare, nu strica sa te interesezi, mai intai, cum sunt ele atribuite, cum le poti alege sau ce alte posibilitati mai ai la indemana in afara de alegerea unui numar dintr-o lista. Poti parcurge rapid materialul pregatit de noi, ca sa te lamuresti. 

Cum se obtin numerele de inmatriculare

Procesul prin care masina ta primeste numere inmatriculare este integrat in cel prin care se face inmatricularea propriu-zisa a vehiculului, la DRPCIV (asa cum e prescurtata Directia Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor). Aceste directii functioneaza pe langa Prefecturile Judetene sau Prefectura Bucuresti. 

Astfel, pentru a face o inmatriculare trebuie sa te prezinti la sediul directie cu un dosar ce contine actul tau de identitate, in original si copie, cererea de inmatriculare, certificatul de atestare fiscala, o copie dupa contractul RCA, dovada de plata a certificatului nou, certificatul de inmatriculare in original (in cazul in care este vorba despre o masina ce a mai circulat si nu se afla la prima inmatriculare) si placutele sau dovada de plata a placutelor noi. 

Costul unor placute noi cu numere auto difera in functie de tipul de placa, ce se incadreaza in categorii dupa marime si forma. Pentru cele mai frecvent folosite, de tip A, 110 x 520 mm, costul este de 20 lei pentru fiecare placa. Este de retinut ca pastrarea unor numere inmatriculare se plateste cu 30 de lei.

Obtinerea placutelor noi, dupa schimbarea proprietarului, trebuie sa se faca intr-un timp de cel mult 90 de zile, altfel risti sa primesti amenda, iar placutele de inmatriculare si talonul masinii vor fi retinute de catre politie. 

 

Numar la rand sau ales de tine

In procesul de inmatriculare, obtinerea unui numar de inmatriculare poate fi lasata in voia sortii. DRPCIV pune la dispozitie numere de inmatriculare generate de computer, ce cuprind codul de litere al judetului, cifre arabe consemnand numarul de ordine si o combinatie de trei litere care nu au vreo semnificatie anume, iar la ghiseu esti lasat, de obicei, sa alegi din cele cateva numere aleatorii disponibile imediat, sau pur si simplu te multumesti cu orice ar fi. Aceasta este optiunea de numar la rand. 

De cele mai multe ori, insa, proprietarii prefera numere de inmatriculare cool, cu semnificatie, sau pe care le pot retine usor. Cu alte cuvinte se indreapta catre numere preferentiale. Cand soliciti un anumit numar de la stat, trebuie sa scoti din buzunar, pe langa costul placutelor, alti 45 de lei.  

Un numar preferential trebuie sa respecte legislatia, constituind tot o combinatie de cifre si litere, dar in limitele prevazute. Desigur, pentru asta trebuie sa faci mai intai o verificare numar auto, ca sa te asiguri ca ai acestea nu sunt deja luate de catre alta persoana. 

 

Verificarea disponibilitate numar auto

Ca sa vezi daca poti sa folosesti placute inmatriculare cu numarul tau favorit, poti sa faci o verificare de numere auto disponibile chiar de acasa, de pe computer, cu ajutorul aplicatiei pe care o pune la dispozitie DRPCIV, pe site-ul oficial. Sau, daca ai ajuns deja la ghiseu, poti efectua chiar acolo o verificare disponibilitate numar de inmatriculare. 

Ca sa-ti alegi din timp numere de inmatriculare disponibile, fa o lista cu mai multe optiuni. Este suficient sa faci o cautare DRPCIV verificare numar sau DRPCIV numere disponibile, iar rezultatele te vor conduce acolo unde trebuie. Dupa ce ai accesat pagina, trebuie sa-ti creezi un cont de utilizator urmand instructiunile oferite. 

Dupa logare, urmezi etapa de verificare a numerelor auto dorite si astfel introduci pe rand numerele pe care le vrei, fara sa lasi spatii si linii intre cifre si litere. Verificarea pentru numere inmatriculare speciale se face rapid, asa ca afli imediat raspunsul, care specifica daca numarul este sau nu disponibil la data cand faci interogarea. Ca urmare a cautarii tale, raspunsul, cu link valabil trei zile, este trimis catre tine pe mail. 

Rezervarea numerelor

Multi dintre cei care isi doresc foarte mult numere auto personalizate ar dori sa fie siguri ca acele numere auto personalizate pentru care au facut verificare numar inmatriculare raman disponibile pana in momentul in care vor ajunge la sediul DRPCIV. Daca ar fi posibil, acestia si-ar rezerva numerele auto dorite, dar, asa cum spun si cei de la Directia Regim Permise, cand faci o verificare disponibilitate numar inmatriculare nu faci, in acelasi timp, o rezervare. O verificare nr inmatriculare iti spune doar daca la momentul respectiv numarul este in uz, ca sa il folosesti chiar tu trebuie sa ajungi cat mai repede pentru a iti pune placute de inmatriculare asa cum doresti.

Din punct de vedere legal, exista un singur caz in care este posibila rezervarea unui numar de inmatriculare. Este vorba despre cererea de a pastra numerele care sunt deja inscrise pe placutele de inmatriculare ale proprietarului de la care preiei, prin cumparare, vehiculul. Daca acesta nu doreste sa pastreze numerele, acestea se trec din oficiu pe numele tau, cu conditia sa ai domiciliul in acelasi judet. Pentru a pastra numerele se achita o taxa, iar acestea sunt pastrate pentru o perioada determinata.

 

Alte verificari

Cei care vor sa verifice alte date privitoare la o masina, in afara de o verificare auto dupa numar inmatriculare, cu ajutorul numarului de inmatriculare se pot folosi de datele furnizate de catre RAR. Pe site-ul lor poti sa accesezi istoricul masinii, cu ajutorul unui cod de acces. Prin validare, obtii o verificare inmatriculare si informatii despre kilometrajul autovehiculului, starea sa tehnica, gradul de poluare precum si data la care expira Inspectia Tehnica Periodica. 

Prin verificarea datelor pe site-ul www.rarom.ro, la sectiunea “istoric vehicul”, poti sa primesti datele disponibile direct pe mailul tau. RAR detine aceste date doar daca proprietarul masinii a trecut pe la o statie ITP autorizata, asa incat aplicatia se dovedeste utila doar in cazul in care masina a circulat in Romania, altfel este mai sigur sa folosesti un tester auto (cateva exemple comparate gasesti aici). Daca masina nu detine un numar de inmatriculare Romania, poti incerca sa obtii informatii pe site-uri cu numere de inmatriculare pe tari, dar bazele de date sunt limitate.

In alte cazuri, cei care sunt interesati de starea unui vehicul sau sa-l contacteze pe cel care il detine, incearca sa utilizeze aplicatii care, folosind baze de date cu numere de masini, gasesc un proprietar auto dupa numar. Trebuie sa stii insa ca o verificare proprietar numar inmatriculare nu are sanse prea mari de reusita si este ilegala, datele persoanei fiind protejate. Poti, in schimb, sa verifici polita RCA si clasa bonus/malus a unui autoturism, prin intermediul site-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara. 

 

Numere preferentiale

Daca optezi pentru numere inmatriculare preferentiale, ele pot fi constituite din orice combinatie care respecta prevederile legii, iar cele mai intalnite sunt cele care se bazeaza pe numele proprietarilor, simple sau prescurtate, si combinatii ale acestora. Primele trei litere din prenume sunt cele mai frecvente. Nu toate combinatiile sunt acceptate, o parte dintre ele aflandu-se in categoria numerelor speciale, din diverse motive. Daca nu stii la ce varianta sa apelezi, poti sa cauti numere inmatriculare idei si sa alegi una dintre propuneri pentru verificare.

Numere speciale

O lista de numere nu sunt disponibile pentru populatie, fiind rezervate instituiilor de stat. Acronime precum SEN (Senatul Romaniei), DEP (Camera Deputatilor), POL (Politia Romana), MAI (Ministerul Afacerilor Interne), SRI (Serviciul Roman de Informatii) si altele asemanatoare, sunt exclusiv rezervate masinilor care apartin de ele. 

Alte numere inmatriculare interzise sunt cele care incep cu literele I sau O, ce pot fi usor confundate cu cifrele 1 si 0. Daca ai in minte un numar preferential care sa faca trimitere la obscenitati, afla ca si ele sunt cenzurate de autoritati.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

 

Cum o masina noua are un pret destul de ridicat, iar valoarea ei scade drastic in primii ani de folosinta, multi aleg sa isi cumpere o masina second hand, iar modelele ce vin din Germania sunt cunoscute ca fiind bine intretinute si mult mai bune. In acest articol, iti prezint cateva aspecte la care sa fii atent, atunci cand cumperi un astfel de autoturism.

 

Multe persoane decid sa faca o deplasare in Germania spre a cumpara masina dorita sau aleg din piata de masini second hand un model adus de altii, pentru ca isi doresc o masina mai puternica, ce a circulat pe drumuri bune si a fost intretinuta atent, pentru a avea cat mai putine probleme. Totusi, pentru a nu fi pacalit de cel care vinde masina, cu buna stiinta sau nu, trebuie sa ai un minim de cunostinte atunci cand alegi. 

Pe langa partea emotionala ce tine de modelul dorit, de culoarea masinii si anumite dotari pe care le vrei pentru mai mult confort, trebuie sa fii atent la partea rationala si sa alegi in cunostinta de cauza si facand o serie de verificari care sa iti confirme ca banii platiti reflecta starea masinii. In caz ca te decizi sa faci o deplasare pana in Germania, atunci hai sa vedem care sunt pasii de urmat: 

 

Stabileste un buget

Primul pas este sa-ti stabilesti un buget atat pentru masina ca atare, cat si pentru deplasarea pana in Germania. 

Dupa ce ti-a stabilit bugetul alocat pentru masina, intra pe net pentru a vedea masinile care sunt pe piata din Germania si vezi spre ce modele te poti indrepta, daca sunt pe placul tau sau daca trebuie sa iti schimbi optiunile.

Alege mai multe variante spre care sa te indrepti si eventual incearca sa iei din timp legatura cu proprietarul masinii pentru a stabili o intalnire si cere un numar de sasiu pentru a putea face o verificare. Mai poti cere si alte informatii precum anul de fabricatie, numarul de chei ale masinii, precum si fotocopii dupa actele vehiculului. 

Sunt mai multe site-uri unde poti vedea, cu ajutorul numarului de sasiu, daca masina are toate verificarile periodice efectuate si ce probleme a avut de-a lungul timpului. In caz ca ai cunostinte care locuiesc prin zona, poti apela la ele, sa faca o vizionare in prealabil.

In bugetul alocat pentru deplasare intra mai multe categorii: drumul pana in Germania care poate fi cu un autocar sau cu avionul, cazarile in cazul ca trebuie sa stai mai multe zile, masa, deplasarile interne intre localitati. daca ai de vizionat mai multe masini, drumul spre casa fie cu masina, fie ca o transporti cu o platforma, etc. O varianta optima este sa mergi cu un prieten sau cu un membru al familiei cu masina, avand astfel si un mijloc de deplasare in Germania, si iti va fi si de ajutor pe drum pana acasa, daca vei conduce noua achizitie.

 

Cum rezolvi cu numerele

In cazul in care masina pe care ai vizat-o se afla intr-un parc de masini, exista mari sanse sa nu aiba numere, asa ca nu o vei putea scoate din parc, nu te vei putea deplasa pana la un service pentru anumite verificari si nici nu vei putea efectua un test drive serios. 

Daca totusi poti face o verificare cu ajutorul unor testere auto si constati ca masina este in stare buna, iti place si modelul si te decizi sa il cumperi, trebuie sa iti iei numere. Institutia care da placutele cu numere are un program de functionare mai restrans, incheind programul cu publicul intre orele 12 – 13. Asadar, atunci cand iti programezi vizitele trebuie sa iei in calcul si acest aspect si sa ajungi cat mai dimineata, pentru a nu mai fi nevoit sa stai o noapte in plus. Procedura de emitere a numerelor dureaza cel mult o ora.

Inainte de a ajunge la institutia care iti va acorda numerele verifica cu proprietarul actele ce atesat ca vehiculul are inspectia tehnica periodica valabila. 

 

Verifica cu atentie actele masinii

Un aspect foarte important este verificarea in detaliu a actelor masinii, fii atent daca seriile corespund cu cele de pe masina, culoarea, daca este aceeasi cu specificatiile din acte, nivelul de dotare, motorizarea etc. Seriile pe masina sunt afisate cel putin in doua locuri, foarte vizibil, si inca un loc care este cunoscut doar de producator si persoanele abilitate. 

Germania are pentru masina doua acte, la fel ca si in Romania: echivalentul pentru carte de identitate si certificat de inmatriculare. Actele emise de autoritatile din Germania sunt verzi. 

Drumul de intoarcere cu masina

In cazul in care decizi sa conduci masina pana in tara si sa nu o aduci pe platforma, atunci trebuie sa ai mare grija, deoarece vei conduce un drum lung la volanul unui autovehicul pe care nu il cunosti si care iti poate pune diferite probleme. 

Vezi inainte de a pleca daca modelul ales dispune de roata de rezerva si daca starea acesteia este buna, daca ai cric, vesta reflectorizanta, triunghiuri reflectorizante pentru a putea schimba roata in caz de nevoie, in bune conditii. Verifica starea anvelopelor si daca sunt adaptate pentru conditiile meteo existente, respectiv sa ai cauciucuri de iarna, daca este cazul. 

Fii pregatit cu bani la tine, deoarece in cazul unei defectiuni mai importante, atunci va trebuie sa apelezi la o platforma pentru deplasare si sa platesti eventualele costuri cu reparatia. 

 

Cat poti negocia cu vanzatorul

In general, daca masina este dintr-un parc auto nu vei putea obtine o mare reducere fata de pretul afisat pe internet, in cel mai bun caz acestia se vor oferi sa plateasca pretul numerelor provizorii cu care sa poti ajunge acasa, care variaza intre 100 si 250 de euro, in functie de asigurarea pe care o alegi.

Daca este proprietar persoana fizica, este posibil sa obtii si o reducere mai consistenta, de 300 – 400 de euro, dar in cazul in care cedeaza foarte usor o suma mai mare, trebuie sa verifici cu atentie starea masinii, pentru a nu avea o hiba ascunsa.

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Din pacate, indiferent cata grija ai de masina ta, chiar daca nu ai accident, unele componente se pot defecta si pentru a putea monitoriza parametrii de functionare si sa vezi din timp problemele care apar, fara a merge periodic la un service auto, ai nevoie de un tester.

 

Masinile fabricate in ultima perioada sunt tot mai mult dotate cu mici computere care, pe baza unor algoritmi, iti pot trimite exact care sunt problemele cu care se confrunta aceasta, daca functioneaza in parametri normali, si chiar poti primi sfaturi despre cum se pot remedia anumite probleme. Astfel, achizitionarea unui tester auto devine o necesitate pentru orice posesor de automobile, iar oferta pe piata este foarte bogata pentru orice buzunar.

 

Cum functioneaza un tester auto?

Un tester auto realizeaza comunicarea cu calculatoarele interne ale masinii, descifrand codarile si realizand o diagnoza computerizata. Cel mai simplu mod de testare este analizarea senzorilor prezenti pe masina (de presiune, de temperatura, de cantitate) pentru a determina daca functioneaza normal, dupa datele prescrise de producator.

Din constructie, pe masina se afla adevarate retele care leaga intre ele minicalculatoarele aflate pe diverse componente precum: injectoare, airbaguri, abs, la sistemul de incalzire – racire, la cutia de viteza automata etc. In cazul unei defectiuni, la o diagnoza computerizata, testerul va depista functionarea defectuoasa si iti va transmite exact problemele existente.

Cand ai nevoie de un tester auto?

De multe ori, in bordul masinii apar diferite coduri sau pictograme care iti semnaleaza anumite lucruri si, in caz ca nu detii un tester auto pentru a putea face singur o verificare, esti nevoit sa mergi la un service auto, ceea ce inseamna timp pierdut si bani cheltuiti. Multe pot fi coduri de eroare care pot fi sterse cu usurinta cu ajutorul acestui dispozitiv.

Chiar daca problema nu tine de un cod de eroare si iti este semnala o problema mai grava care necesita reparatii, testerul auto te ajuta sa nu te lasi pacalit de mecanic si sa stii inainte de a ajunge in service ce operatiuni trebuie executate, daca si ce piese trebuie inlocuite si in concluzie, cat te costa reparatia.

 

Ce informatii poti obtine cu ajutorul unui tester auto?

In urma efectuarii unei diagnoze cu ajutorul unui tester auto, poti beneficia de ajutorul catalogului de reparatii auto ce cuprinde mai multe domenii, cum ar fi:

Ai la dispozitie o serie larga de scheme electrice complexe, astfel daca esti putin mai tehnic, poti depista cu usurinta unde ai o problema la sistemul electric, poti sa iti instalezi sau sa-ti inlocuiesti sistemul audio etc.

Tot cu ajutorul testerului auto, poti identifica cu usurinta piesele care necesita reparatii sau inlocuire, putand foarte usor sa verifici apoi liste de preturi de achizitie si manopere, pentru a alege un service potrivit.

Dupa ce a identificat defectiunea testerul auto iti poate trimite o serie de informatii referitoare la modalitatile de reparatii sau anumite solutii pentru a remedia defectiunea, fiind astfel mult mai pregatit atunci cand ajungi sa discuti cu mecanicul auto.

Pentru a putea sti daca masina functioneaza in parametri normali, testerul face analiza intre ceea ce citeste din computerul masinii si specificatiile date din fabricatie de producator, depistand astfel cu usurinta eventualele probleme aparute in sistem, care pot fi remediate si cu ajutorul unor reglaje simple.

Depisteaza usor releele si sigurantele, care sunt piese ce se defecteaza cel mai usor si de multe ori se pot inlocui cu usurinta. 

 

Ce fel de tester auto ai nevoie?

Sunt doua mari categorii de testere auto, ai aici lista cu produse analizate de noi, in ceea ce priveste compatibilitatea cu o masina si anume: cele dedicate sau cele multimarca.

In cazul in care ai o marca preferata si chiar daca iti vei schimba masina vei alege un model similar, sau abia ti-ai achizitionat un autoturism nou si iti doresti sa il ai pentru cat mai mult timp, atunci este cel mai indicat sa iti achizitionezi un tester auto dedicat. Acestea mai sunt de interes si pentru firme care au parcuri auto mari, pe o singura marca de masina. Testerele dedicate sunt mult mai precise si au din fabricatie mai multe date specifice pentru modelul respectiv, iferind diagnoze mai amanuntite. Pe langa diagnosticare, mai dispun si de alte functii complexe ce tin de codari, adaptari, parametrizari, calibrari etc.

Pentru un service auto care are de-a face zilnic cu mai multe marci de masini, pentru parcuri auto mari cu marci diferite de masina, sau chiar pentru un posesor de autoturism personal, dar care nu are un model dedicat de tester auto, un model multimarca este ceea ce se potriveste cel mai bine. Modelele mai performante au o acuratete de 80% fata de unul dedicat si au diferite functii complexe. Pe langa functia principala de diagnosticare, un tester multimarca performant mai poate fi folosit pentru: regenerarea filtrelor de particule, codarea injectoarelor, calibrari, resetarea intervalului de service etc. 

 

Ce poti face singur fara a mai fi nevoit sa mergi la un service?

Sunt o serie de operatiuni simple pe care le poti executa in urma efectuarii unei diagnoze computerizate, si anume: citire – interpretare coduri; stergere coduri de eroare; verificarea parametrilor de functionare pentru diferite piese; resetarea intervalelor la care trebuie sa faci anumite operatiuni (verificare periodica in service, schimbarea placutelor de frana, a uleiului si a altor consumabile etc.); repararea unor defectiuni usoare pe loc, mai ales daca nu necesita operatiuni laborioase si unelte specifice etc.

O alta serie de proceduri tin de: verificarea kilometrajului, codarea bateriei noi; testare turbo, EGR, debitmetru, injectoare etc.  

Un tester auto vine cu o serie de beneficii precum: vei sti in permanenta starea masinii tale si poti lua din timp masuri; nu mai esti nevoit sa mergi la service in cazul aparitiei unor coduri de eroare; ai control asupra reparatiilor efectuate de mecanicul auto; poti sa iti activezi sau sa iti dezactivezi cu usurinta diferite functii si ai si ajutor (functia coding helper) etc., si nu in ultimul rand vei economisi timp si bani.