Scuterul – detalii legislative

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Doresti sa iti cumperi un scuter, dar nu stii daca ai nevoie de anumite acte sau de inmatriculare pentru acest tip de vehicul? Pentru a te asigura ca nu faci o achizitie in van, afla detaliile necesare conducerii unui astfel de aparat alternativ pentru plimbari, din randurile urmatoare. 

 

Vrei sa iti cumperi un scuter electric pentru a te misca mai repede prin oras sau pentru a te plimba in voie prin jungla urbana, dar nu esti sigur ca vei fi in regula cu actele? Te poti informa cu privire la acest aspect pentru a nu face o achizitie in van, fie ca este pentru tine sau pentru cineva drag. 

Mai intai, iti spunem ce este un scuter din punctul de vedere legal, si anume este un moped cu doua, trei sau patru roti, care este capabil de viteze de pana la 45 km/h. Poate fi echipat cu un motor electric (ce nu depaseste 4 kw) si o baterie sau de un motor cu combustie interna, care se aprinde prin scanteie si a carui capacitate cilindrica nu este mai mare de 50 cmc. 

Greutatea sa nu trebuie sa depaseasca 350 kg. Pe scurt, orice vehicul care poate depasi 25 km/h este considerat moped si este incadrat in categoria motociclu L1e in Registrul Auto Roman (RAR). 

 

 

Cand ai nevoie de permis

Din fericire, nu toate aparatele electrice de tip vehicul necesita obtinerea unui permis de conducere spre a fi scoase pe drumuri publice. Poti conduce fara permis orice bicicleta, trotineta sau vehicul electric al carui viteza nu depaseste 25 km/h, putand merge doar pe pista de biciclete existenta, evitandu-se strada. 

In schimb, pentru a conduce un scuter mai puteric, capabil de viteze mai mari, pe drumurile publice, iti va fi necesar un permis de conducere de orice categorie. Si asta nu este tot. Potrivit legislatiei in vigoare, orice vehicul a carui viteza este mai mare de 25 km/h va trebui inregistrat drept moped la sediul primariei unde domiciliaza proprietarul, putandu-se conduce doar daca acesta detine si un carnet de conducere. 

Orice posesor de permis de conducere categoria B care stie sa mearga cu masina in mod legal poate folosi un scuter electric sau un moped fara alte examene si teste. In acest mod, trecerea de la un tip de vehicul la altul se face imediat, fara dificultati si timp pierdut. In schimb, pentru optiunile capabile de viteze peste 45 km/h, va fi necesar un permis de conducere categoria A. 

 

Varsta necesara

Pentru a conduce un scuter electric posesorul trebuie sa aiba cel putin 16 ani si, in cazul optiunilor de viteza care depasesc 25 km/h, este necesar si un permis de conducere AM, in lipsa unuia pentru masini obisnuite (B). Din fericire, obtinerea unui permis AM nu este dificila, proba practica fiind constituita din verificarea cunostintelor prin probe simple intr-un poligon special. 

 

Documente necesare obtinerii permisului AM

Spre a-ti obtine documentul necesar conducerii unui scuter electric (aici si o lista comparativa) ai nevoie de inscrierea la scoala de soferi pentru categoria AM, fisa medicala, cazier judiciar, testul psihologic, o poza de tip buletin si taxele specifice (una pentru permis, in valoare de 68 lei, si una pentru examenul moto, de 5 lei). In plus iti vor fi utile chitantele care dovedesc ca ai facut respectivele plati. 

 

Acte necesare pentru inmatricularea sau inscrierea scuterului

Numarul si tipul de documente necesare depinde de primaria la care iti inregistrezi vehiculul, dar exista niste lucruri dupa care te poti ghida. In primul rand, scuterul nu se inmatriculeaza la sectia de politie, ci se va inscrie la primaria unde domiciliezi, primind un talon si un numar galben. Totodata, vei afla ca nu il poti conduce decat pe teritoriul tarii noastre. 

Pentru a te asigura ca nu ai prea multe drumuri de facut, poti avea grija ca la achizitie sa primesti de la dealerul de vehicule electrice factura fiscala, certificatul de conformitate european si certificatul de garantie, alaturi de acestea gasindu-se si cartea de identitate a vehiculului. Daca aceasta din urma lipseste, va trebui sa mergi la RAR personal. 

Scuterul se va inscrie la primaria de care apartine persoana mentionata drept proprietar in factura fiscala, de regula. In unele cazuri, se poate astepta dupa numerele galbene chiar si luni in sir, de aceea unii distribuitori recomanda scoaterea numerelor rosii pentru perioade scurte, de pana la 3 luni, pentru a putea circula imediat dupa achizitie. 

 

 

Sfaturi aditionale

Nu toate scuterele sunt facute la fel, asa ca nu toate vor fi supuse acelorasi reguli, dupa cum mentionam anterior. Si, cum in unele cazuri apare excesul de zel, exista situatii in care persoanele detinatoare de scutere de tip Harley, cu roti late, ce seamana mai mult unor motociclete traditionale, au avut de furca cu legea. 

Politistii romani au intocmit dosar penal unor detinatori de astfel de vehicule deoarece acestea erau folosite pe drumurile publice fara a detine numere. Asadar, pentru a fi in siguranta, indiferent de tipul de scuter electric achizitionat, cere informatii aditionale de la o persoana cu cunostinte in domeniul legal. Astfel, te vei scuti de cheltuieli aditionale. 

Cu ajutorul certificatului de conformitate european vei avea la indemana toate detaliile tehnice ale produsului, asa ca nu vei fi prins in dificultate. Pe acest document se afla viteza maxima de care este capabil aparatul. De regula, daca acesta nu exista in pachet iar distribuitorul sau vanzatorul nu il poate procura, vehiculul poate fi condus pe pista de biciclete la viteze de pana la 25 km/h. 

Anumite variante de scuter Harley sunt capabile sa atinga viteze mult mai mari, asa ca acestea vor trebui inscrise la primaria de domiciliu si necesita scoaterea unui permis de conducere, daca acesta nu exista deja. 

Cu ajutorul acestor informatii, iti va fi mai usor sa faci o alegere inspirata in ce priveste vehiculul alternativ cu care sa te plimbi prin oras. Vei fi pregatit de eventuale investigatii ale organelor abilitate, fiindu-ti util sa ai la tine documentele necesare, mai ales in cazul in care scuterul tau electric seamana mai degraba cu o motocicleta. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu