Cele mai bune anvelope de vara

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Cele mai bune anvelope de vara – Recomandarile noastre pentru 2024

 

E important ca anvelopele sa fie cele potrivite pentru sezonul in care te afli, deoarece doar astfel poti avea siguranta maxima cu ele. Daca vorbim de vara, Internetul e plin cu tot felul de oferte de cauciucuri, iar pe unele dintre cele mai apreciate le ai in lista de mai jos. Primul loc e ocupat de Michelin Pilot Sport 4, care reprezinta o anvelope 225/45 ZR 17, capabila sa ruleze cu o viteza maxima de pana la 300 km/h si sa accepte o sarcina de pana la 670 kg. Are o aderenta pe suprafete umede ce apartine clasei A, eficienta de consum C si produce un zgomot de 71 dB. Un alt produs apreciat frecvent si achizitionat foarte des e Tigar High Performance 205/55R16 91H.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Michelin Pilot Sport 4
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Daca esti in cautarea unor anvelope cat mai calitative pentru un autoturism compatibil cu dimensiunile 225/45R17, acestea ar putea fi potrivite, deoarece ofera siguranta chiar si cand rulezi la viteza mai mare (clasa Y), aderenta chiar si pe ploaie (clasa A) si un zgomot redus in timpul mersului (71 dB).

Avand in vedere caracteristicile pe care le are, achizitia e una ce implica un cost mult mai ridicat comparativ cu alte variante.

Sunt cauciucuri potrivite pentru cei care vor sa isi echipeze masinile cu anvelope cat mai sigure pentru perioada verii.

A 2-A OPTIUNE!

Tigar High Performance 205/55R16 91H
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Iti ofera un raport pret-calitate foarte bun si o solutie eficienta pentru dotarea mainii in anotimpul cald, astfel incat sa poti circula in siguranta. Ofera aderenta buna si pe asfalt uscat si pe suprafete umede, permite rularea cu o viteza de pana la 210km/ora, cu performante optime, si reprezinta o optiune silentioasa, care iti permite sa te bucuri de drum.

Desi in anotimpul cald se comporta bine, este nevoie sa fie schimbata o data cu sosirea frigului, pentru a preveni derapajele datorate rigidizarii cauciucului.

Anvelopa pentru sezonul cald, de calitate buna, disponibila la un pret accesibil, care iti permite sa te bucuri de viteza, in siguranta.

A 3-a Optiune!

Landsail Qirin 990 205 55 R16 91V
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Iti recomandam aceasta anvelopa daca ai nevoie sa dotezi masina cu cauciucuri de vara de incredere, cu un buget mediu. Sunt concepute special pentru a reduce consumul de combustibil, ruleaza silentios, ofera stabilitate buna si pe suprafata uscata si pe cea acoperita cu apa si permit sofatul in conditii optime, pana la viteza de 240km/h.

Structura ceva mai moale, care permite consumul redus si rulajul silentios, inseamna si o durabilitate mai mica fata de alte modele.

Versiune recomandata pentru cei care doresc sa economiseasca atat la pretul anvelopelor, cat si in privinta consumului de combustibil.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Michelin Pilot Sport 4

 

Anvelopele despre care vorbim acum sunt special gandite pentru vara. Ele sunt realizate cu ajutorul unei tehnologii numite Dynamic Response, care are o centura hibrida din aramida si nylon, care ofera precizie si siguranta. Aderenta buna, chiar si pe ploaie, e asigurata de faptul ca in componenta acestor cauciucuri intra un amestec pe baza de elastomeri si siliciu. dar si de canalele late, care duc la eliminarea eficienta a apei.

In ceea ce priveste dimensiunile, aceste anvelope au o latime de 225 mm, un diametru de 17 inchi si un raport pe inaltime de 45%. Nivelul de zgomot pe care il produc in timpul mersului e de 71 dB, fiind destul de silentioase.

Prezentele cauciucuri au indice de viteza Y, ceea ce inseamna ca poti rula in siguranta cu viteza de pana la 300 km/h. Ai insa grija, deoarece aceasta viteza nu e in nici un caz una legala. Referitor la indicele de sarcina, acesta e de 94, asadar, permit o sarcina de 670 kg pentru fiecare cauciuc.

 

 

 

 

 

Tigar High Performance 205/55R16 91H

 

Propunem acest model de anvelope de vara daca ceea ce cauti este o versiune de calitate, la un pret economic. La categoria dimensiuni, iti putem spune ca este o varianta de 205mm pe 55cm, cu diametrul de 16inch, potrivita pentru autoturismele de oras. Pentru ca este destinat anotimpului cald, acest cauciuc se comporta cel mai bine in perioadele in care temperatura depaseste 7oC.

Iti putem spune ca asigura aderenta buna si pe asfalt uscat si pe umezeala, si ca in ciuda clasificarii in clasa C la aceasta categorie, comportamentul sau se ridica in general catre un nivel B. Indicele de sarcina este 91, ceea ce inseamna ca anvelopa poate sustine pana la 615kg.

Este conceputa pentru a rula cu o viteza de pana la 210km/ora, nivel pana la care asigura performante optime, si are indice de zgomot 2, care inseamna in practica un nivel foarte redus, apreciat de cei care prefera anvelopele silentioase. 

Genereaza pana la 71dB, valoare care se situeaza sub media europeana a categoriei. Desi vei fi foarte multumit de aceasta anvelopa, iti reamintim ca este totusi un model de vara, care trebuie schimbat o data cu racirea vremii si ca nu reactioneaza la fel de bine pe zapada si gheata.

 

 

 

 

 

Landsail Qirin 990 205 55 R16 91V

 

Preferi o anvelopa care sa iti ajute masina sa consume mai putin combustibil? Incearca Landsail Qirin 990 in varianta de 205/55, cu diametrul de 16 inch. Are o structura conceputa special pentru a opune mai putina rezistenta la rulare, reducand astfel consumul de benzina sau motorina.

Stabilitatea pe suprafata uscata este vizata prin prezenta coastei centrante, care aduce un plus de control la rulajul liniar, iar umarul cu banda scazuta, rezistenta la caldura, iti ofera stabilitate mai mare in viraje. Profilul include caneluri care faciliteaza eliminarea apei de pe sosea, asigurand astfel si rulajul controlat pe carosabil umed. Tot pe lista avantajelor oferite poti include si zgomotul redus pe care il genereaza, limitat la 65dB, si protectia pentru janta inclusa in design. Este un model potrivit celor care obisnuiesc sa conduca cu viteza, permitand rularea cu pana la 240km/h, in conditii optime de performanta.

Experienta pe traseu este una placuta, anvelopele oferind senzatia de confort si siguranta, mai silentioase decat multe dintre variantele alternative. Per total inseamna un raport pret-calitate de apreciat, in special daca bugetul nu iti permite sa te orientezi catre solutiile din zona premium. Producatorul mentioneaza limita de 50000mile drept indicator al andurantei la uzura.

 

 

 

 

Michelin Primacy 4, 205/55 R16 91V 

 

Pentru a avea drumuri sigure in timpul verii, ia in calcul cumpararea acestor anvelope, care apartin unuia dintre cele mai mari branduri – Michelin. Ele sunt potrivite pentru masinile care au nevoie de cauciucuri 205/55 R16 91 V, ceea ce inseamna ca: au o latime a pneurilor de 205 mm, un raport de aspect de 55% si un diametru intern de R16 (Radial, 16 inch).

In privinta performantelor pe care le poti obtine cu aceste anvelope, trebuie sa stii ca ele au indicele de sarcina 91, ceea ce inseamna ca fiecare roata in parte poate sustine pana la 615 kg. Totodata, indicele de viteza este V, valoare care ne indica faptul ca le poti folosi pentru a rula cu o viteza maxima de 240 km/h.

Daca te intereseaza aderenta pe suprafetele umede, pneurile se incadreaza in clasa A, deci, vor fi sigure si in conditii de mediu mai putin favorabile. Rularea cu ajutorul lor nu va duce la un consum ridicat, deoarece sunt din clasa C (aproximativ 7l/100 km). Zgomotul redat de aceste roti este de 68 dB, motiv pentru care le consideram silentioase.

 

Avantaje:

Sunt sigure pentru a fi intrebuintate chiar si atunci cand vremea nu e foarte buna – aderenta pe suprafete umede clasa A.

Fiecare anvelopa poate sustine pana la 615 kg.

Sunt stabile, latimea fiind de 205 mm.

Nu produc un zgomot mare in timpul mersului – 68 dB.

 

Dezavantaje:

Sunt cauciucuri potrivite doar pentru masinile de tip turism.

 

 

 

 

Pirelli Cinturato P7 205/55R16 91V

 

Conceput pentru turisme din gama medie si de mare putere, acest model de anvelope de la Pirelli se numara printre optiunile care ofera tehnologie Seal Inside. Acest tip de structura impiedica pierderea rapida de presiune la inteparea anvelopei, permitand rularea suficient de mult pentru a ajunge intr-un service.

Designul include buza de protectie, care previne contactul jantei cu marginea drumului, un aspect apreciat de multi soferi care doresc sa isi mentina masina in cele mai bune conditii. 

Indicele de sarcina este 91, ceea ce inseamna ca anvelopa poate sustine pana la 615kg, iar la capitolul viteza, poti accelera fara probleme pana la 240km/h. Este un model 205/55 cu diametrul de 16inch si profil cu patru canale longitudinale, care previn acvaplanarea, avand rolul de a asigura evacuarea eficienta a apei. Blocurile centrale compacte si umerii robusti contribuie la un control mai bun al directiei si o aderenta superioara, atat la rulajul in linie dreapta, cat si in viraje.

Materialul special folosit in structura anvelopei asigura o uzura uniforma, pentru siguranta in deplasare pe intreaga durata de exploatare a cauciucurilor. Producatorul recomanda acest model pentru soferii care doresc confort si siguranta in deplasare, si mai putin pentru stilul sport, care mizeaza pe viteze mari.

 

 

 

 

Dunlop Sport BluResponse

 

Daca preferati anvelope sezoniere, eficiente pentru vara, acest model de la Dunlop va poate ajuta sa va bucurati de soare si de asfaltul fierbinte. Produsele au indice de greutate 91, ce se traduce prin sustinerea unei sarcini de 600 de kg pe fiecare roata, cand sunt umflate eficient. Indicele de viteza V inseamna ca fac fata la viteze de pana la 240 km/h, peste standardul de viteza al automobilelor curente.

Sunt extrem de eficiente in conditii de umiditate crescuta, avand clasa A de aderenta pe suprafete umede si fiind prevazute cu caneluri pentru indepartarea rapida a apei. In ceea ce priveste consumul de carburanti, aceste anvelope se situeaza in clasa B, neavand costuri ridicate. Iar nivelul de zgomot de 68 dB este inferior mediei, insemnand ca nu vor produce zgomote deranjante la drum lung.

Ca dimensiuni, un pneu masoara 205 mm latime si are un raport de sectiune 55 cu diametrul de 16 inchi, acest aspect traducandu-se printr-o compatibilitate cu variate tipuri de automobile. Potrivit utilizatorilor, aceste produse germane au DOT 2017, fiind de manufactura recenta.

 

Avantaje:

Anvelope pentru vara 205 55 R16 utilizabile pentru diferite tipuri de masini.

Clasa A de aderenta la suprafete umede ofera un raport bun de franare in conditii nefavorabile.

Eficienta ridicata in ceea ce priveste greutatea suportata de fiecare cauciuc – 600 kg (indice 91).

Costuri reduse la carburant – clasa B de consum.

Pot atinge viteza maxima de 240 km/h (indice de viteza V) – peste valorile standard recomandate.

 

Dezavantaje:

Sunt mai sensibile la contactul cu bordurile, putandu-se deteriora mai repede (potrivit unor cumparatori).

 

 

 

 

Nexen NBlueHD-Plus

 

Incadrandu-se printre cele mai voluminoase piese din clasamentul nostru, aceste anvelope de vara Nexen  demonstreaza compatibilitatea cu vehicule din seria turism, atata timp cat respectivele masini pot accepta pneuri cu latime de 215mm si un diametru de 16inch.

Dat fiind ca sunt atat de robust construite, aceste modele vor putea sustine greutati de 690Kg, intrucat sunt cotate la valoarea de 95, in conditii de indicativ pentru rezistenta la sarcina. Doua puncte foarte importante constituie atu-uri notabile: economia de combustibil si capacitatea eficienta de franare, ambele notate cu B. Vor rula eficient pana la viteze de 210Km/h, iar anul de productie este2015, fiind asadar foarte recent fabricate.

Pentru coeficientul de poluare sonora putem da un scor bun, deoarece consideram cei 68dB obtinuti la rulare ca fiind suficient de silentiosi. Cu o garantie de 2 ani pentru conformitate, aceste pneuri constituie o alegere optima, chiar si pentru cei mai pretentiosi soferi.

 

Avantaje:

Sustin sarcini de incarcare mari, pana aproape de 700Kg.

Au o constructie solida, pentru autoturisme voluminoase, pe baza dimensiunilor extinse(latime/diametru).

Determina posibilitati foarte bune de franare si ca economie la combustibil, coeficient B.

Din moment ce genereaza 68dB cand se misca pe carosabil, putem afirma ca sunt si silentioase.

 

Dezavantaje:

Un indice de viteza mai mare decat H ar fi fost de apreciat la niste pneuri mari.

 

 

 

 

Tigar Ultra High Performance 235/45 ZR17 97Y XL

 

Cu acest model de anvelope Tigar intram in categoria masinilor ceva mai grele, care necesita cauciucuri cu indice de greutate 97 sau o capacitate de sustinere de pana la 730kg. Tot peste medie este si indicele de viteza, vorbind de aceasta data despre un nivel maxim de 300km/h, mai mult decat majoritatea optiunilor standard pentru autoturisme. Este o versiune destinata de asemenea si masinilor 4 x 4.

Profilul este asimetric, cu santuri transversale si longitudinale, care asigura evacuarea eficienta a apei, oferind aderenta buna pe asfalt umed, iar umerii robusti sustin un nivel optim de tractiune pe soseaua uscata. Durata de viata a cauciucului este imbunatatita printr-o structura mai rezistenta si o suprafata de contact optimizata.

Materialul este o formula pe baza de silica ce are rolul de a eficientiza rezistenta la rulare si de a reduce consumul de combustibil. La capitolul zgomot, iti putem spune ca aceasta linie de anvelope Pirelli este incadrata in clasa 2, cu 70 pana la 72dB generati in timpul mersului.

Ca si consum, modelele UHP sunt incadrate in clasa C, nivel destul de bun pentru aceasta categorie de pret, iar testele de aderenta pe asfalt umed le incadreaza tot in clasa C. Acest produs are latimea de 235mm, inaltimea de 45cm si diametrul de 17inch.

 

 

 

 

Sailun Atrezzo Elite

 

O anvelopa de vara care raspunde celor mai inalte solicitari de calitate ale pietei europene este Sailun Atrezzo Elite (205/55 R16). Pune accent pe siguranta proprie si cea a pasagerilor, caci profilul benzii de rulare asimetric, cu trei blocuri centrale uniforme si umeri robusti, permite o manevrare optima a masinii pe drum uscat.

Santurile diagonale din profil cu dubla functie de evacuare a apei reduc riscul acvaplanarii si pe cel al pierderii controlului volanului. In plus, face fata cu brio conditiilor de ploaie si vant puternic, intrucat se inscrie in clasa B cand vine vorba de franarea pe suprafete umede. Referitor la categoria de eficienta la economia de carburant, cauciucul este notat cu litera C (7,18 l/100km).

Fiind recomandata autoturismelor si vehiculelor 4×4 SUV de putere medie si mare, indicele de viteza al acesteia nu poate fi notat decat cu V (240 km/h), anvelopa putand suporta o sarcina maxima de 615 kg la rulare (91).

 

Avantaje:

Ofera un consum redus de carburant – C (7,18 l/km).

Garanteaza distante de franare scurte pe carosabil ud (B) si uscat (profilul benzii de rulare este asimetric).

Nivelul de zgomot este mic (70 dB), satisfacand confortul oricarui utilizator.

Include o garantie extinsa pe 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Unii utilizatori considera ca aderenta la plecare are nevoie de imbunatatiri.

 

 

 

 

Pirelli Cinturato P1

 

Pentru cumparatorii care isi doresc sa achizitioneze anvelope de vara Pirelli, aceasta este una dintre cele mai populare oferte ale topului nostru. E cert ca sunt concepute pentru a sustine mai multe tipuri de autoturisme de dimensiuni mari, intrucat sunt niste cauciucuri de vara 205 55 R16, avand latime de 205mm, diametru mai mare decat conventional, de 16 inch, si un raport mai mic pe inaltime – 55%.

Aceste dimensiuni le confera capabilitati mari la economia de carburant, intrucat rularea se face fara prea multa rezistenta. Asadar, incadrarea in clasa B de economie este una binemeritata. Viteza maxima suportata va fi de 210Km/h, distinsa in gama H ca indice. Pneurile de acest tip vor putea sustine si greutati foarte mari, fiind identificate cu un coeficient de 91 ca indicator pentru sarcina admisa.

De apreciat, de asemenea, este si posibilitatea de a frana rapid si eficient in cazul in care drumul este umed, primind un calificativ B. Cei 70dB emisi in miscare nu vor deranja excesiv pasagerii sau pe ceilalti participanti din trafic.

 

Avantaje:

Se pot monta pe modele ceva mai mari de autoturisme, intrucat au si dimensiuni pe masura.

Ofera posibilitati foarte bune ca economie de carburant, clasa B.

Constituie suport rezistent la greutati mari, de 615Kg.

Asigura deplasare in relativa liniste, cu 70dB zgomot.

 

Dezavantaje:

Calitatea oferita necesita si costuri de investitie mai ample.

 

 

 

 

Cum alegi cauciucuri de vara bune

 

Ghidul cumparatorului

Daca doriti sa va schimbati cauciucurile cu niste anvelope de vara noi, va trebui sa va documentati putin in privinta utilitatii si a conditiilor de alegere, mai inainte de a cheltui bugetul de care dispuneti. Toate pneurile de acest tip sunt realizate pentru a oferi performante excelente la temperaturi medii si mari, adica peste valorile de 7°C.

De regula, aceste piese trebuie sa fie confectionate dintr-un cauciuc mai moale, care permite deopotriva aderenta si control, nu numai pe carosabil uscat, ci si in conditii de umiditate. Alte caracteristici va prezenta drumul dupa o ploaie torentiala de vara, ceea ce inseamna ca nu puteti pleca orisicum la drum.

Este important de stiut ca, niste pneuri de vara nu prea au utilitate atunci cand temperaturile scad sub limita mentionata, ceea ce inseamna ca trebuie obligatoriu schimbate in sezonul hibernal cu altele, pentru iarna. Acesta este motivul pentru care multi soferi vor incerca sa afle unde gasesc cauciucuri de vara la un pret bun, cautand sa-si administreze cat mai inspirat cheltuielile.

Noi ne propunem sa va explicam, prin cateva criterii simple, ce caracteristici sunt considerabile, atunci cand cautati cele mai ieftine anvelope de vara noi.

 

 

Tipologia: Intrucat unii soferi nu cauta strict anvelope auto de vara, ci si-ar dori sa nu mai fie conditionati de factorul climatic, oricine poate sa aleaga fie pneuri all season, fie modele dedicate strict sezonului estival.

Atunci cand mergeti pe cea mai comoda varianta, e clar ca veti fi multumiti sa folositi tot timpul aceleasi cauciucuri, fara sa mai fie nevoie sa le schimbati cand vine frigul. In aceasta situatie, anvelopele all season sunt recomandate. Totusi, comparativ cu niste modele de vara, acestea pot fi mai costisitoare. In plus, luati in considerare factorul uzura, care va spune clar ca piesele pe care le montati doar in anotimpul cald au tendinta sa reziste mai mult timp decat cele pe care le utilizati zi de zi, in orice sezon.

Daca va intereseaza o mai mare compatibilitate cu toate conditiile aparute vara, atunci va sfatuim sa alegeti fara regrete chiar cauciucuri facute numai si numai pentru aceasta perioada a anului. Pe langa faptul ca aveti parte de un material mai adecvat pentru asfaltul incins sau care ofera distanta de franare mica pe carosabil umed, veti sti si ce anvelope de vara recomandati pe viitor prietenilor fara experienta sau aveti sansa de a beneficia de preturi mai bune la unele oferte.

 

Dimensiunile si datele produsului: Daca e pentru prima data cand va schimbati pneurile dupa achizitionarea masinii, e destul de posibil ca inca nu ati invatat pe de rost dimensiunile la cauciucurile recomandate de catre producator. Le veti gasi specificate in cartea autovehiculului, unde apar sub forma unor indicatori numerici mentionati in pereche de cate trei, de exemplu: 195 65 R15.

Prima cifra reprezinta latimea pneurilor, mentionata in milimetri, adica 195mm pentru exemplul nostru. A doua valoare specificata este raportul de aspect si constituie de fapt un procent. In cazul nostru, 65 este un indicator care ne arata ca inaltimea sectiunii executate transversal pe cauciuc constituie 65% din latimea acesteia.

Ultimele cifre corespund constructiei si diametrului intern. Numarul 15 inseamna de fapt 38.1cm(15 inch) ca diametru. Se poate intalni fie o constructie radiala, fie una oblica, elemente reprezentate de literele R(radial) sau B(biased), unde aceste trasee reflecta pozitia descrisa de firele de material.

Cele mai recomandate pentru masini tip turism sunt piesele catalogate R, in timp ce pentru camioane si masini de teren se vor selecta anvelope biased – B. In plus, daca vreti sa stiti in ce an au fost fabricate modelele verificate, e de ajuns sa va uitati la numarul D.O.T. (despre vechimea produselor poti citi mai multe aici).

 

 

Indicii de performanta: sunt cel de sarcina si cel de viteza. Degeaba cumparati anvelope de vara la oferta, daca nu vor fi capabile sa faca fata unor forte de apasare determinate de greutatea masinii, atat goala, cat si incarcata cu obiecte sau pasageri. Gasiti online tabele in care sunt explicati pe larg toti indicii de sarcina existenti.

In principiu, pentru o valoare de 60 – 69 ca indicator, o roata va suporta intre 250 si 320Kg. La 80 deja vorbim de 450Kg suportate, iar la 90 fiecare anvelopa va sustine pana la 600Kg, atunci cand este corespunzator umflata la presiunea cea mai recomandata pentru utilizare.

Ca de altfel pentru toate tipurile de pneuri, indicele de viteza se catalogheaza cu litere, de la F, la Z(ZR). Fiecare litera urmatoare inseamna cate 10Km adaugati la valoarea de 70Km/h, cu exceptia literei I, care nu exista in acest sistem de catalogare, si a H-ului, care se plaseaza ca valoare numerica intre U si V.

Calificativul F inseamna o viteza maxima suportata de 80Km/h, P corespunde cu 150Km/h, Y cu 300Km/h. Cea mai recomandata valoare pe care o puteti atasa unui autoturism conventional este 210Km/h, fiind reprezentata de litera H. Este foarte clar ca, pe o sosea din Romania nici nu este nevoie de mai multa viteza, chiar daca se calatoreste pe autostrada.

 

Franarea: Si pentru acest aspect veti gasi oferte la anvelope de vara notate cu litere calificativ, de la A la F. Avantajul e ca si la cauciucuri mixte se respecta acelasi sistem de notare, deci nu trebuie sa va faceti griji cand decideti sa mergeti pe varianta all season.

Asadar, pentru autoturisme de dimensiuni mici sau care nu sunt de obicei foarte grele, consideram suficient de optima clasa de franare E. Daca va numarati printre soferii pe care nu-i deranjeaza sa conduca pe timp de ploaie, va sugeram sa verificati si modele ce au indice de franare C, B sau chiar A.

Avand in vedere limitele legale de viteza si sperand ca nu va incadrati in tagma soferilor care conduc periculos sau calca prea tare acceleratia, atat noi, cat si cele mai multe pareri despre cele mai bune anvelope de vara, consideram ca varianta E va fi cea mai potrivita pentru utilizatorii conventionali, corespunzand totodata unei categorii de preturi accesibile.

 

Nivelul de zgomot produs: Cel mai bine e sa va orientati pentru  a gasi cauciucuri ce nu produc mai mult de 70dB zgomot de rulare. Totusi, daca tinem cont ca cele silentioase sunt si foarte scumpe, puteti extinde lejer aria cautarilor pana la piese ce includ valori de 75dB, pentru ca si acestea se incadreaza in limitele de confort acceptate pentru cotele de poluare fonica din strada si pentru o utilizare adecvata. Nu uitati ca, pe cat de mult se apropie valorile de 80dB, pe atat va creste cantitatea de sunet produsa la contactul cu carosabilul.

 

 

Consumul de carburant: Aici avem de asemeni calificative de la A la G. Ca sa intelegeti cum functioneaza acest parametru, e de ajuns sa stiti ca se va consuma putin carburant, daca alegeti anvelope mai performante la acest capitol. Diferenta de economie de combustibil la suta de metri este de 0.6l intre clasele A si G; cu alte cuvinte, alegand ultima clasa, ajungi sa consumi circa jumatate de litru de carburant in plus fata de cat consumi cu niste pneuri categorisite B. Din pacate, majoritatea produselor accesibile ca invesitite oricarui sofer fac parte din clasa F, unde consumul poate fi considerat putin mai ridicat.

 

Producatorul: Cei ce nu cauta sa afle numai unde gasesc anvelope de vara la preturi ieftine, ci vor sa se asigure si de calitatea produselor alese, sunt indemnati sa caute cauciucuri de vara la promotie de la urmatorii furnizori: Pirelli, Matador, Tigar, Barum, Runflat, Riken, Nokian, Kormoran, Yokohama, Nexen, Kleber sau Kumho. Aceste branduri sunt respectate pe piata datorita unei politici perpetue de imbunatatire a materialelor, performantelor si, unele dintre ele, chiar si pentru costuri minime de cumparare.

Dupa ce v-ati convins care sunt criteriile de alegere, acum puteti vizualiza si un top cu anvelope de vara online, care va ofera exemple pentru toate buzunarele. De ce va sfatuim sa recurgeti la metoda comandarii de pe Internet? – Pentru ca doar astfel puteti gasi cele mai ieftine preturi la pneuri pentru sezonul estival. In plus, produsele pe care le-am ales si care sunt aici propuse se incadreaza printre cele mai populare si mai convenabile alegeri.

 

 

Cum se folosesc anvelopele de vara

 

Asa-numitele anvelope de vara trebuie sa le inlocuiasca numaidecat pe cele de iarna odata cu venirea sezonului cald (inclusiv pe baza prevederilor codului rutier), intrucat, avand in vedere ca acestea sunt realizate dintr-un material mai tare, astfel incat sa poti evita uzura lor la temperaturi ridicate, dar si sa preintampini fenomenul de acvaplanare, exista anumite riscuri la care te supui daca nu procedezi intocmai. Bineinteles ca si acestea necesita un mod aparte de intretinere si trebuie utilizate doar in conditii meteo specifice, pentru ca aderenta lor sa nu scada si banda de rulare sa nu inceapa sa se deterioreze mai repede, asa ca n-ar strica sa tii cont de sfaturile de mai jos.

 

Cand treci la anvelopele de vara

Daca utilizarea cauciucurilor de iarna este obligatorie dupa data de 1 noiembrie, atunci cand este zapada, gheata sau polei pe carosabil, in cazul anvelopelor de vara nu exista o data oficiala stabilita in ceea ce priveste echiparea masinii cu acestea. Totusi, ele pot fi utilizate fara probleme incepand cu luna aprilie, caci in aceasta perioada riscul ca temperaturile exterioare sa scada sub +7°C sunt infime.

Asadar, daca iti doresti performante generale imbunatatite la franare, manevrabilitate, rezistenta la uzura, la rulare si economie de carburant atunci cand conduci pe carosabil fierbinte, renunta la pneurile de iarna sau risti sa sacrifici siguranta ta si a pasagerilor, randamentul, combustibilul si durata de viata a anvelopelor. De pilda, testele de conducere efectuate la temperaturi de vara au aratat ca in cazul masinilor echipate cu pneuri specifice distanta de franare este cu 30% mai mica decat cea a unui vehicul dotat cu anvelope de iarna.

 

Pe ce roti trebuie sa instalezi anvelopele de vara

Nu putini sunt soferii care in senzonul cald monteaza anvelope de vara doar pe rotile pe care se afla tractiunea, principalul motiv invocat de catre acestia fiind factorul financiar. Totusi, cei care spera ca, actionand intr-un asemenea mod, vor economisi cativa bani, se insala, deoarece compozitia din care sunt realizate pneurile de iarna (amestec de cauciuc cu silica) si modelul benzii de rulare al acestora ofera tractiune si aderenta optime doar la temperaturi scazute, pe suprafete uscate, umede si cu gheata.

Altfel spus, pe masura ce mercurul urca in termometre, din cauza faptului ca sunt moi si maleabile, anvelopele de iarna se vor uza mult mai repede decat cele de vara si-si vor pierde aderenta, aspecte care vor afecta puterea unei frane bruste sau virajele in curbe stranse, punand in acest mod in pericol atat viata ta, cat si pe a celor dragi. Asadar, pentru o buna stabilitate si un control eficient al masinii, se recomanda instalarea cauciucurilor de vara pe toate cele patru roti.

 

 

Cum intretii corect anvelopele de vara

Un set de anvelope de vara bune costa suficient de mult incat este absolut normal sa vrei sa te bucuri de ele o perioada cat mai lunga de timp si pentru ca intretinerea corecta a cauciucurilor inseamna nu doar evitarea uzurii lor premature, ci si pastrarea masinii din dotare in parametrii optimi de functionare, iata ce trebuie sa faci:

In primul rand, se impune verificarea periodica a adancimii benzii de rulare a pneurilor, deoarece acest lucru iti va garanta un maximum de tractiune si aderenta, ajutandu-te in acelasi timp sa eviti suprizele neplacute.

In al doilea rand, trebuie sa te ingrijesti de echilibrarea acestora si sa te asiguri ca sunt perfect aliniate, caci astfel vei reusi sa reduci vibratiile nedorite, uzura inegala a cauciucurilor si a pieselor mecanice ale masinii, precum si sa previi un consum mai mare de carburant.

In al treilea rand, pentru a putea parcurge un numar cat mai mare de kilometri folosind aceleasi anvelope de vara, dar si pentru a le asigura o viata cat mai lunga, este indicat sa le rotesti (pe cele din fata le montezi in spate si invers).

In al patrulea rand, verifica cel putin o data pe luna presiunea cauciucurilor si corecteaza-o daca situatia o cere, intrucat riscul de a pierde controlul autovehiculului va fi unul redus.

In sfarsit, dupa demontarea anvelopelor de vara de pe automobil, este recomandata spalarea cu apa si uscarea lor corespunzatoare, caci acestea se pot uza chiar si atunci cand nu sunt folosite, mai ales din cauza conditiilor in care sunt depozitate. Ca atare, evita sa le asezi suprapuse, stivuite sau cladite unele peste celelalte, pentru ca risti sa le distrugi. Pastreaza-le in schimb acoperite cu huse, aranjate in picioare pe rafturi sau agatate de pereti cu ajutorul suporturilor speciale.

 

 

Marci populare:

 

Daca vrei ca anvelopele tale de vara sa fie un pasaport pentru siguranta si control, pe orice drum te-ai afla, cauta producatori cu mai bine de 100 de ani de traditie, in prelucrarea cauciucurilor pentru automobile. Istoria lor se impleteste adesea cu cea a raliurilor si-a masinilor de curse, vorbindu-ti despre inovatie si securitate.

 

Omul din cauciucuri, logo-ul Michelin, reprezinta una dintre cele mai vechi imagini iconice, asociate cu libertatea si siguranta pe carosabil. Compania producatoare de anvelope da standardul de calitate in industrie, de mai bine de 100 de ani. In 1888, fratii Michelin deschid in Franta, prima lor fabrica, in care produc cauciucuri pentru trasuri si biciclete. Dupa numai 2 ani, introduc pe piata, anvelopele pneumatice, pentru automobile.

Pentru ca lumea pariziana nu era deloc convinsa ca aceste cauciucuri ar putea sustine greutatea masinilor cu motor, cei doi frati se inscriu, in 1895, intr-un raliu. Automobilul lor este echipat cu pneuri. Nu castiga cursa, dar trezesc intersesul producatorilor de autovehicule, iar 3 ani mai tarziu, creeaza logo-ul prin care vor ramane in istorie. Cei doi frati cred ca mijloacele de transport reprezinta motorul esential al dezvoltarii sociale si economice. In 1908 deschid primul birou destinat sa adune informatii despre circuite turistice, ca sa promoveze calatoriile cu masina.

Cand Primul Razboi Mondial cuprinde Europa, compania intrerupe, pentru o perioada, productia de cauciucuri, ca sa fabrice 2000 de avioane de lupta. Se impune ca promotor polivalent al mobilitatii, care se implica in dezvoltarea tuturor pieselor de puzzle care compun experienta unei calatorii. In 1916, construieste prima autostrada pavata, din lume, iar dupa incheierea tratatelor de pace, continua sa promoveze turismul. In 1926 laseaza primul ghid “Michelin”, cu care incepe istoria sa de arbitru international al ospitalitatii si-al calitatii, in servicii hoteliere. Produce, de asemenea, semne de circulatie, ca sa faciliteze orientarea rutiera si investeste continuu, in inovarea mijloacelor de transport.

In 1948, devine prima companie din lume care creeaza anvelope cu sisteme de prindere radiala, din metal, dupa ce inventase deja, o locomotiva pe roti cu pneuri. In laboratoarele si fabricile sale se nasc nenumarate patente de inovatie, iar in 2001, creeaza cele mai mari anvelope din lume, pentru un vehicul de teren. In prezent, brandul este recunoscut in peste 170 de tari, iar produsele destinate transportului sunt fabricate in puncte de lucru amplasate in 17 state, din Europa, America de Nord si Asia.Producatorul gigant de anvelope, Pirelli, este prezent in peste 160 de tari, cu o retea de fabrici deschise in 14 state si o retea de peste 10 mii de distribuitori. Istoria sa incepe cu aproximativ 140 de ani in urma, in Italia anului 1872, cand febra industrializarii face ca statul sa resimta acut nevoia unei infrastructuri solide. Familia Pirelli deschide atunci primul sau punct de prelucrare a cauciucului. Pana la sfarsitul anilor ’70, se impune si in  productia cablurilor pentru retelele de electricitate si de telefonie.

 

In 1890 inaugureaza prima fabrica de anvelope pentru biciclete, din Italia, iar in 1907 deschide seria colaborarilor cu producatori de automobile pentru curse. Este perioada in care Nuvolari, Ascari sau Fangio isi castiga reputatia folosind cauciucuri Pirelli. Pana in 1913, compania achizitioneaza o fabrica in Spania si una, in Marea Britanie, iar in anii ’30, accelereaza procesul de internationalizare.  Dupa 50 de ani, piata europeana va fi castigata temeinic, iar compania va incepe sa se extinda in Africa si Orientul Indepartat.

In 2005, dupa mai bine de 100 de ani, inchide fabricile de cabluri si deschide primele puncte de lucru in China si, apoi, in Romania, Rusia si Mexic, ca sa extinda exclusiv, productia de cauciucuri pentru automobile. Odata cu primele contracte care aduc anvelopele Pirelli in America de Nord, castiga locul 5, in topul celor mai mari producatori internationali, de pneuri.

Brandul si-a castigat reputatia, in randul pasionatilor de automobile, dupa al Doilea Razboi Mondial, cand a lansat primul sau ziar.  Calendarul “Pirelli”, realizat de fotograful trupei Beatles in anii ’60, ramane, pana astazi, un simbol-cult, pentru o societate dinamica, care vaneaza placerile vietii.

 

Cu o traditie de peste 140 de ani in prelucrarea cauciucului, Continental este principalul producator german de anvelope, sisteme de securitate, echipamente electronice si piese pentru automobile. In 2012, ocupa locul 4, in lume, prin amploarea productiei de pneuri.

In 1871 se deschide primul punct de lucru Continental, unde sunt create o puzderie de produse din cauciuc moale, alaturi de anvelope solide pentru trasuri si biciclete. Inceputul secolului XX este parcurs printr-o colaborare stransa cu producatorii de masini de curse, iar Primul Razboi Mondial orienteaza, definitiv, strategia de crestere a companiei, catre industria automobilelor.

Expertiza in prelucrarea cauciucului deschide un sir lung de inovatii pentru sectorul productiei de autovehicule. Continental este prima companie care introduce carbonul, in fabricarea anvelopelor, care devin, astfel, mult mai rezistente si capata culoarea neagra, cu care suntem, acum, obisnuiti. In 1929 este, pentru prima data, produs cauciucul sintetic, iar in 1936, compania incepe sa-l foloseasca in realizarea pneurilor.

Desi al Doilea Razboi Mondial dezorganizeaza economia germana, Continental primeste, inca din 1945, sustinerea guvernului britanic, pentru modernizarea fabricilor sale. In 1952 lanseaza primele anvelope de iarna, din lume, iar in 1960, incepe productia de masa a modelelor radiale. Un an mai tarziu, deschide cea mai mare fabrica europeana de pneuri, iar la inceputul anilor ’90, pune pentru prima data, pe piata, cauciucuri care poarta eticheta “prietenoase cu mediul”. Compania se impune atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii, iar in 2013 deschide primele linii de cercetare si productie, destinate sa reinventeze automobilele viitorului.

 

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

Alte produse recomandate, momentan indisponibile

 

Kumho KH27 Ecowing ES01

 

Aceste anvelope de vara Kuhmo vor fi cert apreciate pe baza unor costuri de cumparare moderate si chiar mici. In plus, majoritatea parametrilor de analiza arata performante optime pentru utilizatorii ce detin autoturisme de dimensiuni medii si reduse. Latimea cauciucurilor e de 185mm, cu indice conventional de sectiune, 65, iar diametrul este tot unul corespunzator, 15 inch.

Constructia radiala le confera o durata de folosinta moderata, dar sunt realizate numai pentru a fi montate in anotimpul cald. Cel mai laudabil aspect pe care il putem sublinia aici este economia foarte buna de carburant, clasata in categoria B. Totodata, un indice de sarcina 88 garanteaza rezistenta la cel putin 500Kg forta de apasare. Franarea pe o suprafata umeda este la fel de eficienta, considerata in clasa B.

Cu un indice de viteza T, aceste pneuri se vor comporta excelent la drum, pana la valori de 190Km/h atinse. Faptul ca produc circa 68dB la rulare nu poate fi decat un atu in plus.

 

Avantaje:

Anvelope vara 185 65 R15 ieftine si de calitate.

Permit gestionarea economica a carburantului, fiind situate in clasa B de economie.

Nu produc mult zgomot, doar 68dB.

Pot frana eficient pe o suprafata uda, fiind catalogate de clasa B.

 

Dezavantaje:

Au un indice de viteza mai redus, suportand pana la 190Km/h.

 

 

Tigar Sigura

 

Iata niste anvelope de vara Tigar ce merita pe deplin un loc in acest top, mai cu seama pe baza unor costuri de cumparare avantajoase. Au fost realizate pentru a suporta in general vehicule din gama turism, fiind proiectate sa ofere confort avansat si calatorii cat mai linistite si silentioase.

Nu numai ca reprezinta niste anvelope de vara 195 65 r15 ieftine, dar au si niste caracteristici care le demonstreaza niste performante adecvate. Pe baza indicelui de sarcina 91, intuim ca vor putea sustine, fara alte probleme, greutati care depasesc valori de 600Kg. Si rezistenta la viteze mari este buna, produsele fiind desemnate in gama T, corespunzand unor viteze de pana la 190Km/h.

Franarea in conditii de umiditate este moderata, clasa C, iar economia la carburant nu e foarte notabila, ci doar catalogata cu E. Apreciem, in schimb, cei 68dB produsi pe carosabil, care demonstreaza rularea in conditii minime de zgomot pentru niste pneuri.

 

Avantaje:

Cauciucuri de vara la un pret bun.

Ofera aderenta buna, dar vor rula silentios, producand numai 68dB.

Fac parte din categoria cu indice de sarcina 91, deci pot gestiona greutati care sa treaca de 600Kg.

Realizeaza franare adecvata la rularea pe carosabil umed, integrate fiind in gama C.

 

Dezavantaje:

Permit mai putina economie de carburant(clasa E).

Sunt garantate sa suporte pana la 190Km/h, ca viteza maxima.

 

Continental Premium Contact 5 

 

Nu mai are rost sa va intrebati care este cel mai bun cauciuc de vara, daca va faceti timp sa verificati produsele oferite de Continental. Puteti observa aici anvelope de tip premium, concepute pentru autovehicule situate in clasa medie, compacta si chiar de lux. O piesa masoara 195mm in latime si va avea un diametru de 15″, in relatie cu un raport de sectiune 65, fapt ce demonstreaza compatibilitate cu mai multe modele de masini.

Veti echipa autoturismul doar vara cu aceste pneuri, iar indicele de sarcina suportat va fi 91, ceea ce demonstreaza ca o roata va putea sustine circa 600Kg. Cu un indice de viteza H, acesti itemi fac fata la maxim 210Km/h. Impresionanta este capacitatea de franare pe suprafete umede, mentionata in clasa A, ceea ce reflecta chiar cele mai bune performante la acest capitol.

Drept consum de carburant, nu vor fi prea costisitoare, intrucat se incadreaza in clasa C. Cu un nivel de zgomot de 71dB produsi, se poate afirma ca ofera suficient confort din punct de vedere acustic. Punand in balanta calitatea si costul acestor produse, veti concluziona ca nu mai aveti nevoie de alte promotii la anvelope de vara, investitia fiind una bine plasata.

 

Avantaje:

Cauciucuri de vara 195 65 R15 cu raport favorabil calitate – pret.

Ofera posibilitati excelente de franare pe un carosabil umed, fiind catalogate in clasa A.

Asigura rezistenta buna la sarcina mare, suportand pana la 600Kg(91 ca indice).

Suporta viteze adecvate pentru masini tip turism, incadrandu-se in categoria H, cu 210Km/h.

Ruleaza silentios, producand in jur de 71dB.

 

Dezavantaje:

Se potrivesc doar la masini din gama turism.

 

 

Nexen Nblue HD 

 

Daca pneurile recent achizitionate iti ofera siguranta maxima in timpul condusului, atunci cu siguranta se numara printre cele mai bune anvelope de vara. Nexen Nblue HD (185/65 R15) este un cauciuc ce se potriveste ca o manusa vehiculelor pentru turism, avand in vedere ca indicele de viteaza este notat cu litera T (190 km/h), iar cel de sarcina este marcat cu cifra 88, adica este capabil sa suporte o greutate de 580 kg la rulare.

Avantajul major al anvelopei de vara consta insa in aderenta foarte buna de care da dovada atat pe asfalt uscat, cat si pe cel umed, caci, in ceea ce priveste capacitatea de franare, piesa se inscrie in clasa B.

Totodata, merita mentionat consumul redus de combustibil pe care aceasta il presupune (7,18 l/100 km), facand parte din cateogria de eficienta C. Mai mult decat atat, anvelopa garanteaza un zgomot redus in toate regimurile de exploatare (67 dB).

 

Avantaje:

Are un consum redus de carburant (C), ideal pentru economia de combustibil.

Da dovada de rezistenta la viteze mari (190 m/h).

Se comporta excelent la franare, chiar si pe carosabil umed, facand parte din clasa B.

Confortul in timpul calatoriilor lungi este garantat de nivelul de zgomot redus (67 dB).

 

Dezavantaje:

Unii utilizatori considera ca pretul este ridicat.

 

 

Michelin Energy Saver+ Grnx 

 

Celor interesati de cele mai bune anvelope de vara oferite de Michelin le putem da ca exemplu concludent acest model. Piesele respective sunt construite sa aiba o suprafata de contact pe sol mai mare cu aproximativ 10%, astfel incat sa fie capabile de a oferi aderenta foarte buna.

Masoara 195mm ca latime si sunt construite cu structura radiala, avand un indice al inaltimii normal, de 65. Se vor potrivi la foarte multe masini din gama turism, dar nu si la modele mai mari. In interior, un strat polimeric special adaugat are rolul de a limita rezistenta in timul rularii, obtinandu-se un indice de viteza H(210Km/h). Pneurile pot sustine peste 600Kg, datorita rezistentei 91, ca indice pentru sarcina suportata.

De laudat este, mai presus de orice, posibilitatea de franare pe carosabilul ud, cotata in gama A. Din moment ce degaja 70dB cand iau contact cu asfaltul, putem afirma ca rularea se va produce suficient de silentios.

 

Avantaje:

Franeaza foarte eficient, fiind plasate in categoria A de performanta pentru acest aspect.

Suporta forte de apasare mari si greutate ce poate depasi 600Kg(calificativ 91 ca indice de sarcina).

Permit niste vteze bune de rulare, clasa H, datorita unei structuri cu strat intern din polimeri.

Zgomotul produs va fi destul de putin deranjant, avand doar valori de 70dB.

 

Dezavantaje:

Asigura doar nivele medii ale economiei de carburant(clasa C).

 

 

Matador All season

 

Potentialilor cumparatori interesati de un model de anvelope all season care sa se descurce excelent pe carosabil, mai ales vara, le putem oferi ca recomandare aceste cauciucuri Matador dedicate autovehiculelor mici. Piesele includ o latime de 175mm, indice de inaltime mai mare, de 70% si un diametru redus, de numai 13 inch.

Pe baza unui indicator de sarcina 82, ne dam seama ca produsul acesta poate sustine maxim 475Kg, in conditii de forma si fermitate ideale. La viteza de 190Km/h, anvelopele rezista adecvat, fapt pe care il deducem din clasarea cu un calificativ T. Din pacate, avand in vedere aderenta avansata, economia de carburant nu este cea mai eficienta, caci din aceasta perspectiva se remarca doar situarea in gama F.

In conditiile in care drumul este ud, franarea se va produce in parametri conventionali, optimi, datorita unor posibilitati desemnate in categoria C. Daca amintim si cei 71dB generati, e lesne de spus ca asigura si rulare in conditii silentioase.

 

Avantaje:

Pot fi utile nu numai vara, ci si iarna, fiind cauciucuri all season ca tipologie.

Constituie niste anvelope la pret scazut.

Pot fi montate si pe autoturisme mici, avand dimensiuni limitate.

Permit o franare destul de eficienta, clasa C pentru drumuri umede.

 

Dezavantaje:

Fiind situate in clasa F ca economie de carburant, nu sunt foarte performante in aceasta privinta.

 

 

Sebring Road+ 301

 

Daca va intereseaza cauciucuri de vara 185 65 R15, puteti alege fara probleme acest model de la Sebring. Cu un pret scazut si caracterizate de performante optime, aceste pneuri pot fi de ajutor oricarui sofer detinator de autoturism. Indicele de sarcina 88 corespunde unor greutati de 560Kg suportate, ceea ce le face potrivite pentru masini de gabarit mediu.

Viteza permisa in limitele adecvate de performanta este de 210Km/h, produsul fiind catalogat in gama H. Automobilistul va putea frana eficient, daca isi echipeaza masina cu aceste cauciucuri, deoarece ii ofera capabilitati de clasa C, pentru carosabilul umed. Poate ca unicul aspect care le poate fi reprosat este clasarea in indicele F ca economie pentru carburant, fapt ce demonstreaza un consum destul de mare.

Este de apreciat, totusi, caracterul silentios cu care se pot deplasa, caci vor produce in jur de 68dB cand iau contact cu portiuni de asfalt si sosea.

 

Avantaje:

Sunt anvelope de vara ieftine si bune.

Admit timpi buni de franare pe sosea umeda – clasa C.

Pot suporta niste greutati destul de mari, pana la 560Kg.

Se descurca eficient la viteze mari, pana in 210Km/h.

 

Dezavantaje:

Nu asigura o foarte mare economie de carburant(clasa F).

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu