Totul despre Climatizarea automata

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Din ce in ce mai multi producatori de masini ofera optiunea de climatizare automata pentru masinile noi, dar daca inca nu stii exact la ce se refera si care este diferenta fata de aerul conditionat, citeste acest articol pentru a afla mai multe informatii.

 

Este posibil sa nu stii ce inseamna climatronic si ce aduce in plus acest sistem, asa ca, in randurile de mai jos, incercam sa iti oferim cat mai multe informatii relevante, pentru a vedea daca este util pentru tine sa ai o astfel de optiune. 

 

Ce este climatronic?

In primul rand, trebuie sa pornim de la ce inseamna climatronic pentru a vedea apoi care sunt avantajele unui astfel de sistem. Climatronic este un nume propriu, ce a fost inregistrat de cei de la grupul Volkswagen pentru a desemna sistemul de clima automata, dar a intrat rapid in terminologia folosita de catre soferi pentru orice masina. 

Termenul climatronic se utilizeaza in general pentru autoturisme si inseamna ca acestea sunt dotate cu un sistem automat de control al temperaturii in interiorul habitaclului.

Astfel, sistemul va decide singur ce cantitate de aer este necesar, cum sa o distribuie mai eficient, pentru a pastra temperatura setata. Dar ce inseamna climatronic pentru sofer? Programezi o temperatura la care te simti confortabil, apoi nu mai ai nici un fel de grija, sistemul va prelua controlul si se va ingriji sa ai tot timpul ceea ce iti doresti, fiind un plus de confort.

Ce inseamna dublu climatronic? Producatorii de masini, din dorinta de a veni cu noi si noi inovatii care sa iti ofere un plus de confort, au propus si acest nou sistem, dublu climatronic sau clima bizonica la care, atat soferul, cat si pasagerul din fata, isi pot regla temperatura dorita, avand doua fluxuri de aer.

Cum te ajuta sistemul climatronic pe timp de vara?

Acum ca ai vazut ce inseamna climatronic auto, sa vedem cum il folosesti in perioada de vara. Bineinteles ca ai nevoie de un sistem care sa te ajute sa iti mentii o temperatura placuta pe timp de vara, cand afara sunt temperaturi foarte ridicate. 

Fata de o setare aer conditionat pe rece, manual, un sistem automat are un consum de combustibil mai redus si un plus de confort. Cu siguranta ai nevoie de un sistem de racire pe perioada de vara, dar sa vedem care este diferenta intre aer conditionat si climatronic. 

Orice sistem ai folosi, vei avea un consum suplimentar de combustibil, dar la sistemele climatronice acesta este mult mai scazut fata de cele cu aer conditionat. Cand stai cu motorul la relanti, consumul suplimentar dat de aerul conditionat poate creste si pana la 70%, pe cand la climatronic este mult redus.

Cand ai climatizare auto este recomandat sa folosesti modul “auto” pentru a eficientiza consumurile suplimentare. Pe timpul verii, pentru a avea confort, poti sa setezi temperatura la 21 – 23 grade C, dar tine cont si de temperaturile de afara, deoarece nu se recomanda o diferenta mai mare de 7 – 10 grade C. Oricum este bine sa citesti si instructiuni de folosire climatronic, pentru a vedea exact ce recomandari ai de la producator. 

Cand beneficiezi de un sistem dublu climatronic, atat soferul, cat si pasagerul din fata, pot seta ce temperatura isi doresc individual, ceea ce asigura un plus de confort pentru fiecare. 

Cum sa folosesti clima automata in perioada de iarna?

Chiar daca este perioada rece a anului, producatorii recomanda sa mentii tot timpul deschis aerul conditionat, cu pictograma sub forma de fulg de nea, deoarece sistemul, fiind automat, va decide singur cand trebuie sa introduca aer rece, cand aer cald, pentru a mentine temperatura setata. 

Foarte putine persoane folosesc aer conditionat incalzire iarna, cei mai mult opresc aceasta optiune, insa nu este neaparat o decizie buna. Acesta trebuie sa fie mereu functional, deoarece mai are si alte functii.

Utilizarea sistemului de climatizare are ca efect: 

  • mentinerea unei temperaturi constante in habitaclu indiferent de anotimp, 
  • este util pentru dezaburirea geamurilor, 
  • pentru uscarea aerului din interior, 
  • elimina aburii etc.

Cand folosesti clima auto, asa cum esti incurajat de producator, dupa ce setezi temperatura pe care o doresti, nu mai ai alte operatiuni de facut, deoarece sistemul va sti cum sa obtina acea temperatura in cel mai scurt timp. De asemenea, iarna poti sa activezi recircularea aerului din habitaclu, fiind mult mai usor astfel sa mentii temperatura dorita.

Asa cum am mentionat si mai sus, utilizarea sistemului de climatizare, are ca efect si dezaburirea, dezghetarea parbrizului, fiind foarte util pentru a pleca mai repede, mai ales dimineata. Pentru a fi cat mai eficient, poti sa setezi pe sincron, in caz ca ai dublu climatronic, si, atunci cand folosesti cea mai inalta treapta de viteza a aerului, dupa ce are efectul scontat, treci pe un nivel inferior, pentru a proteja sistemul. Fata de alte sisteme de aer conditionat, la cel digital ai mult mai multe trepte de viteza. 

 

Daca la aparitia acestora era o optiune la un pret destul de ridicat, acum costurile au scazut, fiind o diferenta mica fata de alte sisteme. Climatizarea automata vine cu o serie de avantaje, si, in timp, diferenta de pret va fi amortizata, mai ales din consumurile suplimentare care sunt mult mai mici la acesta, fata de un aer conditionat manual.

In plus, este foarte confortabil sa ai mereu aceeasi temperatura, care iti este pe plac, fara a mai fi nevoie sa faci reglaje, fie vara, fie iarna. Acum ca ai toate datele necesare si stii ce inseamna climatronic, poti sa decizi cat de importanta este aceasta optiune pentru tine. 

Atunci cand calatoresti mult vei avea nevoie de confort si, pe langa alte accesorii de interes, (covorase auto, stergatoare, sisteme de prindere, cotiera, sistem audio etc.) si temperatura din habitaclu este foarte importanta, asa ca merita sa investesti intr-un sistem de clima automat. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Szöllősi Zoltán

July 10, 2022 at 7:45 am

Mulțumesc pentru că ați prezentat așa detaliata

Raspunde
Team Acceleratie

September 11, 2022 at 6:19 am

Buna Zoltán,

Ne bucuram sa stim ca articolul nostru va place.

Multa sanatate si toate cele bune!

Raspunde