Acte necesare pentru radiere auto

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Pentru radiere iti trebuie:

  • Copia actului de identitate (a proprietarului masinii);
  • Actul de vanzare-cumparare auto;
  • Fisa de inmatriculare (cu datele corecte ale autoturismului), vizata ANAF;
  • Declaratie pe proprie raspundere pentru radiere;
  • Original si copie dupa cartea de identificare a masinii;

 

Pentru a efectua o radiere de autovehicul ai de parcurs trei pasi, iar parcurgerea lor va fi mai usoara daca urmezi indicatiile noastre. Informatiile privesc atat tipurile de acte de care ai nevoie, cat si modul in care le poti obtine si folosi.

Despre documentele pe care ti le cere statul e bine sa te informezi din timp, pentru ca este dificil sa-ti aranjezi programul in asa fel incat sa coincida cu cel al institutiilor. De aceea, informandu-te acum poti sa iti aranjezi mai bine agenda si sa fii pregatit cu tot ce iti trebuie.

 

Motivele radierii

Daca vrei sa afli in detaliu cum radiezi o masina, va trebui sa tii seama de motivele diferite pentru care vrei sa recurgi la aceasta operatiune. In functie de aceste motive, exista unele diferente in continutul dosarului pe care vrei sa-l intocmesti, asa ca vei sti mai bine ce acte necesare pentru radiere auto sa pregatesti.  

O radiere masina trebuie sa fie initiata in momentul in care se schimba proprietarul autovehiculului. Asadar intocmirea unui act de vanzare-cumparare auto este obligatoriu urmata de intocmirea dosarului de radiere auto. 

Un alt motiv pentru a radia un autovehicul este predarea masinii pentru a fi casata sau dezmembrata. Odata ce ai hotarat sa recurgi la o casare auto, este de la sine inteles ca masina nu trebuie sa mai figureze in evidente. 

Alte motive intemeiate pentru care poti sa radiezi vehiculul sunt scoaterea din circulatie, in conditiile in care ai un spatiu de depozitare adecvat, precum si scoaterea definitiva de pe teritoriul tarii. Un motiv la fel de bun sa ceri un certificat de radiere auto este si furtul masinii, situatie cu care speram sa nu te intalnesti. Bineinteles, motive complet neintemeiate ca, “nu se mai aud boxele”, “nu mai merge aerul conditionat” sau “nu are cel mai bun purificator de aer incorporat” nu au nicio legatura.

 

Cum radiez o masina 

Pentru ca nu toata lumea a mai trecut prin asta, iti spunem noi cum se radiaza o masina. Mai intai trebuie sa te asiguri ca ai intreaga lista de documente radiere auto, apoi te deplasezi cu ele la Directia Permise si Inmatriculari Auto, unde poti depune dosarul de radiere, iar apoi, dupa ce ai obtinut certificatul de radiere, te prezinti la Primaria de care apartii, ca sa faci si radierea fiscala. Odata ce ai trecut de toate etapele, autovehiculul este sters din evidentele Finantelor Publice. 

Daca ai nevoie de acte radiere auto pentru retragerea masinii din circulatie, atunci trebuie sa prezinti o cerere radiere auto, sa faci dovada faptului ca este depozitat cu respectarea legii si sa aduci placutele de inmatriculare, alaturi de certificat inmatriculare si de cartea de identitate a vehiculului. Sa ai la indemana certificatul de atestare fiscala, precum si actul tau de identitate (in original si copie) si certificatul de radiere, in trei exemplare. 

Daca esti persoana juridica, vei avea nevoie, pentru radiere auto, de mai multe documente, precum cele care demonstreaza dobandirea personalitatii juridice, sediul, numele si imputernicirea, daca e cazul.

Vei observa ca cele enumerate iti sunt cerute si in situatiile amintite anterior, cu unele mici diferente. Astfel, pe langa fisa de inmatriculare, ai nevoie de un document care sa ateste o predare auto la fier vechi, sau unul din care reiese ca masina a fost furata, fie in Romania, fie pe teritoriul altei tari. Pentru masini mai vechi de 30 de ani, o declaratie referitoare la scoaterea din uz este suficienta. 

Acte necesare pentru radierea unui autoturism vandut – explicatii

Fiindca ca cel mai des vei avea nevoie de un document radiere auto in legatura cu vanzarea si cumpararea de autoturisme, e bine sa stii cum se vinde o masina, lasand la o parte detaliile tehnice, cum ar fi verificarea starii vehiculului cu un tester auto.

Pentru cei care se pregatesc sa vanda un autoturism, cei cativa pasi vanzare auto necesita o serie de documente, printre care, pe langa copia actului tau de identitate, un act vanzare cumparare auto, o fisa de inmatriculare ce cuprinde datele corecte ale masinii si care este vizata de catre ANAF. Tot acolo procedura vanzare auto prevede ca mai trebuie depusa si declaratia pe proprie raspundere pentru radiere. Nu trebuie sa uiti nici cartea de identificare a autovehiculului, in original si copie.

Ar trebui sa fie usor sa procuri toate aceste acte vanzare auto, chiar daca ai suferit o pierdere sau un furt. Un certificat inmatriculare pierdut poate fi eliberat in aceeasi zi, la doar trei ore de la depunerea documentatiei, iar un duplicat dupa cartea de identitate a vehiculului se poate obtine si el intr-o zi. Fisa fiscala nu mai este necesara, folosindu-se acum certificatul fiscal. 

Alte acte necesare vanzare auto, in cazul persoanelor juridice care incheie tranzactia pe numele firmei, sunt factura, ca si de o copie dupa Certificatul de Inregistrare al firmei. 

Dupa ce ai terminat vanzarea, toate actele folosite (copie dupa cartea de identitate, certificat de radiere, fisa de inmatriculare, certificat de inmatriculare) le poti pastra intr-un dosar, ele constituind documente necesare radiere auto.

 

Ce acte trebuie sa primesc la cumpararea unui autoturism

Daca te afli in situatia de cumpara si te intrebi ce ar trebui sa ai in mana la finalul tranzactiei, afla ca ar trebui sa detii fisa de inmatriculare cu stampila primariei, contract contractul de vanzare-cumparare completat, cartea de identitate a masinii, factura. 

Vei putea astfel sa obtii certificatul de inmatriculare, folosind in plus un certificat fiscal auto, intrucat fisa fiscala a nu mai este de actualitate. 

Nu uita ca trebuie sa faci transcrierea transmiterii dreptului de proprietate cat mai repede, adica intr-un termen de 90 de zile de la trecerea in proprietate, intarzierea constituind baza pentru situatiile cand se retine certificatul de inmatriculare. Chiar daca nu este trecuta ca raspuns la intrebarea din testele DRPCIV, Ce nu le este permis posesorilor de autovehicule?, e bine sa tii minte ca amanarea transcrierii se numara printre ele.

Acte necesare scoatere din evidenta auto

Dupa ce nu mai esti proprietarul de drept al masinii, poti sa depui la directia de impozite si taxe cele cateva acte necesare scoatere auto de la impozit. Vei avea nevoie pentru radiere auto de o declaratie pentru scoatere din evidente, al carui formular il poti gasi pregatit pentru descarcare, de o cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala, precum si un act care sa ateste vanzarea sau un certificat de distrugere auto. Certificatul de radiere din circulatie emis de politie, actul tau de identitate si fisa de inmatriculare sunt si ele necesare. 

Firmele care vor sa-si radieze vehiculele trebuie sa mai adauge cate ceva. Dosarul cu acte necesare scoatere din evidenta auto persoane juridice cuprinde, pe langa cele amintite mai sus, si documente care atesta dobandirea personalitatii juridice si denumirea, precum si sediul. Reprezentantul legal trebuie sa aiba asupra sa si imputernicire. 

O serie de acte de care este nevoie pentru radieri auto necesita atentie, la randul lor. Un certificat fiscal auto se obtine usor daca esti persona fizica, fie prin serviciul de impozite online al ANAF, fie chiar de la sediu. Acte necesare eliberare certificat fiscal auto: o cerere si actul de identitate. 

Pentru o persoana juridica iata lista de acte necesare certificat fiscal: dosar sina si cerere, copie dupa cartea de identitate si imputernicire, doua timbre fiscale si document care sa ateste gestiunea contabila. 

Indiferent de proprietar, incepand din 2018 este posibila radierea auto din oficiu, atunci cand autoritatile sunt instiintate de iesirea din uz a masinii.

 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Vera Banciu

March 15, 2021 at 12:53 pm

Foarte succint, mulțumesc!
Și am citit tot, că scrieți frumos, nu vă luați după cârcotași, nu sunteți dator nimănui

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

March 15, 2021 at 1:16 pm

Buna ziua,

Va multumesc mult pentru incurajare si rabdare!

Toate cele bune!

Raspunde
Teorema

February 14, 2021 at 6:31 pm

Compunere, frate! Nici nu am timp să citesc.
Scrie omule o listă. Nu citește nimeni atât. Fii succint și practic!

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

February 16, 2021 at 1:55 pm

Salut,

Multam pentru feedback!

Raspunde