Nu de putine ori, in trafic, te poti confrunta cu o pana, iar aceste anvelope runflat te pot ajuta sa continui deplasarea la o viteza sub 90 km/h, pe distante scurte, pana reusesti sa ajungi la un service sa iti rezolvi problema.
Sunt multe motive care pot conduce la o pana, fie datorita drumurilor neintretinute, fie nu observi la timp un obstacol, chiar si datorita stilului de condus etc., si nu este o situatie prea placuta, mai ales cand nu esti in oras la tine sau in timpul weekend-ului. Din aceste motive producatorii de anvelope incerca sa ofere cele mai bune optiuni, iar in acest articol vorbim despre anvelope runflat.
Contents
Consideratii generale
Anvelopele, indiferent ca vorbim despre cele de vara sau cele de iarna, sunt foarte importante pentru masina, asa ca trebuie sa cunosti cat mai multe amanunte pentru a sti ce sa alegi. In primul rand este bine sa intelegi si sa cunosti termenii pe care ii utilizezi, fiind astfel mai usor sa afli informatii relevante in cautari.
Ce sunt pneurile? Acestea sunt ansamblurile din cauciuc ce se monteaza pe rotile unor masini, si sunt formate din anvelope si camere de aer comprimat.
De foarte multe ori se confunda termenii de ranforsat cu runflat, dar este vorba de tehnologii diferite. Astfel:
Ce inseamna ranforsat? Este o anvelopa normala, ce este confectionata dintr-un material mai rigid, pentru a suporta greutati mai mari. Astfel, daca vorbim de anvelope ranforsate, acestea se potrivesc pentru masinile de mare tonaj, pentru transport marfuri. Un cauciuc ranforsat se poate umfla la o presiune superioara, suportand astfel greutati mari, cu un comportament bun in timp.
Ce inseamna runflat? Nu vei gasi o definitie runflat dex, fiind un termen ce provine din limba engleza, ce ar putea fi tradus in romana ca “merge pe pana”. O anvelopa runflat mai poate rula o perioada limitata de timp, la o viteza mai mica, dupa ce a fost strapunsa, fiind dezumflata partial sau total.
Astfel, cu cauciucuri runflat mai poti sa mergi cativa km (intre 16 – 80 km, in functie de tipul acestora) la o viteza de pana in 80 – 90 km/ora. Aceasta tehnologie este mai veche, dar abia din anii ‘70 a inceput sa fie folosita in traficul cotidian.
Daca este sa facem o comparatie runflat vs ranforsat, prima varianta te ajuta sa te deplasezi in caz ca ai pana, iar cea de-a doua este recomandata pentru masinile de mare tonaj.
Tipuri de anvelope runflat
In functie de producatori, sunt mai multe tipuri de anvelope runflat:
- Cu peretii laterali intariti – in functie de cat de grava este pana, presiunea din interior scade foarte mult si nu mai poate fi sustinuta greutatea masinii. Astfel, este posibil ca anvelopa sa cada de pe janta sau poate fi taiata de aceasta. Daca peretii laterali sunt intariti si rezista bine la temperaturi crescute, atunci vei avea posibilitatea sa ajungi pana la un service.
- Cu inel de sustinere – este printre primele tehnologii run flat si are dezavantajul de a creste foarte mult greutatea anvelopei. Se bazeaza pe o structura speciala ce este pe toata circumferinta jantei.
- Cu posibilitatea de a se repara singure – sunt cele mai eficiente, daca vorbim de runflat anvelope, ce au un gel pe interior, care acopera perforatia, in caz de nevoie. Are un efect bun la gauri cu un diametru de pana in 5 mm.
Avantaje si dezavantaje
Nu putem vorbi despre anvelope runflat fara sa vedem si ce argumente sustin pareri pro, dar si cele contra.
Avantajele tehnologiei
- In primul rand vei fi in siguranta in caz de pana, lucru foarte important pentru a fi protejat in trafic si pentru a nu avea un accident grav;
- Nu ai nevoie sa mai porti, in masina, o roata de rezerva;
- Nu mai esti nevoit sa schimbi cu roata de rezerva, in caz de pana, lucru foarte neplacut, mai ales cand vremea nu este favorabila;
- In caz de pana, poti sa rulezi pana la un service, cu o viteza de pana in 80 – 90 km pe ora, in siguranta, si sa ai o buna stabilitate.
Dezavantajele tehnologiei
- Primul mare dezavantaj, cand este vorba de anvelope runflat, este pretul, ajungand si pana la de doua ori mai mult fata de cele normale;
- Sunt necesari anumiti senzori care sa te anunte ca ai probleme la anvelopa si sa te indrepti spre cel mai apropiat service;
- Daca ai anvelope runflat cu inel de sustinere, trebuie sa te informezi din timp ce service-uri au echipamente de montare si demontare;
- Deoarece au o greutate mai mare, va creste si consumul de carburant;
- Sunt mai rigide si nu atat de confortabile pe drumurile neasfaltate;
- Se uzeaza intr-un timp mai scurt;
- Verifica daca se pot monta pe masina pe care o detii.
Acum ca ai vazut ce avantaje si dezavantaje prezinta, poti sa te gandesti daca pentru tine sunt bune si crezi ca merita investitia.
Alte informatii de interes
- Daca masina ta este echipata cu anvelope runflat se pot schimba cu normale doar dupa ce verifici la producator ca acest lucru nu afecteaza sistemele electronice si de control, dar, in general, nu este recomandat.
- In caz ca ai vazut ce inseamna runflat si vrei sa iti montezi pe masina, pentru un plus de protectie, verifica daca vehiculul este omologat in acest sens.
- Se monteaza pe jante speciale care nu permit cauciucurilor sa se desprinda.
- Sunt indicatori anvelope cu care verifici daca a fost folosita tehnologia runflat, notatia este RFT.
Sunt foarte multe considerente pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand iti alegi anvelopele, de la dimensiuni autoturisme, la anotimp, stilul de sofat, indicele de sarcina si de viteza, etc., si cu cat cunosti mai multe informatii, cu atat vei putea sa faci o alegere mai buna. Este necesar sa verifici presiunea cu manometrul, ori de cate ori pleci la drum lung sau daca simti ca este nevoie, pentru a nu avea accidente neplacute in trafic.
Afland ce inseamna runflat, poti sa decizi daca este de interes pentru tine aceasta tehnologie, si daca merita sa faci aceasta investitie.
Lasa un comentariu
0 Comentariu