Cel mai bun ATV

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Cel mai bun ATV – Recomandarile noastre pentru 2024

 

ATV-urile sunt vehicule achizitionate frecvent de catre cei care vor sa se deplaseze cu usurinta prin paduri sau prin zone nu foarte prietenoase cand vine vorba de calea de rulare. Ele strabat cu usurinta portiunile pline de noroi, nisip sau alte obstacole. Daca vrei sa cumperi si tu un astfel de produs, avem o lista care se deschide cu CF Moto CForce. Acest model e unul cu o putere de 40 CP, un motor in patru timpi, cu capacitate de 580 cc, demaror electric, cutie automata, franare hidraulica si suspensii independente. Un alt ATV interesant e si Cezona 08D, pe care l-am plasat pe pozitia secunda.

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

ATV-ul acesta e unul performant si rapid, gratie detaliilor precum: motor in patru timpi, cu o capacitate de 580 cc si putere de 40 CP, suspensii independente, sisteme de franare hidraulice. E dotat cu o cutie de viteze automata, demaror electric si portbagaj atat pe fata, cat si pe spate.

Cea mai mare problema ar putea fi pretul, care este mult mai mare fata de cel al altor modele prezente in aceasta lista.

Recomandam acest ATV celor care vor un model mai puternic, ce sa faca fata conditiilor mai grele si care isi permit sa investeasca intr-un astfel de produs.

A 2-A OPTIUNE!

Cezona 08D
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest ATV e unul care te va ajuta sa te deplasezi cu usurinta, atingand viteza de 80 km/h, gratie unui motor in patru timpi, de 250 cc. Este sigur, deoarece are sisteme de franare hidraulice pe spate, usor de condus, gratie pornirii electrice si poate fi utilizat de adolescenti, dar si de adulti.

Nu este un model pentru doua persoane, ci are scaun pentru un singur individ, ceea ce ar putea fi un inconvenient in cazul unora.

Daca nu vrei un ATV puternic, dar doresti ceva la un pret decent, care sa aiba caracteristici demne de apreciat pentru incepatori, vezi acest model.

A 3-a Optiune!

OEM QW MOTO
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un model recomandat adolescentilor, dar si adultilor fara experienta, avand un motor de 20 CP, cu o capacitate de 250 cc, in patru timpi, suspensii cu amortizoare cu arc de brat si frane ce contribuie la siguranta. Poate atinge o viteza maxima de 80 km/h si are o culoare atractiva.

La acest model nu sunt prezente portbagaje proeminente, care sa ajute la transportul diverselor obiecte de care ai putea avea nevoie.

Acesta e un ATV interesant pentru incepatori, care are caracteristici suficient de bune pentru cei care nu au experienta cu un astfel de vehicul.

 

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

 

CF Moto CForce

 

Cand vrei un ATV 4×4, pentru a te ajuta sa parcurgi cu usurinta si trasee mai dificile, poti sa te opresti si la un model performant, ca acesta. El are transmisie automata, demaror electric si sisteme de franare hidraulice, cu disc, atat pe fata, cat si pe spate. E dotat cu portbagaj in ambele sensuri, daca vrei sa cari diverse lucruri.

Prezentul ATV CF Moto este dotat cu un motor cu un cilindru, in patru timpi, cu patru valve, are o capacitate de 580 cc si o putere maxima de 40 CP. Acestea fiind zise, te poti baza pe el pentru calatoriile off-road pe care doresti sa le faci si va fi un model rapid si performant.

Pentru multi, acesta e cel mai bun ATV. El are dimensiuni de 2290 x 1170 x 1400 mm, o distanta de la sol de 27 mm si o greutate de 337 kg. Este stabil si are suspensii independente, brat dublu, tip A, atat pe fata, cat si pe spate. Este de culoare albastra, cu detalii negre. 

Avantaje
Pornirea se face cu usurinta, datorita demarorului electric.
Modelul e unul puternic, potrivit pentru cei cu experienta, avand o capacitate de 580cc si o putere de 40 CP.
Detine portbagaj atat in gata, cat si in spate.
E usor de condus, deoarece transmisia este una automata.

Dezavantaje
Implica un cost de achizitie destul de mare, accesibil mai greu celor care dispun de un buget mai redus.

 

 

 

 

Cezona 08D

 

Daca ceea ce cauti este un ATV, ieftin si bun, e posibil sa fie potrivit pentru tine acest model, daca vrei un vehicul pentru incepatori. El are un motor in patru timpi, cu o capacitate de 250 cc, cu modalitate de aprindere CDI si pornire electrica. Te poate ajuta sa te deplasezi cu o viteza de pana in 80 km/h, e dotat cu sistem de antrenare cu lant, frane cu tambur pe fata si hidraulice pe spate.

Vorbim acum de ATV-uri, ieftine si bune, care folosesc drept combustibil benzina. Rezervorul in acest caz are o capacitate de 4 litri. Referitor la dimensiuni, acestea sunt 1850 x 1070 x 1040 mm, iar greutatea e de 135 kg. Scaunul are o inaltime de 750 mm, iar rotile sunt AT 19 x 7-8 pe fata si 18 x 9.5-8 pe spate.

Acest ATV este albastru, cu detalii negre. El are portbagaj atat pe fata, cat si pe spate si poate sustine o greutate de pana in 150 de kilograme. Este destinat unei singure persoane si e potrivit atat pentru adolescenti, cat si pentru adulti.

Avantaje
Pornirea electrica si sistemele de franare il fac sa fie simplu si sigur de condus.
Poti sa circuli cu el la o viteza de pana in 80 km/h.
Il poti utiliza pentru a transporta diverse lucruri, avand portbagaje.
Il pot folosi atat adultii, cat si adolescentii.

Dezavantaje
Este un model destinat unei singure persoane, neavand doua locuri, daca te intereseaza acest aspect.

 

 

 

 

OEM QW MOTO

 

Un ATV 250 cc, ca acesta despre care discutam acum, e achizitionat frecvent de catre adultii care sunt la inceput de drum cu un astfel de vehicul sau de catre cei care vor sa-l cumpere pentru un adolescent. El are o intalime a scaunului de 750 mm si se porneste cu usurinta, electric. 

Pentru multi incepatori, acest produs, care face parte din cele mai bune ATV-uri, este apreciat pentru: motorul de 20 CP, in patru timpi, suspensiile cu amortizoare cu arc de brat, Dual A, franele de tambur de pe spate si cele hidraulice de pe fata si viteza maxima ce poate ajunge pana la 80 km/h. 

Astfel de ATV-uri, la preturi bune, pot sustine o greutate de pana la 150 de kilograme, au dimensiuni de 1850 x 1070 x 140 mm si cantaresc 135 kg. Modelul despre care vorbim acum este destinat unei singure persoane si nu este dotat cu portbagaj. Este de culoare portocalie, cu detalii negre.

