Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

Pentru cei mai putin familiarizati cu acest domeniu, toate remorcile sunt la fel. In realitate, daca ai nevoie sa cumperi una, procesul de cautare iti dezvaluie o varietate de modele, cu format specific, conceput pentru scopuri precise si caracteristici tehnice care le fac potrivite pentru utilizari agricole, transport de animale, autovehicule, barci sau mobilier.

 

Remorca este un accesoriu de care ai nevoie pentru a putea transporta unelte, materiale, deseuri sau produse agricole. Este conceputa pentru a fi tractata de un vehicul si poate avea mai multe forme, in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca. Mai jos, iti prezentam pe scurt, cateva dintre cele mai populare modele dintre care poti alege.

Remorca de tip platforma

Aceasta denumire se foloseste pentru a indica variantele concepute special pentru a permite transportul de marfa paletata (si nu vrac), de autovehicule sau orice incarcatura cu format atipic, care necesita spatiu mai mare decat cel oferit de o versiune clasica, cu obloane. 

Permit demontarea completa a tuturor obloanelor si folosirea sub forma unui platou deschis, care poate sustine greutati deosebit de mari, si asigura in plus posibilitatea de rabatare, pentru a permite urcarea de vehicule. Sunt insa ceva mai scumpe, motiv pentru care iti recomandam sa le iei in considerare doar daca chiar ai nevoie de un astfel de model.

 

Remorca cu obloane

Este formatul cel mai popular, pe care il vei gasi destul de usor in magazinele online sau clasice, in modele compatibile cu majoritatea vehiculelor. Se caracterizeaza prin bena cu obloane care pot fi, in unele cazuri, demontate. Majoritatea versiunilor au oblon posterior cu balamale, care poate fi rabatat pentru incarcare si descarcare facila, manuala sau cu basculare. Unele variante folosesc balamale si la obloanele laterale, oferind o expunere directa a intregului spatiul de transport.

Remorca cu obloane poate avea rotile montate sub platforma de incarcare sau in lateralele acesteia. Cea dintai varianta permite de obicei demontarea obloanelor, are o latime mai mare a cuvei, insa ofera o stabilitate mai redusa in curbe. Versiunile cu roti pe laterale sunt mai stabile, dar au o latime mai mica a platformei si obloanele laterale sunt fixe.

Ambele optiuni pot fi folosite pentru a transporta o varietate de tipuri de incarcatura, de la cereale, legume si fructe si pana la deseuri agricole si crengi de copaci. In aceasta categorie vei gasi remorci de motocultor, modele care pot fi atasate la motosapa, ATV-uri si alte tipuri de vehicule de dimensiuni mici sau mari.

 

Remorca de transport utilaje

Este o varianta a formatului tip platforma, gandita in mod special pentru transportul utilajelor cu senile, cum sunt de exemplu unele modele de tractoare. Ceea ce o defineste in mod specific este amplasarea rotilor pe lateralele platformei de incarcare, care are nevoie de spatiu pentru a se bascula, oferind un unghi de urcare cat mai mic. 

Aceasta varianta de remorca este mai putin achizitionata de persoane fizice, fiind utilizata in special de firmele de profil industrial sau cele care asigura transportul de echipamente. Se incarca foarte usor si datorita platformei joase si a rotilor asezate pe laterale, ofera o stabilitate foarte buna in curbe, dar utilizarea sa este limitata la cea de transport de vehicule.

 

Remorca cu capac

O alta varianta constructiva de remorca catre care te poti orienta este cea cu capac. Diferenta fata de optiunile discutate anterior consta in prezenta unui capac care acopera spatiul de incarcare, sprijinit pe obloane. Asigura astfel o siguranta mai buna a incarcaturii si protectie impotriva ploii si actiunii directe a razelor solare ori a caderii obiectelor, pe trasee cu denivelari, dar iti impune sa folosesti doar spatiul delimitat de inaltimea obloanelor.

Multe versiuni permit scoaterea capacului atunci cand nu este necesar, pentru a putea transporta si materiale sau deseuri mai inalte decat marginea cuvei. Pentru ca interiorul este protejat, poti transporta de asemenea si obiecte mai delicate, cum sunt cele de mobilier, elemente decorative pentru casa, electrocasnice etc. daca este vorba despre o versiune atasata la masina personala.

 

Versiuni basculabile

Din punctul de vedere al modului de descarcare a materialelor transportate, poti alege intre versiuni basculabile si modele care nu iti pun la dispozitie aceasta functie. Cele din urma sunt ceva mai ieftine si presupun descarcarea manuala a incarcaturii, prin rabatarea unuia sau mai multora dintre obloane.

Modelele de remorci basculabile includ un mecanism care permite ridicarea capatului frontal al cuvei intr-un unghi care sa permite alunecarea facila a materialelor catre sol. Si in acest caz sunt disponibile doua variante: cu basculare manuala, prin folosirea unei manete, si respectiv automata, de la buton, disponibila pentru remorcile de volume mari.

 

Formatul comercial

Iesind putin din sfera remorcilor agricole si industriale, trebuie sa mentionam si modelul comercial, cu obloane mai inalte si acoperis, plus interior prevazut cu rafturi si o latura rabatabila, care permite expunerea marfii. Aceste versiuni sunt ideale pentru cei care au nevoie sa isi transporte produsele din locatie in locatie, dar si sa le poata expune intr-un mod eficient. 

Variantele comerciale sunt prevazute cu usa si permit incuierea pentru a pastra in siguranta incarcatura.

 

Remorca peridoc

In aceasta categorie intra modelele de remorci construite in mod special pentru a transporta barci, de la locul de garare si pana la cel de lansare la apa. Structura lor depinde de caracteristicile ambarcatiunii pentru care sunt folosite, dar include, ca si caracteristici comune, care le diferentiaza de alte categorii de remorci, roti si stopuri rezistente la apa. 

Designul off-road

Daca ultimele doua categorii sunt adaptate incarcaturii pe care o pot transporta, remorcilor off-road sunt construite pentru a face fata unui anumit tip de teren si anume celui dificil, denivelat si cu diverse unghiuri de inclinatie. Designul lor include sasiu robust, care are capacitatea de a sustine greutati mari, bare puternice, carcasa pentru protectia incarcaturii si asigurarea stabilitatii in cuva, si suspensii foarte bune.

Aceste modele sunt de asemenea mai ridicate de pe sol si sunt prevazute cu cauciuri rezistente, care rfac fata bine la uzura implicata de rularea pe suprafete dure, cu pietris sau pamant uscat.

 

Modelele tip cusca

Denumirea acestor versiuni vine de la structura peretilor, care sunt confectionati, nu din panouri metalice sau din plastic, ci din bare, creand impresia unei custi. Reprezinta una dintre solutiile cele mai eficiente pentru cei care doresc sa se mute in casa noua sau au achizitionat mobilier ori aparate electrocasnice,care necesita transport in conditii de maxima siguranta. Barele care formeaza peretii se transforma in acest caz in cele mai bune puncte de ancorare.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments