Cauciucuri – Opinii si Recenzii in 2024
Pentru a putea circula cu autovehiculul tau, acesta trebuie echipat in mod corespunzator. Din dotarile lui nu pot lipsi anvelopele, iar acestea trebuie sa fie cele specificate in cartea tehnica a masinii, daca vrei sa fie totul legal. Tot mai frecvent oamenii isi cumpara cauciucuri online, aceasta varianta fiind mai rapida si mai practica, deoarece nu trebuie sa mai umbli sa le cauti, ci le primesti direct acasa. Daca si tu vrei sa faci o astfel de achizitie, noi am pregatit un top al celor mai interesante si populare modele. Pe primul loc avem Continental WinterContact, o anvelopa de iarna, care are o latime de 195 mm, un raport de aspect de 65%, diametru de 15 inchi si constructie interna R. Daca e amplasata impreuna cu alte modele identice, permite rularea cu o viteza maxima de 190 km/h si poate sustine pe patru roti un total de 2450 kg. Nu e zgomotoasa, producand doar 72 dB si consumul e destul de redus, facand parte din clasa C. Daca ceea ce cauti sunt cauciucuri de vara, vezi Michelin Primacy 4.
Contents
Tabel comparativ
Este o anvelopa de calitate superioara, fabricata in asa fel incat sa fie confortabila si atunci cand circuli pe drumuri cu denivelari, e potrivita pentru sezonul rece, permite rularea in siguranta la viteze de pana in 190 km/h, sustine o greutate de 615 kg si nu e foarte zgomotoasa, producand doar 72 dB.
Avand in vedere diametrul intern de 15 inchi si latimea de 195 mm, e potrivita doar pentru modelele de masini mai mici.
Echipeaza-ti in mod corespunzator autoturismul pentru iarna si cumpara un set de anvelope de acest fel, daca ceea ce cauti sunt modele 95/65R15.
Un set care contine patru astfel de produse va fi potrivit pentru masinile care au rotile mai mari. O astfel de anvelopa are: latime de 205 mm, inaltime de 55 mm, diametru 16 inchi, indice sarcina 91, indice viteza V, clasa de aderenta A, iar zgomotul reprodus este de nivel 1 - 68 dB.
Necesita o investitie financiara destul de mare, motiv pentru care nu sunt potrivite pentru cei care nu au un buget generos la dispozitie.
Daca vrei sa cumperi anvelope premium, de calitate superioara, iti recomandam acest set ce iti va oferi siguranta sporita.
Sunt cauciucuri potrivite pentru toate anotimpurile, daca iernile nu sunt foarte grele, si sunt recomandate pentru masinile care accepta variante de tipul 195/65R15. Sunt foarte silentioase (reproduc doar 68 dB), suporta o greutate de pana la 690 kg si permit rularea cu o viteza foarte mare, de pana la 240 km/h.
Fiind cauciucuri all season, nu sunt foarte potrivite pentru a fi intrebuintate in conditii de iarna mai grele, cu zapada si gheata multa.
Cumpara un set de anvelope ca acestea, daca nu circuli mult iarna sau daca nu locuiesti in zone cu ierni grele.
Pareri despre cele mai bune cauciucuri
Esti in cautarea unor anvelope potrivite pentru masina ta? Mai jos, vei gasi cateva variante foarte populare, pe care te invitam sa le studiezi si sa vezi daca sunt ceea ce ai tu nevoie.
Cauciucuri de iarna:
Continental WinterContact
Daca e necesar sa-ti echipezi masina cu cauciucuri de iarna sau daca vrei sa le cumperi pentru a le avea in sezonul rece, acestea aduse acum in discutie ar putea fi o buna alegere, deoarece sunt de calitate superioara, apartinand brandului Continental, recunoscut si apreciat pe piata. Pachetul contine un singur produs, deci, pentru toata masina va trebui sa achizitionezi patru.
Vorbim acum de cauciucuri de iarna 195/65R15, ceea ce inseamna ca au o latime de 195 mm, un raport de aspect de 65% si un diametru de 15 inchi. Ele au indice R in ceea ce priveste constructia interna, motiv pentru care putem afirma ca absorb foarte bine socurile. Zgomotul reprodus se incadreaza in normele UE, fiind de 72 dB.
Indicele de viteza al acestor pneuri este T, asadar, poti rula cu o viteza de pana in 190 km/h, iar clasa de consum este C, ceea ce inseamna ca nu vor duce la un utilizarea unei cantitati mari de carburant. Indicele de sarcina este de 91 pentru aceasta anvelopa, suportand o greutate maxima de 615 kg. Daca vei cumpara patru astfel de cauciucuri, pentru toate rotile masinii, greutatea maxima suportata va fi de 2460 kg.
Debica Frigo
Cauti cauciucuri de iarna 205/55R16? Daca raspunsul tau e afirmativ, poti sa-ti indrepti atentia spre produsul adus acum in discutie. E vorba de o anvelopa potrivita pentru sezonul rece, care e compatibila cu modelele de masini care necesita o latime de 205 mm, o inaltime de 55 mm si un diametru de 16 inchi.
Multi dintre cei care cauta cauciucuri ieftine prefera sa achizitioneze patru astfel de produse, ele fiind performante si din alte puncte de vedere: au un indice de sarcina 91, ceea ce inseamna ca pot sustine pana la 615 kg/bucata, fac parte din clasa de consum C, pentru nu folosi mult carburant, iar indicele de viteza e T, asadar, vei putea merge cu viteza maxima de 190 km. Nu e o viteza practicabila pe drumurile din tara noastra, dar vorbim la nivel teoretic.
Nivelul de zgomot reprodus de o astfel de anvelopa e de 71 dB, in limite normale, admise de UE. Clasa de aderenta pe suprafete umede e C, ceea ce inseamna ca la o viteza de 80 km/h se va opri dupa 7 metri.
Cauciucuri de vara:
Michelin Primacy 4
Daca la masina ta are roti ceva mai mari si sunt potrivite pentru ea cauciucuri de vara 205/55R16, un set format din patru anvelope Michelin Primacy 4 ar putea fi o alegere buna, insa, vei avea nevoie de un buget ceva mai generos, deoarece nu sunt foarte ieftine.
Merita sa investesti in astfel de cauciucuri de vara, deoarece aceasta anvelopa are caracteristici ce o fac sa fie in topul produselor de calitate: poate sustine 615 kg (indice 91), permite rularea cu viteza maxima de 240 km/h, consuma destul de putin carburant (clasa C), permite oprirea rapida in caz de franare pe suprafete umede (clasa A) si are un nivel de zgomot foarte redus (68 dB).
Aceasta anvelopa este de tip R (Radial), oferind confort chiar si pe drumurile mai denivelate. Ea e potrivita la autoturismele care accepta o inaltime de 205 mm, un raport de aspect de 55% si un diametru de 16 inchi.
Goodyear Efficient
Daca alegi sa cumperi patru astfel de produse, vei avea masina echipata complet cu cauciucuri vara 195/65R15. Daca sunt compatibile pentru autoturismul tau, te vei putea bucura de siguranta sporita, deoarece sunt realizate cu ajutorul tehnologiei WearControl, care imbunatatesc franarea, dar contribuie si la rezistenta.
Aceasta anvelopa face parte din clasa de consum B, ceea ce inseamna ca nu vor fi necesare costuri suplimentare semnificative pentru combustibil. Indicele de sarcina e 91, motiv pentru care putem afirma ca poate sustine pana la 615 kg. In ceea ce priveste viteza maxima posibila, aceasta e de 210 km/h (clasa H).
Daca iti echipezi automobilul cu astfel de cauciucuri de vara, vei avea parte si de un zgomot redus (nivel 1, 68 dB), dar si de o aderenta la franare foarte buna (clasa A). Pretul e unul destul de accesibil, iar frecvent poti gasi si reduceri, pentru a le cumpara la costuri si mai mici.
Cauciucuri all season:
Michelin CrossClimate
Aducem acum in discutie un produs care face parte din gama de cauciucuri all season. Aceasta anvelopa e apreciata pentru faptul ca are o aderenta foarte buna, facand parte din clasa A si e optimizata in asa fel incat sa nu duca la un consum ridicat de carburanti (clasa C). E prevazuta cu un profil in V, care ofera o tractiune foarte buna pe zapada si durabilitate sporita.
Anvelopa aceasta e compatibila cu masinile care au nevoie de modele cu latime de 195 mm, inaltime 65 si diametru de 15 inchi (195/65R15). Suporta o greutate destul de mare, de pana la 690 kg (indice 95), iar indicele de viteza e V (maxim 240 km/h).
Zgomotul dat de rularea cu astfel de cauciucuri e de 68 dB, apartinand nivelului 1. Daca iti doresti sa cumperi astfel de pneuri, un set complet, de patru, te va costa destul de mult, deoarece au un pret de achizitie destul de mare, in comparatie cu restul modelelor prezentate de noi.
Nexen Nblue
Cartea tehnica a masinii iti spune ca ai nevoie de anvelope cu o latime de 185 mm, inaltime de 65 mm si diametru de 15 inchi? Atunci, un set de cauciucuri all season formate din patru astfel de produse ar putea fi o alegere potrivita pentru tine, daca nu vrei sa le mai schimbi de la un anotimp la altul si daca nu trebuie sa faci fata unor ierni foarte dificile.
Nivelul de zgomot la o astfel de anvelopa e de 69 dB, unul redus si acceptat in mod legal. Aderenta la suprafete umede e destul de buna, facand parte din clasa B, ceea ce inseamna ca masina se va opri la circa 3 metri de la franare. Nu e insa foarte eficienta din punctul de vedere al consumului, deoarece apartine clasei E.
Daca alegi sa cumperi patru anvelope de acest fel, te vei bucura de cauciucuri la un pret bun, deoarece au un cost destul de accesibil. Indicele de sarcina e 88, sustinand pana la 560 kg, iar cel de viteza e T (maxim 190 km/h).
Cauciucuri off road:
KAMA Off Road
Aducem acum in atentia ta un set de cauciucuri off road care sunt potrivite pentru masinile care au nevoie de anvelope cu latime de 175 mm, inaltime 80 mm si diametru de 16 inchi. Ele sunt fabricate in Rusia, in 2018 si se afla in varful topului cand vine vorba de produse de acest fel de la KAMA.
Aceste cauciucuri sunt realizate astfel incat sa fie potrivite pentru iarna. Ele au indice de sarcina 88, sustinand o greutate de pana la 560 kg/bucata si un indice de viteza Q, ce ofera informatii cu privire la faptul ca poti rula cu o viteza maxima de pana la 160 km/h.
KAMA Off Road sunt cauciucuri ieftine care prezinta si o serie de aspecte putin mai neplacute, deoarece fac parte din clasa F atat in privinta consumui de carburant, cat si in cea a aderentei pe suprafete umede, ceea ce nu e tocmai placut. Si nivelul de zgomot e destul de mare, fata de anvelopele clasice, reproducand 74 dB.
Cauciucuri agricole:
Addo Agricola AIA-39
Utilajele folosite in agricultura au in general roti foarte mari, motiv pentru care sunt necesare si pneuri pe masura. Aceste cauciucuri agricole sunt potrivite pentru masinile din acest sector care au nevoie de produse cu latime de 12.4 mm si diametru de 28 de inchi. Pachetul contine un singur articol.
Aceasta anvelopa este cu camera de aer si se monteaza pe osie cu tractiune. E potrivita pentru a fi intrebuintata in orice sezon, fiind suficient de calitativa pentru a face fata si in conditii meteo mai grele, daca obisnuiesti sa lucrezi in camp pana la inceputul iernii sau daca mergi imediat dupa ploaie.
Pentru a achizitiona acest cauciuc va trebui sa pui la dispozitie un buget mai mare, deoarece astfel de articole nu sunt deloc ieftine. Asadar, pregateste o suma de bani mai generoasa, daca folosesti utilaje agricole care utilizeaza astfel de anvelope si una e defecta sau vrei sa le schimbi pe ambele.
Cauciucuri moto:
Michelin Pilot Power
Michelin Pilot Power sunt cauciucuri moto potrivite pentru sezonul cald, deoarece sunt de vara. Pachetul include anvelope pentru ambele roti, deci, vei avea setul complet. Acestea despre care vorbim acum sunt fabricate in 2024, deci, sunt noi si apartin unui brand renumit pentru calitatea produselor comercializate.
In ceea ce priveste compatibilitatea lor cu modelele de motociclete, afla ca au o latime de 120, respectiv 180 mm, un diametru de 17 inchi si sunt de tip R, oferind confort chiar si atunci cand drumul e mai denivelat. Sunt fara camera de aer si sunt omologate pentru viteze de peste 270 km/h (clasa W).
Costul de achizitie poate parea destul de mare pentru cei care nu au un buget foarte generos, dar sa nu uitam de faptul ca vorbim de pneuri de la Michelin, care ofera siguranta, fiind realizate intr-un mod calitativ si testate inainte de a fi date spre vanzare.
Cauciucuri bicicleta:
Kenda 524733
Kenda 524733 este un cauciuc ieftin si bun pentru biciclete. El e potrivit pentru a rula pe toate tipurile de suprafete, inclusiv terenuri accidentate. Acest producator este renumit pentru articolele de calitate pe care le fabrica, fiind printre liderii mondiali cand vine vorba de anvelope pentru biciclete.
Acesta ar putea fi cel mai bun cauciuc pentru vehiculul tau pe doua roti, daca ai nevoie de un diametru de 26 inchi si o latime de 1.95 inchi. Este de tip talon cu sarma, fiind astfel rezistent in timp si mai rigid. Este de culoare neagra, cu insertii albe si rosii pe partea dinspre interior.
Asadar, daca vrei cauciucuri pentru bicicleta de calitate, incearca-le pe cele de la Kenda. Acesta adus acum in discutie este si accesibil financiar, deci, nu va trebui sa aloci o suma foarte mare pentru achizitionarea lui. Pachetul include un singur articol, deci, daca ai nevoie pentru ambele roti va trebui sa cumperi doua si pretul bineinteles se va dubla.
Ghid de cumparare
Atunci cand vrei sa cumperi cele mai bune cauciucuri pentru autoturism, motocicleta, bicicleta etc., ceea ce trebuie sa faci este sa te informezi cat mai bine. E necesar sa vezi exact ce trebuie sa ai in vedere cand vine vorba de o astfel de alegere, motiv pentru care, iti venim in intampinare cu o serie de criterii de selectie si argumente care ti-ar putea fi de ajutor:
Dimensiunile:
Pentru inceput, ceea ce trebuie sa iei in calcul sunt dimensiunile anvelopelor. Acestea sunt extrem de importante mai ales cand vorbim de automobile, deoarece legea impune sa tii cont de detaliile specificate in cartea tehnica a masinii.
Vei observa ca pe fiecare pneu in parte sunt trecute mai multe valori. Pentru a intelege mai exact, iti vom da un exemplu – 195/65R15. Primele trei cifre indica latimea in mm a cauciucurilor. Urmeaza apoi un numar care iti va arata raportul nominal de aspect, exprimat in procente – 65% in acest caz. Mai exact, inaltimea este 65% din latimea anvelopei.
Dupa aceste cifre, urmeaza o litera care iti va oferi informatii cu privire la constructia interna a cauciucului. Aici, R vine de la Radial, ceea ce inseamna ca e realizat in asa fel incat sa absoarba socuri, lovituri si denivelari si sa ofere un grad de confort ridicat. Exista si variante precum B – constructie bretea sau D – constructie in diagonala (nu e foarte confortabil la denivelari, deoarece e mai rigid), dar sunt mai rar intalnite.
Sunt cazuri in care pentru anumite masini sunt omologate mai multe dimensiuni. Pentru a vedea ce anume e potrivit pentru a ta, verifica specificatiile cartii tehnice. Aceste detalii mai sunt uneori trecute si pe capacul de la rezervor, pe stalpul usii de la sofer sau pe usa interioara a torpedoului. Daca vechile anvelope sunt omologate pentru automobilul tau, poti lua datele si de pe ele.
Indicele de sarcina:
Acest aspect ofera detalii cu privire la greutatea maxima pe care o poate sustine un anumit cauciuc, in momentul in care e umflat in mod corespunzator. Pentru a aflat cat poate suporta in total autoturismul tau, trebuie sa inmultesti numarul respectiv cu cel al rotilor pe care le are autovehiculul tau. De exemplu, la motociclete inmultesti cu 2, la masinile clasice cu 4.
Indicele de sarcina este exprimat prin intermediul a doua sau trei cifre (de la 60 – 250 kg, la 165 – 5150 kg). Pe Internet exista o multime de tabele care te vor ajuta sa afli valoarea cifrelor respective in kilograme. Iata cateva dintre ele: 70 – 335 kg, 82 – 475 kg, 94 – 670 kg, 100 – 800 kg, 116 – 1250 kg, 125 – 1650 kg, 130 – 1900 kg, 143 – 2725 kg sau 152 – 3550 kg.
Indicele de viteza:
Caracteristica aceasta este exprimata in litere, iar fiecareia ii corespunde o viteza maxima recomandata in momentul in care autoturismul ruleaza cu respectivele anvelope. Exista in total 15 clase in acest sens.
Primele patru corespund vehiculelor de dimensiuni mari (J – 100 km/h, K – 110 km/h, L – 120 km/h, M – 130 km/h), urmatoarele doua sunt pentru autoutilitare (N – 140 km/h, P – 150 km/h), dupa care vine randul celei dedicate SUV-urilor, crossoverelor, autoutilitarelor etc. (Q – 160 km/h).
Mai departe, urmeaza clasele R (170 km/h – autoutilitare, pneuri de iarna) si S (180 km/h – SUV-uri, crossovere). T corespunde autoutilitarelor si SUV-urilor echipate cu anvelope de iarna sau all season, care pot rula cu pana la 190 km/h.
Urmatoarele categorii corespund unor viteze foarte mari, care sunt impracticabile pentru tara noastra – H – 210 km/h, V – 240 km/h, W – 270 km/h, Y – 300 km/h si ZR – peste 240 km/h.
Tipul:
Asa cum probabil stii prea bine, anvelopele trebuie cumparate si in functie de conditiile de drum. Legislatia din Romania obliga soferii sa aiba autoturismele echipate in mod corespunzator atunci cand circula pe drumurile publice. Acestea fiind zise, exista urmatoatele tipuri de pneuri:
De vara: sunt realizate in asa fel incat sa ofere siguranta in conditii de carosabil uscat si/sau umed. Ele insa nu sunt potrivite pentru drumuri acoperite de gheata si zapada, deoarece in momentul in care temperaturile scad sub 7 grade, devin rigide si pot prezenta un real pericol.
De iarna: sunt special gandite pentru a-si pastra proprietatile chiar si atunci cand e extrem de frig. Ele sunt realizate dintr-un material mai moale pentru a ajuta la tractiune si aderenta cand circuli pe gheata si/sau zapada. Produc un zgomot mai mare fata de cele de vara, dar ofera siguranta de care ai nevoie.
In ceea ce priveste perioada la care masina ta trebuie sa fie echipata cu cauciucuri de iarna nu exista o data fixa, ci va trebuie sa le ai atunci cand conditiile de drum o impun.
All season: daca traiesti intr-o tara/zona in care iernile sunt foarte blande si nu e necesar sa circuli pe drumuri pline de zapada, poti opta pentru astfel de anvelope. Ele prezinta marele avantaj al faptului ca nu trebuie schimbate la trecerea de la un sezon la altul. Insa, nu sunt la fel de eficiente cand iarna e grea, motiv pentru care nu sunt foarte recomandate.
Nivelul de zgomot:
Se pare ca zgomotul care se aude in momentul in care ruleaza masina e influentat si de anvelopele folosite. In acest sens, exista trei niveluri, care sunt prezente pe eticheta pneurilor sub forma unor unde emise de un dispozitiv de redare a sunetelor.
Daca difuzorul emite o singura unda, inseamna ca zgomotul produs este unul destul de mic cu cel putin 3dB mai redus decat limita acceptata de UE ((sub 70 dB). In eventualitatea in care exista doua unde, sonorul reprodus este intre limita admisa de Uniunea Europeana si pana la 3dB sub aceasta.
Cele mai galagioase cauciucuri sunt cele cu trei unde emise de difuzor, ceea ce iti ofera informatii cu privire la faptul ca anvelopa furnizeaza prea mare zgomot.
Clasa eficientei de consum:
Cand vrei sa cumperi cauciucuri, la preturi bune, gandeste-te ca acestea au si un indice care ofera date cu privire la consumul de carburant. Acesta se exprima in litere de la A la G, iar cele din prima categorie (A) pot oferi un consum cu 7.5% mai redus fata de cele din ultima (G).
Marea majoritate a anvelopelor apartin clasei C, iar acest lucru inseamna ca la 100 de km ele vor consuma cu circa 0.12 litri de benzina mai mult decat ar fi normal. Daca te intereseaza si alte valori cu privire la acest aspect, iata care sunt: A – 土 0.00 l/100km, B – 土 0.01 l/100km, E – 土 0.14 l/100 km, F – 土 0.15 l/km si G – 土 0.15 l/km.
Tine cont de aceste aspecte si informeaza-te pentru a vedea si alte pareri despre cele mai bune cauciucuri, astfel incat varianta finala pe care o alegi sa fie cea mai buna si sigura pentru tine si masina ta.
Intrebari frecvente
E in regula sa cumpar cauciucuri second hand?
Daca bugetul nu iti permite sa achizitionezi anvelope de la branduri cunoscute, care sa fie noi si sa ofere calitatea de care ai nevoie, cel mai sigur ar fi sa optezi pentru produse la mana a doua, care au un profil suficient de adanc pentru a fi utilizate in siguranta.
Nu e o idee buna sa cumperi anvelope de la branduri no-name, deoarece in general nu sunt testate si nu te poti baza 100% pe ele. Nu au aderenta buna, nu prezinta siguranta la franare si asa mai departe. Asadar, daca vrei produse de calitate, ai doua variante – achizitionezi unele noi, de la un brand de renume sau la mana a doua, tot de la un producator cunoscut.
Dar, nu ignora faptul ca la modelele SH nu poti sti niciodata cum anume au fost utilizate, deci, nu poti afla modul in care ele au fost rulate. Pentru a te asigura ca sunt ceea ce cauti, cel mai bine ar fi sa le instalezi pe o janta si sa verifici sa nu aiba umflaturi pe laterale.
Ce sunt cauciucurile resapate?
Pneurile resapate sunt modele care s-au uzat in trecut si au fost reconditionate, prin adaugarea unui nou strat de cauciuc. Ele nu vor mai avea aceleasi proprietati pe care le-au avut respectivele anvelope initial, dar sunt totusi o varianta buna pentru persoanele care nu isi permit financiar modele noi.
Pentru a te asigura de faptul ca alegi ceva calitativ, trebuie sa cauti un producator serios care se ocupa de resapare. Afli daca un brand e sau nu de incredere de la cei care au mai facut astfel de alegeri.
Cat costa, in medie, niste cauciucuri noi?
Pretul anvelopelor poate varia foarte mult, in functie de o multime de aspecte, motiv pentru care e mai dificil de spus un cost mediu. In general, cauciucurile all season sunt cele mai scumpe, iar cele de vara cele mai ieftine. Apoi conteaza foarte mult brandul, modelele apartinand unor producatori precum Pirelli, Continental sau Michelin fiind mai costisitoare fata de altele mai putin cunoscute.
Suma de bani pe care trebuie sa o scoti din buzunar e diferita si in functie de cat de mari sunt jantele, deoarece in mod categoric, cele mai generoase sunt mult mai scumpe. Tot anvelope sunt si cele pentru biciclete, de exemplu, care fara doar si poate sunt mai ieftine decat cele pentru masini.
Daca urmaresti tot felul de promotii si oferte si ai o masina obisnuita, cu circa 250 lei poti cumpara un cauciuc de calitate. Va trebui sa dai in jur de 100 lei pentru o anvelopa buna de bicicleta sau circa 400 lei pentru ATV.
Care sunt cele mai laudate firme ce produc cauciucuri auto?
Cei mai apreciati producatori care se ocupa de realizarea si furnizarea anvelopelor sunt: Michelin, Continental, Pirelli, Nokian, Dunlop sau Goodyear. Acestia au pe piata articole de calitate, atent verificate, care se comporta foarte bine in conditiile de drum pentru care au fost fabricate.
Cat de sigure sunt cauciucurile de iarna second hand?
Daca vrei sa cumperi cauciucuri la un pret bun, o varianta potrivita sunt cele la mana a doua. Ele sunt sigure, atata timp cat corespund cu cerintele din manual, nu au defecte care sa afecteze modul in care circula masina si sunt intr-o stare suficient de buna pentru a oferi siguranta, mai exact, sa aiba o adancime a benzii de rulare nu mai mica de 2 mm.
Exista o lege despre cauciucuri de iarna in Monitorul oficial?
Atunci cand cauti sa cumperi cauciucuri de iarna ieftine inseamna ca te pregatesti sa circuli pe drumuri cu zapada. Daca te intrebi care sunt prevederile legale in acest sens si cand anume e nevoie sa schimbi anvelopele, in Monitorul Oficial, Legea nr. 161/2011 spune ca se senctioneaza (între 9 și 20 de puncte, intre 1.305 și 2.900 de lei): “conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.”
Idei de amenajari de gradini cu cauciucuri
Anvelopele uzate nu mai pot fi intrebuintate pentru masina, dar nu spune nimeni ca trebuie sa le arunci. Ele pot fi folosite intr-un mod creativ, pentru a-ti amenanja gradina. Pot avea un aspect deosebit de placut, daca ai rabdare si investesti putin in vopsele, pentru a le face sa arate cat mai bine.
In cele ce urmeaza iti vom spune cateva idei interesante de utilizare a cauciucurilor scoase din uz:
Amplaseaza-le din loc in loc si planteaza flori
Este probabil cea mai frecventa, dar si cea mai simpla modalitate de intrebuintare a anvelopelor. Ceea ce trebuie sa faci este sa le asezi in diverse locuri din gradina ta, sa le umpli cu pamant, sa le vopsesti in nuantele dorite de tine (dar le poti lasa si asa) si sa plantezi/semeni apoi in interior florile preferate.
Construieste diverse forme
Daca te inarmezi cu rabdare si esti o persoana creativa, poti face adevarate obiecte de arta din cauciucuri. Le poti aseza in asa fel incat sa aiba forma de fantana, turn, piramida, floare etc. Pentru unele constructii vei avea nevoie si de alte elemente, ca de exemplu acoperis pentru fantana sau un fierastrau pentru a taia in doua anvelopa daca vrei sa realizezi o floare.
Fa un leagan
Cauciucurile vechi pot fi folosite si pentru a face un leagan. Poti opta pentru o varianta pe orizontala sau pe verticala, dupa cum crezi ca ar fi mai placut si mai confortabil pentru tine si/sau copiii tai.
Pentru a realiza un model pe orizontala, vei avea nevoie de o bormasina care sa te ajute sa dai gauri pentru a fixa o serie de carlige prin care urmeaza a trece sfoara/lantul care prinde leaganul de copac sau de o bara, dupa caz. Daca vrei sa-l faci pe verticala, pur si simplu legi o funie de cauciuc si apoi de copac sau invers.
Foloseste-le pentru un spatiu de relaxare
Anvelopele pe care nu le mai intrebuintezi pot fi utilizate si ca scaune. Le asezi unele peste altele, pentru a avea inaltimea dorita, apoi cauti o modalitate prin care poti acoperi gaura din mijloc. Poti prinde o plasa, fixa un placaj mai tare etc.
Apoi, din ele, cu ajutorul aceluiasi principiu poti realiza si o masa, pentru a avea un spatiu relaxant daca vrei sa citesti sau sa iei masa in mijlocul gradinii.
Aseaza-le in jurul copacilor
Pomii din gradina pot arata foarte dragut spre radacini, daca alegi sa te folosesti de vechile anvelope. Taie-le intr-un loc, astfel incat sa le poti aseza in jurul trunchiului, la baza, apoi picteaza-le in culori atractive si placute.
Constuieste pentru copilul tau un loc de joaca
Te-ai gandit vreodata sa amenajezi un loc de joaca, pentru micutul tau, din cauciucuri uzate? Nu ne referim la o masa cu scaune sau leagan, cum am amintit anterior, ci la o zona care sa-l ajute sa faca si miscare. Sunt modalitati prin care poti realiza cu ajutorul anvelopelor balansoare in diverse forme, dar si spatii cu obstacole (amplasandu-le la anumite distante, orizontal sau vertical), astfel incat sa se joace printre ele, ocolindu-le, pasindu-le sau urcandu-se pe ele.
Ai grija sa-ti supraveghezi copilul in astfel de cazuri si sa construiesti spatii potrivite pentru varsta lui.
Lasa un comentariu
0 Comentariu