Avantaje
Vehiculul e unul gandit pentru incepatori, avand dimensiuni mai reduse, o greutate mai mica si un motor ceva mai slab.
Este sigur si simplu de condus, gratie sistemelor de franare si a suspensiilor.
Permite rularea cu o viteza maxima de pana la 80 km/ora.
Are o culoare interesanta, vesela, fiind portocaliu.

Dezavantaje
Nu prezinta portbagaj, daca vrei sa duci cu tine diverse lucruri.

 

 

 

Team Moto 006-7 

 

Este un model de ATV cu un design atractiv, de culoare albastra combinat cu negru. Avand o capacitate cilindrica de 125, cc poate fi condus atat de copii, cat si de adulti, fiind practic si util pentru deplasari pe drumuri neasfaltate sau pentru plimbari la munte sau la mare.

Are un motor in 4 timpi, cu 1 cilindru, ceea ce permite o viteza maxima de 70 km/h, limitata de greutatea utilizatorului. Transmisia este automata cu revers, sistemul de franare este hidraulic pe disc in partea din spate, si cu 2 tamburi in partea din fata, iar aprinderea electronica nu necesita reglaje.

Pornirea se poate face la cheie sau cu ajutorul unui buton cu electromotor. Capacitatea rezervorului este de 2,33l. Prezinta portbagaj atat in fata, cat si in spate pentru a putea transporta diferite lucruri. Garda la sol este de 140 mm si ATV-ul are o greutate de 85 kg.
 

 
Avantaje
Este potrivit atat pentru adulti, cat si pentru copii.
Cutia de viteza automata il face usor de condus, chiar daca esti incepator.
Atinge o viteza de 70 km/h, limitata in functie de greutatea conducatorului.
Poti transporta usor diferite bagaje, avand portbagaj in fata si in spate.

Dezavantaje
Capacitatea rezervorului este mica, de 2,33l si nu are autonomie mare.

 

 

 

 

NITRO KXD Hummer

 

In caz ca vrei sa ii faci cadou unui adolescent un ATV, sau daca vrei pentru tine si esti incepator, poti sa iei in considerare si acest model, robust si usor de manevrat, potrivit pentru plimbari pe drumuri forestiere, neasfaltate.

Este usor de condus, avand cutie de viteza automata, si poate atinge o viteza de 50 km/h. Capacitatea rezervorului este de 3,5l si producatorul recomanda folosirea de benzina fara plumb 95. Sistemul de franare este in fata – frana tambur; si in spate – frana disc. Cadrul este din otel si are portbagaj atat in fata, cat si in spate.

Prezinta sistem de iluminare pentru a putea fi folosit si pe timpul noptii, precum si senzor de perimetru si de greutate. Capacitatea cilindrica este de 124 cc, cu motor cu 1 cilindru in 4 timpi cu racire fortata pe aer, suspensii pe amortizoare hidraulice si brat dublu, putere maxima de 14cp. Capacitatea bateriei este de 12V.

Avantaje
Poate fi folosit atat de adolescenti, cat si de adulti pentru plimbari pe drumuri forestiere.
Se poate conduce usor, avand cutie automata.
Suspensiile sunt independente fata – spate, cu amortizoare hidraulice, pentru un plus de confort.
Este un model robust si rezistent, cu cadru din otel.

Dezavantaje
Pretul este mai ridicat decat al altor produse prezentate.

 

 

 

 

BMW 125cmc 

 

Daca esti la inceput si abia inveti sa mergi pe un ATV, poti sa te indrepti spre acest model de la BMW, avand garantia calitatii. Are o capacitate cilindrica de 125 cc si un motor in 4 timpi.

Cei 7 cp te ajuta sa atingi o viteza maxima de 60 km/h. Sistemul de alimentare este de tip injectie de combustibil cu demaror electric. Este facil de condus, avand cutie automata. Poate fi pornita la cheie sau prin telecomanda, avand control de la distanta in caz ca o foloseste un copil. Sistemul de franare este sigur, fiind in fata hidraulic, iar in spate de tip saboti.

Capacitatea rezervorului este de 5l si are un consum de 1%. Capacitatea bateriei este de 12V si are sistem de iluminare pentru a putea fi condus si pe timpul noptii. In partea din spate are portbagaj in care poti pune diverse lucruri. Are un design placut si este de culoare rosie.
 

 
Avantaje
Are doua moduri de pornire: la cheie sau cu telecomanda.
Fiind cu cutie automata se conduce usor chiar chiar si de catre incepatori.
Sistemul de franare prezinta siguranta, fiind combinat in fata hidraulic, in spate cu saboti.
Are un pret bun.

Dezavantaje
Capacitatea cilindrica este mica chiar si pentru un model de incepatori.

 

 

 

ATV 4×4:

 

Premierkids Premier Desert

 

ATV-ul acesta e un model destinat copiilor de la 3 la 8 ani. El e echipat cu 4 motoare de 45 W, ce permit o rulare cu viteza de pana in 7 km si un acumulator de 10 Ah, care se incarca in 12 ore si da o autonomie de pana in 1.5 ore. Poate fi controlat si de catre parinti, avand in acest sens o telecomanda ce se alimenteaza cu doua baterii de tip AAA.

Vehiculul acesta poate fi utilizat si pe suprafete mai accidentate, avand tractiune 4×4 si anvelope din material EVA. Detine comutator pentru mersul inainte/inapoi, acceleratie si frana pe aceeasi pedala, pornire la buton, lumini, claxon, mufe pentru USB, card si AUX. 

ATV-ul acesta este negu cu rosu. Are un singur loc, masoara 111 x 65 x 74 cm si are o greutate de 19 kg. E usor de controlat, deoarece are un ghidon cu manere din cauciuc si pornirea e lina, datorita functiei Slow Start. Durata de functionare poate fi mai mica de 90 de minute, daca se merge pe terenuri care solicita mai mult sistemul.

 

 

 

 

ATV 125cc:

 

KXD 10620

 

 

ATV-ul acesta e unul potrivit pentru incepatori sau pentru copiii ceva mai mari, avand o capacitate cilindrica de 125 cc. El e pus in miscare de un motor in 4 timpi, care are racire cu aer si o putere de 8.3 kW. Pornirea acestui ATV se face cu usurinta, prin electromotor. Sistemul de franare pe fata e unul ce poate fi actionat la maneta, prin cablu, iar cel de pe spate e hidraulic, pe disc, cu actionare de picior.

La acest model de ATV, transmisia este una semiautomata, existand trei viteze pentru mersul inainte si una pentru marsarier, pentru a adapta cat mai bine rapiditatea in functie de conditiile de drum sau de confortul conducatorului. Viteza maxima pe care o poate atinge acest vehicul e de 50 km/h. 

ATV-ul acesta e echipat cu sistem de iluminare, pentru a fi condus chiar si noaptea, are un singur loc si pe spate portbagaj. Este portocaliu cu negru si are anvelope de  21 x 7-10 pe fara si 20 x 10-10 pe spate.

 

 

 

 

ATV electric:

 

NITRO Germany Bigfoot 

 

Daca vrei pentru copilul tau sa cumperi un ATV electric, poti lua in calcul acest model. El e potrivit in general de la 4 la 11 ani, avand dimensiuni de 1250 x 640 x 800 mm. Are un scaun plasat la 610 mm de podea, iar garda de la sol e de 130 mm. Suporta o greutate maxima de 65 kg. 

La acest model e prezent un motor electric de 800 W, transmisia e pe lant, frana de pe fata pe tambur, iar cea de pe spate pe disc. Referitor la viteze, acestea sunt in numar de trei. Prima treapta permite o rulare cu cel mult 6 km/h, a doua de maxim 12 km/h, iar a treia de cel mult 20 km/h. 

Acest vehicul electric e echipat cu o baterie care are nevoie de un timp de 6-8 ore pentru a se alimenta complet. Ea e detasabila, pentru a o putea incarca intr-un mod cat mai simplu. ATV-ul este roz, fiind atractiv mai ales pentru fetite.

 

 

 

 

ATV copii:

 

HECHT 56801

 

Includem si un ATV electric pentru copii in lista noastra, un model de la HECHT, care ofera siguranta, usurinta in condus, dar si un nivel de zgomot scazut, prin urmare fiind utilizabil si in oras, fara a deranja pe toata lumea.

Are trei trepte de viteza: 8, 20, respectiv 25 de kilometri pe ora, iar daca selectati o treapta, copilul nu va putea depasi pragul respectiv. Astfel, nivelul de siguranta va fi ridicat, mai ales daca cel mic nu are multa experienta cu acest tip de vehicule. Autonomia bateriei de 36 de Volti, incarcabila la priza, este de la 13 la 18 kilometri.

Ca varsta recomandata, este potrivit copiilor de la trei la 14 ani, putand acomoda atat un sofer, cat si pasager. Ca sa concluzionam, acest ATV poate fi un cadou foarte atragator, in cazul in care doriti sa va obisnuiti fiul sau fiica cu condusul vehiculelor motorizate, de la varste fragede.

 

 

 

Cum alegi un ATV bun

 

Ghidul cumparatorului

ATV-urile sunt vehicule pe 4 roti, ce pot fi folosite in scop recreational, pe drumuri de tara, pe plaja sau pe trasee montane, dar care pot fi si foarte practice la treburile de pe langa gospodarie, la vanatoare, pescuit sau diferite activitati industriale. Indiferent la ce il vei intrebuinta, avantajul major e ca poate fi condus de oricine, indiferent de nivelul de experienta sau de pregatire.

Cu toate acestea, pe cat de usor poate fi pilotat un ATV, pe atat de greu poate fi de cumparat, mai ales daca esti complet novice in acest domeniu. Te regasesti in acest scenariu sau pur si simplu esti curios unde gasesc ATV, la un pret bun, alte persoane aflate in situatia ta? Ei bine, pentru tine am pregatit urmatorul ghid de cumparaturi, din care vei afla atat care sunt principalele tipuri de vehicule pe care le poti achizitiona, care sunt dotarile din componenta unui produs bun, precum si care sunt costurile la care te poti astepta, dar si la ce branduri de incredere poti apela.

 

 

Modele: In functie de performante, de design, de terenurile pe care vor fi folosite si de stilul de condus, ATV-urile se impart in cele pentru copii, modele entry-level, utilitare si vehicule sport quad. Datorita performantelor sale, cele mai cautate sunt ATV-urile 4×4 (aici se incadreaza modelele amintite mai sus), acestea avand tractiune buna prin noroi, pe portiunile denivelate sau cand au atasate incarcaturi grele. Insa, exisa si variane side by side (UTV), ce permit acomodarea unui pasager in plus, precum si unele ATV-uri mini, cu 2 si cu 3 roti.

ATV-urile pentru copii au dimensiuni si greutati reduse, sisteme de franare usor de actionat si dispun de accesorii de siguranta, fiind concepute pentru a fi manevrate fara prea mult efort si ajutandu-i pe cei mici sa-i dezvolte abilitatile de condus. Sunt electrice si incorporeaza motoare cu o putere mai scazuta, iar pentru utilizatorii sub 12 ani, e recomandat un ATV mic, de 50 – 70 cc (centimetri cubi), in timp ce un model mai puternic, de 70-90 cc, poate fi folosit fara probleme de copiii de 12-15 ani.

ATV-urile pentru incepatori sunt variante mai putin puternice si performante ale celor pentru adulti, fiind potrivite, in principal, pentru recreere. Fiind vehicule entry-level, au motoare de 125-250 cc transmisie automata, suspensii reglabile si pornire usoara,  la buton. Sunt, desigur, mai ieftine.

ATV-urile utilitare sunt construite pentru a rezista la diferite munci, precum cultivarea solului, deszapeziri, navigarea pe terenuri accidentate, fiind utile si vantatorilor sau pescarilor. Sunt propulsate de motoare puternice, in 4 timpi, le poti atasa remorci, pluguri si alte accesorii folosite la activitati solicitante, unde e nevoie de forta, au suspensii rigide, pneuri de dimensiuni mari, cu care poti trece usor peste bolovanii de pamant si noroi, spatii de stocare a uneltelor, etc.

Asta nu inseamna ca nu pot fi folosite si la activitati de recreere, dimpotriva, vor rezista foarte bine la pilotat pe dealuri abrupte sau printre pietre, iar unii producatori au scos pe piata si modele hibrid, ATV-uri utilitare sportive, mai flexibile si mai rapide, dar destul de fiabile pentru a se preta la munca. Persoanelor care detin portiuni extinse de pamant, pe care le cultiva, le recomandam un ATV diesel, care e mai puternic si capabil de un randament crescut. Insa, daca doresti sa iei vehiculul la vanatoare, de exemplu, s-ar putea sa-ti placa mai mult un ATV electric, care e mai silentios.

ATV-urile sport sunt  mai rapide si mai performante, fiind dotate cu motoare in 2 sau 4 timpi, cu capacitati ce pot varia de la 250 cc si pana la 700 cc. Pot incorpora cutii cu 5, 6 trepte de viteza, au ambreiaj manual (sunt mai dificil de manevrat decat ATV-urile automate, de aceea sunt recomandate pilotilor cu experienta), iar unele vehicule sunt dotate cu marsarier. Sunt perfecte pentru jocuri cu ATV, deoarece sunt mai mici si iau cu mai multa agresivitate curbele, salturile si sariturile, au suspensii flexibile, pentru a trece usor peste terenurile cu denivelari, noroi si bolovani. Trebuie spus ca sunt mai usoare, iar spatiile de depozitare si restul accesoriilor ce le-ar putea impiedica sa se deplaseze cu aceeasi rapiditate precum barele transversale universale ale masinii, lipsesc.

 

 

Dotarile tehnice: Inainte de a te hotari asupra unui model, trebuie sa te edifici in privinta puterii, a tipului de transmisie, a suspensiilor si a tipurilor de frane, iar asta o spun numeroase pareri despre cele mai bune ATV-uri.

Capacitatea motorului e exprimata in centimetri cubi (cc), valoarea fiind exprimata pentru un singur cilindru, iar la modelele ce incorporeaza doi cilindri, capacitatea e redata cumulativ. Stii deja ca un atv pentru copii poate avea cel mult 125 cc, insa trebuie sa cunosti si ca unul utilitar poate ajunge pana la 800 cc, in timp ce un SXS poate depasi 1000cc. Sugestia noastra e sa nu cumperi un vehicul prea puternic pentru abilitatile tale, intrucat va fi cu atat mai greu de stapanit si de intretinut, mai ales daca nu ai foarte multa experienta. Pentru o rezistenta sporita, motorul trebuie sa fie echipat cu racire, lichida sau cu aer.

Transmisia poate fi manuala sau automata. Un atv utilitar sau sport va avea mereu transmisie manuala, intrucat permite un control sporit utilizatorului, acesta putand schimba vitezele in functie de terenul pe care se afla, fie ca participa la intreceri sau e nevoit sa urce un deal mai abrupt. Desi poate parea intimidant, sunt mai usor de manevrat, comparativ cu o motocicleta, intrucat nu trebuie sa-ti faci griji pentru mentinerea echilibrului. In cazul in care nu-ti place sau gasesti incomod sa schimbi vitezele, opteaza pentru un ATV cu cutie automata, care e la fel de usor de condus precum o masina.

Sistemul de suspensii, prezent atat pe rotile din spate, cat si din fata,  contribuie la confortul resimtit de utilizator. Daca preferi un ATV utilitar, sunt de preferat suspensiile independente, ce asigura mai multa stabilitate la trecerea peste obstacole si un mers mai lin la coborarile pe traseu. In ceea ce priveste sistemul de franare, acesta poate fi pe tambur sau pe disc. Trebuie sa stii ca franele hidraulice pe disc au o fiabilitate mai crescuta, intrucat rezista mai mult, sunt mai usor de actionat, chiar si pe teren ud sau noroios, iar pe timp de iarna nu vor ingheta.

 

Costul: Este influentat, in primul rand, de puterea atv-ului, dar si de dimensiunile acestuia si, mai ales, de restul dotarilor pe care le are. Daca te intereseaza un model pentru copii sau esti incepator, s-ar putea sa fie o idee mai buna sa cauti un ATV de vanzare second hand, care este inmatriculat si cu care poti sa inveti sa controlezi vehiculul, inainte de a investi intr-un model mai puternic. In plus, pe langa faptul ca un ATV la mana a doua e mai ieftin, iti permite si sa descoperi daca puterea acestuia e prea mare pentru tine si prea dificil de controlat. Nu uita!, costurile la care trebuie sa te astepti le implica si pe cele necesare echipamentului de protectie precum si cel al consumabilelor. Daca la masina trebuie sa inlocuiesti becul auto led, la fel se intampla si in cazul unui ATV.

 

 

Brandul: In ultimii ani, ATV-urile au crescut in popularitate, iar, din fericire, exista numerosi producatori care au ajuns sa se bucure de recunostere, datorita calitatii oferite, la care poti apela cu incredere. Yamaha, Honda, Polaris sunt doar cateva dintre brandurile importante, in oferta carora poti gasi atat modele ieftine, cat si unele puternice si echipate cu diverse facilitati.

Oricine e dispus sa cumpere un astfel de vehicul stie ca va trebui sa faca o investitie considerabila, de aceea, in mod inevitabil, va recomandam Internetul drept sursa, in special celor care urmaresc sa afle unde gasesc ATV-uri la preturi bune. Exista suficiente magazine online de specialitate, unde poti profita de preturi reduse, reducerile oferite si transportul gratuit pus la dispozitie. In plus, vei analiza mai usor diferentele dintre modele, iar casutele de comentarii iti permit sa afli informatii despre produsul ales, provenite chiar de la cumparatorii cu experienta.

 

 

Intrebari frecvente

 

Care e diferenta dintre un ATV si un UTV?

Aceste doua vehicule sunt destul de asemanatoare, iar la o prima privire, prezenta unui pavilion (ori acoperis) este principalul element de diferentiere, ATV-urilor lipsindu-le acesta (insa, la unele modele, li se poate atasa asa ceva).

O alta diferenta este marimea rotilor, UTV-urile avand roti mai mici, dar si o garda la sol mai joasa. In plus, s-ar putea sa intalniti si spatii de depozitare considerabile la aceste vehicule, ori ca platforme in spate, ori ca portbagaje detasabile.

 

 

Pe scurt, ATV-urile sunt potrivite mai mult pentru activitati sportive, indiferent daca vorbim despre off-road sau pe pista. Intrucat au centrul de greutate mai jos, riscul sa cada pe o parte este mai mic. UTV-urile, in schimb, ar trebui sa fie considerate vehicule de munca si nu de agrement, desi s-ar putea ca si acestea sa fie destul de distractiv de condus.

 

E mai rentabil un ATV second hand decat unul nou?

Depinde, desigur. Daca aveti nevoie de un model utilitar, cum ar fi un ATV 4 X 4 pentru munca la ferma, atunci noi va recomandam vehiculele la prima mana, intrucat sansele ca acestea sa se strice sunt destul de reduse. Nu puteti cunoaste exact in ce conditii a fost unul utilizat si cat de uzate sunt anumite piese, nu?

Insa, daca doriti un ATV de copii, sau unul de incepatori, pentru plimbari de agrement, nu va descurajam sa explorati si piata second-hand. Puteti gasi chiar si modele bunicele, la preturi accesibile, daca aveti destula rabdare. De fapt, includem si o sectiune de indicatii si sfaturi, mai jos, pentru cine ar dori sa cumpare un astfel de vehicul, la mana a doua.

 

Cat costa un ATV nou vs. unul SH?

Analizand mai multe oferte de la ambele piete (cea cu vehicule noi si cea second hand), putem spune ca este greu sa oferim o diferenta de preturi, in procentaj. Orientativ, pentru cele mai multe modele, un ATV ieftin si bun costa in jurul a 30 la suta dintr-unul nou, insa asta inseamna ca modelul respectiv sa nu fie mai vechi de 5-6 ani. Pentru modelele mai vechi, care nu se mai produc, nu ne putem raporta decat la anumite specificatii tehnice.

In final, cel mai bun sfat pe care vi-l putem da este sa va inarmati cu timp si rabdare si sa explorati ca lumea oferta pietei SH. Nu are rost sa va grabiti, intrucat oricand s-ar putea sa gasiti un chilipir surprinzator. De asemenea, tot in ceea ce priveste chilipirurile, cand o oferta suna prea bine, se prea poate ca ceva sa fie suspect, de genul vreunei piese aproape stricate sau de un vehicul furat. Din acest motiv, este bine sa stiti cum sa evaluati un ATV, daca aveti ocazia sa il testati, cand va este aratat.

 

Gasesc sa cumpar online atv-uri second hand ieftine de 250cc?

Desigur. Puteti sa explorati piata, gasind multe astfel de vehicule, de diverse tipuri. Cilindreea de 250 cmc este destul de frecvent intalnita la ATV-uri sport-utilitare si de incepatori, ba chiar si la multe modele sport.

 

 

Unde comand piese ATV?

Puteti sa gasiti destule shop-uri, in Romania, pe magazinele online. Site-uri precum optera.ro, bashanmotor.ro sau motobikeshop.eu sunt cateva nume ce apar la prima cautare Google.

Nu este de evitat nici oferta disponibila pe site-urile de comercializat produse de tot felul, unele fiind second-hand, iar unele la mana a doua. Depinde cat de importanta este piesa cautata si cati bani sunteti dispusi sa dati pentru aceasta.

 

 

La ce detalii trebuie sa fii atent cand cumperi un ATV SH?

 

In linii mari, daca doriti ATV-uri ieftine si bune, le puteti gasi usor pe piata de second hand. Alegerea, insa, trebuie facuta cu atentie! Iata niste sfaturi de urmat, atunci cand va avantati pe acest sector de piata si va aflati fata in fata cu vanzatorul si cu vehiculul pe care v-ati pus ochii:

 

Evaluati tehnic vehiculul

Mai intai de toate, uitati-va la starea ATV-ului – preferabil, acesta ar trebui sa fie curat, spalat in prealabil, mai ales daca vanzatorul cere un pret maricel pe acesta. In plus, curatenia si ingrijirea arata si o anumita doza de seriozitate din partea persoanei care vinde!

Noroiul si praful pot acoperi rugina si crapaturile in caroserie, acestea fiind niste semne vizibile de uzura. Uitati-va si la cadrul din aluminiu, pentru aceste semne, crapaturile pe metalul respectiv fiind ori negre, ori de argintiu inchis, ele aparand in special la baza punctului de sudura.

Este bine sa puteti ridica pe o platforma ATV-ul si sa ii rotiti rotile. Scuturati-le cu mana – acestea nu ar trebui sa fie prea usor de miscat. Urechile va sunt un bun aliat, orice zdranganit fiind un semnal de alarma. Franele, suspensia si transmisia sunt cateva zone importante, unde sa ascultati zgomote suspecte de gen zdranganit sau scrasnit.

Aruncati un ochi si la filtrul de aer – daca gasiti apa, praf sau nori acolo, nu este un semn bun. Verificati uleiul de motor, acesta nu ar trebui sa aiba miros de ars sau prea putina vascozitate, ori o culoare prea inchisa.

 

 

Sfaturi pentru test drive

Dupa aceea, luati ATV-ul la o tura mica. Important este sa va placa cum se conduce si sa va simtiti in siguranta. Fiti atenti la cum opereaza toate sistemele: motorul, transmisia, suspensia ori franele. Daca ceva lasa de dorit, intrebati-l pe proprietar de ce. Ati putea sa scadeti din pret, astfel.

Nota: daca aveti de cand sa testati ATV-ul pe off-road, nu fortati nota cu manevre indraznete sau salturi. Vanzatorul s-ar putea sa zica ca l-ati stricat, daca apare vreo problema.

 

Nu lasati vanzatorul sa va influenteze!

Negocierea este optionala, ea fiind o arta in sine – doar daca va princepeti bine atat la genul acesta de vehicule, cat si la mecanica in general, dar si la intocmeala, puteti sa scadeti din pret cu bun simt.

Insa, este bine sa nu va lasati influentat de vanzator: daca este prea insistent, daca spune ca nu are timp pentru un test drive ori daca neaga existenta vreunui defect, desi el este evident, atunci noi recomandam sa nu riscati, acceptand un targ.

La urma urmei, piata second-hand este un mediu bun pentru inselatorii, iar fara o atitudine ferma, puteti sa cadeti in plasa persoanelor neserioase.

 

 

Concluzie

Recomandam sa alegeti un ATV de pe piata second-hand? Da, daca doriti sa faceti economie. Cu putina grija, cu multa rabdare si cu cunostinte de baza despre mecanica, veti fi pregatit sa evaluati ofertele si sa alegeti una potrivita.

Chiar daca un vehicul nou va fi mereu de preferat, exista destul sanse sa gasiti oferte foarte atractive de ATV-uri deja folosite, va trebuie doar determinare si timp sa le gasiti!

 

 

Marci populare:

 

Pasiunea pentru ATV-uri merge mana in mana cu interesul pentru alte sporturi extreme, cu sau fara motor. Iar pasionatii doresc mereu echipament de cat mai buna calitate. Alaturi de noi, poti descoperi informatii relevante despre cativa dintre cei mai apreciati producatori din categorie: Honda, Arctic Cat si Yamaha.

Honda este o corporatie multinationala cunoscuta la nivel mondial ca producator de masini, aparate de zbor, motociclete si unelte electrice. Inca din 1959, Honda a devenit cel mai mare producator de motociclete si de motoare cu ardere interna, cu o cifra de peste 14 milioane de bucati in fiecare an.

Incepand din 2001, Honda a devenit si al doilea producator japonez de automobile, iar in 2015 se afla pe locul 8 in topul producatorilor mondiali de masini. Dar Honda este primul producator japonez de masini de lux, cunoscute inca din 1986 cu denumirea de Acura.

In afara de masini si motociclete, Honda are in portofoliu echipamente de gradina, motoare pentru marina, generatoare, skijeturi si alte produse din aceeasi gama. Brandul este implicat in robotica, lansand in anul 2000 pe cunoscutul ASIMO, s-a lansat in aerospatiu in 2004 si are inca in plan numeroase inovatii.

In 2013 Honda a investit nu mai putin de 6.8 miliarde de dolari (5.7% din venituri) in cercetare si dezvoltare. Este un drum lung parcurs de compania infiintata de Soichiro Honda in 1937, care a fost de cateva ori in pragul falimentului, pana la pozitia pe care o ocupa in prezent in lume.

Arctic Cat este un producator american de ATV-uri si snowmobile, care exista pe piata inca din anul 1960, cand a fost infiintata de Edgar Hetteen, proaspat plecat de la Polaris Industries. Prima sa denumire a fost Polar Manufacturing, care s-a schimbat in curand in Arctic Enterprises. Primul snowmobil a fost produs in 1960, iar in 1970 era lansata linia Boss Cat.

In 1982, Arctic Cat a dat faliment, dar doi ani mai tarziu, o noua companie a fost creata ca sa continue productia de vehicule de zapada, cu numele de Arctco. Noua companie a reusit sa mentina afacerea activa, iar in 1996, a revenit la numele de Arctic Cat.

De-a lungul timpului, brandul a cochetat cu productia de suflante de sapada, generatoare, biciclete si vehicule cu doua roti, dar a ramas cunoscuta pe piata pentru anowmobile si ATV-uri. Incepand din ianuarie 2017, Arctic Cat a fost cumparata de Textron pentru 247 milioane de dolari.

Echipa Arctic cat este una tanara si entuziasta, motivata de pasiunea pentru natura si de aventura. Angajamentul ei este legat de furnizarea de produse si servicii cu ajutorul carora sa gasesti experientele pe care le cauti. Aceasta este reteta succesului care conduce la cele mai frumoase calatorii in locuri in care nu te gandeai ca vei putea sa ajungi vreodata.Vom incepe sa vorbim despre Yamaha parafrazand mesajul transmis de presedintele companiei: scopul brandului este de a le oferi clientilor valoare, devenind, prin aceasta, o companie indispensabila.

Istoria Yamaha incepe in 1887, cand Torakusu Yamaha a reparat o orga din stuf. La scurt timp dupa, el a devenit primul constructor al unui asemenea dispozitiv din intreaga Japonie. In acelasi an este infiintata o companie cu un capital de 100.000 yeni, care in 1900 incepe productia de piane.

In 1954 se infiinteaza scoala de muzica Yamaha, care se promoveaza prin organizarea unor cursuri pilot. In acelasi an, este lansat si primul player HiFi al brandului. De aici, ascensiunea brandului este una continua, ea ajungand la performantele din prezent.

Azi, in portofoliul Yamaha exista piane si orgi, corzi, chitare si chitare bas, instrumente de suflat, baterii si alte instrumente de percutie. Insa exista si o ramura care se ocupa cu productia de muzica, cu instrumente audio-video profesionale si cu componente electronice pentru masini. Filozofia brandului se bazeaza pe pasiune, excelenta, autenticitate si inovatie, acestea fiind valorile care l-au condus la pozitia pe care o ocupa in prezent pe piata de profil.

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

ATV-uri – Opinii si Recenzii in 2024

 

ATV-urile sunt vehicule folosite de la varste fragede (3 ani), ele fiind adaptate in functie de persoanele care le conduc. Daca citesti acest ghid, vei afla dupa ce criterii sa alegi un astfel de produs, dar vei avea ocazia sa parcurgi si o lista cu optiuni foarte populare in randul cumparatorilor online. Noua cel mai mult ne-a atras atentia Premierkids Premier Desert, care e un ATV pentru copii, ce are patru motoare de 45 W, dimensiuni de 111 x 65 x 74 cm, poate atinge o viteza de cel mult 7 km/h si poate fi controlat prin telecomanda. O alta varianta interesanta e KXD 10620.

 

 

Tabel comparativ

 

 

Pareri despre cele mai bune ATV-uri

Ne adresam la cat mai multe modele de ATV-uri, in sectiunea de descrieri de produse. Includem atat vehicule pentru adulti, de diverse categorii, cat si pentru cei mici, iar la sfarsit, vom descrie si cateva accesorii de cumparat, pentru acest tip de masini.

 

Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Linhai Dragonfly 400 S

 

Vehiculul acesta este un model de ATV 4×4 de tip utilitar, pentru ferme sau alte activitati off-road ce necesita tractiune ridicata. Este echipat cu un motor de 352 centimetri cubi, in patru timpi si un singur cilindru (29 cai putere), iar cutia de viteze automata reprezinta un avantaj, mulandu-se pe orice preferinta va avea soferul.

Puteti si sa inmatriculati vehiculul, fiind omologat Euro 4 si echipat cu luminile necesare. Printre alte avantaje, mentionam jantele din aluminiu, troliul frontal, oglinzile retrovizoare, grilajul atat in fata, cat si in spate si aparatorul de maini.

Suspensia independenta, de tip MacPherson, asigura atat siguranta pe drumuri denivelate, cat si confortul, iar sistemul de franare este pe disc (doua discuri pe fata, unul pe spate).

Demarajul este electric (fara pedala), iar greutata totala a ATV-ului este de 330 kilograme. Ofera un singur loc, pentru sofer, dar si posibilitatea de a i se atasa o remorca.

Per total, putem spune ca acest ATV Linhai se preteaza atat pe ferme, cat si pe strada, fiind accesibil utilizatorilor avansati, dar si incepatorilor ce doresc un vehicul usor de condus.

 

 

TEAM MOTO 006-7

 

Acest ATV 125cc se potriveste persoanelor ce doresc un vehicul mic, pentru agrement, ori pentru transport pe distante scurte, in mediul rural. Limita de viteza a sa este de 70 de kilometri la ora, sau mai putin, in cazul in care este incarcat mult.

Transmisia sa este automata, franele sunt hidraulice pe disc (spate) si pe tambur (pe fata), iar aprinderea sa este electronica. Motorul are 4,7 kilowati (6,3 cai putere), fiind racit cu aer (1 cilindru in patru timpi). Inctrucat greutatea totala a vehiculului este de 85 kilograme, nu necesita troliu. I se pot atasa portbagaje, are un singur loc, dar nu include si semnalizare ori oglinzi retrovizoare.

Intrucat are viteza maxima mai mare de 40 km/h, acest ATV 125 cc este inmatriculabil sub standardul T3b (la primarie). Ca dezavantaje, nu poate fi utilizat decat pentru agrement si transport pe distante scurte, nefiind echipat (ori suficient de puternic) pentru alte utilizari.

 

 

Renegade 10

 

S-ar putea sa va aflati printre cititorii care manifesta un interest pentru un ATV de buget, pentru plimbari ocazionale, cu sistem automat de transmisie. Modelul acesta raspunde cu brio acestor cerinte, fiind echipat cu o motorizare de 125 cmc si 7 cai putere (4 timpi, monocilindru, racit cu aer).

Are inclus si un portbagaj mic, in spate, in cazul in care transportati lucruri utile pentru serviciu, ori provizii pentru un picnic. Viteza maxima promisa este de 60 de kilometri la ora, insa aceasta depinde si de greutatea soferului, o persoana mai mare fiind mai greu de transportat repede.

Pentru a porni motorul, beneficiati de un demaror electric, prin urmare si copiii pot sa il porneasca fara probleme. Sistemul de franare este pe disc, iar ca echipari de drum, sunt prezente doar farurile frontale si stopurile spate. Vehiculul poate fi inmatriculat la primarie, sub standardul T3b.

 

 

Linhai M550 LT EFI

 

Cei ce cauta un ATV de vanzare, la pret convenabil, de tipul utilitar, vor fi incantati de acest model de la Linhai. Chiar daca este accesibil, trebuie sa mentionam ca producatorul nu a facut rabat de la putere, motorul avand 493 cmc si 32CP, ceea e permite o capacitate de incarcare de 150 kilograme, putand trage si remorci de pana la 200 de kilograme.

In plus, suspensiile independente MacPherson asigura ATV-ului stabilitate si confort pe drumurile denivelate, iar in caz de va impotmoliti, puteti sa va tractati afara din nori cu ajutorul troliului frontal.

Printre alte elemente de echipare, mentionam oglinzile, demarorul electric, luminile si jantele de magneziu. Vehiculul este inmatriculabil sub standardul Euro 4. Ca dezavantaje, putem spune ca, la 364 de kilograme, este un ATV relativ greu, iar viteza sa este limitata la 75-90 kilometri pe ora, in functie de cat de mult il incarcati.

 

Linhai DragonFly 300 S

 

Doritorilor de ATV-uri noi ce cauta vehicule cu transmisie integrala, pentru incepatori (agrement), le recomandam acest model de la Linhai. Motorizarea este cu un singur cilindru, 275 centimetri cubi, patru timpi si racit cu lichid, in timp ce transmisia automata este foarte prietenoasa fata de utilizatorii fara experienta.

Suspensia pe fata este de tip MacPherson, independenta, confortabila si sigura, iar franele sunt pe disc. Este inclus si un troliu, foarte util in cazul in care v-ati impotmolit si trebuie sa scoateti AVT-ul din noroi, sau dintr-o rapa. Sunt incluse lumini fata-spate si oglinzi retrovizoare, vehiculul fiind inmatriculabil sub standardul T3b (la primaria locala).

Are o garda la sol de 195 milimetri si o masa proprie de 302 kilograme, demarorul sau fiind electric. Toate aceste specificatii il fac un ATV potrivit pentru distractie, cum ar fi in turism, sau pur si simplu pentru transport, in mediul rural.

 

 

KXD 4T 1093WG

 

 

Vitezometru digital, sistem de franare pe spate cu disc, pornire electrica – sunt doar o parte dintre avantajele tehnice pe care ti le pune la dispozitie aceasta versiune de ATV dedicata plimbarilor de placere.

Include motor de 125cc, in patru timpi, cu transmisie automata, cu trei viteze de inaintare si una pentru marsarier. Este deci o versiune foarte usor de folosit, suficient de puternica pentru a rula eficient si pe sosea si in afara ei, insa mai putin recomandata pentru pante abrupte si terenuri cu grad ridicat de dificultate.

Face parte din categoria cadourilor magice pentru persoanele pasionate de motoare si este disponibil in model finisat in culorile alb, negru si verde, cu alura sport si portbagaj pentru echipamentele de camping sau alte lucruri pe care vrei sa le iei cu tine.

Este prevazut cu faruri pentru iluminarea drumului dimineata devreme sau cand te prinde apusul pe dealuri. Cu posibilitatea de achizitie online si livrare acasa, te poti bucura de o plimbare cu in doar cateva zile.

 

 

Caretero Toyz Quad

 

Daca tot am abordat piata de vehicule ATV pentru cei mici, tinem sa abordam si segmentul de varsta 3 – 5 ani, cu acest model electric, numai bun pentru utilizarea la interior, sau in curte. Incarcat complet la priza, asigura circa doua ore de plimbare, la o viteza maxima de 6 kilometri la ora, la care nu sunt sanse sa se intample vreun accident nedorit.

Intrucat copiii apreciaza muzica, pe consola centrala a ATV-ului este si un MP3 player cu difuzor propriu, iar farurile sunt tot timpul o aditie distractiva, atat pentru baieti, cat si pentru fetite.

Nu are cutie de viteze, acceleratia facandu-se doar prin apasarea unei pedale de picior. Suporta maximum 30 de kilograme, iar dimensiunile vehiculului sunt 80 x 55 x 62 centimetri, la o greutate de 7,9 kilograme.

 

 

 

ATV 250cc:

 

Nitro TRIKE Speedbird Transformer TS

 

Pentru mediul urban, un ATV 250 cc precum acesta este nu doar o idee buna pentru plimbari de agrement, dar si o solutie la traficul greu, atunci cand incercati sa ajungeti la serviciu (daca vremea o permite, desigur).

Are trei roti, cutie de viteze manuala (4 trepte si marsarier), frane hidraulice pe disc, 25 de cai putere si o viteza maxima de aproximativ 100 de kilometri pe ora, putand acomoda doua persoane.

De fapt, este mai mult un hibrid cu o motocicleta, decat un ATV propriu zis. In plus, acest vehicul este si inmatriculabi in intregime, la fel ca un autoturism. Per total, il recomandam celor care doresc un plus de sportivitate si pentru care ATV-urile standard sunt prea off-road sau prea greoaie.

Tehnologia suspensiilor, franele performante, arcurile reglabile si sistemul de racire ofera performanta acestui trike. Greutatea sa totala este de 150 de kilograme, iar sarcina maxima se situeaza in jurul a 220 de kilograme.

 

 

 

ATV 200 cc:

 

KXD 200cc – 010 Outlander PRO

 

 

Te intereseaza ATV-urile, nu neaparat pentru plimbari, ci pentru intreceri sportive, chiar si la nivel de amator?

Daca inca mai cauti vehiculul potrivit, te sfatuim sa iei in considerare si acest model de la KDX, care combina transmisi pe lant si pinioane cu un motor de 200cc, in patru timpi, si sisteme de franare fata/spate hidraulice, pentru reactie prompta la comenzi si o rezistenta mai buna in timp.

Iti pune la dispozitie vitezometru digital, proiector pentru ceata amplasat frontal, spatar pentru o pozitie mai confortabila si la drum lung, aparatoare pentru maini si faruri led, atat in fata, cat si in zona posterioara a ATV-ului.

Similar altor modele din aceeasi categorie, si acesta include portbagaj frontal si posterior pe care poti fixa diverse echipamente. Designul este unul robust, in negru si verde, iar rotile sunt din categoria 10inch, suficient de inalte pentru a traversa relativ usor si suprafete denivelate.

 

 

 

 

Accesorii:

 

Remorca ATV:

 

Moose Plow 45040099PE

 

O remorca ATV o sa fie extrem de utila in special pentru fermieri ori pentru cei care au pensiuni turistice la munte.

Cea de aici are o garda la sol de 300 de milimetri, numai buna pentru terenuri accidentate, iar incarcatura maxima pe care o sustine este de 566 kilograme.

Stratul de spuma aplicat peste cuva de transport previne ruginirea, insa cel mai bine este sa o pastrati intr-un garaj special, ori intr-un sopron.

Ca sistem de prindere, functioneaza cu bila de 22,22 pana la 25,4 milimetri, mecanismul sau fiind actionat cu pedala.

Are doua roti, cu pneu propriu 16 x 7,5 x 8 toli, iar dimensiunea cuvei este de 122 x 101 x 35 centimetri. O puteti folosi nu doar cu cele mai bune ATV-uri de tip utilitar, dar si cu UTV-uri ori cu tractoare de mici dimensiuni, desigur.

 

 

Cauciucuri ATV:

 

Wanda G35018.15

 

Daca ati achizitionat cel mai bun ATV, si sunteti un pasionat al acestui hobby, atunci se prea poate sa dispuneti de un garaj pe care sa il echipati cu piese de schimb si instalatii pentru reparat.

Un set de cauciucuri ATV, de rezerva, ar trebui sa fie inclus intr-un loc de genul acesta, iar noi recomandam aici un model off-road, de la Wanda.

Designul lor este fara camera de aer, de tip bias-ply, cu diametrul jantei de 12 inch. Striatiile sale sunt mari, in forma literei V, fara ca cele de pe partea externa sa se atinga cu cele de pe interior.

Astfel, se genereaza un grad mare de aderenta, insa si un anumit confort, fapt care le face potrivite atat pentru categoria de vehicule utilitare, cat si pentru cele sport-utilitare ori cele pentru incepatori.

Producatorul spune, in descrierea lor, ca sunt recomandate pentru toate sezoanele, adica atat pentru nori, cat si pentru zapada sau zloata.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Alegerea unui ATV, la pret bun, poate fi un proces destul de simplu, daca pretentiile dumneavoastra nu sunt ridicate. In cazul in care sunteti o persoana pasionata, cu cerinte exigente, procesul s-ar putea sa fie mai minutios.

Totusi, exista cateva linii mari de orientare prin oferta pietei, pentru orice tip de cumparator, pe baza carora sa faceti o achizitie. Haideti sa le exploram!

 

 

 

Clasificare: avand in vedere cat de mult difera tipurile de ATV, se impune o clasificare inainte de toate. Astfel, avem modelele pentru copii, mici si cu motoare slabe, vehiculele pentru adulti incepatori, destul de sigure, cu motorizari modeste si cu eficienta moderata pe off-road si modelele sport-utilitare, cu performante sportive moderate, motorizari puternice, transmisie 4 X 4 si destul de multe accesorii.

Aceste trei categorii pot fi considerate ATV-uri pentru publicul larg, dar mai exista si doua tipuri de vehicule de nisa, destinate celor exigenti si cu nevoi specifice: ATV-urile sport sunt cele mai performante, usoare, rapide, manevrabile si, putem adauga, destul de periculoase daca nu aveti experienta necesara pentru a le conduce.

O a doua categorie de mare putere este cea de utilitati, vehicule mari, cu motoare performante, care sunt indeosebi de utile pe ferme. Ele pot trage mult, sunt echipate cu trolii, portbagaje generoase, iar la nevoie li se pot atasa si remorci. Datorita pneurilor mari, dintate, pot aborda fara mari probleme drumuri noroioase, denivelate. Mai sus, am vorbit despre categori sport-utilitara, care imbina elemente de la aceste ultime doua tipuri de ATV.

 

Transmisie: 2 X 4 sau 4 X 4. In ceea ce priveste acest element, multe pareri despre cele mai bune ATV-uri zic ca doar cei care opteaza pentru modele utilitare, sport utilitare sau de curse ar trebui sa doreasca transmisie integrala, intrucat este destul de scumpa, iar daca nevoia nu o cere, pentru ce sa platiti in plus?

In cazul vehiculelor pentru incepatori si celor pentru copii, nu prea este nevoie de asa ceva, desi s-ar putea sa intalniti transmisii integrale, la unele modele. In orice caz, pentru trasee off-road complicate, este esentiala optiunea de 4 X 4, insa pe drumuri de agrement si sosele, 2 X 4 este potrivit.

 

 

 

Numar cilindri si cilindree: am putea sa vorbim numai despre putere aici si sa zicem ca un ATV la un pret bun ar trebui sa genereze suficienta tractiune pentru nevoile cerute. Orientativ, intre 50 si 125 centimetri cubi sunt specifici modelelor pentru copii, cele pentru incepatori avand pana la 250 centimetri cubi.

Modelele puternice, la vehiculele sport sau utilitare, pot depasi si 500 centimetri cubi, iar arhitectura motorului pe doi cilindri este obligatorie, in acest caz. Acestea vor fi mai mari si mai grele, insa nu doar ca genereaza mai multa putere, ci si mai multe rotatii pe minut, ceea ce sporeste controlul in anumite situatii, mai ales in mainile unui sofer cu experienta ce utilizeaza o cutie manuala.

 

Frane: sistemele de franare pe disc predomina, intrucat au o putere mai mare si dureaza mai mult pana sa trebuiasca sa fie schimbate. Mai mult decat atat, au un randament ridicat chiar si in conditii ude si noroi, dar si iarna. La modelele mai vechi, franele pe tambur erau intalnite, insa astazi, acestea sunt considerate total depasite.

 

Racire: apa sau aer. Dupa cum era de asteptat, multe motoare mai mici si mai slabe se pot descurca cu sistemele de racire cu aer (ne referim in special la cilindrele de sub 250 cmc). In cazul ATV-urilor utilitare si sport, sistemele de racire cu apa sunt predominante, date fiind puterile mai mari ale motoarelor.

 

Transmisie: la fel ca si la autoturisme, puteti opta pentru cutii de viteze manuale, ori automate. Aici, insa, nu putem spune ca una este superioara celeilalte. De fapt, conteaza stilul de a conduce: cei care vor performanta si control, prefera o transmisie manuala, in timp ce persoanele care doresc plimbari placute, vor opta, de obicei, pentru o cutie automata. Nota: aceasta din urma o sa coste mai mult.

Tot in materie de transmisie, mai putem discuta si despre modul de legare a rotilor cu motorul: prin arbore sau cu lant, ca la bicicleta. Arborele este pentru vehiculele puternice si terenurile noroioase, in timp ce lantul este intalnit la modelele de buget, dar si la cele sport, de viteza, pe drumuri curate.

Sistemele cu lant cer si mai multa intretinere, cum ar fi ungerea periodica si curatarea de reziduuri precum praful sau noroiul.

 

Numar locuri: daca cautati ATV-uri, la preturi bune, pentru drumetii cu sotul/sotia sau un prieten, atunci modelele cu doua locuri sunt pentru dumneavoastra. Uneori, daca optati pentru un vehicul masiv, de tip utilitar, s-ar putea sa incapa chiar si doi pasageri, in partile laterale, deasupra rotilor din spate.

Cele mai multe modele pentru copii, sport sau de incepatori sunt de tip monopost, asa ca nu veti mai putea gasi spatiu pentru un pasager, la bordul lor.

 

Accesorii: la acest capitol, ne putem referi la prezenta (sau posibilitatea atasarii) a catorva elemente specifice unor modele.

Putem sa vorbim despre pavilioane anti-ploaie, troliu pentru tractat, carlig pentru remorca, spatii aditionale de stocare sau portbagaje detasabile. Exista si modele la care farurile se pot scoate, sau carora le puteti atasa lumini aditionale.

Mai puteti gasi si vehicule carora li se pot atasa si pluguri de zapada (modelele utilitare, desigur!) Ba chiar si unele unelte agricole precum semanatorile sau stropitorile se pot atasa acestora, daca au suficienta putere. Ori, daca doriti si dispuneti de fondurile necesare, puteti opta pentru modele cu servodirectie, desi acestea sunt chiar rare.

 

 

 

Dupa cum vedeti, indiferent daca doriti un ATV simplu sau unul complicat, exista destul de multe aspecte de luat in calcul cand faceti o alegere. Insa, aceasta este si partea distractiva, daca sunteti pasionat de mecanica cat-de-cat.

Un vehicul de acest gen poate fi utilizat in nenumarate feluri: la serviciu, pentru distractie, ori la anumite treburi in jurul casei. S-ar putea, prin urmare, sa mai aveti intrebari. Incercam sa raspundem la cateva din acestea, in sectia de FAQ ce urmeaza.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

Lasa un comentariu

0 Comentariu