Am modificat articolul ultima data pe: 04.03.21

 

Cand ai masina, mereu se ivesc probleme sau apar noi si noi functii care trebuie verificate si modificate, reprezentand un hobby sau un mijloc de transport costisitor si din punctul de vedere financiar, si in ce priveste timpul. Cum reprezinta una din cele mai comune probleme, peste care dai de doua ori pe an, la inceputul si finalul sezonului rece, e important sa stii cate ceva despre cum sa inlocuiesti rotile masinii in deplina siguranta. 

 

Inlocuirea rotilor este o activitate care are loc uzual si se face din multiple motive. In unele cazuri, e vorba despre uzura, in timp ce in altele e mai degraba necesitatea sezonului sau permutarea pieselor in vederea uzurii echilibrate. Desi nu poti cunoaste cu exactitate care e durata de viata a unei anvelope, poti incerca sa o protejezi pentru a nu fi nevoit sa aduci modificari dese. Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre cum sa schimbi cauciucurile masinii in siguranta. 

 

Cum iti dai seama cand ar trebui inlocuite anvelopele

Desi prezinta garantii, in medie de 5 ani, nu poti sti cu exactitate cand ar trebui schimbate, acest lucru depinzand de clima, obiceiurile de sofat, tipul benzii de rulare, conditiile de pe carosabil si modul in care sunt ingrijire (sau nu) cauciucurile. 

Michelin considera ca dupa cinci ani de intrebuintare, cauciucurile ar trebui verificate anual de un mecanic sau o persoana calificata, pentru a te asigura ca nu vor produce inconveniente pe drum si ca sunt sigure. 

In general, perioada maxima de intrebuintare este de 10 ani. Daca in aceasta perioada nu au fost inlocuite, este recomandata schimbarea cu unele noi, pentru siguranta, acelasi lucru fiind valabil si pentru anvelopa de rezerva. 

 

Cand sa inlocuiesti anvelopele

Este indicat sa faci o astfel de schimbare cand flancul da semne de deteriorare, cand suprafata de rulare are semne clare de uzura ce se intind peste indicatorul special, cand suprafata de rulare prezinta zone lipsa mai mari de 5 mm ori cand talonul (marginea anvelopei de pe roata) se deformeaza sau e ros. 

Pentru a te asigura in privinta integritatii anvelopei, ar trebui sa o inspectezi din cand in cand si sa dai atentie uzurilor neuniforme de pe suprafata de rulare si zonelor deteriorate, precum si obiectelor lipite sau infipte in cauciuc ori gradului de deteriorare al capacelor valvelor. 

Daca anvelopele isi fac simtita prezenta cand conduci poate insemna ca sunt uzate excesiv sau deteriorate si necesita schimbare. 

Cand observi ca masina vibreaza sau are alte miscari neasteptate, redu viteza si gaseste un loc unde poti trage pe dreapta pentru a verifica starea rotilor si a motorului. In cazul in care nu deduci care ar fi problema, verifica-ti automobilul la o persoana calificata. 

Cand cauciucul este prea deteriorat, il vei inlocui cu cel de rezerva. 

 

Inlocuirea la uzura

Poti fi sanctionat daca nu schimbi anvelopele cu un profil cu adancimea mai mica de 1.5 mm. Poti verifica acest lucru introducand o moneda de 50 de bani intr-un canal, cu stelele in jos, iar daca acestea sunt vizibile din canal, atunci sunt uzate si trebuie schimbate, caci pot deveni periculoase in conditii de ploaie. 

O alternativa este folosirea aparatului pentru masurarea adancimii suprafetei de rulare, iar alta optiune este indicatorul uzurii benzii de rulare, specificat si in manualul masinii si gasit pe anvelopa. Daca acesta nu este vizibil, ar fi cazul ca rotile sa fie inlocuite cu unele noi. 

Uzura poate fi cauzata si de tractiunea neuniforma si de defectiuni care apar la trenul de rulare (amortizoare care nu functioneaza corect, geometrie defectuoasa a rotilor, etc.). 

 

Inlocuirea de sezon

Cand folosesti anvelope specializate, de iarna si de vara, va trebui sa le inlocuiesti odata cu schimbarile de temperatura. La mai putin de 7 grade Celsius optiunile de vara isi pierd aderenta, iar primavara cauciucul moale poate deveni ineficient. 

 

Permutarea periodica

Deoarece anvelopele se uzeaza mai mult pe fata, acestea ar trebui inlocuite cu cele din spate odata la cateva luni, aceasta modificare facandu-se, de regula, la schimbarea sezonului. Daca se folosesc roti universale, nu ar trebui intarziata permutarea lor mai mult de doi ani. In manualul masinii gasesti instructiunile privitoare la realizarea corecta a acestor modificari. 

Cum schimbi anvelopele in siguranta

In primul rand, te vei asigura ca rotile sunt stranse cu suruburi si piulite de prindere in cuplul corect, adica la intensitatea indicata de producator. Daca nu sunt stranse suficient se pot desface pe masura ce rulezi in trafic si roata se poate desprinde. Pe langa faptul ca poti sa te pui pe tine in pericol, exista riscuri si pentru ceilalti participanti la trafic. 

Cand piulitele si suruburile sunt prea stranse, adica atunci cand se depaseste cuplul, asupra acestor piese de legatura exista o presiune mare si se pot rupe. Problema poate fi cu atat mai mare cand este vorba despre un autoturism mai “batran”, materialele putandu-se uza mai repede. 

 

Foloseste cheie dinamometrica pentru fixare

Adesea, se intampla ca mecanicii sa foloseasca pistolul pneumatic pentru a fixa suruburile, dar acest procedeu nu este tocmai recomandat, fiind de preferat sa folosesti cea mai buna cheie dinamometrica cu care strangi corect piulitele si suruburile. 

Acest dispozitiv este cu atat mai util cu cat poate fi setat la un anumit cuplu de strangere si va scoate un sunet specific cand se ajunge la acel grad de fixare. 

 

Fisa de service

Cand mergi la un service auto pentru a schimba o anvelopa, nu uita sa ceri si fisa de service, acolo unde mecanicul va trece valoarea cuplului de strangere. Astfel, el va fi nevoit sa faca strangerea corecta, adaptand valorile cuplului de strangere modelului tau de masina. 

 

Verificarea suruburilor dupa testare

Este indicat sa verifici strangerea suruburilor si piulitelor rotilor dupa ce efectuezi in jur de 100 km prin folosirea unei chei dinamometrice sau prin vizitarea unui service auto. 

Cand sa verifici presiunea rotilor

O poti face de mai multe ori pe luna, pentru a te asigura ca masina functioneaza in parametri normali. 

In vederea sigurantei rularii, este indicat sa verifici presiunea odata pe luna si ar fi in avantajul tau sa faci asta in special inaintea unei drumetii mai lungi. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments