Reducerea poluarii aerului este una dintre preocuparile majore la nivel mondial, facandu-se eforturi importante pentru a o limita si a o reduce, aceasta manifestandu-se si in tara noastra, cu consecinte severe asupra mediului si sanatatii oamenilor.
Un factor important care produce deces prematur si este un factor de risc pentru sanatatea populatiei este calitatea aerului. In ultima perioada, datorita masurilor impuse la nivel mondial si european, calitatea aerului s-a mai imbunatatit, dar sunt inca multe zone unde poluarea este ridicata, acest fapt avand multiple dezavantaje pentru cei care traiesc in acele zone.
Contents
Care sunt sursele de poluare a aerului?
Poluarea afecteaza atat mediul, cat si sanatatea populatiei, si sunt multe cauze ce conduc la cresterea acesteia. Mai concret, poluarea reprezinta concentratii crescute de particule sau substante, artificiale si naturale, prezente in aerul pe care il respiram.
Se pot vedea doua directii clare si anume poluare atmosferica si poluare aer interior, din cladiri si case particulare.
Poluarea atmosferica poate avea ca si surse:
– arderea combustibililor fosili, ce se utilizeaza in general in industria producatoare de energie, precum carbunele si petrolul, care conduc la aparitia unor particule fine, ce sunt mentionate ca si PM2,5 si PM10;
– gaze ce sunt nocive ce rezulta din procese industriale si ultilizarea de solventi;
– modul de tratare a deseurilor;
– emisii de noxe auto, ce se propaga mai ales in zona marilor aglomerari urbane etc.
Poluarea la interior poate aparea ca urmare a utilizarii de gaze, a aparatelor de uz gospodaresc, anumite materiale de contructii (azbest, plumb etc.), agenti alergeni, fumul de tigara, mucegai, dar si poluarea atmosferica ce patrunde pe geamuri sau usi.
Care sunt cele mai afectate regiuni din Romania?
Gradul de poluare crescut se regaseste in mai toate cele mai mari orase din lume, datorita gradului mare de aglomerare urbana. Dar marimea orasului nu este direct proportionala cu gradul de poluare, deoarece pot fi luate o serie de masuri de reducere a acestuia, multe tari facand eforturi deosebite in acest sens.
Mergand pe acest principiu, cel mai mare oras din Romania, Bucurestiul nu este si cel mai poluat, fiind abia pe locul trei in unul dintre topurile realizate la nivel nivel global.
Un studiu recent ce a analizat datele pentru anul 2019, la nivel global, a cuprins si cele mai poluate orase din Romania, in numar de 7, inregistrandu-se o scadere fata de rezultatele precedente in care erau incluse 20 de orase. Pe primul loc se situeaza o comuna, Branistea, ce a inregistrat o crestere substantiala in ultimul an, ajungand de la 16,8 (in anul precedent) la 25,9, fiind la un nivel de poluare moderat.
Astfel cele mai poluate orase din Romania sunt: Iasi, Bucuresti, Brasov, Cluj Napoca, Magurele, Botosani, Baia Mare. Studiul a fost realizat prin prisma indicelui PM2,5, acesta fiind de dimensiuni foarte reduse, putand patrunde usor in organism si producand efecte negative asupra sanatatii.
In aceasta lista sunt incluse astfel unele dintre cele mai mari dintre orasele Romaniei, dar si unele de dimensiuni medii sau mici. Conform studiului, Iasul are un nivel de poluare moderat (22,4 – in scadere fata de anii precedenti); Bucurestiul un nivel mediu de poluare (18,4); Brasov (18) si Cluj Napoca (15,7) tot moderat, iar Baia Mare un nivel de poluare mai mic, de 11,9.
Alte statistici la nivel european, ce privesc poluarea si din alte privinte, includ in topuri si alte orase Romania, precum Timisoara, iar in ceea ce priveste poluarea cu NO2 printre cele mai poluate orase din Romania se numara: Bucuresti, Cluj Napoca si Brasov.
Care este cel mai poluat oras din Romania?
Totusi contrar asteptarilor, orasele mari nu sunt si cele mai afectate, cel mai poluat oras din Romania si al doilea cel mai poluat oras din Europa este Copsa Mica, cunoscut si sub denumirea de Orasul negru de fum.
Este un oras foarte poluat datorita unor acumulari de toxine in aer, de-a lungul timpului, ce au fost emise de doua mari uzine din aceasta zona. Imagini cu poluarea aerului din regiune prezinta o atmosfera sumbra, intunecoasa, cu o pacla permanenta ce inconjoara orasul.
Ce efecte negative are poluarea asupra sanatatii?
Daca locuiesti in zone poluate din Romania, trebuie sa stii care sunt efectele pe care le are asupra organismului tau. Astfel, de-a lungul timpului au fost efectuate tot felul de studii, pentru a determina modul in care afecteaza poluarea organismul uman.
Printre cele mai frecvente sunt bolile legate de aparatul respirator, tot mai multi copii suferind de diferite forme de astm, modificari ale functiilor pulmonare; diferite boli cardiovasculare; declansarea nasterilor premature; putand avea ca urmare chiar si decesul.
De asemenea, odata cu inaintarea in varsta, oamenii sunt mai afectati de calitatea aerului, dar si persoanele care au si alte afectiuni, precum si o calitate a vietii scazuta.
Ce poti face pentru a micsora gradul de afectare?
Pe langa masurile care se iau la nivel global, european, national si regional, fiecare persoana poate sa aiba o conduita preventiva, care sa conduca la o crestere a calitatii aerului pe care il respiram cu toti.
In orasele mari, un factor important de poluare este aglomerarea urbana, numarul mare de masini ce se afla in trafic la anumite ore, ce emit gaz de esapament si alte noxe. Astfel, ca si persoana fizica, poti sa alegi un stil de viata mai sanatos si sa nu mergi zilnic cu masina, ci doar atunci cand este necesar, alegand alte alternative precum: mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport in comun. De asemenea, nu uita sa faci testarea masinii si sa te inscrii in normele prevazute de lege privind emisiile de noxe.
Verifica zilnic nivelul de popuare si, atunci cand este ridicat, evita sa faci exercitii fizice in aer liber, limiteaza timpul de joaca afara al copilului, foloseste masca de protectie. Poti sa incerci sa reduci consumul de energie electrica acasa, sa nu arzi gunoi sau lemn, sa folosesti acasa aparate de curatare a aerului.
Chiar daca par lucruri mici, dar multiplicate la numarul de locuitori, daca fiecare isi aduce aportul personal, se poate realiza concret o imbunatatire a calitatii aerului si o mai buna protectie personala. Fiecare poate contribui la reducerea poluarii si este important sa fie toata lumea constienta de importanta acestui obiectiv.
Lasa un comentariu
0 Comentariu