Cea mai buna baterie auto – Recomandarile noastre pentru 2024
Degeaba ai o masina cu motor foarte bun, dar o baterie care te lasa cand nu te astepti. Alege intotdeauna un acumulator auto de calitate, cum sunt aceste doua modele incluse in topul propunerilor noastre. ZAP Vecter 95Ah este una dintre variantele potrivite pentru bugetele medii si soferii care cauta un amperaj de 95Ah, indiferent daca masina este pe benzina sau motorina. Pentru cei care prefera produsele premium pentru dotarea autoturismului personal, Bosch S5 77Ah, cu curent de pornire de 760A, se poate dovedi o alegere mai eficienta.
Contents
- Tabel de comparatie
- ZAP Vecter 95Ah
- Bosch S5 77Ah
- Zap Plus 75Ah
- Macht Nordik 12V 80Ah 760A
- Auto Rombat Cyclon BRC72AH
- Zap Truck Professional 150Ah
- Exide Premium EA1000
- Foton Start 74Ah 680A
- Tudor High-Tech TA770
- Varta Blue 60AH 560408054 D24
- Ghid de cumparare
- Intrebari frecvente
- Instructiuni de montare a bateriei auto
Tabel de comparatie
Cum alegi o baterie auto buna
Pentru cei care cauta, in magazinele online baterii auto la preturi bune, oferta este una generoasa si variata, care pune la dispozitie, in functie de buget, modele accesibile si de buna calitate, dar si optiuni premium. Iata cateva dintre produsele catre care te poti orienta daca vrei sa cumperi, in aceasta perioada, o baterie de masina, eficienta si durabila.
ZAP Vecter 95Ah
Cauti o baterie auto, ieftina si buna, pe baza de electrolit gelificat, care nu necesita intretinere si este compatibila cu cele mai multe dintre modelele de masini europene? Iti propunem ca varianta ZAP Vecter 95Ah, cu polaritate normala si capacitate de pornire la rece de 760A, care ii permite sa functioneze si pe autoturisme cu motor de tip diesel.
Aceasta varianta tehnica lucreaza cu o tensiune de 12V, deci este destinata masinilor mici, si nu camioanelor, tractoarelor sau SUV-urilor, si pune la dispozitie o capacitate de 95Ah care inseamna, pana la 9 ore de functionare la un consum mediu pe ora de 10Ah.
Pentru aceste acumulatoare auto poti beneficia de transport, montare si verificare gratis, insa in anumite conditii pe care este bine sa le verifici pe site-ul distribuitorului. ZAP Vecter 95Ah beneficiaza de o garantie de 2ani, durata standard pentru aceasta categorie de produse, iar ca dimensiuni este compatibila cu masinile care accepta baterii cu profil de marime 175 x 175mm.
Bosch S5 77Ah
Daca preferi baterii auto Bosch, fara a avea insa cerinte speciale de capacitate si curent de pornire la rece, te poti orienta catre aceasta varianta din seria S5, prevazuta cu tehnologie PowerFrame, care sustine o durata mai mare de exploatare.
Este vorba despre un acumulator auto Bosch cu capacitate de 77Ah, care asigura 760A pentru pornirea la rece, caracteristici ce il recomanda pentru majoritatea claselor de vehicule, inclusiv cele cu motor alimentat cu motorina. Pentru siguranta si utilizare optima, bateria este dotata cu protectie dubla la aprindere si capac etans, tip labirint, care previne scurgerile. Se numara printre variantele care nu necesita intretinere.
Iti atragem insa atentia ca, vorbind despre o baterie auto Bosch, marca premium in aceasta categorie de produse, avem de-a face si cu un pret pe masura, care depaseste binisor brandurile economice si medii, deci evalueaza cu atentie bugetul. Ca format, este compatibila cu autoturismele care lucreaza cu baterii de 175 x 190mm, iar polaritatea este normala, potrivita pentru majoritate masinilor comercializate pe piata romaneasca.
Zap Plus 75Ah
Cu Zap Plus 75Ah intram in categoria modelelor de baterii auto, ieftine si bune, potrivite pentru soferii care nu au la dispozitie un buget prea mare pentru dotarea masinii, dar doresc sa foloseasca componente de calitate. Este prevazuta cu protectie anti-explozie, pentru mai multa siguranta in folosire, si sistem Kamina de eficientizare a ventilarii gazelor si fumului acid catre exterior, care reduce riscul de corodare a bateriei si altor elemente functionale.
Ofera o capacitate de 75Ah, medie pentru acest nivel de pret, si un curent de pornire la rece de 720A, suficient de mare pentru majoritatea modelelor de autoturisme pe benzina. In categoria masinilor diesel, bateria auto necesita insa asocierea corecta cu modelele care sunt compatibile cu acesti parametri tehnici de functionare.
Are polaritate normal si, este conceputa pe baza tehnologiei calciu-calciu, care nu necesita intretinere. In ceea ce priveste dimensiunile, iti recomandam acest model pentru versiunile de autoturisme personale si van-uri compatibile cu baterii de 175 x 190mm, care lucreaza cu o tensiune de 12V.
Macht Nordik 12V 80Ah 760A
Suficient de multe pareri despre cele mai bune baterii auto inscriu Macht Nordik printre optiunile care merita atentie, pentru a nu le trece nici noi nu vederea. Din punctul de vedere al pretului, avem de-a face in acest caz cu un nivel mediu, care nici nu-ti scoate toti banii din buzunar, dar nici nu poate fi considerat mic.
Avantajele pe care le ofera o astfel de baterie auto Macht sunt insa pe masura si incep cu grila turnata perfect pe margini (nu stantata), cu suprafata aspra, care asigura aderenta optima a pastei si face bateria mai robusta. Tot pe aceasta lista includem separatorii de polietilena, cu care este prevazut orice model de baterie Macht de ultima generatie pentru a impiedica formarea de scurtcircuit, precum si rezistenta superioara la descarcari profunde.
Se comporta bine intre -55oC si 60oC si beneficiaza de garantie extinsa, de 36 de luni, din partea producatorului. Capacitatea asigurata este de 80Ah si iar pentru pornire poate folosi pana la 760A, valori care o recomanda si pentru masinile diesel.
Auto Rombat Cyclon BRC72AH
Pe lista variantelor de acumulatori auto ieftini care iti ofera performante bune se afla si numeroase modele de baterii Rombat. Pareri destul de multe recomanda aceste produse, in ciuda pretului mic, pe baza performantelor bune.
Auto Rombat Cyclon BRC72AH este o baterie de tip calciu-calciu, cu capacitate de 72A si curent de pornire la rece de 600A, deci destinata autoturismelor si autoutilitarelor pe benzina, de mica capacitate. Vei aprecia cu siguranta consumul de apa foarte redus si capacul cu indicator de stare, care semnalizeaza gradul de incarcare a bateriei. Lista avantajelor tehnice oferite include si gratare expandate, din aliaj PBCA.
Face parte din categoria de acumulatori auto Rombat care asigura o tensiune de 12V, cu polaritate normala (plus pe dreapta), este compatibil cu masinile care accepta baterii cu format 175 x 190mm si beneficiaza de garantia standard, de 2 ani. Nu putem spune ca este chiar cea mai buna baterie auto, dar ofera cu siguranta un raport pret-calitate greu de egalat.
Zap Truck Professional 150Ah
Daca stii deja cati amperi trebuie sa aiba bateria auto de tractor, atunci ai sesizat de la prima privire ca acest model de la Zap este conceput special pentru buna functionare a masinilor agricole din aceasta categorie. Este vorba, in acest caz, de o capacitate de 150Ah, asociata unui curent de pornire de 850A, care transforma produsul intr-una dintre cele mai bune baterii auto pentru drumuri accidentate care expun masina la socuri si vibratii de intensitate ridicata.
Pentru a face fata cat mai bine la vibratii si zdruncinaturi, conceptul constructiv folosit pentru aceasta baterie de tractor prevede rigidizarea fiecarui grup de placi cu un dispozitiv special, realizat din polipropilena. Este asadar un produs robust si durabil, potrivit celor care doresc sa poata lucra pamantul fara probleme mecanice, indiferent daca au norocul unui sol afanat sau ghinionul unor straturi pietroase si dure.
La fel de potrivita este si pentru tractoarele cu remorca, ce transporta materii prime, recolta sau deseuri pe trasee denivelate de deal sau munte. Functioneaza cu o tensiune de 12V si polarizare normala, cu plusul pe dreapta, iar la capitolul compatibilitate dimensionala trebuie sa ai in vedere un profil de 189 x 222mm.
Exide Premium EA1000
Daca intrebi in jurul tau care sunt cele mai bune baterii auto, vei primi cu siguranta, printre raspunsuri, si recomandari din gama producatorului Exide. Despre Exide Premium, pareri negative vei gasi cu dificultate, pentru ca in aceasta serie sunt incadrate modele performante, concepute pentru autoturisme diesel si autovehicule puternice pe benzina.
Exide Premium EA1000 este o baterie auto de 100Ah destinata traseelor zilnice prin trafic urban intens, cu curent de pornire la rece de 900A. Beneficiaza de tehnologie Carbon boost care asigura un timp de incarcare cu pana la 50% mai redus si rezista foarte bine la temperaturi extreme. Face parte din categoria bateriilor care nu necesita intretinere, cu tehnologie pe baza de Ca si aditivi de carbon, si este prevazuta cu capac dublu, termo-sudat pentru a preveni deschiderea.
Daca ai avut in trecut probleme cu scurgerile de lichid, nu este cazul sa iti faci astfel de griji pentru modelul Exide Premium EA1000, inclus cu motive bune in acest top de baterii auto – include capac cu structura labirint, pentru colectarea condensului, care protejeaza integritatea bateriei.
Foton Start 74Ah 680A
Cu o capacitate de 74Ah si curent de pornire la rece de 680A, acest model de la Foton Start este o baterie auto, la un pret bun, potrivita pentru autoturismele personale si autoutilitarele de capacitate redusa, cu alimentare pe benzina. Similar modelelor premium, si aceasta baterie include capac cu labirint, care are rolul de a preveni scurgerile, protejand astfel atat acumulatorul, cat si masina.
Tehnologia grilei include gratar cu profil tip fagure, cu constructie robusta, care asigura o pornire puternica, dar si arestor de flacara pentru evacuarea eficienta a gazelor din interiorul bateriei si prevenirea patrunderii flacarii in interiorul acesteia.
Daca vrei sa stii insa care sunt cele mai bune baterii auto pentru diesel, nu vei gasi raspunsul in descrierea acestui produs, desi in teorie, bateria poate fi utilizata si cu autoturisme pe motorina care corespund parametrilor tehnici. Pe de alta parte, este una dintre cele mai accesibile baterii auto disponibile la acest nivel de pret si beneficiaza de review-uri destul de bune pentru a avea incredere ca vei depasi cu siguranta cei doi ani de garantie oferiti de producator.
Tudor High-Tech TA770
Soferilor care apreciaza acumulatorii auto ai brandului Exide le reamintim ca gama premium poate fi achizitionata si sub marca Tudor High-Tech. Din aceasta linie de produse iti propunem ca model de baterie auto Tudor High-Tech 77 Ah Ta770, realizata pentru a sustine rularea in cele mai bune conditii a masinilor puternice alimentate cu benzina, dar si a versiunilor pe motorina.
Acest tip de acumulator include tehnologia Ex-Met cu Carbon Boost (aditivi pe baza de carbon in combinatie cu formula Ca-Ca) care permite un timp injumatatit de incarcare fata de alternativele standard. De asemenea, se comporta foarte bine la temperaturi extreme, indiferent ca vorbim despre cateva grade bune sub zero sau o zi caniculara.
Nu necesita intretinere, ofera o putere de pornire cu 30% mai buna fata de alte variante din aceeasi categorie si reprezinta unul dintre cele mai bune raspunsuri la intrebarea “De ce acumulator auto am nevoie pentru a circula eficient printr-un oras aglomerat?”. Ca toate modelele de baterii auto Tudor High-Tech, si TA770 beneficiaza de grila 3DX, pentru anduranta superioara, si capac dublu termo-sudat, cu sistem labirint, pentru prevenirea scurgerilor corozive.
Varta Blue 60AH 560408054 D24
Din oferta Varta Romania iti propunem, ca optiune rentabila si de calitate, acest model din seria Blue a producatorului care este unul dintre cei mai buni acumulatori auto disponibili la pret accesibil. Pune la dispozitie o capacitate de 60Ah si curent de pornire la rece de 540A, oferind o putere de pornire cu 25% mai mare decat modelele din seria Black disponibila sub brandul Varta.
Este un acumulator auto Varta conceput pentru autoturisme care au cerinte medii de energie, ceea ce inseamna masini standard, si mai putin potrivit pentru acele modele prevazute cu dotari suplimentare, precum sistemul Start-Stop. Pe langa aceasta versiune tehnica, poti primi baterii auto, la domiciliu, din seria Blue, in alte 24 de configuratii de parametri, in functie de specificatiile masinii pe care o vei dota.
Face parte dintre versiunile de baterii construite pe baza tehnologiei PowerFrame, ce defineste ultima generatie de produse Varta. PowerFrame inseamna o robustete sporita, mai multa putere la pornire si flux energetic superior fata de alte modele de acumulatori disponibile la acelasi nivel de pret in magazine. Si daca tot vorbim de costuri, iti vom spune ca pretul este insa unul destul de accesibil, chiar daca nu este chiar cel mai mic din aceasta categorie.
Zap Plus 575 20
Includem in lista si o bateria auto Zap potrivita pentru multe modele de autoturisme standard pe retea de 12 Volti, produsul avand capacitatea maxima de 75 Ah. Printre alti parametri, vedem ca valoarea curentului electric pentru pornirea la rece este de 720 Amperi, relativ putin in cazul in care dispuneti de un motor diesel (acestea cer cel putin 750 Amperi, dar aceasta regula nu este obligatorie).
Are polaritate normala (pe dreapta), iar dimensiunile sale sunt de 275 x 175 x 190 milimetri (lungime x latime x inaltime). Marele avantaj pentru acest produs este pretul, considerabil mai mic decat la alte baterii auto, ieftine si bune, de acest tip.
Per total, daca nu aveti o masina cu un motor extrem de exigent, noi recomandam cu seriozitate aceasta baterie. Orientativ, se potriveste si lucreaza extrem de bine cu masinile ce dispun de motoare intre 1 si 1,8 litri, chiar si cu unele modele de diesel.
Varta Blue Dynamic VA-BD3
Aceasta baterie auto Varta este pentru soferii care cauta un produs de la un brand renumit, care sa ofere suficienta performanta pentru masinile de oras. Curentul sau de pornire este de 680 de Amperi, ceea ce o face potrivita indeosebi pentru motorizarile pe benzina.
Capacitatea totala a acumulatorului este de 74 de Amperi-ora, iar polaritatea sa este normala. In ceea ce priveste dimensiunile, acestea sunt 278 milimetri lungime, 175 milimetri latime si 190 milimetri inaltime. Modelul a fost laudat in recenzii atat pentru faptul ca asigura porniri rapide chiar si in gerul iernii, cat si pentru durata sa de viata, unii utilizatori mentionand ca nu au trebuit sa o schimbe nici dupa sapte ani de folosire aproape zilnica.
Orientativ, recomandam indeosebi pentru masinile de pana in 2 litri de cilindree, chiar si cu motoare diesel mai mici de atat. Ca minusuri, s-ar putea sa fie putin cam scumpa, pentru capacitatile pe care le ofera.
Varta Silver 680108100A722
Cei care cauta cea mai buna baterie auto de mari dimensiuni sunt tinta acestui produs, de la renumita firma de acumulatori Varta. Produsul este descris ca fiind extrem de sigur, prin prezenta unei tehnologii speciale, cu capac de tip labirit si blocaj de flacara, ambele borne de conectare fiind echipate cu un sistem de acoperire.
Totodata, producatorul promite si un grad foarte scazut de autodescarcare, garantat de un aliaj special de tip calciu-argint. Ca specificatii ale curentului generat, tensiunea este de retea standard, 12 Volti, iar capacitatea este de 180 Ah. Puterea de curent pentru pornirea la rece este de 1800 de Amperi.
Se vede din aceste cifre ca este un model de mare putere, potrivit pentru vehicule mari (camioane, microbuze). Date fiind toate specificatiile si calitatea productiei, pretul la care se comercializeaza aceasta baterie ramane destul de ridicat. Amplasarea sa este terminala 3, iar tipul de fixare al baze este B00. Dimensiunile bateriei sunt 513 x 223 x 223 milimetri.
Baterii auto Tudor:
Aceasta baterie auto, Tudor, e una ce masoara 278 x 175 x 190 cm, asadar, asigura-te de faptul ca e compatibila cu masina pe care tu o detii. Are un voltaj de 12 V, asadar, va fi potrivita pentru autoturisme mai mici sau microbuze.
In cazul acestei baterii, amperajul e de 74 Ah, iar curentul de pornire e de 680 A, fiind o varianta recomandata pentru masinile cu benzina. In timpul iernii nu ar trebui sa ai probleme cu pornirea masinii, chiar daca afara temperaturile nu sunt foarte blande.
Bateria aceasta e una cu polaritate normala, +/-, asadar, daca ai o masina fabricata in Europa, nu trebuie sa iti faci probleme din acest punct de vedere. Daca alegi sa cumperi online aceasta baterie, unele site-uri iti permit sa dai la schimb acumulatorul vechi. Daca nu procedezi astfel, va trebui sa platesti o taxa suplimentara, care reprezinta 10% din valoarea acumulatorului.
Baterie auto Rombat:
Rombat Cyclon 55
Cei care apreciaza produsele autohtone vor prefera o baterie auto Rombat cum este cea prezentata aici. Un prim avantaj pe care il ofera este pretul, printre cele mai avantajoase de pe piata.
Insa, tinem sa mentionam ca respectivul acumulator se adreseaza masinilor cu motoare mici (pana in 1,6 litri, orientativ), pe benzina, intrucat curentul de pornire la rece este de doar 450 Amperi si capacitatea oferita este de 55Ah. Include si un indicator special care semnaleaza cat de mult este incarcata bateria, ceea ce este foart util, mai ales cand umblati frecvent la motor.
Utilizatorii o recomanda si pentru motociclete, dati fiind parametrii sai. Daca nu doriti sa tineti cont de incarcare baterie auto fara intretinere si cautati cele mai simple si nepretentioase tipuri de acumulator, atunci recomandam cu caldura modelul de aici. Dimensiunile sale sunt de 242 x 175 x 190 milimetri, iar polaritatea este cu borna + pe dreapta (normala).
Baterie auto Bosch:
Bosch S5 DG3K5BBM
La 77 de Ah si un curent de pornire de 780 de Amperi, aceasta baterie auto Bosch se va dovedi foarte eficienta pentru utilizarea la masini diesel sau pe benzina, cu motoare mici si medii (orientativ, pana in 3 litri cilindree).
Are polaritate pozitiv-stanga si masoara 278 x 175 x 190 milimetri, iar in recenzii, utilizatorii i-au laudat toti parametrii de functionare, dar si durata de viata de circa 7 ani. Data fiind calitatea constructiei, cu aliaj de argint, toate avantajele pe care le ofera se reflecta si in pret, acesta fiind relativ ridicat.
Producatorul o recomanda pentru motoarele diesel sau pentru autoturismele care sunt utilizate in special in mediile urbane, unde pornirile si opririle frecvente, alaturi de turarea variata a motoarelor, vor avea nevoie de un acumulator solid si fiabil, care sa nu cedeze nici in gerurile puternice din sezonul rece.
Accesorii:
Redresor Automat Cars-Pro-User 6/12V 4A Auto-Moto
Daca ai masina personala, motocicleta sau alt tip de vehicul care functioneaza cu baterie, ai nevoie cu siguranta si de un incarcator de calitate, care sa nu te lase la greu. Din aceasta categorie iti recomandam Cars-Pro-User 6/12V 4A Auto-Moto, produs in Germania, pentru baterii de 6 si 12V.
Este un produs profesional, cu mai multe functii utile, dintre care mentionam: protectia la polaritate gresita, avertizare pentru baterie defecta si patru moduri de incarcare – in functie de gradul de descarcare a bateriei si tipul ei (6V sau 12V).
Necesita deci foarte putina supraveghere, in general adaptandu-se singur la conditiile create de dispozitivul la care este conectat.
Include ecran LCD iluminat, pe care poti urmari modul de incarcare, starea bateriei, tensiunea de incarcare etc., cablu redresor cu lungime de 1.8m, cablu de alimentare de 1.8m si cleme. Are protectie la supraincalzire si scurtcircuit si carcasa cu protectie IP65, rezistenta la apa.
Foxsur FBC1205D
Tot din categoria incarcatoarelor de calitate pentru baterii auto iti recomandam si acest model smart, prevazut cu functie reparatorie, care foloseste impulsuri pentru a recupera bateriile sulfonate si drenate. Il poti utiliza pentru baterii de autoturism, dar si pentru cele de motocicleta, ATV-uri, barci cu motor, skijet-uri etc.
Este o versiune cu incarcare in trei trepte, potrivita pentru baterii cu gel, baterii de calciu, dar si AGM, Wet si EFB si lucreaza automat, fiind prevazut cu functie de protectie care previne supraincarcarea.
Pe lista protectiile cu care mai este dotat dispozitivul se mai afla cea impotriva polaritatii inversate, a scurtcircuitului, in caz de lipsa baterie, supratensiune si supraincalzire. In plus, include ventilator. Este deci un model foarte sigur in timpul functionarii.
Tehnologia inclusa in acest incarcator este destinata alimentarii de baterii de 4 pana la 100Ah, la 12V, iar conectarea la o baterie de camion, de 24V, duce la pierderea garantiei. Ofera o putere de 5A si posibilitatea de a incarca bateria direct pe masina.
Ghid de cumparare
Pentru cei fara multa experienta cu masinile, a alege o baterie auto, la un pret bun, poate fi o sarcina destul de grea. Nu numai ca exista multe modele pe piata, dar si ele seamana unul cu altul, la prima vedere. Asadar, sectiunea care urmeaza are scopul sa elucideze din dilemele alegerii unui acumulator auto nou:
Compatibilitatea cu masina dumneavoastra: aici, ne referim la dimensiune si la amperaj. In cartea tehnica a masinii, o sa intalniti inaltimea sa, 190 sau 175 milimetri (standardele din Europa). Puteti, bineinteles, sa va orientati si dupa bateria originala, masurand-o sau luand-o cu dumneavoastra la magazin.
Voltajul: tot de compatibilitate tine si voltajul, iar aici avem doua valori: fie 12 Volti, fie 24. Probabil stiti deja ca autoturismele obisnuite si microbuzele mici detin retele de 12 Volti. Insa, la unele SUV-uri sau camioanele utilizeaza 24 de Volti.
Tipul de baterie: este important de stiut ca, la fel ca toti acumulatorii, chiar si cele mai bune baterii auto vor deveni din ce in ce mai putin eficiente, in timp. Puteti sa optati pentru doua tipuri: cele cu acid si placi de plumb si cele alkaline.
Primul tip este cel mai des intalnit la autoturisme, in zilele noastre, iar ele pot sau nu sa ceara mentenanta periodica.
Astfel, cele cu electrolit lichid vor avea nevoie ca acesta sa fie completat la numite intervale de timp, pe cand cele cu electrolit gelificat, nu. Evident, acestea din urma au un timp de uzura mai lung si se descarca mai greu, altfel nu ar fi justificata prezenta lor pe piata.
Bateriile alkaline utilizeaza zinc si oxid de magneziu pentru catod, respectiv anod. Ele sunt destul de rare, insa au o durata de viata mai mare. Ca dezavantaje, se pot scurge, ceea ce s-ar putea sa deterioreze zona motorului, iar greutatea lor este ridicata.
Capacitatea: aceasta se refera la cat de multa energie poate stoca, indiferent daca vorbim despre o baterie auto, ieftina si buna, sau una scumpa, premium. Capacitatea alternatorului masinii dumneavoastra are o influenta asupra acestui parametru, caci el va reincarca bateria in timpul mersului.
Unitatea de masura pentru capacitate este Ah (amperi pe ora). O baterie de 75Ah va tine circa 7 ore si jumatate, fara a fi reincarcata, daca sarcina totala pe care trebuie sa o genereze este de 10 Amperi.
Prin urmare, daca nu stiti sarcina, va fi greu sa estimati durata sa de golire. Orientativ, cautati valori asemanatoare cu cele ale bateriei originale (sau a celei vechi) cu care era echipata masina dumneavoastra, fiind bine sa cautati si valori mai mari. In plus, in timpul mersului, bateria este reincarcata, dar este bine sa stiti ca opririle si pornirile dese o vor solicita mai mult decat mersul constant.
Data fabricarii bateriei: exista destule pareri despre cele mai bune baterii auto, care spun ca produsele fabricate cat mai recent sunt preferabile. Pentru a determina data respectiva, pe eticheta sa trebuie sa cautati un cod format dintr-o litera si o cifra.
Litera reprezinta luna, A fiind ianuare, B februarie si asa mai departe, in timp ce cifra reprezinta anul – 6 pentru 2016, 8 pentru 2018 si asa mai departe. Prin urmare, ca sa dam un exemplu, daca vedeti D/8 atunci bateria respectiva a fost fabricata in luna aprilie a anului 2018.
Curentul de pornit la rece: daca cautati baterii auto, la preturi bune, trebuie sa luati in calcul si acest factor, mai ales ca sa va pregatiti masina de iarna. Insa, aici nu vorbim despre o valoare fixa, intrucat cilindreea si tipul de motor al masinii dumneavoastra influenteaza acest parametru.
Motoarele diesel cer curent de pornire mai ridicat, cel putin 750 de Amperi, intrucat demararea implica punerea in functiune a unor pompe speciale. Pentru motoarele pe benzina, insa, putem recomanda valori de la 400 pana la 580 Amperi, in functie de cilindreea pe care o au.
Ca sa explicam si cum se calculeaza aceasta valoare, amperajul trebuie generat timp de cel putin 10 secunde, la o temperatura de 018 grade Celsius, la o tensiune de peste 7,5 Volti intre bornele bateriei. Astfel, se va garanta suficienta putere pentru a porni masina si in iernile grele.
Garantia oferita: aici, avand in vedere ca s-ar putea sa cautati baterii auto, la pret bun, din dorinta de a face economie, ati putea cadea in capcana de a crede ca o garantie cat mai lunga este de preferat. Cu alte cuvinte, o garantie lunga inseamna ca bateria va putea fi inlocuita pe o perioada mare, nu?
Ei bine, da, insa este indicat sa puneti mereu in prioritate restul performantelor si specificatiilor bateriei, cu alte cuvinte factorii de mai sus. Daca un produs face fata cu bine nevoilor masinii dumneavoastra, atunci s-ar putea sa nu fie necesar sa o inlocuiti.
Garantia poate aparea sub forma unui cod precum “24/84” adica ea va fi schimbata gratis in 24 de luni, iar 84 de luni este garantia aditionala, care se plateste partial.
Polaritatea: aici, ne referim la pozitia bornelor: pozitiv-dreapta, ori pozitiv-stanga. Cea standard, adica cel mai des intalnita, este pozitiv-dreapta, predominanta in Europa si Romania (borna PLUS este pe aceasta parte). Pe stanga, veti intalni la masinile japoneze, de regula. Important este de stiut ca degeaba veti cumpara o baterie auto de calitate, daca nu o puteti monta din pricina polaritatii.
Firma producatoare: ca si in cazul anvelopelor de masina, exista si aici o serie de nume de brand, ce sunt sinonime cu calitatea. Alegerea dupa acest factor este indeosebi recomandata incepatorilor, mai ales daca luam in calcul faptul ca produsele lor sunt acompaniate cu certificarile pentru normele europene si pentru Registrul Auto Roman.
Ca sa oferim o mica lista de companii renumite in domeniu, putem mentiona Varta, Rombat, Bosch, Fulmen, Moll si Macht.
Ok, cam astea sunt criteriile de alegere pentru bateriile auto, in mare. Nu este asa de greu pe cat pare, iar in multe cazuri puteti merge si pe mana celor de la magazinele de specialitate. S-ar putea sa mai aveti intrebari, totusi, iar pentru asta, va indrumam catre rubrica de mai jos:
Intrebari frecvente
Ce fac cand am o baterie auto descarcata complet?
Aveti cateva optiuni: daca aveti cabluri cu care puteti sa conectati bateria la alta masina (jumpere), atunci o sa va puteti incarca acumulatorul. Tot ce aveti nevoie este un alt autovehicul, care, dupa ce ati conectat bornele celor doua baterii, sa ruleze motorul in relanti circa 10 minute.
La unele masini mai vechi, o alta optiune era sa impingeti masina, bagata in viteza, pentru a-i porni motorul, dupa care alternatorul o va incarca. Nu uitati, in cazul in care bateria este sparta si exista scurgeri, atunci va trebui sa o scoateti si sa o inlocuiti, nu sa incercati vreuna din manevrele de mai sus!
Cum realizez o incarcare a bateriei auto?
La intrebarea e mai sus, aveti optiunea de a incarca o baterie cu ajutorul unui alt autovehicul, utilizand cabluri de tip jumper. Daca nu dispuneti de asa ceva, mai puteti incarca acumulatorul cu un redresor baterie auto, care este un aparat care va scoate din acest gen de incurcatura.
Nu costa mult (sub 200 de RON, cele mai multe modele) si puteti invata repede cum se foloseste, citind instructiunile simple de pe manual (se conecteaza bornele, se selecteaza amperajul si voltajul si se porneste redresorul).
Am nevoie de un tester de baterie auto sau ma descurc la service?
Nu strica niciodata sa utilizati un tester de baterii, insa aceste aparate pot costa cateva sute bune de lei. Daca cautati cea mai buna baterie auto, este mereu o idee recomandata sa o testati la service, unde sigur dispun de testere.
Cand e necesara o masurare de amperaj a bateriei auto?
Aceasta procedura se impune atunci cand o baterie nu face fata cu succes masinii. Daca banuiti ca va trebuie un produs cu o capacitate mai mare, puteti sa ii masurati curentul, prin legarea unui ampermetru setat la 10A, in serie cu bateria, timp in care porniti inchiderea centralizata sau alt element electric al masinii.
De asemenea, masurarea amperajului ar fi bine sa fie facuta la inspectiile tehnice periodice, in cadrul unui service.
Ce presupune o verificare a bateriei auto cu multimetrul?
Mai intai, trebuie sa masurati tensiunea fara niciun consumator pornit (faruri, motor, avarii, si asa mai departe). Legati multimetrul de baterie si, in cazul autoturismelor, ar trebui ca acesta sa arate 12,5 Volti, in orice caz, sa nu fie sub 12 Volti. Aceasta masuratoare trebuie facuta la circa doua ore dupa oprirea motorului!
Dupa aceea, masurati voltajul pornind farurile sau radioul, caz in care tensiunea nu ar trebui sa coboare prea mult. Cand porniti motorul, mai faceti o masurare, iar in acest moment, voltajul ar trebui sa fie peste 10 Volti, daca afara sunt peste 20 de grade Celsius. Dupa asta, in timp ce motorul merge si bateria se incarca, valoarea afisata ar trebui sa fie de peste 13,8 Volti, daca nu, inseamna ca alternatorul este defect.
La final, masurati consumul cu ampermetrul, setat pe 10A, legat in serie cu bateria, cu motorul oprit. Porniti un consumator precum inchiderea centralizata, iar valoarea afisata nu ar trebui sa scada mult, daca bateria este buna.
Cati volti trebuie sa aiba o baterie auto noua?
O valoare de circa 12,5 Volti indica o baterie buna, cand o cumparati. In timpul functionarii, valoarea optima trebuie sa fie intre 13,7 si 14,7 Volti. In cazul bateriilor pentru vehicule mai mari, dublati marimile, aproximativ: astfel, cand sunt nefolosite, ele ar trebui sa aiba 25 de Volti, iar in timpul reincarcarii, circa 27,4 pana la 27,8 Volti!
Instructiuni de montare a bateriei auto
Includem, in urmatoarele paragrafe, cateva indicatii cu referire la schimbarea bateriei la o masina. Mai intai de toate, mentionam ca mereu este bine ca acest proces sa fie efectuat la un service, de catre mecanici, mai ales daca sunteti un incepator care nu se pricepe foarte bine la masini!
Scoateti bateria veche
Motorul trebuie sa fie oprit, in tot timpul procesului de scoatere si instalare a bateriilor auto. Evident, si frana de mana ar trebui trasa. O sa fie nevoie de niste carpe si, eventual, de manusi de protectie, in caz de exista scurgeri de acid sub capota.
Deconectati cablurile de la bornele bateriei, mai intai cel cu impamantarea (ar putea fi ori cel cu PLUS, ori cel cu MINUS, depinde de masina – uitati-va la cartea tehnica, pentru a afla).
Veti avea nevoie de un patent, pentru a deconecta cablurile. Dupa ce ati eliberat bateria de sistemele de prindere (acestea pot varia, de la un model de masina la altul), pregatiti-va sa o ridicati, dar tineti minte ca este destul de grea, asa ca sa aveti grija sa nu va raniti spatele!
Curatati locul unde sta bateria
Echipati cu manusi, cu o carpa si cu detergent, spalati platforma ce tine acumulatorul de orice impuritati, fie rugina, praf, ori scurgeri de acid. Inainte de a instala noua baterie, lasati platforma sa se usuce bine! Nota: pentru curatare, puteti gasi solutii speciale pentru motoare, in comert, care elimina mizeria in timp ce protejeaza elementele de metal si plastic.
Instalarea bateriei noi
Dupa ce totul s-a uscat, plasati noua baterie, fixand-o cu toate metodele de legatura presente. De fapt, in mare, va trebui sa efectuati aceiasi pasi pe care i-ati facut cand ati scos bateria veche, in sens invers.
La fel, dupa fixarea in loc, conectati bornele, la urma fiind conectata borna cu impamantare (fie cea PLUS, fie cea MINUS, dupa cum este in cazul masinii dumneavoastra). Puteti, acum, testa masina, pornind-o.
Nu uitati ca acumulatorii de toate tipurile contin acizi si alte substante care sunt extrem de nocive pentru mediul inconjurator, dar si pentru sanatatea omului! De asta, va sfatuim sa umblati mereu cu manusi, eventual si cu ochelari de protectie, cand manevrati bateriile auto!
In plus, dupa ce ati scos bateria veche, dati-o la un centru specializat de reciclare si nu o aruncati la gunoi, pur si simplu. Astfel, ea va fi gestionata intr-un mod care sa nu puna in pericol mediul natural, sub orice forma.
Daca optati pentru a merge la un service, ca sa va schimbe un profesionist bateria, va mai putem da un sfat: este indicat sa efectuati acest pas recurgand la mecanicii din cadrul reprezentantei care v-a vandut masina.
Ei au suficient de multa experienta cu toate sistemele autoturismului dumneavoastra, asa ca vor face treaba mult mai bine decat oricine, iar daca apare vreo problema, vor sti cum sa o rezolve rapid si eficient.
Lasa un comentariu
0 Comentariu