Am modificat articolul ultima data pe: 30.05.20

 

Sectionale, rabatabile sau roll-up? Cu deschidere pe verticala sau orizontala? Izolate sau nu? Afla din acest articol care sunt principalele tipuri de usi de garaj dintre care va trebui sa alegi daca vrei sa cumperi un astfel de produs, si alege informat, cea mai buna optiune pentru tine.

 

Daca locuiesti la casa si garajul tau este situat la vedere, eventual pe aceeasi latura a casei cu intrarea principala, te gandesti cu siguranta ca trebuie sa ii asiguri o usa de calitate, sigura si facil de folosit. Versiunile disponibile pe piata sunt suficient de diferite pentru a te pune in incurcatura, motiv pentru care te ajutam cu cateva informatii esentiale despre cele mai populare 6 tipuri de usir pentru garaj dintre care poti alege.

 

Usi sectionale

Dupa cum spune si denumirea, aceasta categorie include modele de usi confectionate din mai multe sectiuni sau panouri, conectate unele de altele prin balamale. Versiunile orizontale se retrag pe sine, intr-o pozitie paralela cu tavanul, la ridicarea completa, iar cele verticale se deschid prin aluncare langa unul dintre peretii invecinati.

Functioneaza pe baza unor arcuri foarte rezistente care asigura atat sustinerea modelelor orizontale in timpul urcarii si coborarii catre tavan, cat si miscarea ambelor versiuni din pozitia de inchidere in cea de deschidere si invers. Sunt cel mai adesea gestionate electric, prin intermediul telecomenzii sau al unui buton amplasat in apropierea usii, dar sunt prevazute de asemenea si cu sistem de deschidere manual, prin manivela, pentru momentele in care curentul este intrerupt.

Le poti gasi in variante care include izolatie termica, sau fara acest adaos si se numara printre optiunile care nu ocupa spatiu in garaj sau in afara acestuia in timpul deschiderii.

Variantele orizontale, cu ridicare catre tavan, sunt recomandate pentru garajele mai inalte si mai inguste, care pot profita astfel prin ocuparea unui spatiu oricum neutilizat. Pe de alta, parte, daca spatiul in care iti pastrezi masina este mai mic de inaltime, este bine sa te orientezi catre un model sectional vertical, cu retragere catre lateral.

Designul acestor modele permite integrare de fereastra, usa pietonala pentru accesul facil al persoanelor si alte elemente de automatizare sau securitate dorite.

 

Modele rabatabile cu fixare pe lateral

Sunt cele mai clasice optiuni si cel mai usor de improvizat, daca nu ai bugetul necesar achizitionarii unui produs din magazine. O astfel de usa pentru garaj include doua segmente, similar usilor duble de exterior, sunt prinse in balamale de laturile verticale ale cadrului si se deschid fie inauntru, fie in afara, in functie de preferinte si spatiul disponibil.

Poti fi cumparate in modele cu izolatie termica integrata, sau fara acest adaos, in functie de cerintele spatiului. Se deschid in general manual, dar pot fi si automatiza prin atasarea de brate speciale. Sunt confectionate din lemn sau otel si indicate de obicei pentru garajele care nu au suficient spatiu la nivelul tavanului pentru o versiune sectionala orizontala sau care sunt prea mici pentru a putea include alternativa verticala, cu retragere pe langa perete, caz in care deschiderea acestora se va face catre exterior.

Principalul lor dezavantaj este ocuparea de spatiu. Indiferent in ce directie decizi sa le deschizi, usile rabatabile verticale vor avea nevoie o suprafata corespunzatoare care sa fie mentinuta mereu libera.

Versiuni rabatabile orizontale fixe

Acest tip de usa de garaj este construit dintr-o singura bucata compacta, care acopera intregul cadru de deschidere si este fixata pe laterale. Deschiderea se realizeaza prin rabatarea usii, a carei margine inferioara se ridica pana cand intregul panou ajunge pozitionat paralel cu tavanul garajul, ramanand insa la exteriorul sau. Are nevoie de suprafata libera in exterior, pentru a se putea rabata, insa nu consuma deloc spatiu in exterior, fiind o potrivire foarte buna pentru garajele cu tavan jos. Sunt disponibile in variante cu deschidere manuala si automata si relativ usor de instalat.

 

Optiuni rabatabile retractabile

Daca garajul tau este suficient de mare si nu vrei ca aspectul casei sa fie influentat de imagine unei usi (destul de mari) intins inspre strada, poti opta pentru un model retractabil. Este confectionat tot dintr-un singur panou, insa sistemul de deschidere si inchidere include sine instalate la inaltime, paralele cu tavanul, pe care se va retrage usa, deci in interiorul garajului. Asta inseamna ca iti va consuma putin spatiu pe inaltime, insa deloc din suprafata utila.

Este bine insa sa stii ca aceasta varianta este ceva mai dificil de instalat si operat si este insotita si de un pret ceva mai mare decat al altor optiuni dintre care poti alege, deci cantareste cu grija avantajele si dezavantajele fiecarui tip.

 

Usile de garaj roll-up

Spre deosebire de usile sectionale, aceste variante sunt alcatuite din mai multe segmente longitudinale, de latime redusa, care transforma usa de garaj intr-o structura c epoate fi infasurata in jurul unui sistem de sustinere fixat de tavan.

Ocupa cel mai putin spatiu dintre toate variantele existente pe piata, motiv pentru care este cea mai buna optiune pentru cei care detin garaje de dimensiuni mici si cu tavan jos. Gandite in principal pentru uz comercial, aceste modele au o rezistenta foarte buna la uzura, coroziune si temperaturi extreme, fiind insa si mai scumpe decat alte versiuni catre care te poti orienta.

Montajul necesita de obicei prezenta profesionistilor, iar operarea se face in cele mai multe cazuri automat, cu ajutorul unei telecomenzi livrate impreuna cu produsul sau al unui buton de actionare, montat de cele mai multe ori in interiorul garajului.

 

Izolate termic sau nu

O decizie pe care este bine sa o iei inainte de a alege modelul de usa la garaj, este daca ai nevoie de o optiune care include izolare termica sau nu. Daca garajul este destinat si altor activitati in afara de depozitarea masinii si este un spatiu izolata la nivelul zidariei, pe care ai de gand sa il incalzesti, atunci este mai eficient sa investesti intr-o usa izolata termic, decat sa acoperi in fiecare luna pierderile de caldura. In caz contrar, te poti descurca si cu o usa neizolata.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments