Numere rosii versus numere negre

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Mai devreme sau mai tarziu, va veni vremea sa iti schimbi masina si, indiferent ca o cumperi noua sau la mana a doua, ai de parcurs cativa pasi pentru a o inmatricula, iar acest articol iti vine in ajutor pentru a sti din timp la ce sa te astepti si de ce acte vei avea nevoie.

 

La achizitionarea unei masini sunt cativa pasi de parcurs pentru a intra in legalitate si, mai jos, iti prezentam tot ce trebuie sa stii despre numerele rosii si negre, cum poti intra in posesia lor, ce acte sunt necesare etc. Lucrurile s-au mai schimbat si o serie de formulare sau plati pot fi facute din mediul online, se face programare la inmatriculare, asa ca nu trebuie sa mai apelezi la un intermediar, ci poti sa te ocupi singur.

Dar sa o luam incet si sa vedem mai pe larg ce pasi pentru inmatriculare auto implica acest proces.

 

Ce sunt numerele rosii si cand ai nevoie de ele?

Numerele rosii mai poarta denumirea si de numere provizorii si sunt necesare pentru a putea circula pe drumurile publice, pana reusesti sa iti faci inmatricularea definitiva a masinii.

Ai nevoie de inmatriculare provizorie atunci cand achizitionezi o masina din afara tarii, iar actele pentru inmatricularea definitiva pot dura ceva mai mult. Deoarece obtinerea de numere negre poate dura, pentru a putea circula in legalitate ai nevoie de aceste numere rosii. 

Sunt numere cu perioada delimitata de timp, ce iti asigura o perioada mai mare pentru a putea sa iti faci in liniste actele necesare inmatricularii definitive. Cu siguranta te intrebi ce valabilitate la numerele rosii vei avea? Acestea se scot pe o perioada de 30 de zile si poti sa faci cerere de trei ori, asa ca ai la dispozitie 90 de zile.

Circulatia pe drumurile publice cu numere rosii expirate atrage dupa sine sanctiuni, reprezentand punerea in circulatia a unui autovehicul neinmatriculat si se pedepseste penal. 

Ce acte sunt necesare pentru o inmatriculare provizorie?

Procesul de obtinere pentru o autorizatie de circulatie provizorie nu este asa laborios ca pentru inmatricularea definitiva, dar ai si aici de facut cateva demersuri. In primul rand, vei face o programare la numere rosii si iti vei pregati dosarul.

Dar sa vedem ce acte pentru numere rosii ai nevoie: 

 – dovada prin care se atesta ca ai asigurarea obligatorie. Poti sa optezi pentru o asigurare pe o luna in vederea inmatricularii sau pentru o perioada mai mare de timp (3 luni, 6 luni, 1 an). Aceasta trebuie sa fie facuta pe numele persoanei care vrea sa faca inmatricularea. Se prezinta in copie.

 – cerere numere provizorii, ce se face din partea noului proprietar. Pe cerere se scrie in clar ca se doresc numere rosii si pe ce perioada.

 – o copie dupa actul de proprietate. In aceasta faza, actul nu trebuie tradus, ci doar prezentat in copie. Pentru schimbare proprietar auto, vei avea nevoie fie de contractul de vanzare-cumparare, fie de factura de achizitie.

 – copie dupa cartea de identitate a masinii. In functie de ghiseul la care te vei prezenta, este posibil sa iti ceara sa prezinti si originalul, asa ca este bine sa il ai la tine.

 – dovada ca ai achitat taxele de autorizatia de circulatie provizorie. 

 – actul de identitate a proprietarului in copie si original.

Aceste acte pentru numere rosii se pun intr-un dosar pentru a fi prezentate la ghiseu. 

 

Cat te costa inmatricularea provizorie?

Pentru a putea sa iti planifici bugetul, trebuie sa iei in calcul si cat costa numerele rosii. Astfel, ai de platit o taxa ce reprezinta contravaloarea autorizatiei de functionare provizorie de 13 lei. Se poate plati in mai multe moduri: fie la ghiseu; prin Internet Banking, avand grija ca dureaza in jur de 24 de ore pana la procesarea platii; virament bancar; posta etc. 

Cat costa numerele rosii pe 3 luni? Taxa pentru 90 de zile este de 39 lei, dar ai grija sa ai si dovada de asigurare obligatorie tot pentru trei luni.

Pe langa aceasta taxa de autorizatie, mai ai de platit si numerele rosii in valoare de 40 lei. 

Cu siguranta te vei intreba si in cat timp se elibereaza numerele rosii? Numerele rosii se elibereaza in aceeasi zi, fie pe loc, fie dupa 1 – 2 ore. Nu este o operatiune ce dureaza o perioada mare de timp si se dau numerele in aceeasi zi.

Totusi trebuie sa fii atent sa nu depasesti perioada de gratie de 90 de zile si sa te ocupi de obtinerea de acte necesare pentru schimbare proprietar auto, deoarece dupa aceasta perioda nu vei mai putea circula cu masina si va fi nevoie sa o transporti cu platforma la RAR. 

 

Poti sa obtii numerele rosii daca merge o alta persoana in locul tau? 

In caz ca nu ai timp, deoarece esti foarte ocupat, chiar ca persoana fizica, poti sa obtii numerele rosii trimitand o alta persoana in locul tau. Aceasta persoana trebuie sa aiba o procura de la notar, dedicata pentru inmatriculare auto. In acest act trebuie specificat clar ca acea persoana se va ocupa de obtinerea de numere provizorii. 

Pe cererea de inmatriculare DRPCIV, se trec datele persoanei care doreste inmatricularea si dosarul trebuie sa contina actele de identitatea ale acesteia. 

Ce ai nevoie daca esti persoana juridica pentru inmatriculare provizorie?

Pentru a putea obtine numere rosii ca si persona juridica, pe langa actele mentionate anterior, mai ai nevoie de inca cateva, si anume:

 – copie dupa actul ce atesta dobandirea de persoana juridica, cu adresa, sediu, certificat de inmatriculare.

 – delegatie pentru persoana care va reprezenta firma la ghiseu. Totodata, aceasta va trebui sa prezinte si actele de identitate. 

 

Ce acte mai trebuie, daca iti aduci masina din afara Uniunii Europene, pentru numere rosii?

Daca masina provine din afara Uniunii Europene, pentru a putea obtine numere rosii va fi necesar sa te prezinti la ghiseu cu actele mentionate mai sus plus declaratia vamala, in copie.

Aceasta este necesara atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Declaratia vamala atesta ca au fost platite taxele vamale pentru masina, care se pot plati la intrarea in tara sau dupa, la serviciul vamal.

Taxele se compun din TVA de 19% din valoarea masinii si taxe vamale de 10% din valoarea masinii. 

 

Ce acte ai nevoie pentru inmatricularea definitiva?

Indiferent ca ai achizitionat o masina noua sau la mana a doua vei avea nevoie de inmatricularea acesteia, pentru a putea sa circuli pe drumurile publice. Daca ai avut autorizatie provizorie, dupa ce a trecut perioada de valabilitate a numerelor nu mai ai voie sa circuli, asa ca intre timp trebuie sa te ocupi sa o inmatriculezi definitiv.

Daca ai achizitionat o masina la mana a doua, ai la dispozitie 90 de zile pentru transcriere vehicul, se vor trece datele noului proprietar la Registrul National de Evidenta a Permiselor de Conducere si a Vehiculelor Inmatriculate de la DRPCIV si se va sterge vechiul proprietar.

Inainte de a-ti face programare pentru numere negre trebuie sa iti faci dosarul, precum si unele verificari, sa achiti taxele necesare. Dar sa vedem ce acte necesare pentru numere negre sunt pentru masini achizitionate din Romania sau alt stat din UE:

 – cerere inmatriculare definitiva. Aceasta este intr-un format tipizat pe care il poti obtine foarte usor si din mediul online. Intri pe site si cauti cerere DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) pentru inmatriculare definitiva;

 – fisa de inmatriculare a masinii, ce se poate descarca de asemenea din online, sau contractul de vanzare – cumparare a masinii, pentru schimbare numar de inmatriculare;

 – cartea de identitate a masinii, prezentata in copie si original;

 – certificatul de inmatriculare a fostului proprietar, in caz ca ai cumparat masina second hand, in original, iar ITP-ul trebuie sa fie in termen de valabilitate;

 – actul de identitate, in copie si original, al persoanei pe numele caruia se va face inmatriculare;

 – RCA pe numele noului proprietar, astfel vei avea nevoie sa iti faci asigurare in vederea inmatricularii; 

 – dovada achitarii taxei pentru certificatul de inmatriculare sau se poate plati la ghiseu;

 – placutele cu numerele vechi;

 – daca vehiculul este adus din strainatate, ai nevoie si de Certificatul de Autenticitate, ce il vei obtine de la RAR. Ai de achitat si taxe RAR, ce sunt in valoare de 539 lei;

 – tot in cazul in care masina este adusa din afara tarii, ai nevoie si de documentul de inmatriculare din tara respectiva, de placutele de tranzit sau de dovada ca vehiculul a intrat pe platforma in tara;

 – dovada ca a fost achitat TVA-ul pentru persoanele fizice sau pentru firmele ce nu sunt platitoare de TVA, daca masina este din afara tarii, dar din spatiul UE.

 – pentru persoanele juridice este necesar sa depui la dosar si actele ce dovedesc calitatea acestuia, si anume certificatul de inregistrare a firmei;

 – tot pentru persoanele juridice este nevoie si de imputernicire sau delegatie din partea firmei.

Dupa ce ai tot dosarul pus la punct, poti sa iti faci programare pentru numere definitive pentru a obtine certificatul de inmatriculare si noile placute definitive, negre. Certificat de inmatriculare, explicatii: acest document atesta faptul ca esti propietarul masinii si trebuie sa il ai intotdeauna asupra ta, cand esti la volan. In el sunt trecute informatii in detaliu despre masina si proprietar. 

Daca masina este adusa din afara spatiului UE, dosarul pentru a obtine autorizatii auto si inmatricularea definitiva, trebuie sa mai contina pe langa cele mentionate mai sus si dovada achitarii taxelor vamale. Dupa obtinerea numerelor negre definitive, in caz ca ai avut inainte numere rosii, acestea pot fi aruncate sau pastrate, nu trebuie sa le mai depui. 

 

Ce costuri ai pentru o inmatriculare definitiva? 

Sigur ca pe langa dosar trebuie sa stii si cat costa sa inmatriculezi o masina, pentru a putea sa iti pregatesti banii necesari de taxe. 

Asa cum am aratat anterior, daca ai nevoie de dovada de la RAR, va fi necesar sa achiti o taxa de 539 lei pentru masini mici. 

In afara de acesta taxa mai sunt si altele si hai sa vedem cat costa inmatricularea auto:

 – certificatul de inmatriculare – 37 lei;

 – taxa placute negre ce poate varia intre: 40 de lei numerele care vin in ordine, 85 lei numerele preferentiale.

Astfel, costul total pentru a inmatricula o masina noua poate fi de maximum 150 de lei, pe cand la una second hand, poate ajunge la 600 lei. 

Dupa ce ai inmatriculat masina definitiv, ai grija sa nu uiti de vigneta, pentru a putea sa circuli pe drumurile din tara, avand in vedere ca amenzile sunt consistente. Nu ai nevoie de rovinieta pentru numere rosii, acestea fiind scutite pe perioada de valabilitate. 

 

La ce trebuie sa fii atent cand iti cumperi o masina second hand? 

Daca alegi din diverse motive sa iti achizitionezi o masina second hand, trebuie sa fii atent la ce cumperi, pentru a nu fi pacalit si a te bucura din plin de investitia facuta. 

Fa o verificare nr auto pe site-ul politiei, pentru a te asigura ca masina nu a fost furata. Mergi la un service auto care sa iti faca o verificare mai amanuntita, in caz ca nu te pricepi foarte bine. Verifica si la CEDAM ca masina nu a fost grav avariata si reparata. 

Cu siguranta te intrebi ce acte trebuie sa primesc la cumpararea unui autoturism? In primul rand, trebuie sa primesti actele masinii, care atesta proprietarul de drept, certificatul fiscal si certificatul de inmatriculare. Nu este un avantaj un RCA valabil daca se schimba proprietarul, deoarece pentru dosarul de inmatriculare ai nevoie de asigurare pe numele tau. 

Ce sanctiuni prevede legea daca nu ai facut inmatricularea masinii?

Sanctiunile prevazute de lege pentru nerespectarea prevederilor sunt destul de drastice si pot fi de la amenda pana la privarea de libertate.

Astfel, poti sa iei amenda in urmatoarele cazuri: daca in termenul legal nu ai obtinut un alt certificat de inmatriculare; acesta nu a fost declarat deteriorat, furat, pierdut sau nu mai este conform cu noile prevederi.

Daca vei conduce o masina care are inmatricularea suspendata din diverse motive (expira ITP-ul sau asigurarea), atunci amenda este mult mai mare decat in primul caz. 

Cum costurile nu sunt foarte mari in comparatie cu amenzile, iar timpul este generos, este bine sa iti faci la timp actele necesare pentru a respecta prevederile legale. 

 

 

Lasa un comentariu

13 Comentarii

ciora ionel

November 26, 2021 at 6:15 am

sunt programat pentru talon si numere la masina in 07 decembrie. Atunci trebuie sa predau numerele rosii provizorii ?

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

November 30, 2021 at 1:27 pm

Buna, Ionel,

Numerele rosii poti sa le pastrezi.

Toate cele bune!

Raspunde
Florina

November 17, 2021 at 2:57 pm

Buna ziua. Am cumparat o masina cu nr negre si vreau sa le pastrez, ce acte si ce fel de programare imi trebuie pt a inscrie masina pe numele meu? Multumesc

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

November 23, 2021 at 10:15 am

Buna, Florina,

Poti citi aceste articole pentru a afla raspunsul:

https://acceleratie.ro/11-acte-necesare-la-inmatricularea-auto/

https://acceleratie.ro/acte-si-demersuri-necesare-pentru-vanzare-auto/

Mult succes!

Raspunde
Vlad

November 10, 2021 at 5:53 pm

Îmi spune cineva va rog ,dacă trebuie sa predau numerele roșii?
Am mâine programare la numere negre și nu știu dacă trebuie sa le predau.

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

November 23, 2021 at 10:04 am

Buna, Vlad,

Pe alea rosii poti sa le pastrezi, doar le iei pe cele negre.

Numai bine!

Raspunde
Mihail

October 30, 2021 at 6:01 pm

Cum procedez daca in urma unui aaccident numarul din fata s-a distrus ?
Ce acte sunt necesare si cit costa ?
Multumesc

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

November 1, 2021 at 10:23 am

Buna, Mihail,

Aici afli aceste detalii: https://www.drpciv.ro/document-details/inmatriculari/5ab133e8fa4e9422012c2ba5

Raspunde
Victor

October 3, 2021 at 6:02 pm

Peste tot am gasit ca taxa de autorizatie numere provizorii e de 13 lei. Aici scrie ca e 39 lei sa inteleg ca taxa afisata pe toate site-urile, inclusiv DRPCIV este doar pentru 30 zile?

Raspunde
Daniel

July 31, 2021 at 8:03 am

Am doua masini ,pe a doua am cumparat-o la mana a doua si am numere rosii.Cum pot lua numarul de la masina veche pentru al pune in locul numerelor rosii,iar la cea veche sa obtin alt numar,ambele masini avand acelasi proprietar,deci fara act vanzare cumparare?

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

August 6, 2021 at 5:38 am

Salutare,

Nu am certitudinea ca e legal ce vrei sa faci.

Va trebui sa te interesezi concret despre asta chiar la inmatriculari.

Succes!

Raspunde
aurel

July 23, 2021 at 4:16 pm

BUNA ZIUA. SE POT PUNE NUMERE ROSII DACA MASINA ARE NUMERE NEGRE?
LA VANZAREA SA PENTRU CA INTENTIONEZ SA PASTREZ NUMARUL SI SA INMATRICULEZ IMEDIAT ALTA MASINA..

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

July 29, 2021 at 11:59 am

Buna, Aurel,

Din cate stiu, trebuie sa discuti cu cel care va cumpara masina, explicandu-i ca vrei sa pastrezi numerele negre. El va trebui sa se ocupe de inmatriculare.

Cele bune!

Raspunde