Totul despre numerele de inmatriculare

Am modificat articolul ultima data pe: 07.12.23

 

Intrarea in posesia unei masini se face printr-o serie de acte, intre care si inmatricularea sa, iar in aceasta privinta poti gasi aici toate informatiile necesare, fie ca e vorba despre semnificatie, verificarea disponibilitate numere, numere preferentiale sau speciale, inlocuirea unor placute sau sumele de plata. 

 

Chiar daca esti nerabdator sa iti alegi numerele de inmatriculare, nu strica sa te interesezi, mai intai, cum sunt ele atribuite, cum le poti alege sau ce alte posibilitati mai ai la indemana in afara de alegerea unui numar dintr-o lista. Poti parcurge rapid materialul pregatit de noi, ca sa te lamuresti. 

Cum se obtin numerele de inmatriculare

Procesul prin care masina ta primeste numere inmatriculare este integrat in cel prin care se face inmatricularea propriu-zisa a vehiculului, la DRPCIV (asa cum e prescurtata Directia Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor). Aceste directii functioneaza pe langa Prefecturile Judetene sau Prefectura Bucuresti. 

Astfel, pentru a face o inmatriculare trebuie sa te prezinti la sediul directie cu un dosar ce contine actul tau de identitate, in original si copie, cererea de inmatriculare, certificatul de atestare fiscala, o copie dupa contractul RCA, dovada de plata a certificatului nou, certificatul de inmatriculare in original (in cazul in care este vorba despre o masina ce a mai circulat si nu se afla la prima inmatriculare) si placutele sau dovada de plata a placutelor noi. 

Costul unor placute noi cu numere auto difera in functie de tipul de placa, ce se incadreaza in categorii dupa marime si forma. Pentru cele mai frecvent folosite, de tip A, 110 x 520 mm, costul este de 20 lei pentru fiecare placa. Este de retinut ca pastrarea unor numere inmatriculare se plateste cu 30 de lei.

Obtinerea placutelor noi, dupa schimbarea proprietarului, trebuie sa se faca intr-un timp de cel mult 90 de zile, altfel risti sa primesti amenda, iar placutele de inmatriculare si talonul masinii vor fi retinute de catre politie. 

 

Numar la rand sau ales de tine

In procesul de inmatriculare, obtinerea unui numar de inmatriculare poate fi lasata in voia sortii. DRPCIV pune la dispozitie numere de inmatriculare generate de computer, ce cuprind codul de litere al judetului, cifre arabe consemnand numarul de ordine si o combinatie de trei litere care nu au vreo semnificatie anume, iar la ghiseu esti lasat, de obicei, sa alegi din cele cateva numere aleatorii disponibile imediat, sau pur si simplu te multumesti cu orice ar fi. Aceasta este optiunea de numar la rand. 

De cele mai multe ori, insa, proprietarii prefera numere de inmatriculare cool, cu semnificatie, sau pe care le pot retine usor. Cu alte cuvinte se indreapta catre numere preferentiale. Cand soliciti un anumit numar de la stat, trebuie sa scoti din buzunar, pe langa costul placutelor, alti 45 de lei.  

Un numar preferential trebuie sa respecte legislatia, constituind tot o combinatie de cifre si litere, dar in limitele prevazute. Desigur, pentru asta trebuie sa faci mai intai o verificare numar auto, ca sa te asiguri ca ai acestea nu sunt deja luate de catre alta persoana. 

 

Verificarea disponibilitate numar auto

Ca sa vezi daca poti sa folosesti placute inmatriculare cu numarul tau favorit, poti sa faci o verificare de numere auto disponibile chiar de acasa, de pe computer, cu ajutorul aplicatiei pe care o pune la dispozitie DRPCIV, pe site-ul oficial. Sau, daca ai ajuns deja la ghiseu, poti efectua chiar acolo o verificare disponibilitate numar de inmatriculare. 

Ca sa-ti alegi din timp numere de inmatriculare disponibile, fa o lista cu mai multe optiuni. Este suficient sa faci o cautare DRPCIV verificare numar sau DRPCIV numere disponibile, iar rezultatele te vor conduce acolo unde trebuie. Dupa ce ai accesat pagina, trebuie sa-ti creezi un cont de utilizator urmand instructiunile oferite. 

Dupa logare, urmezi etapa de verificare a numerelor auto dorite si astfel introduci pe rand numerele pe care le vrei, fara sa lasi spatii si linii intre cifre si litere. Verificarea pentru numere inmatriculare speciale se face rapid, asa ca afli imediat raspunsul, care specifica daca numarul este sau nu disponibil la data cand faci interogarea. Ca urmare a cautarii tale, raspunsul, cu link valabil trei zile, este trimis catre tine pe mail. 

Rezervarea numerelor

Multi dintre cei care isi doresc foarte mult numere auto personalizate ar dori sa fie siguri ca acele numere auto personalizate pentru care au facut verificare numar inmatriculare raman disponibile pana in momentul in care vor ajunge la sediul DRPCIV. Daca ar fi posibil, acestia si-ar rezerva numerele auto dorite, dar, asa cum spun si cei de la Directia Regim Permise, cand faci o verificare disponibilitate numar inmatriculare nu faci, in acelasi timp, o rezervare. O verificare nr inmatriculare iti spune doar daca la momentul respectiv numarul este in uz, ca sa il folosesti chiar tu trebuie sa ajungi cat mai repede pentru a iti pune placute de inmatriculare asa cum doresti.

Din punct de vedere legal, exista un singur caz in care este posibila rezervarea unui numar de inmatriculare. Este vorba despre cererea de a pastra numerele care sunt deja inscrise pe placutele de inmatriculare ale proprietarului de la care preiei, prin cumparare, vehiculul. Daca acesta nu doreste sa pastreze numerele, acestea se trec din oficiu pe numele tau, cu conditia sa ai domiciliul in acelasi judet. Pentru a pastra numerele se achita o taxa, iar acestea sunt pastrate pentru o perioada determinata.

 

Alte verificari

Cei care vor sa verifice alte date privitoare la o masina, in afara de o verificare auto dupa numar inmatriculare, cu ajutorul numarului de inmatriculare se pot folosi de datele furnizate de catre RAR. Pe site-ul lor poti sa accesezi istoricul masinii, cu ajutorul unui cod de acces. Prin validare, obtii o verificare inmatriculare si informatii despre kilometrajul autovehiculului, starea sa tehnica, gradul de poluare precum si data la care expira Inspectia Tehnica Periodica. 

Prin verificarea datelor pe site-ul www.rarom.ro, la sectiunea “istoric vehicul”, poti sa primesti datele disponibile direct pe mailul tau. RAR detine aceste date doar daca proprietarul masinii a trecut pe la o statie ITP autorizata, asa incat aplicatia se dovedeste utila doar in cazul in care masina a circulat in Romania, altfel este mai sigur sa folosesti un tester auto (cateva exemple comparate gasesti aici). Daca masina nu detine un numar de inmatriculare Romania, poti incerca sa obtii informatii pe site-uri cu numere de inmatriculare pe tari, dar bazele de date sunt limitate.

In alte cazuri, cei care sunt interesati de starea unui vehicul sau sa-l contacteze pe cel care il detine, incearca sa utilizeze aplicatii care, folosind baze de date cu numere de masini, gasesc un proprietar auto dupa numar. Trebuie sa stii insa ca o verificare proprietar numar inmatriculare nu are sanse prea mari de reusita si este ilegala, datele persoanei fiind protejate. Poti, in schimb, sa verifici polita RCA si clasa bonus/malus a unui autoturism, prin intermediul site-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara. 

 

Numere preferentiale

Daca optezi pentru numere inmatriculare preferentiale, ele pot fi constituite din orice combinatie care respecta prevederile legii, iar cele mai intalnite sunt cele care se bazeaza pe numele proprietarilor, simple sau prescurtate, si combinatii ale acestora. Primele trei litere din prenume sunt cele mai frecvente. Nu toate combinatiile sunt acceptate, o parte dintre ele aflandu-se in categoria numerelor speciale, din diverse motive. Daca nu stii la ce varianta sa apelezi, poti sa cauti numere inmatriculare idei si sa alegi una dintre propuneri pentru verificare.

Numere speciale

O lista de numere nu sunt disponibile pentru populatie, fiind rezervate instituiilor de stat. Acronime precum SEN (Senatul Romaniei), DEP (Camera Deputatilor), POL (Politia Romana), MAI (Ministerul Afacerilor Interne), SRI (Serviciul Roman de Informatii) si altele asemanatoare, sunt exclusiv rezervate masinilor care apartin de ele. 

Alte numere inmatriculare interzise sunt cele care incep cu literele I sau O, ce pot fi usor confundate cu cifrele 1 si 0. Daca ai in minte un numar preferential care sa faca trimitere la obscenitati, afla ca si ele sunt cenzurate de autoritati.

Ulterior, odata gasita combinatia care te multumeste pentur numar, poti sa te gandesti si mai departe, la montare camera marsarier sau achizitonarea unui GPS sau a unei camere pentru inregistrarea tuturor evenimentelor din trafic, accesorii auto care se numara pe lista de cumparaturi a celor mai multi dintre proaspetii proprietari de autoturism.

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Calin costica

July 7, 2021 at 9:33 am

Chiar toate nr de la 1la 99 cu literele AMA sunt atribuite ! am verificat 70% din numere si toate sunt atribuite ! Su sunt rezervate cu AMA ?

Raspunde
Calin costica

July 7, 2021 at 9:30 am

Nu inteleg pe Galati am luat aproape toate nr , cu AMA si toate sunt atribuite ! Xe la 1 la 100 70 dintre ele sunt atribuite ! Sau cu AMA sunt rezervate ?

Raspunde