Totul despre acte auto expirate

Am modificat articolul ultima data pe: 01.10.23

 

Chiar daca este bine sa citesti informatiile detaliate despre actele expirate ale masinii chiar pe site-urile institutiilor care se ocupa de ele, noi te scutim de cautarile indelungate si numeroasele tab-uri din browser. Afli aici cele mai importante lucruri de stiut despre Inspectia Tehnica Periodica, in ce situatie poate fi retinut certificatul de inmatriculare, despre permis si asigurare. 

 

Cand esti oprit de catre Politia Rutiera, esti obligat sa prezinti pentru verificare cateva documente, iar acestea trebuie sa fie in stare buna si in termen. Pentru ca neatentia te poate costa mult, am decis sa te ajutam sa ramai in limitele legii, furnizandu-ti informatii complete despre actele auto care isi pot pierde valabilitatea. 

Ce acte expira si cand

O parte dintre actele autovehiculului raman valabile odata ce au fost completate, fara sa fie nevoie de innoirea acestora. Printre actele pe care nu-ti doresti sa le gaseasca politia asupra ta atunci cand te opreste in vederea unui control de rutina se afla: un permis de conducere expirat, ITP expirat si asigurare auto depasita. 

Perioada de timp in care sunt valabile este diferita pentru fiecare dintre aceste acte, dar fiindca este vorba despre intervale mai mari si din cauza costurilor sau a timpului necesar, se estimeaza ca aproape un sfert dintre soferii din Romania circula, de exemplu, cu o asigurare  expirata. 

Inspectia Tehnica Periodica  are o periodicitate variabila, in functie de tipul de autovehicul pe care il folosesti. Astfel, ca sa afli la cat timp se face ITP, trebuie sa tii cont de niste criterii. Masinile folosite pentru transportul de persoane au nevoie de ITP la 6 luni daca numarul pasagerilor e mai mare de 8, sau la 2 ani daca are mai putin de 8 locuri pentru transport pe scaune. Taxiurile si masinile scoala se verifica la 6 luni, iar ambulantele la 1 an. Alte masini de transport marfa necesita ITP la un an, pe cand motocicletele sau tractoarele mari pot fi inspectate la 2 ani. 

Un factor important in stabilirea valabilitatii este si vechimea autovehiculului. Astfel, daca pentru o masina noua acesta va trebui reluat abia dupa 3 ani, autoturismele cu o vechime de peste 12 ani au nevoie de ITP auto anual.

Permisul de conducere are valabilitate diferita, si unele tari din Uniunea Europeana pot elibera permise valabile pe viata, dar care trebuie preschimbate cand ai resedinta pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel putin doi ani. 

RCA-ul se incheie pentru o perioada de la 1 luna la 12 luni, daca nu este vorba de un automobil autorizat provizoriu pentru circulatie sau pregatit pentru export. 

Pentru a preintampina posibilele probleme, pentru unele acte poti folosi o aplicatie, precum Alerte masini, care iti semnaleaza, cu ceva timp inainte, expirarea. Astfel, polita RCA, ITP-ul, rovinieta sau polita Casco iti vor fi aduse in atentie atunci cand e momentul sa te ocupi de ele. 

 

ITP expirat incadrare si consecinte

Pentru cei care nu stiu ce inseamna ITP, acesta este prescurtarea de la Inspectie Tehnica Periodica. Aceasta trebuie efectuata la un sediu RAR (Registrul Auto Roman) sau la una dintre statiile de verificare independente, autorizate de catre RAR. Aceasta verificare este obligatorie, altfel poti suporta consecintele legale. Chiar daca ai facut deja o inspectie la service, datele furnizate trebuie omologate de RAR, altfel nu sunt valabile.

In cazul in care te intrebai in ce situatii se retine certificatul de inmatriculare, afla ca aceasta situatie este una pentru care Politia Romana iti poate retine certificatul, dupa cum se arata in textele despre inspectia tehnica periodica legislatie. Chiar si in cazul in care ai un ITP expirat de o zi nu te poti astepta la clementa din partea Politiei.

Cand se retine certificatul de inmatriculare nu mai ai posibilitatea de a te deplasa pe drumurile publice, asa ca trebuie sa transporti vehiculul, in loc sa il conduci. De asemenea, pentru ITP expirat, sanctiuni de pana la 5800 de lei pot fi aplicate. Poti sa adaugi la amenda ITP expirat si retinerea placutelor de inmatriculare. Pentru a remedia lipsa ITP-ului, conducatorii auto au la dispozitie 15 zile. In acest timp ei trebuie sa faca toate demersurile pentru a reusi sa treaca cu bine de inspectie. 

Cei care au primit amenda lipsa ITP nu pot sa mai apeleze la un centru independent, ci trebuie sa efectueze verificarea la un sediu RAR, unde este posibil sa fie un program mai aglomerat si conditii mai stricte de testare auto. In urma efectuarii inspectiei tehnice, soferul isi poate redobandi certificatul.

Un caz la care trebuie sa fii atent este cel in care ti-ai propus o iesire din tara, pentru ca asa cum poti fi sanctionat pe drumurile din tara, poti sa fii amendat si de catre vamesi, iar placutele si certificatul pot fi ridicate si de catre acestia. Amenzile pentru ITP expirat si timpul pierdut iti vor strica planurile, iar in plus, pentru a-ti aduce masina inapoi, vei fi nevoit sa chemi o platforma. 

Acte necesare ITP expirat

Pentru a duce masina intr-un punct de verificare si a fi la zi cu ITP-ul nu sunt necesare prea multe acte, caci vei avea de urmat o procedura usoara. Nici nu trebuie sa astepti pana cand esti la limita de expirare itp. Trebuie doar sa fii pregatit cu o suma de bani corespunzatoare, in functie de categoria in care te incadrezi. 

Iata ce acte necesare ITP ar trebui sa ai la tine cand pleci la o verificare: cartea ta de identitate, in original si copie, certificatul de inmatriculare al masinii sau o autorizatie provizorie de circulatie, daca este cazul, polita valabila de asigurare RCA, cartea de identitate a autovehiculului. Documentele se intorc la proprietar dupa ce masina trece prin inspectie, ceea ce inseamna, de regula, in jur de 30 de minute. Practic, sunt acte rar prima inmatriculare, mai putin actul de vanzare cumparare.

Pretul pentru o astfel de inspectie este variabil, si se incadreaza in categorii diferite. Astfel, cei care detin un autovehicul taxi sau Scoala de soferi, vor achita 80 de lei pentru ITP, cei cu masina pe benzina 120. Cei care detin motociclete sau mopede trebuie sa achite 90 de lei. Pentru masini diesel si GPL tariful este de 150, la fel si pentru microbuze sau utilitare, sau masini cu automobile cu tractiune integrala. 

E bine de stiut faptul ca printre documentele necesare pentru un contract de vanzare cumparare este nevoie si de o acte RAR auto ce demonstreaza efectuarea itp-ului. Daca masina pe care vrei sa o cumperi a trecut recent pe la ITP, poti folosi aplicatia Resgistrului Auto ca sa vezi istoricul masinii. Cu o simpla cautare RAR verificare km vei afla detaliile care te intereseaza despre autovehiculul in chestiune. Daca mai ai si alte neamuriri tehnice sau legate de documentatie, RAR informatii utile ar trebui sa fie destul de explicit.

 

Permis expirat: consecinte

Daca circuli cu acte permis expirat, politia va socoti acest lucru o contraventie, conform Codului Rutier, ceea ce inseamna ca vei plati o amenda. Valoarea acesteia este stabilita pe puncte si clase, iar conducerea masinii cu un permis expirat te plaseaza in clasa a III-a de amenzi. Daca te intrebi cat poti circula cu permisul expirat, trebuie sa stii ca prelungirea automata a valabilitatii actelor a fost instituita doar pe timpul starii de urgenta, asa ca de acum nu mai poti sa te folosesti de aceasta prevedere. Aceasta constituie una dintre ocaziile cand se retine permisul de conducere.

Punctul de amenda pentru anul in curs a fost plafonat la 145 de lei. Dar chiar si asa, daca in clasa I de amenzi, cu 2 sau 3 puncte, trebuie sa scoti din buzunar intre 290 sau 435 de lei, pentru un permis expirat amenda se incadreaza la 7-8 puncte si prevederile legale iti cer sa achiti intre 870 si 1160 de lei, platibili in decurs de 15 zile. 

De asemenea, ca si in cazul cand ai un ITP expirat, ai putea sa ai o surpriza neplacuta la vama, deoarce un permis de conducere expirat aduce dupa sine interdictia de a iesi sau intra in tara la volanul masinii. 

O amenda permis expirat nu este deloc mica, asa ca e indicat sa afli care sunt pasii necesari pentru a-ti reface permisul, evitand astfel cheltuielile excesive si inutile. 

 

Alte situatii ce necesita innoirea permisului

Pe langa expirarea permisului de conducere, exista si alte situatii in care trebuie sa-ti innoiesti permisul, cea mai frecventa forma de reinnoire este cea cauzata de schimbarea numelui soferului. In cazul schimbarii numelui dupa casatorie, numele nou trebuie sa fie trecut pe permisul de conducere. Mai este necesar sa ceri un permis nou si in cazul in care acesta s-a deteriorat. Iar daca vrei sa stii cu cat timp inainte de expirare se poate schimba permisul auto, nu e nevoie sa-ti faci griji, pentru acesta se poate schimba inainte sau dupa expirare permis auto, atata timp cat ai fisa medicala in regula.

Așadar, pentru o schimbare nume permis, dupa casatorie, ai nevoie de urmatoarele acte: actul de identitate, adeverinta medicala, permisul de conducere dobandit anterior si o cerere tip, pe care, evident, trebuie sa o insotesti cu o davada a achitarii tarifelor. In total, costul pentru o schimbare permis dupa casatorie ajunge la circa 320 de lei.

Daca te intrebi ce se intampla daca amani sau uiti sa faci aceasta schimbare permis expirat, afla ca exista riscul sa fii refuzat de catre companiile de asigurari atunci cand le ceri plata despagubirilor, in baza acestei inadvertente.

 

Pasi necesari pentru schimbarea permisului auto expirat

Atunci cand vrei sa faci reinnoirea permisului de conducere expirat este foarte important sa verifici ca si cartea ta de identitate sa fie inca valabila. Un alt lucru de care trebuie sa tii cont la schimbarea permisului de conducere expirat este modul in care ti s-a modificat aspectul, raportat la poza din actul de identitate. Este posibil ca modificarile importante de fizionomie sa-ti dea de furca atunci cand esti luat in primire de catre functionari. 

Pentru ca ordonanta de Guvern 195/2002 nu mai prevede reluarea examenului auto pentru a-ti innoi un permis auto expirat, nu mai trebuie sa urmezi scoala de soferi, chiar daca nu ai condus o masina in timpul cat a fost valabil permisul tau. Este suficient sa urmezi indicatiile birocratice pentru o schimbare permis expirat. 

Primul lucru de care ai nevoie pentru refacerea unui carnet de conducere expirat este cartea de identitate valabila. Pe aceasta va trebui sa o prezinti in original si copie. Cand, pentru o preschimbare permis conducere expirat se prezinta o alta persoana decat titularul, este nevoie de o procura speciala, pe langa copia actului de identitate a proprietarului si cartea de identitate a imputernicitului (copie si original). 

Fisa medicala ce contine analize permis auto este si ea necesara. Pentru a obtine aceasta fisa va trebui sa apelezi la testele unei clinici specializate, la finalul carora obtii o atestare a faptului ca esti apt sa conduci un autovehicul din categoria pentru care este eliberat permisul. De obicei vei plati mai putin de 200 de lei pentru aceste analize.

Pentru a putea sa obtii o preschimbare permis expirat va trebui sa platesti si taxa aferenta, in valoare de 89 de lei. Poti face acest lucru fie printr-un oficiu CEC, fie online, fie direct la ghiseul unde te prezinti cu actele. Pentru plata online tine cont de faptul ca numele tau si CNP-ul trebuie sa apara inscrise, impreuna cu alte detalii, precum codul fiscal al Institutiei Prefectului si tipul documentului pentru care se face plata. 

Un document de care ai nevoie este o cerere-tip pentru schimbare permis conducere expirat, pe care o vei gasi chiar la ghiseul unde trebuie sa depui actele. Completeaz-o cu datele personale si semneaz-o, asigurandu-te ca e insotita de chitanta pentru taxa. 

Unde depui actele pentru schimbare permis de conducere expirat  

Pentru a depune aceste acte permis auto stranse pana acum trebuie sa te deplasezi pana la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Pentru a afla unde anume se afla acest sediu, poti sa accesezi site-ul lor, unde, in dreptul Programului de lucru vei gasi si o lista a sediilor. 

Tot de pe site poti face si o programare online, cu care vei putea evita aglomeratia si asteptarile indelungate. Chiar daca este posibil sa ai de-a face cu un program incarcat, este mai bine sa rezolvi eficient problemele decat sa primesti sanctiuni pentru conducere cu permis expirat.

 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Rusu Mihai

March 3, 2021 at 9:20 pm

Salut, am o cunostinta cetatean roman care lucreaza in Turcia ce are masina inmatriculata in Ro cu el iar din cauza pandemiei nu a reusit sa vina in tara si sa-i faca Itp-ul care este acum expirat. Care ar fi posibilitatea venirii in tara cu masina? Multumesc anticipat

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

March 5, 2021 at 9:51 am

Salut, Mihai,

Cred ca daca o aduce pe platforma nu ar trebui sa aiba probleme – alta idee nu am deocamdata si nici nu am verificat in alte surse.

Revin cu informatii daca aflu ceva concret.

Numai bine!

Raspunde