Totul despre regula semnelor de incepator

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Daca te pregatesti sa dai exemenul pentru permisul auto ori cauti deja o masina care sa fie pe placul tau, atunci citeste si acest articol, pentru a vedea cum si unde se pozitioneaza semnul de incepator si pentru a fi in conformitate cu prevederile legale.

 

Conform legislatiei in vigoare, un sofer incepator trebuie sa afiseze la loc vizibil semnul destinat acestui proces, pentru a-i anunta pe ceilalti participanti la trafic ca este la inceput si sa fie protejat. 

Toti au trecut prin aceasta postura, fiecare fiind la randul sau sofer de categoria B, fara experienta, si din acest motiv trebuie sa fii mai indulgent cu cel aflat in acesta situatie, iar semnul este foarte important sa fie afisat la vedere. 

Dar sa vedem in continuare unde se pun semnele de incepator, care sunt prevederile legale, cat timp trebuie folosite si ce beneficii iti aduc.

 

Ce este semnul de incepator si cum arata?

Chiar daca esti doar un simplu pieton deocamdata, ai vazut la masini afisate buline galbene cu semnul exclamarii si probabil ca te-ai intrebat cand se pune semnul exclamarii in bord? 

Acesta este semnul incepatorului si are rolul de a semnala celorlalti participanti la trafic ca este un sofer fara experinta si trebuie ajutat si protejat. Chiar daca ai avut punctaj maxim la examen si te-ai descurcat foarte bine la examinarea practica, in trafic pot sa apara de multe ori situatii neprevazute si dificile, asa ca este important sa ai semnul de incepator la vedere. 

Acestea sunt sub forma unor buline galbene, ce atrag atentia si au pe mijloc desenat semnul exclamarii pe negru. Poti sa alegi un semn incepator autocolant sau din plastic cu ventuze, ideea fiind sa il poti pune cu usurinta pe masina, iar daca imparti masina cu o alta persoana ce are experinta, sa il poti si scoate. 

In continuare, ai informatii despre ce spune legea cu privire la unde se pun semnele de incepator. 

Unde se pozitioneaza corect conform legislatiei in vigoare?

Date despre unde se pune semnul de incepator gasesti in legislatia rutiera, art. 149 din Regulamentul de aplicare OUG 195/2002 la semnul de incepator. Astfel, este explicat mai pe larg cum se pun semnele de incepator pe diferite vehicule:

  • La motocicleta se pune in partea din spate langa numarul de inmatriculare;
  • La autovehicule trebuie sa ai doua semne de incepator: unul pe parbriz, situat in partea dreapta jos si unul pe luneta tot jos in partea din stanga, iar daca nu ai luneta la masina, se pune pe caroserie in partea din stanga sus;
  • Daca automobilul tracteaza o remorca, atunci trebuie sa ai semn incepator auto si pe coroseria remorcii in stanga sus, pe langa cel de pe parbrizul masinii.

Tot in acest articol sunt prevazute si anumite situatii pe care un sofer incepator trebuie sa le respecte:

  • Sa nu transporte marfuri sau produse ce sunt periculoase;
  • Nu are voie sa conduca vehicule aflate in proba sau in teste;
  • Nu poate conduce vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv sa fie sofer de taxi.

Sigur te intrebi daca exista limite de viteza pentru incepatori? Da. Acestia trebuie sa aiba viteza de rulare mai mica cu 20 de km/ora fata de prevederile legale pentru toate portiunile de drum, exceptie fiind atunci cand conduc in localitate. 

Exista si regula semnelor de incepator, discul de culoare galbena trebuie sa aiba un diametru de 100 mm, semnul de exclamare este situat central, negru, cu o lungime de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm. Sunt in comert si modele de semn incepator pentru geam fumuriu, autocolante, pentru a fi bine vizualizate. 

 

Cat timp trebuie folosite?

In legislatie este prevazut clar atat unde se pun semnele de incepator, cat si timpul cat acestea trebuie tinute, si anume, un an. Perioada se considera din momentul in care soferul intra in posesia carnetului de conducere, indiferent daca are o masina la dispozitie si conduce sau nu. 

Purtarea semnelor de incepator mai mult de un an poate fi o practica buna, mai ales daca nu ai acumulat suficienta experinta, legea facand referire doar la perioada minima. Este important sa analizezi singur daca mai ai sau nu nevoie de aceste semne auto, sa fii cinstit cu tine, deoarece este vorba de siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic. 

Ce avantaje ai?

Cand esti la conducere auto incepatori, trebuie sa stii ca aceste semne banale, care nu te incurca cu nimic la drum, iti pot aduce o serie de avantaje precum:

  • Ii anunta pe ceilalti participanti din trafic pentru ca acestia sa nu puna presiune, fapt ce ar putea aduce o reactie mai putin fericita;
  • Cand sunt situatii mai dificile de trafic, mai compexe, unii soferi iti pot acorda prioritate chiar daca nu sunt obligati sa o faca;
  • Iti va oferi un sentiment de siguranta;
  • Esti in concordanta cu prevederile legale si nu risti sa fii penalizat de organele de ordine.

 

Ce amenzi sunt prevazute de lege, daca nu ai puse semnele de incepator?

Deoarece este o masura luat pentru siguranta in trafic, sunt prevazute si sanctiuni daca nu se respecta aceasta regula. Astfel, daca ai mai putin de 1 an de cand ti-ai luat permisul de sofer si nu ai semnul de incepator sanctiunea este de 2 – 3 puncte. 

De asemenea, poti sa fii amendat de organele de ordine si daca semnul nu este amplasat corect conform legislatiei in vigoare, amenda fiind cuprinsa intre 290 si 435 lei. Pozitiile semnelor de incepator sunt bine studiate pentru a nu incomoda vizibilitatea soferului, pentru a nu putea fi deranjate cu stergatorul de luneta sau de parbriz, fiind si vizibile pentru ceilalti soferi. 

 

Mai ales la inceput este foarte util sa fii foarte atent, sa respecti toate reglementarile, sa exersezi cat mai mult, sa iei cu tine un sofer cu experinta care sa te ajute, sa circuli cu viteza corespunzatoare si sa te adaptezi permanent la conditiile de drum, sa semnalizezi la timp si sa acorzi atentia cuvenita motociclistilor si biciclistilor, pentru a nu te surprinde prezenta lor. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu