Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Folosirea apei pentru a stinge o tigaie in flacari nu ajuta la potolirea flacarilor, ci dimpotriva, alimenteaza focul, intentindu-l. Afla din acest articol cum se clasifica incendiile in functie de materialele care le alimenteaza si care sunt substantele potrivite pentru a stinge fiecare dintre categoriile cu care te poti intalni.

 

Desi, indiferent de modul in care se produc, incendiile din locuinta sau de la locul de munca sunt la fel de infricosatoare, este important sa tii minte ca nu toate sunt la fel si folosirea agentului nepotrivit de stingere poate transforma un mic foc intr-o tragedie. Afla din acest articol care sunt clasele in care sunt clasificate focarele, in functie de materialele care le-au declansat si/sau care le sustin, ce tip de stingator este potrivit pentru stingerea lor si care pot de fapt sa agraveze lucrurile.

 

Focarele alimentate de substante solide (clasa A)

In aceasta categorie sunt clasificate incendiile care au la baza substante combustibile cu forma solida si de regula de natura organica, precum lemnul, rumegusul, carbunele, hartia, cartonul, materialele textile, cauciucul, paiele etc. Focarele de acest tip sunt specifice locuintelor personale, birourilor, scolilor, spatiilor comerciale, bibliotecilor si arhivelor, atelierelor de tamplarie.

Procesul de oprire a focului are in acest caz ca principii de baza racire (scaderea temperaturii mediului inconjurator si a combustibilului sub cea de ardere sau controlul flacarilor) sau controlul flacarilor (prin modificarea reactiilor chimice care au loc in focar). Se realizeaza cel mai bine cu extinctoare care actioneaza cu pulbere tip ABC, care ajuta la reducerea rapida a flacarilor, cu spuma, cu apa pulverizata sau sub forma de jet sau cu gaz lichefiat. Din aceasta lista, modelele cele mai populare, pe care le gasesti usor in magazine sunt cele cu pulbere ABC.

Variantele cu pulbere tip BC si CO2 sunt mai putin recomandate in aceste cazuri pentru ca reusesc sa controleze doar suprafete mici.

 

Focul sustinut de combustibil lichid (clasa B)

Vorbim in acest caz despre incendiile care implica prezenta de combustibili lichizi (benzina, motorina, vopsea, alcool) sau de materiale care se lichefiaza usor la caldura (smoala, ceara). Reprezinta un risc crescut in atelierele de reparatii si vopsitorii auto, depozite de combustibili, statii PECO, dar si in cazul masinii personale.

Pentru stingerea eficienta si sigura a focarelor din aceasta categorie se pot utiliza stingatoare cu pulbere de tip ABC sau BC, care protejeaza persoana care utilizeaza extinctorul prin formarea unui nor de pulbere si ajuta la diminuarea flacarilor in timp util. La fel de bune sunt si modelele cu CO2, de preferat in spatiile comerciale sau din locuinta in care se afla alimente, pentru ca nu lasa reziduuri si nu contamineaza produsele.

Focarele de tip B mai pot fi abordate cu formule tip spuma care lucreaza foarte bine prin acoperirea combustibilului si prevenirea reaprinderii si ajuta la stingerea focului prin racirea combustibililor lichizi. Mai poti folosi o versiune cu apa care functioneaza prin pulverizare, formand un nor de vapori ce raceste si limiteaza focul, dar nu si versiunile sub forma de jet care il pot imprastia.

 

Incendiile de gaze inflamabile (clasa C)

Pentru focul aprins si mentinut prin prezenta de gaze inflamabile a fost definita clasa de incadrare C, care include deci focarele sustinute de combustibil gazos precum metanul, propanul, hexanul, hidrogenul, acetilena etc. Poti intalni acest tip de incendiu in locuinta in cazul scurgerilor de gaze de la retea sau de la butelie.

Stingerea se face prin controlul flacarilor, cu extinctoare incarcate cu pulbere ABC sau BC, CO2 sau gaz lichefiat, dar nu cu modele cu spuma sau cu apa tip jet ori pulverizata, care sunt ineficiente in acest caz.

 

Focare cu metale combustibile (clasa D)

Clasa D include incendiile alimentate de metale combustibile, cum sunt aluminiul, potasiul, litiu, sodiu etc. si sunt mai frecvente in atelierele de prelucrare a metalelor, topitorii, fabrici etc.

Pentru acest tip de focar exista stingatoare cu pulbere speciala, cu eficienta foarte buna, care actioneaza prin formarea unei cruste la suprafata metalelor si diminuarea cantitatii de O2 care alimenteaza focul. Nu folosi extinctoare cu pulbere standard, ABC sau AB, prezinta risc de explozie in acest caz, la fel ca si modelele cu spuma, CO2, apa jet sau pulverizata si gax lichefiat.

 

Incendiile care implica prezenta electricitatii

Pentru ca unele incendii implica prezenta de curent electric si implicit, pericolul de electrocutare este bine sa stii care dintre modelele de stingatoare pot fi utilizate in aceste cazuri (panou electric, transformatoare, servere etc.).

Extinctoarele cu pulbere ABC si AB nu conduc electricitatea pana la nivelul de 6000V, ceea ce inseamna ca pot fi utilizate in unele situatii in care sunt prezente circuite electrice sub tensiune, motiv pentru care si majoritatea modelelor de stingatoare auto fac parte din aceste categorii.

Cea mai buna varianta pentru stingerea acestui tip de focar este insa un extinctor incarcat cu CO2, care nu conduce deloc curentul si, in plus, nu lasa reziduuri pe aparatura, care pot provoca deteriorarea acesteia. La fel de bun este si gazul lichefiat, insa acest tip de produs este mai dificil de gasit in magazine.

Pe lista formulelor pe care trebuie sa le eviti in situatiile care implica prezenta curentului electric se afla extinctoarele cu spuma si cu apa.

Amploarea focarului

Tipul de extinctor potrivit depinde si de amploarea focarului. De exemplu, modelele standard de stingatoare auto pentru masinile mici de pasageri sunt de 1kg pentru ca se presupune ca vor fi folosite pentru a stinge un inceput de incendiu care nu depaseste 1mp. Tot in aceasta categorie intra si versiunile de 3kg si 6kg, care sunt insa mai potrivite pentru locuinte sau masini mari, si in general, spatii cu o suprafata superioara celei unui autoturism.

Incendiile care depasesc usor, in prima faza, 1mp si pot ajunge pana la aproximativ 3mp, pot fi abordate cu modele de extinctoare de 6, 9 si 12kg, in timp ce tot ce depaseste acest nivel necesita versiuni de peste 20kg, transportate in suport cu roti. Modelele mari sunt de regula prevazute pentru dotarea locatiilor cu grad crescut de risc la incendii care depoziteaza sau lucreaza cu cantitati medii de substante inflamabile.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments