Cu cat stii mai multe, cu atat vei putea sa ai grija de masina ta mai bine, sa ii cresti performantele si rezistenta in timp, sa reduci problemele care pot sa apara, iar tipul de combustibil pe care il folosesti este foarte important, din acest motiv iti prezentam, in acest articol, cifra octanica.
In mod cert ai auzit vorbindu-se despre cifra octanica, dar este posibil sa nu stii exact la ce se refera, sau sa ai date partiale, asa ca iti va fi util sa lecturezi acest ghid, unde vei gasi informatii pe intelesul tuturor.
Este clar ca iti doresti cea mai buna benzina sau motorina, dar sa vedem cum te poate ajuta cifra octanica sa alegi cea mai convenabila varianta pentru tine.
Contents
Ce reprezinta cifra octanica?
Cifra octanica reprezinta rezistenta pe care o are un combustibil la detonatie. O mai poti gasi si notata cu CO. Astfel, valoarea acesteia este foarte importanta, deoarece va influenta modul in care se va comporta motorul.
Desi multi dintre soferii care au carnet de ani de zile, dar nu au cunostinte tehnice si au prins din zbor anumite date, cred ca este indicat sa alimentezi doar cu cifra octanica mare pentru a creste performantele masinii, nu este chiar adevarat, fiecare model de masina in parte are recomandarile ei pentru a avea o buna functionare pe termen lung.
Cum se calculeaza aceasta?
Cifra octanica pentru benzina a aparut inca din anii 1920, deoarece a fost nevoie de un combustibil performant, care sa tina pasul cu dezvoltarea din domeniul auto. In camera de ardere ce se regaseste la toate motoarele cu aprindere prin scanteie, are loc procesul de detonatie a benzinei, cifra octanica este rezistenta la detonatie.
Pentru a putea exprima mai bine aceste valori, a fost nevoie sa fie luate in considerare anumite etaloane, in functie de acestea fiind apoi facute masuratorile. Ca si etalon se considera heptanul, ce se aprinde imediat, asa ca este considerat cu valoare 0, si izooctan-ul, ce se comprima foarte bine si are atribuita valoarea 100.
Astfel la masuratoare o benzina care se comporta la aprindere ca si izooctanul va fi considerata cu cifra octanica 100, daca se comporta ca un amestec de 95% izooctan si 5% heptan, atunci este benzina 95. Masuratorile se fac in conditii de laborator pe un motor standard. Cifra octanica nu este legata de puterea calorica a combustibililor, adica de cantitatea de caldura pe care o degaja.
Nu este importanta cifra octanica la motorina, motoarele pe diesel avand alt principiu de functionare, se pune accent pe cifra cetanica ce arata cat de repede se aprinde. Nici cifra octanica kerosen nu este foarte relevanta pentru acest tip de combustibil, aceasta fiind de importanta majora doar pentru benzina.
Cifra octanica la benzina se poate calcula prin doua metode principale:
- COR – cifra octanica research, la care motorul de test are o turatie de 600 rpm;
- COM – cifra octanica motor, motorul de test are 900 rpm, si mai sunt si alti parametri specifici.
In Romania se aplica metoda COR, care este agreata si in Europa si se poate determina cifra octanica cuprinsa intre 95 si 100.
Ce tipuri de benzina sunt pe piata?
Atunci cand mergi sa alimentezi, vei vedea la pompa ca sunt cel putin 2 tipuri de benzina. Distribuitorii promoveaza varianta cu cifra octanica mai mare ca fiind mai buna pentru cresterea performantelor masinii, dar este important sa stii care sunt diferentele si cum afecteaza pe termen lung.
Benzina 95 – este o benzina standard, potrivita pentru mai toate tipurile de masini ce au motoare cu aprindere prin scanteie. Deoarece metodele de rafinare sunt mult imbunatatite si au aditivi in compozitie, respecta normele de poluare, inclusiv Euro 6.
Benzina 98/ 99 – este o alternativa la benzina standard, are in compozitie si o serie de aditivi suplimentari, dar caracteristicile tehnice sunt la fel cu cele de la benzina 95. Ai si alte variante, precum ecto sport 98, ce contine o serie de aditivi care au drept scop protectia motorului, reducerea emisiilor de gaze, efect antiuzura si anticoroziv etc.
Benzina 100 – desi cei mai multi soferi o considera cea mai buna benzina din Romania pentru a conduce in stilul sportiv, aceasta are alte calitati, protejand impotriva depunerilor pe circuitul motorului si a coroziunii.
Astfel, la o comparatie intre benzina 95 vs 98, se poate evidentia ca la o cifra octanica mai mare masina va merge mai lin, avand un randament mai bun la benzina mai scumpa. Deci consumul va fi ceva mai mic la benzina de 98 fata de cea de 95, dar avand in vedere ca prima este mai scumpa este posibil ca la un calcul lunar sa nu iesi mai bine.
Cum sa alegi carburantul potrivit pentru masina ta?
Acum ca ai vazut ce este si cum se calculeaza cifra octanica, ce tipuri de benzina gasesti in functie de aceasta, sa determinam cum faci alegerea potrivita pentru masina ta.
Producatorii de masini nu trec in cartea de identitate a automobilului ce tip de combustibil sa folosesti, dar cei mai multi stanteaza sau pun un abtibild pe capacul busonului in interior.
Chiar daca cifra octanica mai mare nu iti creste performanta masinii, nu te ajuta sa ai demaraje in tromba sau sa rulezi cu viteze mari, ajuta la sincronizarea perfecta cu miscarea pistoanelor si la o detonare precisa. Astfel, poti folosi benzina de 98/ 99 pentru masini mai noi.
Daca vehiculul este cu an de fabricatie mai inaintat sau chiar ai o masina de colectie, nu este atat de important sa folosesti o benzina cu cifra octanica ridicata, fiind potrivita si benzina de 95.
Deoarece se poate pune aditiv in benzina, acesta trebuie bine ales pentru a ridica calitatile combustibilului. Este bine sa iti faci si un buget lunar pentru a vedea care este cea mai potrivita varianta pentru tine, fiind posibil si sa alternezi cele doua tipuri.
Lasa un comentariu
0 Comentariu