Cum si unde se platesc amenzile de circulatie

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

In mod cert este de dorit sa nu primesti nici o amenda ca sofer, dar exista nenumarate situatii in care, fie din lipsa de atentie, fie din graba, poti incalca prevederile legale, asa ca este util sa stii cum si mai ales unde poti sa platesti usor amenzile de circulatie.

 

Daca ai primit o amenda ca sofer, sunt anumite reglementari legale pe care trebuie sa le cunosti pentru a putea sa o achiti la termen, pentru a nu avea alte probleme mai tarziu. Mai jos, iti vom arata cateva informatii de baza, pentru a-ti veni in ajutor in caz ca ai luat o amenda si iti vom prezenta si metodele de plata, pentru a gasi cea mai convenabila formula pentru tine.

 

Ce amenzi se pot da?

Desi devii sofer in urma unui examen, cu siguranta mai sunt multe de invatat si necesita timp pana iti formezi anumite deprinderi. Totusi in trafic, anumite erori de circulatie pot avea urmari neplacute, asa ca exista o serie de amenzi care reglementeaza conduita la volan.

Restrictiile tin atat de siguranta conducatorilor auto, cat si de cea a celorlalti participanti la trafic, a pietonilor, si previn aparitia unor accidente grave. Astfel, sunt multe situatii in care poti lua amenda, precum: nepurtarea centurii de siguranta, depasirea vitezei legale, folosirea telefonului mobil, nerespectarea semnelor de circulatie, conducerea sub influenta alcoolului sau a altor produse interzise prin lege, circulatia pe un sector de drum interzis etc.

Contraventiile privind ciculatia pe drumurile publice pot fi sanctionate in doua moduri: cu avertisment – ce poate fi verbal sau scris, pentru a atentiona soferul sa respecte reglementarile legale; amenda – ce reprezinta o suma de bani pe care soferul trebuie sa o plateasca conform numarului de puncte acumulat. 

Cat este punctul de amenda si care sunt clasele de sanctiuni?

In ultima perioada amenzile se dau in functie de un numar de puncte ce tin de gravitatea faptei savarsite. Codul Rutier a reglementat valoarea unui punct ca fiind in valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, calculandu-se astfel in functie de valoarea acestuia care se poate modifica.

Totusi, datorita situatiei speciale din anul 2024, conform unei hotarari de urgenta (OUG nr 1 din 2024 ce a fost publicata in Monitorul Oficial din 9 ianuarie 2024) punctul de amenda a fost inghetat la suma de 145 lei si nu a mai crescut la 223 lei, asa cum ar fi trebuit conform maririi salariului brut minim pe economie.

Astfel, aceasta valoare, de 145 lei, este valabila pana la finalul anului 2024, daca nu mai intervin si alte modificari legale care sa modifice suma. 

Amenzile sunt prevazute pe clase de sanctiuni, fiind 4 clase ce se aplica pentru persoanele fizice si o clasa doar pentru persoanele juridice. Persoanele fizice pot primi amenzi pana la un maxim de 2.900 lei, fiind corespondentul pentru 20 de puncte, iar persoanele juridice pot primi o amenda maxima de 14.500 lei, reprezentand valoarea a 100 de puncte.

Cele 5 clase de sanctiuni sunt impartite astfel:

 – clasa I: unde se pot acorda intre 2 – 3 puncte pentru incalcari minore (290 – 435 lei). 

Spre exemplu, in acesta clasa de amenzi intra: in caz ca nu semnalizezi; daca circuli cu o viteza sub minimul recomandat fara a avea un motiv intemeiat; conducerea unui automobil avariat peste cele 30 de zile de la data constatarii; daca pasagerii aflati in masina nu poarta centura de siguranta; nerespectarea culorii galbene la semafor; placutele de inmatriculare deteriorate sau murdare; folosirea telefoanelor mobile fara hands free etc.;

 – clasa II: unde se acorda 4 – 5 puncte de amenda (580 – 725 lei). 

In acesta categorie intra amenzile date: daca nu respecti indicatoarele si marcajele; masini ce au anvelope de alte dimensiuni decat cele prevazute in cartea tehnica; conducerea autovehiculelor care polueaza fonic sau cu noxe; lipsa din dotare a trusei medicale, triunghiurilor reflectorizante sau a stingatorului; trecerea pe rosu la semafor; depasiri neregulamentare etc.;

 – clasa III: sunt sanctiuni mai severe si poti primi intre 6 si 8 puncte de amenda (870 – 1.160 lei). 

Din acesta clasa fac parte: permis de conducere expirat; daca nu reduci viteza conform reglementarilor; daca nu se respecta regulile privind transportul de pasageri si de obiecte in sau pe masina; daca nu se respecta circulatia pe benzi; daca refuzi sa inaintezi actele pe care le solicita organul de control etc.;

 – clasa IV: cu o marja mult mai larga in care poti primi de la 9 la 20 de puncte de amenda (1.305 – 2.900 lei). 

Aceasta clasa cuprinde sanctiuni mai dure pentru persoanele fizice care conduc pe drumurile publice un autovehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic; nu si-au efectuat la timp verificarea medicala periodica; folosesc avertizari luminoase sau sonore si nu au acest drept; folosesc gesturi obscene sau injurii adresate altor participanti la trafic; arunca obiecte pe drumurile publice; transporta copii cu varsta mai mica de 12 ani sau animale pe locul din fata; conduc sub influenta bauturilor alcoolice daca fapta nu este considerata infractiune etc.;

 – clasa V: care se aplica doar persoanelor juridice de la 21 la 100 de puncte amenda (3.045 – 14.500 lei). 

In functie de gravitatea faptei, politia rutiera te poate incadra in una dintre clase, stabilind suma pe care o ai de platit ca si amenda. 

 

Care sunt termenele de plata a amenzii rutiere?

Pentru a veni in intampinarea soferilor care au fost penalizati cu amenzi rutiere, termenul de plata a acestora in cuantumul a jumatate din suma s-a prelungit de la 48 de ore la 15 zile. 

Astfel, este mult mai usor acum sa poti efectua plata amenzi de circulatie, deoarece ai la dispozitie un interval mai mare de timp, dar nu este posibil sa achiti pe loc la organul care iti aplica sanctiunea. 

Ce se intampla daca nu ai rovinieta?

Cel mai des soferii sunt amendati in ultima perioada deoarece nu isi achita taxa de drum, care este obligatorie pe teritoriul Romaniei. Se poate acorda usor amenda in acest caz, deoarece sunt instalate camere care te pot suprinde, acestea fiind gestionate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). 

Pentru a nu fi surprins in caz ca nu mai stii cand iti expira si pentru a nu fi nevoit apoi sa faci o plata amenda pentru rovinieta, poti sa intri pe www.cnadnr.ro la sectiunea verificare rovinieta sau pe www.erovinieta.ro pentru a verifica valabilitatea, fiind necesar doar sa introduci datele masinii. 

Preturile pentru rovinieta nu sunt foarte mari si pentru masinile din categoria A vei plati: pentru 7 zile 14 lei, pentru 30 de zile 32,67 lei, pentru 90 de zile costul este de 60,66 lei, iar pentru 12 luni pretul este de 130,66 lei. Pentru alte autovehicule poti gasi preturile si in mediul online, accesand site-ul www.e-rovinieta.ro .

In comparatie cu preturile pentru rovinieta, amenzile sunt mult mai mari, fiind cuprinse intre 250 si 4.500 lei, in functie de tonajul masinii. Una dintre cele mai frecvente intrebari este unde se platesc amenzile de rovinieta?  Poti sa platesti la trezoreria din judetul unde ai masina inmatriculata sau, in caz ca vrei sa faci plata amenda rovinieta online, pe www.giseul.ro .

Acum, ca ai raspunsul la intrebarea: unde platesc amenda pentru rovinieta?, poti sa iti achiti mai usor sanctiunea, chiar seara de acasa, fara a mai fi nevoit sa stai la cozi. Amenzile de rovinieta se prescriu in 4 luni de la data la care masina a fost fotografiata, organele aferente avand obligatia de a trimite procesul verbal in cel mult 2 luni de la data la care soferul a fost prins asupra faptului. 

 

Ce amenzi se pot primi pentru depasirea de viteza?

O alta sanctiune care este foarte des aplicata de organele de control este amenda pentru viteza, deoarece, de foarte multe ori, nu se respecte reglementarile in vigoare si, fie din neatentie, fie din graba, se depaseste viteza legala.

Astfel, se pot acorda amenzi pentru viteza in urmatoarele situatii:

 – in caz ca ai depasit viteza legala admisa cu 10 – 20 de km la ora, poti primi 2 sau 3 puncte amenda, care inseamna 290 sau 435 lei, si, in plus, doua puncte de penalizare;

 – la depasiri cuprinse intre 21 – 30 km la ora peste viteza maxima permisa se pot da 4 – 5 puncte amenda, 580 – 725 lei, si 3 puncte de penalizare;

 – 31 – 40 de km la ora peste viteza legala permisa se amendeaza cu 6 – 8 puncte, respectiv 870 – 1.160 lei, si 4 puncte de penalizare;

 – la o depasire a vitezei legale admisa cu 41 – 50 km la ora, poti primi amenda cuprinsa intre 1.305 – 2.900 lei, ce corespunde unui interval cuprins intre 9 si 20 de puncte de amenda, la care se adauga si 6 puncte de penalizare.

 – pentru cei care depasesc viteza legala admisa cu peste 50 de km la ora, se aplica o amenda cuprinsa intre 9 si 20 de puncte, si, in plus, se suspenda permisul pentru o perioada de 90 de zile.

Poti primi amenzi de circulatie si daca te deplasezi cu o viteza prea mica, respectiv cu mai putin de 10 km la ora sub viteza minima admisa, fara a avea un motiv pertinent. Amenda este de 2 – 3 puncte. 

Astfel, este bine sa respecti limitele de viteza, si sa nu te bazezi pe detectorul radar montat, pentru a nu fi prins depasind viteza legala si amendat corespunzator. 

 

Unde se platesc amenzile in Romania?

Faptul ca ai fost sanctionat la un moment dat nu este iesit din comun, trebuie doar sa te informezi din timp unde se platesc amenzile de circulatie, pentru a putea sa le achiti la timp. 

Ai mai multe optiuni de plata amenda de circulatie precum si mai mult timp la dispozitie, astfel, in 15 zile te poti indrepta spre cel mai comod mod de plata, pentru a achita doar jumatate din suma datorata. Amenzile nu se mai pot plati pe loc. 

Daca te intrebi unde se platesc amenzile afla ca poti merge la orice unitate a Trezoreriei Romane din teritoriu, la administratiile publice locale la caserii sau chiar prin mandat postal cu ajutorul Postei Romane. Poti sa faci si plata amenzi circulatie online, fie cu ajutorul site-ului dedicat www.giseul.ro sau printr-un serviciu de internet banking, livrand suma in contul special pentru amenzi contraventionale pe care il gasesti in mediul online. 

 

Unde se platesc amenzile din strainatate?

Este foarte posibil, daca calatoresti des cu masina in afara tarii, sa primesti o amenda, asa ca este bine sa stii unde se platesc amenzile de circulatie in acest caz. 

Pentru tarile membre UE, situatia este reglementata si amenda se primeste la domiciliu, avand anexate si modalitatile de plata, de cele mai multe ori fiind posibil sa faci plata amenzii online sau prin mandat postal.

Pentru tarile care nu fac parte din UE, situatia poate sa difere de la caz la caz, fiind posibil sa faci plata pe loc sau cu mandat postal. 

Cum se poate face plata amenzilor online?

Pentru a usura modalitatea de achitare a sanctiunilor controventionale si pentru a raspunde la intrebarea des intalnita: unde se platesc amenzile de circulatie fara a fi nevoie sa te deplasezi, a aparut modalitatea de plata online.

Astfel, una dintre cele mai facile variante de plata a amenzilor este la ghiseul virtual, pus special la dispozitia cetatenilor pentru a putea sa achite comod, indiferent de ora, fara a se deplasa, sanctiunea contraventionala. Poti intra pe site-ul www.ghiseul.ro, foarte simplu si comod de utilizat, ce ofera informatii precise ce se urmeaza pas cu pas, ai de completat un formular, apoi plata se face cu cardul bancar. 

Platile online se mai pot face si prin transfer bancar la contul unic destinat pentru persoanele fizice, unele administratii locale au si un serviciu special de plata a amenzilor de circulatie. 

Astfel, conform noilor reglementari si cu ajutorul instrumentelor de plata online puse la dispozitie, ai o perioada de 15 zile in care iti poti achita jumatate din suma, simplu si comod, fara a mai fi nevoie sa te deplasezi, sa stai la cozi, sa te incadrezi intr-un program etc. 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Cerbu Mihaita

November 24, 2021 at 4:25 pm

Am fost surprins de politie cu viteza de 67km pe ora.Agentul mi a dat amenda plus doua puncte penalizare,cu toate ca eram la prima abatere.Am facut contestatie la judecatorie iar tovarasul judecator n a vrut sa anuleze amenda si sa mi se dea doar avertisment.Mai are rost sa fac apel?Cred ca am sa platesc amenda pana la urma,dar de ce legea nu este aceeasi pentru toti ?

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

November 30, 2021 at 1:30 pm

Buna, Mihaita,

Nu mai merge cu viteza.

Mult succes!

Raspunde
Aurelian

April 26, 2021 at 11:27 am

Poti plati amenda online pe ghiseul.ro doar daca locatilatea de domiciliu este inscrisa pe platforma ghiseul.ro. In judetul SALAJ de exemplu, la ora actuala doar orasele si cateva comune sunt inscrise pe platforma. Situatia este similara si in alte judete, de exemplu MARAMURES si SATU MARE.

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

April 26, 2021 at 1:57 pm

Buna, Aurelian,

Multumim mult pentru informatiile utile!

Cele bune!

Raspunde