Totul despre schimbarea uleiului la masina

Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.24

 

Schimba uleiul de motor o data pe an sau la fiecare 10.000km si mentine masina in cea mai buna stare pentru mult timp. Cum alegi formula potrivita pentru autovehiculul tau, cat costa sa faci schimbul in service si ce presupune acesta? Iata cateva informatii utile pe care le poti afla chiar aici.

 

Pentru a mentine motorul sanatos si in conditii optime de functionare, uleiul se schimba o data la 10.000km sau o data pe an, in functie de frecventa de folosire a masinii. Exista insa si exceptii care extind sau reduc aceasta perioada, iar cea mai buna decizie se ia uneori prin verificarea directa a calitatii uleiului de motor. Afla din acest articol cat de important este acest element al masinii si ce trebuie sa stii despre schimbarea sa periodica.

 

La cat timp se schimba uleiul

Poti afla rapid la cati kilometri se face schimbul de ulei pentru modelul tau de masina, din manualul tehnic al automobilului. In general, se considera ca limita orientativa cea de 10.000km, dar exista producatori care includ in specificatii nivelul de 15.000km, precum si modele de masina, cu motor de putere ridicata, dar cu capacitate mai mica, sau pur simplu mai vechi, care impun schimbarea uleiului la 5000km.

Daca vrei sa stii la cati kilometri se schimba uleiul la diesel iti putem spune ca limita generala este similara, tot de 10.000km. Desigur depinde si de calitatea motorului, pentru unele dintre cele mai proaste motoare diesel, cum sunt BMW seria N47, VW 2.0 TDI CFCA sau Chevy 2.0 TDI, acest termen fiind probabil diferit.

Care este rolul uleiului pentru motor?

Uleiul de motor prelungeste durata de viata a acestuia si il ajuta sa functioneze eficient, cu consum redus. Mai detaliat, rolul sau consta in:

  • lubrifierea elementelor componente, cu reducerea fortei de frecare si deci a uzurii;
  • racirea mediului intern al motorului;
  • indepartarea impuritatilor;
  • protectia la coroziune si aciditate.

Schimbarea la timp a uleiului si folosirea formulei corecte tine masina mai mult timp departe de service si reparatii serioase si contribuie la o exploatare eficienta, cu costuri mai mici. Cu cat intelegi mai bine care este rolul uleiului pentru motor si tii minte la cati km se schimba uleiul, cu atat iti va fi mai usor sa ai grija corect de masina si sa te bucuri de avantajele unui motor puternic pentru cat mai mult timp.

 

Cum verifici daca ai suficient ulei

In afara de simplul schimb de ulei, care se realizeaza destul de rar, urmarind cati kilometri sunt parcursi de la cel anterior, trebuie sa verifici periodic cantitatea de ulei si sa te asiguri ca nu scade sub nivelul minim, caz in care motorul tau este in pericol.

Verificarea se face cu ajutorul unei tije galbene, numita si joja, amplasata in apropierea baii de ulei, pe care o introduci pentru a testa nivelul pana la care urca uleiul. Este destul de simplu sa iti dai seama cat ulei trebuie sa fie pe joja, pentru ca pe lungimea sa sunt inscriptionate cele doua niveluri importante: minim si maxim. 

Specialistii recomanda verificarea lunara a nivelului de ulei, mai ales daca circuli destul de mult si pe drumuri mai putin prietenoase cu masina. Nu uita ca poti inspecta uleiul si ca aspect si sa iei in considerare un schimb de ulei daca textura sa pare nisipoasa sau culoarea prea inchisa.

Cat costa un schimb de ulei si filtre

O data cu inlocuirea uleiului se schimba si filtrele care previn trecerea impuritatilor captate de acesta, catre motor. Schimbarea uleiului si a elementului filtrant costa de regula, in service, intre 200 si 250RON, suma incluzand de regula manopera si uleiul, dar nu si filtrul.

Vestea buna este ca, daca nu esti prea incantat de cat costa schimbul de ulei, poti sa te ocupi chiar tu de aceasta problema, procedura prin care se realizeaza un schimb de ulei si filtre fiind una dintre cele mai simple interventii pe care este nevoie sa le faci personal la masina.

 

Cum schimbi uleiul de masina si filtrele

Daca stii la cati km se schimba uleiul si cum sa il schimbi, poti sa spui ca ai rezolvat deja una dintre marile griji ale intretinerii masinii personale. Nu se poate circula cu un autoturism daca motorul nu functioneaza bine, iar uleiul, un element atat de simplu, este cel care face diferenta dintre un motor sanatos, care toarce si consuma putin, si unul gripat, cu care nu mai ai ce face.

Pentru a schimba corect uleiul, fara sa te umpli de pete, ai nevoie de:

  • ulei si filtre, potrivite cu modelul masinii;
  • un recipient pentru colectarea uleiului vechi;
  • palnie pentru turnarea celui nou;
  • cheie pentru a deschide busonul baii de ulei;
  • manusi de unica folosinta, pentru a evita patarea.

Parcheaza masina pe o suprafata plana, fara denivelari si lasa motorul sa se raceasca. Asaza recipientul de colectare sub baia de ulei, desfa busonul si lasa tot uleiul sa curga, timp de pana la 20 de minute, apoi strange busonul la loc bine, pentru a preveni scurgerile. 

Folosind palnia, toarna ulei de masina, nou, in rezervor, verificand periodic cu joja nivelul la care a ajuns. Pentru o masina standard se folosesc aproximativ 4 – 6 litri.

Nu uita ca prea mult ulei poate fi la fel de daunator ca si prea putin, iar specialistii recomanda umplerea pana putin sub linia de maxim. Pentru cat costa un schimb de ulei, suna destul de simplu, nu-i asa? Din pacate, daca nu esti atent poti sa te murdaresti destul de serios, deci nu uita manusile, niste haine la care nu tii prea mult si multe servetele la indemana.

 

Ce tip de ulei trebuie sa folosesti

Nu este destul sa stii la cati km se schimba uleiul. Pentru a aborda ca un profesionist aceasta problema trebuie sa ai un raspuns corect si la intrebarea „Ce ulei sa folosesc pentru motor?”. Nu-ti face griji, alegerea nu este foarte complicata. Bazeaza-te pe manualul tehnic al masinii, in care vei gasi toate informatiile necesare:

  • daca ai nevoie de ulei de motor diesel, de ulei de motor pe benzina sau te poti orienta catre variante de uz mixt;
  • ce indicator de vascozitate trebuie sa aiba (de exemplu, un ulei 5W30 are gradul 5 de vascozitate la rece sau la pornire, si 40 la cald, conform standardelor SAE);
  • tipul uleiului: mineral, sintetic sau semi-sintetic.

Toate aceste informatii te ajuta sa gasesti exact varianta de ulei de care ai nevoie din ofertele mai multor branduri. Desigur, unele marci de masini recomanda anumite marci de ulei pentru produsele lor, sugestii pe care le vei gasi tot in manualul tehnic, pe care, daca nu il ai in format fizic, il poti descarca electronic de pe Internet.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu