5 aspecte desprinse din manualul de utilizare al unui redresor auto

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

In sezonul rece, din cauza temperaturilor foarte scazute, este posibil ca bateria auto sa se descarce, atat dimineata, cat si pe timpul zilei, fiind nevoit sa apelezi la prieteni sau la o firma specializata pentru a te ajuta sa iesi din impas, sau iti poti achizitiona un redresor auto si nu mai ai griji.

 

In caz ca ai ramas fara baterie, un redresor auto te ajuta sa o reincarci, fiind un dispozitiv electric care asigura atingerea capacitatii de functionare a acumulatorului cu ajutorul unei surse externe, un procedeu simplu ce poarta denumirea de redresare. Iti prezentam, in continuare, cateva aspecte extrase din manual de utilizare a unui redresor auto pentru a te convinge ca trebuie sa ai la indemana un astfel de dispozitiv.

 

Masuri de siguranta

Ca la orice aparat care functioneaza pe baza de curent electric trebuie respectate o serie de masuri de siguranta, pentru a nu iti pune viata in pericol si pentru a nu provoca accidente cu urmari neplacute. Astfel aparatul se foloseste doar in scopul in care a fost creat, fara alte accesorii improvizate sau pentru alte lucruri. Nu se lasa la indemana copiilor. Ai mare grija sa nu uzi aparatul si sa il folosesti in spatii uscate. Carcasa aparatului nu trebuie desfacuta, in caz de probleme apeleaza la un specialist.

Dupa utilizare dispozitivul se depoziteaza in locuri uscate sau se poate transporta in portbagajul masinii pentru a fi mereu la indemana in caz de nevoie. Ai grija sa nu fie expus direct la razele soarelui, la apa sau umezeala. Inainte de a-l folosi, mai ales dupa ce a fost depozitat o perioada mai mare de timp, verifica sa nu fie deteriorat si sa aiba toate componentele, abia apoi il poti folosi. Ai grija si la cabluri si stecher sa fie in stare buna si nu folosi improvizatii. 

Cele doua cleme (rosie si neagra) nu trebuie sa se atinga in timpul utilizarii, deoarece pot produce scantei si aparatul se poate deteriora. Acumulatorii nu trebuie desfacuti, au in interior acid sulfuric care poate provoca vatamari corporale sau alte deteriorari. Cand trebuie schimbati, acumulatorii nu se arunca pur si simplu ci trebuie urmate etapele de protejare a mediului inconjurator. Citeste cu atentie manualul de utilizare si respecta pasii pentru a nu provoca accidentari si pentru a prelungi cat mai mult viata dispozitivului. 

 

 

Descriere

In general un redresor auto are urmatoarele componente: display digital – pe care ruleaza mesajele; buton pentru selectarea limbii – util pentru a intelege cat mai exact mesajele transmise; buton de selectare a functiei dorite – usor de utilizat prin rotire; cleme pentru cuplarea la acumulator; indicator de tip LED  – cu rol de a arata nivelul de incarcare; orificiu de incarcare; spatiu special pentru depozitarea cablurilor si a clemelor; maner pentru transport.

 

Utilizare

Nu este greu sa utilizezi redresorul auto si ca sa te convingi iti prezentam in continuare ordinea operatiilor. In primul rand, setezi functia dorita cu ajutorul butonului de selectie pe care il vei roti catre pozitia potrivita, dupa care conectezi incarcatorul la o priza de 230V si aplici clemele pe bornele bateriei. Primul mesaj afisat pe display este Analizarea bateriei – moment in care dispozitivul verifica starea acesteia, daca este setata corect si indica ca este gata de utilizare. 

Pasul urmator este incarcarea bateriei si vei vedea pe indicatorul LED cum trece din zona rosie (0 – 25%) spre zona verde (75 – 100%), si apare si mesajul ca incarcarea a fost facuta cu succes, bateria este plina. La final se deconecteaza mai intai cablul principal si apoi clemele. 

Ai grija la achizitionare sa vezi exact ce tip de baterie auto ai pentru a merge pe un redresor compatibil. Poti sa alegi un model cu incarcare rapida. Printre tehnologiile de care poti beneficia pentru o utilizare cat mai facila se numara si: 

Auto-selectie – dupa ce alegi aplicatia, incarcatorul efectueaza singur restul operatiilor; 

Incarcare 4-Stage – incarcarea are 4 etape tehnologice ce protejeaza bateria si asigura o incarcare rapida si eficienta: prima etapa verifica starea bateriei; in etapa a doua are loc o incarcare rapida a acesteia pana la 80% din capacitatea totala; in cea de-a treia etapa se incarca lent pana la 100% pentru a preveni supraincarcarea; astfel bateria se va mentine mai mult timp incarcata;

Incarcare inteligenta – dupa ce face o analiza completa a bateriei, selecteaza singur functia cu cea mai buna rata de incarcare. 

 

Depanare

Sunt cateva probleme comune care pot aparea in timpul utilizarii unui redresor auto si sunt afisate de display, unele le poti rezolva singur, la altele vei avea nevoie de ajutor calificat. Astfel, daca nu ai functii, verifica daca priza furnizeaza tensiunea de 230V si conexiunea este corecta, refa pasii de conectare pentru a fi sigur ca sunt corecti precum sunt prevazuti in manual, daca tot nu porneste este posibil ca tensiunea bateriei sa fie prea mica (sub 0,5V). 

In caz ca ai un redresor cu incarcare inteligenta pot aparea mai multe mesaje precum: verifica conexiunile bateriei (check battery conections) – ceea ce indica urmatoarele posibilitati, fie conexiunea nu este bine facuta, fie ca este indicat sa mergi la un centru specializat pentru a vedea starea bateriei; LED rosu aprins si semnal sonor (reverse clamps on terminals) – clemele sunt incorect conectate la baterie; overtime condition – bateria este defecta sau capacitatea acesteia este mai mare decat cea a dispozitivului; schimbati sau mergeti la un service (replace or service battery) – bateria pe care vrei sa o incarci prezinta o defectiune (fie are un circuit deschis, exces de sulfat etc.) si nu poate fi incarcata normal, asa ca fie o inlocuiesti fie mergi la un service pentru a determina starea acesteia. 

 

 

Intretinere

Cu un minim de efort din partea ta pentru operatiunile de intretinere a dispozitivului, acesta poate avea o viata lunga. Inainte de a face orice lucrare de intretinere asigura-te ca l-ai deconectat de la priza. Aparatul trebuie sters din cand in cand cu o laveta umeda, fara a utiliza alti solventi si fara multa apa. In caz ca aparatul este umed nu il utiliza. Cablurile pe perioada depozitarii se ruleaza lejer pentru a nu se deteriora. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu