Cat dureaza scoala de soferi

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Masina personala este cel mai comod mod de a te deplasa, devenind o necesitate daca locuiesti in zone adiacente orasului, daca ai un program incarcat pe timpul zilei, asa ca cei mai multi tineri abia astepta sa isi obtina permisul de conducere, dar, sa vedem in ghidul de mai jos, cat dureaza si cum poti sa treci usor la examen.

 

Daca inca nu ai permis si vrei sa il iei, sau daca vrei sa iti mai iei permis si pentru alte categorii, dar nu mai tii minte cum se procedeaza, citeste acest ghid unde vei gasi informatii complete despre ceea ce ai de facut. Inainte de a sustine examenul, trebuie sa promovezi un examen la scoala de soferi, dar sa vedem mai pe larg ce presupune acest lucru.

 

Ce inveti in cadrul unei scoli de soferi?

Scoala de soferi are dublu rol, si anume partea teoretica, in cadrul careia vei invata despre legislatie si cum se aplica aceasta, si partea practica, unde vei iesi la strada cu o persoana abilitata langa tine, pentru a te initia si a evidentia ceea ce ai invatat.

La scoala de soferi, legislatie inveti inca din primele ore, fiind partea teoretica. Aceasta consta intr-un numar de ore, intre 24 – 30 unde sunt predate de catre o persoana abilitata notiuni ce se refera la: 

 – indicatoare si semne rutiere;

 – semnalele politistului;

 – semnalele luminoase;

 – pozitia in timpul mersului si ce semnale are la indemana conducatorul auto;

 – depasirile;

 – viteza si care este distanta regulamentara intre vehicule;

 – prioritatea la trecere;

 – orpiri si depasiri;

 – cum se circula pe autostrada;

 – sanctiuni si infractiuni;

 – conducerea preventiva;

 – notiuni de prim ajutor, mecanica auto etc.

In caz ca nu intelegi foarte bine, poti sa accesezi diferite site-uri de soferi, online, care sa te ajute sa iti completezi lacunele. De asemenea, poti sa primesti chestionare cu 1000 de intrebari despre scoala de soferi sau sa le accesezi in mediul online, pentru a te pregati in vederea sustinerii examenului final. 

Pe langa aceasta parte teoretica, mai ai si ore de conducere auto practica, care te invata de la primele notiuni, pana la a te descurca decent in trafic. Dat fiind ca aceste informatii sunt foarte utile atat pentru a putea sa iei permisul, cat si pe viitor ca sofer, este foarte important sa aduni date despre scoli de soferi si sa o alegi pe cea mai buna pentru tine.

Cum alegi scoala de soferi?

Desi este important si cat dureaza scoala de soferi, este bine sa nu te grabesti si sa ai grija ce alegi, scoala fiind de baza pentru formarea ta ca viitor sofer. Asa ca i-ati timp pentru o documentare temeinica si poti accesa site-ul DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) unde gasesti informatii despre toate scolile de soferi din regiunea ta.

De asemenea, nu ezita sa intri pe internet si sa verifici daca scoala care te-a atras are si recenzii bune, sa citesti si parerile altora care au urmat aceasta institutie, daca au fost multumiti si care a fost procentul celor care si-au luat permis la prima incercare. Verifica sa faca toate orele teoretice, sa aiba o simulare de examen auto, instructori seriosi si buni pedagogi, sa respecte programul.

La final, vei sustine un test la scoala de soferi, pe care trebuie sa-l promovezi cu un minim de 22 de puncte pentru a putea merge mai departe. 

Daca nu ai terminat liceul, este important sa afli si cate clase iti trebuie pentru scoala de soferi si in noul cod rutier este prevazut ca trebuie sa prezinti dovada ca ai absolvit 10 clase. Aceasta masura a fost luata deoarece s-a constatat ca o mare parte din accidentele rutiere au loc si din cauza ca soferii nu respecta legislatia din cauza ca nu pot intelege prevederile acesteia. Daca te intrebi cate clase trebuie pentru permis, tot 10 clase absolvite.

 

Cat dureaza scoala de soferi?

Este important sa stii si cat dureaza scoala de soferi, pentru a putea sa-ti planifici timpul, mai ales daca esti o persoana ocupata. In general, poate varia in functie de disponibilitatea ta si a instructorului, de categorii permise auto etc., existand:

 – scoala de soferi categoria B, ce tine in jur de 4 saptamani, cu 24 de ore de legislatie si 30 de ore de practica;

 – pentru permis categoria C sunt de obicei doua variante: daca deja ai permis categoria B de mai mult de un an, scoala dureaza 5 saptamani si cuprinde 50 de ore legislatie categoria C plus 30 de ore de practica; sau daca ai permis de conducere categoria B de mai putin de un an 6 saptamani, sunt necesare 36 de ore de practica;

 – la categoria E scoala dureaza 2 saptamani, cu 10 ore de legislatie si 10 ore de condus, si daca te intrebi cate intrebari sunt la categoria E, raspunsul este 11 intrebari si trebuie sa raspunzi corect la 9, pentru a promova;

 – pentru scoala moto durata minima este de 30 de zile, dar tine de modul in care iti poti planifica partea practica. Pentru categoria A varsta minima este de 18 ani pentru categoria A2, 20 pentru a trece de la A2 la A, daca ai deja minimum 2 ani de experienta si 24 de ani pentru A daca nu ai mai condus motociclete. 

Acum ca ai aflat cat dureaza scoala de soferi pentru fiecare categorie, poti sa iti faci programarile, dar mai inainte vezi ce instructor iti alegi.  

 

Cum alegi instructorul?

Desi poate crezi ca nu este important, relatia ta cu instructorul poate fi definitorie pentru a putea invata cat mai multe in perioada practica. Acesta te poate ajuta la un examen auto pe traseu, cu sfaturi foarte importante, ce iti vor fi de folos si pe viitor. 

Este bine sa ai o relatie placuta cu instructorul, sa rezonezi pentru a te putea concentra usor si pentru a pune in aplicare ceea ce ai acumulat in orele teoretice. Impreuna cu acesta vei stabili cate programe de condus poti incepe intr-o saptamana, daca mai ai nevoie de ore in plus dupa finalizarea celor obligatorii (30 de ore), traseele si orele.

Scoala rutiera B este de mare interes, deoarece instructorul te poate familiariza cu traseele care vor fi parcurse la examen, pentru a nu avea emotii mari la sustinerea examenului. 

Este, de asemenea, important ca ora sa fie de 60 de minute si sa profiti de fiecare minut pentru a intelege si mai bine si pentru a-ti forma abilitatile de raspuns in trafic, nu lasa instructorul sa faca pauze care sunt contorizate din timpul tau.

In caz ca vezi ca dupa 3 – 4 ore nu avansezi deloc, este mai bine sa iti pui problema de a schimba instructorul. Pe langa examen auto la sala, pentru categoria B sau alte categorii, proba practica este mult mai importanta si mai dificil de promovat de prima data.

Ce costuri presupune scoala auto?

Costurile pentru scoala de soferi sunt diferite in functie de categoria pentru care vrei sa obtii permisul si astfel orientativ poti sa iti prevezi un buget:

 – pentru categoria A costurile variaza in intervalul 1000 – 1400 lei;

 – categoria B, care este si cea mai cautata, are costuri cuprinse intre 1000 si 2200 lei, in functie si de tipul de masina pe care vrei sa faci scoala;

 – pentru categoria C, preturile pot varia intre 2500 – 3500, in functie de numarul de ore, ce difera daca ai carnet de categorie B sub sau peste un an;

 – categoria D este mai variata in ceea ce priveste costurile: de aproximativ 5000 daca ai permis categoria B; 2000 – 2500 daca ai permis categoria C sau D1. 

 

Cat este valabila scoala de soferi?

Este important sa stii ce valabilitate scoala de soferi ai, in caz ca nu poti sa sustii examenul imediat dupa terminare sau daca nu promovezi. Scoala este valabila un an, dupa care esti nevoit sa repeti.

 

In ce consta examenul pentru permis? 

Ai de sustinut doua probe: examen auto la sala si pe traseu. 

Cand se da sala pentru permis este una dintre cele mai frecvente intrebari. Imediat ce ai absolvit scoala de soferi te poti inscrie pentru a sustine proba teoretica, urmarind care sunt datele de programare. In caz ca nu promovezi, atunci te mai poti reprograma in termen de minimum 15 zile, fara a depasi perioada de valabilitate a scolii.

Cum cei mai multi sustin examenul pentru categoria B, sa ne referim putin la partea practica a acestuia. Poti sa te pregatesti si sa faci chestionare cat B, fie achizitionand in format fizic o carte, fie pe internet. Cele mai frecvente intrebari care apar cu privire la sala sunt:

 – cate intrebari sunt la categoria B? La acesta categorie sunt 26 de intrebari si ai la dispozitie 30 de minute;

 – cate puncte trebuie sa iei la sala pentru categoria B? Din totalul de 26 de intrebari poti sa gresesti maxim 4, asta inseamna ca ai nevoie de minim 22 de puncte pentru a promova.

Inainte de examen poti sa lucrezi si sa te familiarizezi cu cele mai grele chestionare categoria B, pe care le gasesti usor in mediul online, pentru a nu avea emotii la examen.

Partea a doua, reprezentata de proba practica, se concretizeaza printr-o sedinta de condus alaturi de o persoana autorizata. Cat dureaza examenul auto traseu? Timpul poate fi variabil in functie de cat de repede se lamureste politistul aflat in dreapta ta de ce calitati ai, fiind in mod curent, intre 10 si 30 de minute. In caz ca acumulezi peste 21 de puncte de penalizare, se considera ca ai fost respins. 

 

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a putea da examenul pentru carnet?

Primele conditii impuse de codul rutier se refera la varsta, trebuie sa ai peste 18 ani impliniti pentru a putea da examen pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E si Tr; 16 ani pentru AM, A1 si B1. Pentru permisul categoria A sunt doua variante: 20 de ani impliniti, daca ai cel putin 2 ani de permis categoria A2 si 24 de ani daca nu ai avut permis A2. 

Pentru categoriile C, CE, D1 si D1E trebuie sa ai varsta de 21 de ani impliniti; iar pentru D, DE, Tb si Tv, 24 de ani impliniti. 

Pe langa limitele impuse de varsta, mai sunt si alte conditii, precum:

 – sa fii considerat apt din punct de vedere medical si psihologic;

 – sa poti face dovada ca ai facut o scoala de soferi si ai promovat-o;

 – sa ai domiciliul in raza serviciului public unde dai examenul;

 – sa nu fi avut condamnari ce tin de acest domeniu.

Ce trebuie sa contina dosarul pentru examenul auto?

Un dosar de examen auto la sala ce trebuie sa contina urmatoarele documente:

 – o cerere tip, pe care o descarci de pe site-urile oficiale si o completezi cu datele tale;

 – fisa de scolarizare emisa de scoala unde ai facut cursurile, in care sa fie consemnat si avizul medicului. Avizele medical si psihologic au o valabilitate de 1 an;

 – certificatul de cazier judiciar, care sa fie in termenul de valabilitate (6 luni de la data emiterii);

 – chitanta de plata pentru contravaloarea permisului.

Taxa pe care trebuie sa o achiti este in valoare de 68 de lei. Dupa ce ai verificat si ai dosarul complet, pasul urmator este sa te inregistrezi pentru a-l putea depune si pentru a face fotografia ce va fi pe permis. 

Din momentul in care ai gata dosarul, dupa terminarea scolii de soferi ai la dispozitie un an pentru a sustine examenul pentru obtinerea permisului. Pasul urmator este proba teoretica, iar dupa promovarea acesteia te programezi pentru a doua proba a examenului, si anume proba practica, la strada. Pentru proba practica trebuie sa te prezinti acolo unde ti-a fost indicat de la ghiseul de programare. 

Daca ai promovat examenul, atat partea teoretica, cat si pe cea practica, cu siguranta te intrebi in cat timp ajunge permisul acasa? Avand in vedere ca permisele se tiparesc in Bucuresti, acestea pot ajunge in 2 – 3 zile, in capitala, plus 1 -2 zile in alte localitati, in functie si de cum functioneaza serviciul postal sau daca sunt zile libere in acest interval. 

Dupa ce iti vine si permisul, poti sa incepi sa conduci sau sa iti cauti o masina daca nu ai deja. La achizitionarea unei masini second hand, mergi sa faci si o diagnoza, si, cu un tester auto bun, poti verifica starea masinii si daca merita investitia. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Cîrstian Alexandra

October 30, 2021 at 4:59 pm

Vreau sa încep școala de soferi in vara, cu 3 luni înainte sa fac 18 ani, dar vreau sa stiu un lucru, la cat timp esti programa sa dai orasul daca iei sala? Poti sa fii programa mai repede daca școală into elibereaza o fisa? Sunt la liceul militar și din câte stiu avem posibilitatea sa cerem un fel de adeverinta.

Raspunde
Echipa Acceleratie.ro

November 1, 2021 at 10:11 am

Salut, Alexandra,

Din pacate, nu cunosc raspunsul la aceasta intrebare.

Raspunde