Cat de utila este decarbonizarea motorului

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Probabil ai auzit, de la mecanicul tau sau in discutiile cu prietenii, despre decarbonizarea motorului, dar nu stii sigur ce inseamna acest lucru si daca iti este intr-adevar de folos, asa ca in acest articol iti vom prezenta cateva informatii care sa iti vina in ajutor.

 

Daca nu esti foarte priceput in ceea ce inseamna o masina, ci doar o folosesti, dar vrei sa o mentii in stare buna de functionare, vei gasi in acest articol informatii despre decarbonizare motor, ce este de fapt si cu ce te ajuta. 

 

Ce este decarbonizarea motorului?

In primul rand, trebuie sa stii ca o decarbonizare motor este o operatiune de intretinere, care ajuta la mentinerea pieselor componente intr-o stare buna, dar nu iti rezolva problemele legate de mecanica sau electrice.

In timp, pe motor pot sa apara diferite depuneri de carbon, inclusiv se poate observa prezenta calaminei la motoarele diesel, care pot afecta performantele masinii, iar o decarbonizare auto te ajuta sa scapi de aceste depuneri.

In general, depunerile de calamina, ulei, praf si funingine se datoreaza folosirii unui carburant de calitate mai inferioara, pe care multi soferi il aleg datorita pretului mai mic. Mai sunt si alte motive care determina aceste depuneri, precum un sofat foarte prudent (din cand in cand trebuie mers si intr-un stil mai sportiv) sau nu schimbi la timp filtrele si alte fluide necesare. 

Din aceste motive este bine sa iti faci din timp in timp o decarbonizare, care sa te ajute sa iti intretii masina in stare cat mai buna.

Ce presupune operatia de decarbonizarea motorului?

In primul rand, aceasta este o operatiune pe care trebuie sa o faci la un service ce are aparatura necesara pentru decarbonizarea motorului. 

In general sunt doua metode prin care se poate face decarbonizarea si anume: o curatare motor cu hidrogen sau cu aburi. Cea recomandata si cu efecte mai bune este prima optiune. 

Curata motorul cu hidrogen atunci cand vrei sa ai rezultate mai bune, chiar daca pretul este ceva mai ridicat. Aceasta operatie presupune introducerea, cu ajutorul unui generator a hidrogenului sub forma de gaz in galeria de admisie a motorului, in timp ce acesta functioneaza.

Deoarece hidrogenul creste foarte mult temperatura din camera de ardere, depunerile se dizolva si vor fi eliminate usor. Din cauza ca efectele de curatare motor nu sunt vizibile, deoarece intreg procesul are loc in interior, unde nu ai acces, multe persoane sunt reticente la acesta operatiune. Dar rezultatele se vor observa in timp, in comportamentul masinii. 

Cea de-a doua metoda de decarbonizare motor este cu abur si are un pret mai mic decat prima. Motorul trebuie sa fie cald si sa functioneze bine atunci cand se introduce apa pulverizata in admisia motorului. Aburul cald va inmuia depunerile si se vor elimina.

 

Avantaje

Daca te informezi cu privire la aceasta operatiune, vei vedea ca pe decarbonizare motor pareri sunt atat pro, cat si contra, fiecare avand propria experinta si o serie de asteptari.

  • O decarbonizare la motor nu face minuni, ci doar ajuta ca partile componente ale motorului sa se comporte bine, sa fie curate, prelungind astfel viata masinii.
  • Se poate face pentru orice tip de masina, fie de capacitate mica, fie camioane sau tiruri, indiferent ce tip de combustibil uitlizezi: benzina, motorina, gpl. 
  • Se pot curata: admisia, bujiile, sistemul de evacuare, segmentii motorului. De asemenea, poti face o curatare EGR atunci cand aceasta este gripata. Ce inseamna EGR? O supapa cu ajutorul careia se reduce nivelul de noxe emise in atmosfera si care se poate bloca usor, generand costuri mai mari de carburant si reparatii mai costisitoare.
  • Afara de acest efect de curatare, unii soferi au simtit ca masina raspunde mai bine in urma unei operatiuni de decarbonizare motor, ca porneste mai usor de pe loc, acceleratia raspunde mai prompt si chiar au observat o scadere a consumului.

 

Dezavantaje

  • In primul rand trebuie sa stii sa iti setezi asteptarile, aceasta fiind o operatiune de intretinere, precum o igienizare aer conditionat auto, schimbare ulei sau filtre etc., care nu iti va rezolva alte probleme mai grave precum cele de ordin mecanic sau electric.
  • Unii soferi, dupa ce au facut o decarbonizare motor, au spus ca nu au simtit diferente, ca masina a devenit mai zgomotoasa etc.
  • Astfel nu sunt dezavantaje vizibile, dar trebuie sa fii foarte atent unde mergi, sa alegi un mediu controlat, la un service autorizat ce se ocupa cu astfel de proceduri, deoarece, daca nu este executata corect, se pot produce defectiuni majore la motor.

Alte informatii

Cu siguranta vrei sa stii si alte informatii precum: decarbonizare motor pret, cat dureaza, la ce interval se face etc. 

Cand a aparut, fiind mai putine service-uri ce ofereau aceasta facilitate, pretul a fost ceva mai ridicat, in jur de 100 – 150 de euro pentru o masina. Dar, datorita concurentei, pretul a scazut si, in functie de tipul masinii, poti gasi: la o capacitate cilindrica de pana in 2000 cm cubi pretul este in jur de 250 ron, iar la cele cu capacitate cilindrica mai mare, pretul poate ajunge la 300 ron sau mai mult. 

Cele mai multe service-uri, pentru a fideliza clientii, ofera un discount de aproximativ 50 ron la a doua vizita. 

Operatiunea dureaza, in total, pana intr-o ora, asa ca iti poti planifica usor vizita. Multe ateliere te indeamna sa faci o tura imediat dupa, abia apoi, daca esti multumit, sa platesti.

Pentru a mentine masina in stare buna poti sa faci o decarbonizare motor la 20.000 de km. Este recomandat ca dupa aceasta operatiune sa mergi mai turat pe urmatorii 100 de km, pentru a se elimina impuritatile, praful, unele depuneri de ulei etc. 

 

In concluzie, decarbonizarea motorului este o operatiune benefica pentru acesta, ajuta la curatarea si intretinerea pieselor componente si merita sa o faci din timp in timp, mai ales daca folosesti un carburant mai inferior. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu