Cum stim ca motorul are probleme cu turbina

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Poate ca esti la curent ca, in ultima perioada, mai toate masinile, indiferent ca sunt pe benzina sau motorina, au turbo la motor, pentru a creste puterea acestuia, iar daca ai probleme la turbina si continui sa mergi cu masina, poti sa deteriorezi foarte grav motorul, iar siguranta ta in trafic va fi diminuata.

 

Motorul este partea cea mai importanta a unei masini si cea mai costisitoare, iar una dintre principalele componente anexe, a acestuia, este turbina auto. In acest articol ne vom ocupa in special de aceasta anexa, ce este, ce rol are, simptome turbina defecta, ce solutii ai pentru a o inlocui etc.

De asemenea, vom raspunde la o intrebare care este foarte des pusa de catre soferi, ce se intampla daca mergi cu turbina defecta si cum iti afecteaza masina. 

 

Ce este turbina si ce rol are?

Turbina sau turbosuflanta este o piesa foarte importanta in structura masinii, ce are ca si scop cresterea puterii motorului, a eficientei acestuia. La inceput a fost turbina diesel, dar apoi a fost preluata pentru toate masinile, inclusiv cele pe benzina.

Turbina are rolul de a scadea capacitatea cilindrica a motorului, de a diminua cantitatea de combustibil utilizata, folosind energia produsa de gazele de evacuare pe care le recircula. 

Turbina are in componenta mai multe piese, dar in linii mari se poate spune ca este formata dintr-o carcasa sub forma de melc, ce are la interior un ax ce uneste doua roti turbionare.

Ce tipuri de turbine sunt?

O turbina masina poate fi de doua tipuri, daca ne referim la geometria acesteia, la numarul de grupari turbo utilizate, la prezenta sistemului de racire, si avem:

  • Turbina cu geometrie fixa – foarte daunatoare pentru motor este supraincalzirea, din acest motiv, pentru a asigura o protectie mai buna, aceasta turbina are si o supapa de refulare. Cu ajutorul acesteia se limiteaza debitul de noxe ce intra in turbina, protejand-o la turatii mari ale motorului. Ce se intampla daca mergi cu turbina defecta? Motorul se supraincalzeste. 
  • Turbina cu geometrie variabila – din constructie permite reglarea sectiunii prin care trec gazele de evacuare, si controleaza turatiile turbinei.

 

Cum functioneaza turbina? 

Pentru a intelege mai bine ce se intampla daca mergi cu turbina defecta este necesar sa stii, in mare, cum functioneaza turbina, precum si ce durata de viata are. Asa cum am mentionat anterior, rolul acesteia este de a creste puterea motorului si are o pondere de pana la 40%, utilizand gazele de evacuare pe care le transforma in energie.

In urma arderilor rezulta gazele de evacuare, ce au o energie cinetica foarte mare. In caz ca nu se utilizeaza un sistem turbo, aceste gaze sunt evacuate in atmosfera. Turbina, ce este pozitionata pe sistemul de evacuare, preia aceste gaze si se pune in miscare. 

Compresorul este la randul lui antrenat de turbina si preia aerul din galeria de admisie, trimitandu-l apoi comprimat catre cilindrii motorului. Din constructie, turbina este proiectata sa reziste pe toata durata de viata a motorului, fara sa fie necesare operatiuni de intretinere laborioase.

 

Simptome turbina defecta

Este important sa cunosti turbina defecta simptome pentru a putea sa iei masurile necesare. Cand aceasta se uzeaza si nu mai respecta parametrii optimi de functionare, masina se comporta intr-un mod diferit si trebuie sa stii sa interpretezi avertismentele.

Cel mai adesea, computerul de bord iti va trimite avertizari, daca ai probleme cu turbosuflanta: presiune scazuta, ulei pe furtunul de la turbo, supraincalzirea acesteia etc. Dar, daca nu ai senzori pe masina, atunci trebuie sa fii atent la cateva aspecte mai importante:

  • Puterea motorului este diminuata si poate sa scoata fum gros (este si unul dintre simptome EGR defect);
  • Este fum excesiv pe evacuare;
  • Se aud sunete neobisnuite atunci cand accelerezi, ca un suierat turbina (acesta este si unul dintre simptome intercooler defect);
  • Consum crescut de ulei si de combustibil.

Astfel, daca te intrebi de ce nu se tureaza motorul diesel, pot fi probleme la turbina si este bine sa te indrepti spre un service. 

Ce factori influenteaza durata de viata a turbinei?

Pe langa turbosuflanta defecta, simptome, este bine sa te interesezi si care sunt factorii care au o influenta directa asupra duratei de viata a acesteia:

  • Daca in general conduci cu motorul subturat – va rezulta calamina, ce poate bloca sistemul de rotatie al turbinei;
  • Impuritati in ulei – in timpul functionarii, in interiorul turbinei exista forte de frecare, asa ca lubrifierea este foarte importanta, mai ales pentru rulmentii ce intra in componenta acesteia; 
  • Corpurile straine – chiar daca acestea sunt de dimensiuni foarte mici, precum o pietricica patrunsa pe sistemul de evacuare, pot afecta grav turbina;
  • Daca nu cureti masina periodic – fiecare producator recomanda o revizie generala la o anumita perioada de timp (70.000 – 80.000 km) iar daca nu faci aceasta curatare, cantitatea de ulei in intercooler creste, deoarece in urma functionarii, acesta, sub forma de vapori, este eliberat de compresor si se aduna in intercooler. Daca este sa cautam ulei in admisie cauze, acesta este un motiv si poate conduce la autoaprinderea uleiului.

Ce poti sa faci cand ai o turbina uzata sau defecta?

In caz ca ai fost la un service si, in urma unei diagnoze, se constata ca turbina este uzata, ai cateva solutii:

  • Sa o inlocuiesti cu una noua, este cea mai buna solutie, ai si garantie, dar pretul este destul de ridicat;
  • Poti sa apelezi la un service specializat care face reconditionari turbine, ai, de asemenea, garantie, iar pretul este la jumatate fata de una noua;
  • Poti sa cauti o turbina de la dezmembrari si poti avea norocul sa gasesti un model compatibil si care sa fie intr-o stare buna de functionare.

 

Alte sfaturi utile

  • Cand ai probleme cu masina si observi simptomele de mai sus, mai bine mergi la un service pentru a vedea exact care este motivul, dar poti si sa cauti pe internet solutii (spre exemplu o cautare dupa opel insignia probleme motor), sa te informezi pentru a sti mai bine cum sa comunici cu personalul de la service;
  • La un anumit interval de timp, poti sa faci o curatare turbina in mers, mai ales la modelele diesel (la un interval de aproximativ 6 luni), pentru a indeparta depunerile acumulate;
  • Schimba la timp filtrele si uleiul;
  • Incearca sa nu mergi cu motorul subturat sau supraturat, sa nu accelerezi brusc;

 

Turbina are o viata lunga daca esti putin atent la masina si respecti indicatiile date de producator. Ai vazut ce se intampla daca mergi cu turbina defecta, asa ca, in caz ca observi ceva simptome, indreapta-te spre cel mai apropiat service. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu