Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Desi starea si calitatea lucrarilor executate in service-urile auto din Romania s-au inbunatatit foarte mult in ultima perioada, sunt destule persoane care au ramas cu o parere nu foarte buna despre acestea, iar reparatia masinii reprezinta o problema stresanta. Din acest motiv, iti prezentam in acest articol cateva aspecte la care sa fii atent, mai ales daca esti sofer incepator.

 

Service-urile auto au cunoscut o larga dezvoltare in ultima perioada, mai ales datorita implicarii producatorilor de masini, care au impus anumite standarde de prezentare si executare a lucrarilor, dar si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor care a luat masuri impotriva practicilor nepotrivite. In caz ca esti sofer incepator si trebuie sa-ti duci masina in service, tine cont de urmatoarele aspecte:.

 

Alegerea service-ului

Unul dintre cele mai importante detalii, atunci cand alegi un service in care sa iti lasi masina, este sa verifici daca este autorizat de Registrul Auto Roman (RAR) si daca functioneaza conform cu prevederile legale.

Fa un mic studiu de piata si vezi care sunt preturile practicate de service-ul ales, pentru a nu plati pentru  o reparatie mai mult decat te-ar costa in alt loc. 

Inainte de a lasa masina, mergi si viziteaza service-ul, pentru a vedea care sunt conditiile de lucru. Un loc curat si ordonat iti ofera o garantie buna asupra modului de lucru, precum si a profesionalismului angajatilor. Un loc bun si in care se respecta calitatea are o sala de asteptare cu geamuri spre zona de lucru, pentru a putea vedea cum se executa toate operatiile asupra masinii tale. 

 

La ce trebuie sa fii atent cand lasi masina in service

Dupa ce au facut diagnoza, angajatii sunt obligati sa iti ofere toate informatiile pe care le soliciti cu privire la reparatie, sa te sfatuiasca despre cea mai buna solutie si ce sugestii au pentru rezolvarea problemelor, modul de lucru abordat.

De asemenea, trebuie sa iti prezinte un deviz de plata cu defalcare pe piese si manopera, sa stii exact care sunt costurile si sa stabiliti de comun acord ce reparatii se fac, modalitatea de plata si care este termenul final al lucrarii. In caz ca termenul final se depaseste, fara sa iti fie prezentate din timp motivele, ii poti soma in scris, trimitand o scrisoare cu confirmare de primire.

Daca devizul este semnat de ambele parti, atunci acesta capata valoarea unui contract comercial si se trece la pasul urmator si anume o nota de comanda pentru inceperea lucrarilor. Fii atent ca nota de comanda sa fie scrisa pe un formular cu antetul service-ului si sa cuprinda toate informatiile necesare precum: data de emitere a notei de comanda, datele de identificare ale clientului, modelul masinii si tipul, kilometrajul, ce reparatii sunt necesare, costul pentru fiecare interventie, atat pentru piese, cat si pentru manopera, durata reparatiilor. 

Fa-ti programare pentru a aduce masina in service si fii atent ca aceasta sa fie respectata de ambele parti. Cere de la inceput ca toate piesele achizitionate spre a fi inlocuite sa aiba garantie.

La intrarea in service nu uita sa completezi fisa de intrare impreuna cu un angajat al companiei in care sa fie mentionata starea masinii, daca prezinta anumite zgarieturi sau este lovita, pentru a putea compara la iesire. In caz ca ti-au avariat masina in timpul reparatiilor, si constati ca este zgariata in alte zone decat pe fisa de intrare, service-ul trebuie sa isi asume daunele si sa execute reparatiile. Nu esti responsabil pentru nici o problema survenita in timpul executiei lucrarilor la masina ta, si nici o neregula nu trebuie sa iti fie imputata.

 

Ce trebuie sa ai la iesirea din service

Cand vii sa iti ridici masina din service ai dreptul sa ceri piesele care au fost inlocuite, exceptie facand cele care sunt schimbate in perioada de garantie. Mecanicul auto care a efectuat reparatiile are obligatia sa iti prezinte piesele pe care le-a inlocuit si sa iti explice de ce a fost necesara aceasta operatie, precum si care au fost cauzele care au dus la defectiunea sau uzura acestora.

Plata lucrarii se va face in conditiile pe care le-ai stabilit de la inceput. In cazul in care au mai aparut si alte costuri suplimentare ce nu erau trecute in nota de comanda si deviz, atunci trebuie sa fii informat din timp, sa iti fie explicat in amanunt de ce este necesara si acea interventie, iar decizia finala iti apartine. Tu vei decide daca reparatia suplimentara se face odata cu restul operatiunilor sau daca este lasata pentru o data ulterioara. 

Nu uita sa ceri factura. Orice service auto este obligat prin lege sa ofere factura clientului, emisa in dublu exemplar, iar originalul trebuie inmanat celui care efectueaza plata impreuna cu chitanta fiscala pentru plata cash sau chitanta eliberata la plata cu cardul bancar. Cu ajutorul facturii vei putea sa beneficiezi de garantia lucrarilor si a pieselor ce au fost inlocuite.

Factura este garantia ca lucrarea nu a fost facuta “la negru” si ca vei putea beneficia de toate garantiile ulterioare, fiind un mod de a-ti confirma calitatea de client al acelui service. Si pe factura trebuie sa apara o serie de date precum: data efectuarii reparatiei si locul; datele masinii (numarul de inmatriculare, marca si tipul, eventual kilometrajul); costul pieselor inlocuite defalcate; cosumabilele utilizate si costul acestora; modul de calcul al manoperei (poate fi la numarul de ore, pe tip de operatiune etc.).

Tinand cont de sfaturile de mai sus vei putea sa mergi linistit la o firma pe care ai ales-o in cunostinta de cauza, sa pui toate intrebarile necesare pentru a te lamuri in legatura cu reparatia, sa iti aperi si sa iti ceri drepturile, pentru a putea beneficia de un service de calitate si fara stres. In caz ca ai la dispozitie cel mai bun tester auto, fie al tau dedicat pentru masina ta, fie un model multimarca al unui prieten, poti sa faci inainte o diagnoza pentru a fi informat atunci cand mergi la prima discutie cu mecanimul ce se va ocupa de autovehicului tau. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments