Cum faci contestatie in caz de amenzi rutiere

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Daca esti sofer este posibil sa primesti o amenda rutiera, iar daca crezi ca este o nedreptate si situatia expusa nu corespunde cu realitatea, trebuie sa stii ca ai dreptul sa o contesti, iar in acest articol iti prezentam cateva aspecte pentru a putea face acest lucru.

 

Chiar daca inca nu ai primit nici o amenda in trafic, este bine sa stii din timp cum sa procedezi in caz ca nu esti de acord cu sentinta primita. Agentii care intocmesc un proces verbal si iti dau o amenda contraventionala, de cele mai multe ori nu iti ofera informatii despre cum poti sa contesti acest fapt. 

In acest articol vei gasi informatii pentru a sti cum se face o contestatie, care este termenul, cadrul legal etc., care sa te ajute in caz ca ai nevoie. Desi legea trebuie respectata, sunt situatii in care se poate produce o nedreptate si este cazul sa actionezi, prin contestarea unei amenzi sau a altor sanctiuni. 

 

Care este cadrul legal?

Principalul act normativ care stabileste cadrul legal cu privire la contraventie este Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, cu toate completarile si modificarile ulterioare. Aici gasesti informatii, la alineatul 2, articolul 15, despre persoanele care au dreptul la intocmirea procesului verbal de contraventie in lipsa sau in prezenta ta, tipurile de contraventii la alineatul 3, principalele sanciuni la articolul 5 alineatul 2.

In principal, in cazul unor contraventii de circulatie, se pot aplica doua sanctiuni si anume: avertisment sau amenda, eventual cu suspendare permis. Aceste sanctiuni se pot aplica atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice.

Cel mai frecvent se contesta amenzile legate de circulatie, de multe ori situatiile fiind controversate si nefiind respectate procedurile. 

Procesul verbal

Tot in OG 2/2001, la articolul 16, alineatul 1, este prevazut ce trebuie sa cuprinda obligatoriu un proces verbal la politie, in caz ca nu sunt respectate aceste puncte atunci acesta poate fi contestat cu mari sanse de castig de partea celui amendat.

Daca proprietarul autoturismului sau soferul sunt persoane fizice rezidente in Romania, procesul verbal trebuie sa contina urmatoarele informatii:

  • Locul si data unde este completat;
  • Datele, in clar, ale agentului ce face constatarea: nume, prenume, calitatea etc.;
  • Datele de identificare ale celui care a savarsit contraventia, preluate din actul de identitate;
  • Descrierea in clar a faptei pe care a savarsit-o contravenientul, cu ora exacta, locul, evaluarea pagubelor etc.;
  • Indicarea actului normativ in baza caruia este stabilita si sanctionata fapta;
  • Daca a avut loc un accident de circulatie, se trece si societatea de asigurari;
  • In cazul in care este data o amenda de circulatie trebuie trecut si termenul de 48 de ore in care se poate plati jumatate din suma;
  • Termenul in care se poate contesta amenda si unde se depune aceasta.

Pentru persoanele juridice mai trebuie adaugate si:

  • Datele de identificare ale firmei; 
  • Datele de identificare ale persoanei care reprezinta firma.

Totodata, agentul constatator trebuie sa treaca la sectiunea Alte mentiuni si obiectiunile contravenientului. In caz ca nu sunt respectate toate aceste mentionari ai toate motivele sa faci o contestatie de amenda.

 

Care este termenul in care poti sa contesti procesul verbal?

Pentru a contesta procesele verbale in urma carora sunt prevazute amenzi rutiere, ai la dispozitie un termen de 15 zile (conform articolului 31 din cadrul OG 2/2001).

O contestatie amenda se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a avut loc fapta contraventionala. Termenul de 15 zile incepe din momentul in care:

  • Ai semnat procesul verbal intocmit, chiar daca refuzi apoi sa il primesti, fiind semnat incepe numaratoarea zilelor;
  • Daca nu ai semnat procesul verbal, se considera ca ti-a fost inmanat la data primirii prin posta cu confirmare de primire, prin curier, data afisarii pe usa.

Daca ai amenzi de circulatie neplatite, acestea pot fi executate silit, se prescriu in termen de 5 ani. In caz ca nu ai fost prezent, agentul constatator poate aplica sanctiunea si in lipsa, cu un martor. In cat timp vine procesul verbal acasa? In termen de 6 luni de cand aceasta a fost savarsita, altfel fapta se prescrie.

Cand poti face contestatie?

In caz ca ai primit o amenda viteza sau alte sanctiuni in trafic si vrei sa faci o contestatie, este bine sa stii care sunt aspectele de care te poti lega, si anume: respectarea cadrului legal la intocmirea actului de constatare si temeinicia faptelor. 

 

Ce trebuie sa contina o contestatie?

Este important sa stii de la inceput ce trebuie sa contina o contestatie, deoarece ai doar 15 zile termen pentru a o depune. Poti sa gasesti modele de contestatii in mediul online dupa care sa te ghidezi, dar este important sa iti stabilesti singur ce iti doresti si care este aspectul pe care il contesti.

Astfel, daca in urma unei contraventii, ce are ca urmare retinerea permisului spre exemplu, trebuie sa stabilesti clar ce iti doresti: anularea procesului – verbal, schimbarea incadrarii faptei, o diminuarea a sumei pe care o ai de plata sau in cazul in care ai achitat deja amenda restituirea acesteia. Dupa depunerea contestatiei primesti inapoi permisul pana la solutionarea dosarului. 

Daca ai constatat nereguli la intocmirea procesului verbal sau ai primit o amenda de viteza in urma unui radar ce nu are trecute toate datele (verificarea metrologica a aparatului), atunci nu trebuie sa mai amintesti in contestatie pentru amenda si de fapta savarsita, fiind suficient sa te referi doar la ce este omis sau incorect.

In schimb, daca alegi sa contesti temeinicia faptelor, atunci trebuie sa faci o descriere cat mai exacta a celor intamplate, sa scoti in evidenta ce este diferit fata de procesul verbal, sa punctezi foarte bine detaliile si lucrurile care te ajuta. Ai grija sa ai o contestatie scurta si la obiect pentru a putea fi parcursa cu atentie.

Contestatia se face in 3 sau 4 exemplare. La dosar se mai adauga si o copie cat mai lizibila a procesului – verbal, dar si alte documente pe care le consideri utile. Ai si posibilitatea de a aduce in instanta probe sau de a audia martori, daca este cazul. Nu uita sa atasezi si dovada ca ai platit taxa judiciara de timbru. 

Daca nu esti multumit cu rezultalul procesului, atunci poti sa mergi mai departe daca vei considera ca ai motive de recurs. La intocmirea contestatie noua, trebuie sa mentionezi in clar care sunt punctele nerezolvate sau sa aduci alte probe, pentru a avea reusita cu recursul. 

 

Toti isi doresc sa nu aiba probleme in trafic pentru a nu avea parte de sanctiuni, totusi este util sa stii cum sa reactionezi si ce drepturi ai. Pe langa drepturi, daca este oprit de organele de control, conducatorul auto este obligat: sa prezinte documentele cerute, sa nu paraseasca masina, pe timp de noapte trebuie sa conecteze lumina din interior, sa aiba un limbaj si un comportament decent etc. Chiar daca ai cauciucuri off road si circuli pe drumuri neamenajate, tot trebuie sa te supui regulilor si sa respecti conduita preventiva. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu