Sunt oamenii pregătiți să își lase locurile de muncă în favoarea mașinilor?

Am modificat articolul ultima data pe: 27.05.24

 

Până în anul 2040, până la 34% dintre locurile de muncă actuale sunt în pericol de a dispărea ca urmare a automatizării. Munca inteligentă, bazată pe suportul mașinilor, este o sabie cu două tăișuri pentru omenire – ne poate ajuta să evoluăm, dar ne lasă și fără locurile de muncă.

Este un proces similar apariției platformelor de cazino online precum Vulkan Vegas, care concurează în mod direct cu sălile de jocuri terestre – oamenii au la dispoziție o sursă de distracție și câștiguri, direct de pe telefoane sau desktop, fără să fie nevoie să parcurgă fizic anumite distanțe până la locațiile terestre.

86% dintre angajați consideră că automatizarea anumitor procese de muncă va ajuta la creșterea productivității și la eficientizarea muncii desfășurate de aceștia. Mai mult decât atât, 70% dintre cei aflați în câmpul muncii se consideră pregătiți să concureze cu mașinile, fiind gata să se perfecționeze pentru a face față provocărilor aduse de automatizare.

 

Automatizarea muncii și utilizarea AI (Inteligenței Artificiale) în câmpul muncii – un lucru pozitiv sau negativ pentru viitorul umanității?

Automatizarea își face resimțită prezența în numeroase sectoare economice, spre avantajul angajaților umani. 

De exemplu, în sectorul de vânzări, creșterea este de 20% grație ofertelor personalizate, ce sunt bazate pe comportamentul anterior al clientului și istoricului de achiziții al acestuia. 

Peste 74% dintre cei care activează în domeniul marketingului consideră că programele de automatizare ajută la economisirea de timp.

Nu mai puțin de 90% dintre companiile care își desfășoară activitatea în sectorul de marketing online consideră procedurile de automatizare ca fiind esențiale pentru reușita afacerilor lor. 

Sectorul bancar beneficiază de pe urma implementării boților în programele de asistență a clienților, în multe cazuri înregistrându-se un succes de 100% la nivelul tranzacțiilor derulate în mod automat.  

Utilizarea soluțiilor inteligente în protejarea informațiilor cu caracter personal și de natură financiară este pozitivă în 70% din cazuri, aceste programe oferindu-le clienților cea mai bună securizare a datelor împotriva atacurilor cibernetice din categoria phishing. 

Instrumentele bazate pe AI sunt folosite de peste 80% dintre cei care activează în sectorul publicității online, 90% din conținutul publicitar plasat pe dispozitivele mobile fiind realizat prin intermediul automatizării.

Una dintre cele mai vulnerabile sectoare economice din punct de vedere al automatizării este cel al producției de bunuri. Până în 2030, în acest domeniu vor fi pierdute peste 20 de milioane de locuri de muncă. Aproximativ 57% dintre  angajatori consideră necesară implementarea automatizării în procesul de muncă pentru a îmbunătăți productivitatea, iar 24% dintre aceștia optează pentru această soluție pentru a reduce costurile de producție.

În 2022, procesele tehnologice necesare în anumite procese de muncă sunt susținute de către roboți (în 42% din cazuri). Prezența roboților medicali este de real folos pentru asistență persoanelor în vârstă, care au nevoie de asistență permanentă. Grație automatizării și utilizării inteligenței artificiale, sectorul farmaceutic și medical a economisit 100 de miliarde de dolari în acest an.

Automatizarea augmentată bazată pe AI va fi adoptată de către 40% dintre marile companii care activează în domeniul IT. Acest lucru înseamnă, însă, afectarea a peste 20% din slujbele umane din acest sector de activitate. Domeniul comerțului electronic este locul în care automatizarea este folosită de peste 50% dintre companii pentru a atrage mai mulți cumpărători.

Chiar și în agricultură este prezența automatizarea, cu peste 35.000 de mulgătoare automate care sunt folosite la nivel global. De asemenea, roboții și dronele sunt utilizate în diverse activități agricole, piața acestor echipamente fiind evaluată la 23.06 miliarde de dolari.

Sunt oamenii de acord cu automatizarea proceselor de muncă?

Folosirea roboților pentru automatizarea slujbelor realizate de oameni este un subiect delicat pentru că, pe de o parte, aceștia pot ajuta la eficientizarea proceselor de muncă și la creșterea productivității, iar pe de altă parte, utilizarea acestora le afectează viața, existând riscul de a-și pierde locul de muncă.

62% dintre sud-coreeni consideră automatizarea ca fiind un proces benefic, în timp ce 28% dintre aceștia nu sunt încântați. 

În Japonia, 68% dintre oameni sunt deosebit de încântați, iar 17% cred despre automatizare că reprezintă o amenințare la adresa slujbelor acestora. 

44% dintre australieni sunt de acord cu automatizare, în timp ce 47% nu sunt deloc încântați de această idee.

Teama de automatizare este împărtășită și de 50% dintre americani, în timp ce 41% dintre cetățenii SUA sunt de acord cu automatizarea. 

În Europa, cei mai încântați de automatizarea muncii sunt suedezii (66%), olandezii (51%), polonezii (51%), cehii (50%) și germanii (48%). 

La polul opus se situează spaniolii (50%), francezii (49%) și britanicii (47%).

Automatizarea este necesară în special în cazul proceselor de muncă în care este vorba despre un volum mare de acțiuni și care sunt repetitive (sectorul de alimentație, producție de bunuri, activitățile de retail, etc). Pentru a combate efectele negative provocate de criza sanitară, companiile sunt forțate să se folosească de automatizare în creșterea productivității.

La nivel de conducere a companiilor, 71% dintre angajatori optează pentru soluția automatizării pentru a economisi timp, 63% pentru a crește productivitatea, iar 59% dintre aceștia pentru a economisi bani. Mai mult decât atât, 74% dintre aceștia folosesc automatizarea pentru a identifica noi tinere talente, care, la rândul lor să ajute în procesul de de muncă.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu