Acumulatorul auto se poate descarca, dupa un anumit timp. Iti dai seama ca acesta a ramas fara energie, atunci cand luminile farurilor nu mai sunt atat de intense sau cand autoturismul nu mai porneste. Inainte de reincarcare, asigura-te ca bornele sunt curatate de rugina si electrolitul este la nivel optim. Poti realiza umplerea acumulatorului, folosind cablurile sau redresorul. Prima varianta necesita si un alt autoturism dotat cu o baterie functionala, iar cea de-a doua presupune folosirea unui dispozitiv de incarcare. Nu este indicat sa umpli bateria, atunci cand aceasta nu mai are aceeiasi forma, deoarece pot avea loc scurgeri, care pot duce la explozie.
Daca esti sofer, insa nu ai prea multe cunostinte tehnice, s-ar putea sa nu stii ce trebuie sa faci atunci cand se descarca bateria. Pentru a nu fi nevoit sa apelezi la un ajutor specializat, iata cateva informatii care iti pot fi de folos
Contents
- Cum iti dai seama ca bateria nu mai are energie?
- Ce lucrari de mentenanta trebuie sa faci inainte de incarcare?
- Cum poti incarca acumulatorul?
- Ce presupune incarcarea cu ajutorul cablurilor?
- Cum se realizeaza incarcarea cu redresorul?
- Ce verificari trebuie sa faci dupa incarcare?
- Cand nu este indicat sa realizezi procesul de umplere al bateriei
Cum iti dai seama ca bateria nu mai are energie?
Bateria auto este raspunzatoare de pornirea masinii, iar pe langa asta ea asigura si energia necesara pentru faruri, sistem audio si priza. Aceasta se reincarca in mod normal, in timp ce te deplasezi cu autoturismul.
Cu toate acestea, acumulatorul mai poate ceda din cauza incarcarilor repetate, a frigului sau atunci cand uiti farurile, casetofonul, cele mai bune boxe profesionale sau masina pornite. Lipsa energiei din baterie se poate observa foarte usor, chiar daca nu esti o persoana specializata.
Atunci cand farurile lumineaza slab, epuizarea acumulatorului poate fi una dintre cauze. Tot acesta este motivul si in cazul in care sunetul claxonului nu mai este atat de intens. In momentul in care electromotorul si contactul functioneaza in parametrii optimi, insa autoturismul nu porneste, bateria este descarcata.
Ce lucrari de mentenanta trebuie sa faci inainte de incarcare?
Inainte sa incepi procesul de incarcare, asigura-te ca acumulatorul nu are nevoie de lucrari de intretinere. Tipurile AGM si EFB necesita verificarea nivelului electrolidului. Daca acesta e scazut, va trebui sa te indrepti catre un service, pentru completarea lui. Bornele pot avea semne de coroziune, ce pot afecta functionarea, deoarece bateria nu va face contact cum trebuie. Ca sa imbunatatesti functionarea, este indicat sa le cureti de rugina si reziduuri.
Cum poti incarca acumulatorul?
In cazul in care ai efectuat aceste lucrari de intretinere si acumulatorul tot nu functioneaza, inseamna ca trebuie sa il incarci. Acest proces poate fi realizat in doua moduri – cu ajutorul cablurilor sau folosind redresorul.
Ce presupune incarcarea cu ajutorul cablurilor?
Ca sa poti incarca bateria prin intermediul cablurilor, trebuie sa iei energie de la un alt autoturism. Dupa ce apropii vehiculele, astfel incat sa ajunga firele de la un acumulator la altul, urmeaza pasii de mai jos.
Inainte de toate, asigura-te ca ambele vehicule sunt oprite. Apoi, ridica capacele bornelor si pozitioneaza cablurile, tinand cont de urmatoarele instructiuni. Cablul rosu se prinde de borna bateriei descarcate, in dreptul semnului pozitiv. Clestele existent in partea cealalta se agata de bateria donatoare, tot in dreptul aceluiasi semn. Firul negru se fixeaza in dreptul semnului minus, al bateriei donatoare.
Dupa ce te asiguri ca acestia sunt prinsi bine, extremitatea firului negru se prinde de o parte metalica existenta la motorul masinii, cu acumulatorul epuizat. Ai grija sa il fixezi cat mai departe de carburator, sistemul de injectie si acumulator.
Prima data porneste motorul masinii donatoare, iar apoi pe cel al masinii cu acumulatorul epuizat. Tine-le aprinse cel mult 5 minute, iar dupa aceea deconecteaza cablurile in ordinea inversa (prima data cel negru si ulterior cel rosu). La final, lasa masina, care are acumulatorul descarcat in functiune. In acest fel te vei asigura ca procesul de umplere a bateriei este finalizat.
Cum se realizeaza incarcarea cu redresorul?
Cea de-a doua modalitate de umplere a bateriei auto presupune folosirea unui redresor. Aceasta este o optiune, pentru momentele in care nu ai o masina de la care poti lua energie.
Inainte de toate trebuie sa scoti bateria din lacasul ei. Trebuie sa faci aceasta operatine cu atentie, pentru ca in cazul in care atingi clemele bateriei de zonele metalice ale caroseriei, poti provoca un scurtcircuit.
Apoi scoate bornele bateriei, prima data cea cu plus, iar dupa aceea cea cu minus. Pozitioneaza redresorul in pozitia de reincarcare, la 12V, iar apoi conecteaza-l la priza.
Dupa aceea, prinde clestii dispozitivului de incarcare: cel negru la borna negativa si cel rosu la cea pozitiva. Cand procesul de incarcare s-a finalizat, deconecteaza clestii redresorului si scoate-l din priza.
Ultimul pas presupune montarea bateriei la loc. In momentul in care o pozitionezi, tine cont ca ultima borna montata sa fie cea pozitiva. Acest proces poate dura intre 8 si 10 ore, iar pentru a verfica nivelul de umplere poti masura cu ajutorul unui voltmetru. Unele redresoare se pot opri in mod automat, cand incarcarea este finalizata.
Ce verificari trebuie sa faci dupa incarcare?
Pentru a te asigura ca umplerea bateriei s-a realizat corespunzator, trebuie sa masori tensiunea, folosind voltmetru sau un multimetru. Atunci cand acumulatorul este complet incarcat, dispozitivul de masurare trebuie sa arate o valoare peste 11.5V, cand motorul este oprit sau 13.8V, atunci cand motorul si farurile sunt in functiune.
In cazul in care nu ai dispozitive de masurare, poti face verificarile folosindu-te de faruri. Aprinde-le, daca lumina acestora nu scade in intensitate, inseamna ca acumulatorul este plin. Pentru ca bateria sa aiba energia specificata de producator, aceasta trebuie incarcata complet.
Cand nu este indicat sa realizezi procesul de umplere al bateriei
In mod normal, poti realiza fara mari batai de cap, incarcarea acumulatorului auto. Totusi, exista situatii in care nu este indicat sa faci acest proces, deoarece poti produce anumite defectiuni.
Daca bateria este deformata sau are umflaturi, incarcarea va fi inutila, dar in acelasi timp si periculoasa, deoarece pot aparea scurgeri, ce determina explozia acumulatorului. Unele baterii auto se pot descarca a doua zi dupa ce ai realizat umplerea. In cazul in care ai urmat corect instructiunile, dar te confrunti cu aceasta situatie, inseamna ca acesta nu se mai incarca sau redresorul nu mai functioneaza.
Lasa un comentariu
0 Comentariu